Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
kososki napisał(a):wróciłem właśnie z jazdy Cuprą DSG i szczerze mówiąc nie zachwyciła mnie. Oczywiście nie twierdzę, że jest zła, ale nic specjalnego. Biegi zmienia płynnie, ale czasami np. zaskoczony byłem brakiem redukcji mimo takiej możliwości przy pełnym bucie w podłodze. Co zauważyłem też to przy końcu obrotów na ułamek sekundy przed zmianą biegu jakby słabł. Oczywiście przy zwykłej jeździe po mieście w trybie D to można czysta przyjemność jazdy automatem. Póki co wciąż mam mieszane uczucia, będę musiał się jeszcze raz przejechać manualem, ale na dzień dzisiejszy to raczej nie dopłacę 8k zł za DSG
Ocelot napisał(a):1.rabat
Ocelot napisał(a):2. Jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na samochód po zamówieniu?
Ocelot napisał(a):3. Kolor
Ocelot napisał(a):4. Funkcja „coming home” w światłach. Jak to działa w praktyce?
Ocelot napisał(a):6. Gdy byłem w salonie sprawdziłem, że do auta ładują (na całe szczęście) stary czynnik klimatyzacji R134.
Ocelot napisał(a):7. Teraz pytania laika odnośnie ubezpieczenia auta...
Ocelot napisał(a):8. W związku z powyższym, pytanie odnośnie alarmu. Czy warto doposażyć w niego auto za 1249 zł?
Ocelot napisał(a):Witam szanownych forumowiczów.
Po przeczytaniu kilku tematów stwierdziłem, że dołącze się do dyskusji. Mam nadzieję, że wybrałem dobry temat...
Niedługo planuję zakup Leona.
W związku z tym mam do Was kilka pytań, jednak na początek może przedstawię specyfikację, która mnie interesuje:
Seat Leon ST FR 1.4 TSI 125 KM
Cena podstawowa: 80 900 zł,
Dodatki:
Lakier metallic: 2394 zł (tu pewna wątpliwość, ale to będzie jedno z poniższych pytań),
Pakiet praktyczny: 509 zł,
Pakiet wspomagania jazdy: 1388 zł,
Pakiet Comfort (OPS, ACC i pakiet zimowy): 4701 zł
Łącznie: 89892 zł
Teraz może pytania:
1. W poprzednich postach wyczytałem, że rabat możliwy do uzyskania przy takiej troszkę bogatszej wersji jak FR to ok. 8%. W takim wypadku mógłbym liczyć na cenę samochodu ok. 82 700 zł. Pytanie: czy takie rabaty otrzymuje się przez cały rok, czy tylko ze względu na to, że zbliża się grudzień? Autko planuję zamówić dopiero na początku marca 2015 ze względu na to, że wtedy wracam z zagranicy.
Ponadto samochód kupiony będzie za gotówkę – czy w związku z tym można liczyć na większą przychylność salonu w kwestii rabatu?
2. Jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na samochód po zamówieniu? Podczas jednej rozmowy w salonie w Poznaniu facet powiedział mi, że to około miesiąc. Oczywiście im krócej, tym lepiej.
3. Kolor. Żonka życzy sobie, aby Leoś był biały. Mi to jak najbardziej odpowiada, gdyż trzeba przyznać, że wyjątkowo temu autu pasuje. Czy różnica między kolorami White niemetalizowanym, a metalizowanym Nevada White jest bardzo znacząca? Czy ktoś z Was widział oba auta i jak się prezentują? Czy warto dopłacać w tym wypadku do metallica ponad 1000 zł?
4. Funkcja „coming home” w światłach. Jak to działa w praktyce? Nigdy jeszcze nie miałem okazji zobaczyć i nie wiem „o co kaman”.
5. Do wersji Style można zamówić za 941 zł pakiet rodzinny: kurtyny tylnych szyb i stoliczki. Jak to wygląda w przypadku wersji FR? Czy można coś takiego mieć?
6. Gdy byłem w salonie sprawdziłem, że do auta ładują (na całe szczęście) stary czynnik klimatyzacji R134. Mam nadzieję, że od nowego roku sytuacja się nie zmieni i nie włożą tam r1234yf. Po prostu chciałem zapytać, czy nie ma ku temu żadnych przesłanek, gdyż w sumie kilka aut konkurencji odrzuciłem z tego powodu.
7. Teraz pytania laika odnośnie ubezpieczenia auta... Mam 25 lat, żadnych zniżek i będzie to mój pierwszy samochód. Z tego jakie mam wyobrażenie wydaje mi się, że na nowe auta wykupuje się w salonie ubezpieczenie pakietowe, na którego cenę zniżki - bądź ich brak, nie mają wpływu. Czy tak jest w rzeczywistości? Wychodziłoby na to, że każdy klient kupujący Leona z daną pojemnością silnika miałby prawie że taką samą cenę ubezpieczenia. Auto co prawda będzie miało współwłaściciela z pełnymi zniżkami, ale tylko ze względów prywatnych. Z tego co mi wiadomo nie pomoże mi to w uzyskaniu niższego ubezpieczenia, gdyż „salonowe” ubezpieczenie pakietowe i tak wychodzi taniej, niż kupowane oddzielnie nawet z pełnymi zniżkami. Jeśli się z czymś mylę to proszę mnie poprawić.
8. W związku z powyższym, pytanie odnośnie alarmu. Czy warto doposażyć w niego auto za 1249 zł? Czy spowoduje to wyraźnie niższą kwotę ubezpieczenia?
Pozdrawiam i z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Ocelot napisał(a):5. Do wersji Style można zamówić za 941 zł pakiet rodzinny: kurtyny tylnych szyb i stoliczki. Jak to wygląda w przypadku wersji FR? Czy można coś takiego mieć?
trzcina napisał(a):11-12% jest możliwe gdy wchodzisz na kwoty powyżej 100 000. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby ktoś dostał lepszy rabat na słabsze silniki.
lycone napisał(a):Oglądając zdjęcia wstawione wyżej można dojść do wniosku, że samochody z podstawowym "białym" lakierem sa żółte
raflo83 napisał(a):widziałem na żywo zwykły biały vs Nevada White i jest róznica. Jak widzisz tylko zwykły biały, to wydaje się biały, ale jak obok widzisz Nevada white, to zwykły biały wydaje się żółty
1. W poprzednich postach wyczytałem, że rabat możliwy do uzyskania przy takiej troszkę bogatszej wersji jak FR to ok. 8%. W takim wypadku mógłbym liczyć na cenę samochodu ok. 82 700 zł. Pytanie: czy takie rabaty otrzymuje się przez cały rok, czy tylko ze względu na to, że zbliża się grudzień? Autko planuję zamówić dopiero na początku marca 2015 ze względu na to, że wtedy wracam z zagranicy.
2. Jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na samochód po zamówieniu? Podczas jednej rozmowy w salonie w Poznaniu facet powiedział mi, że to około miesiąc. Oczywiście im krócej, tym lepiej.
5. Do wersji Style można zamówić za 941 zł pakiet rodzinny: kurtyny tylnych szyb i stoliczki. Jak to wygląda w przypadku wersji FR? Czy można coś takiego mieć?
6. Gdy byłem w salonie sprawdziłem, że do auta ładują (na całe szczęście) stary czynnik klimatyzacji R134. Mam nadzieję, że od nowego roku sytuacja się nie zmieni i nie włożą tam r1234yf. Po prostu chciałem zapytać, czy nie ma ku temu żadnych przesłanek, gdyż w sumie kilka aut konkurencji odrzuciłem z tego powodu.
7. Teraz pytania laika odnośnie ubezpieczenia auta... Mam 25 lat, żadnych zniżek i będzie to mój pierwszy samochód. Z tego jakie mam wyobrażenie wydaje mi się, że na nowe auta wykupuje się w salonie ubezpieczenie pakietowe, na którego cenę zniżki - bądź ich brak, nie mają wpływu. Czy tak jest w rzeczywistości? Wychodziłoby na to, że każdy klient kupujący Leona z daną pojemnością silnika miałby prawie że taką samą cenę ubezpieczenia. Auto co prawda będzie miało współwłaściciela z pełnymi zniżkami, ale tylko ze względów prywatnych. Z tego co mi wiadomo nie pomoże mi to w uzyskaniu niższego ubezpieczenia, gdyż „salonowe” ubezpieczenie pakietowe i tak wychodzi taniej, niż kupowane oddzielnie nawet z pełnymi zniżkami. Jeśli się z czymś mylę to proszę mnie poprawić.
8. W związku z powyższym, pytanie odnośnie alarmu. Czy warto doposażyć w niego auto za 1249 zł? Czy spowoduje to wyraźnie niższą kwotę ubezpieczenia?
Ocelot napisał(a):Nawet jeśli miałbym kogo posłać z zaliczką zamówić samochód już teraz, to przecież nie będę go kupował i ustalał ceny przez telefon, bo to tak jakoś dziwnie...
Vampire1984 napisał(a):Tez mam takie zdanie, leon na belce skrętnej to bije to zawieszenie
wodzik napisał(a):jak słyszę co piszecie o komforcie jazdy leonem na 17" lub 18" felgach to chyba nie wiecie co to komfort
hue huebmelon napisał(a):Zapinając pasy.
Ocelot napisał(a):Druga opcja jest ok, boję się jedynie odłączania cylindrów i tego jakie z tym silnikiem mogą być później z tego powodu problemy... gdyby nie ACT byłby to złoty środek.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość