Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czyszczenie soczewki xenonu

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czyszczenie soczewki xenonu

Postprzez hubi2000 » 19 listopada 2014, 14:00

Witajcie czy jest możliwość bez rozklejania lampy wyczyścić soczewkę z leonie 1p
robił ktoś już może takie cuda.
hubi2000
Signo
Signo

Auto: Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Reklama

Re: Czyszczenie soczewki xenonu

Postprzez bad » 25 listopada 2014, 22:15

Znajomy to robił w Oplu Signum bez rozklejania lampy, cytując :

Witam.
Od około pół roku zastanawiałem się nad regeneracją lamp bixenon z AFL w swoim signum. Światła naprawdę świeciły tragicznie, przed autem było ciemno, snop światła i odcięcia rozmyte. Byle jaki staruszek ze zwykłymi lampami lepiej oświetlał drogę przed sobą niż u mnie przy xenonach. Moja signum ma już 9 lat więc po naczytaniu się dostępnych w necie opracowań na temat pracy lamp xenon oraz zużycia samych lamp byłem przekonany, że to po prostu wina wypalonych odbłyśników i zmatowiałych kloszy lamp. W ubiegłym tygodniu jeden z palników powiedział papa więc postanowiłem kupić nowe i wymienić. Oczywiście wachlarz cenowy jest duży od 300 zł za osram/philips po zamienniki za ok 100zł. Z racji ograniczeń budżetu domowego padło na te po 100zł sztuka.
Po zdemontowaniu lamp postanowiłem zbadać stan odbłyśnika. Po włożeniu małego lusterka (gołym okiem też częściowo widać) zauważyłem że w bardzo niewielkim stopniu odbłyśnik jest zmatowiony. Do ręki wziąłem patyczek higieniczny i po przetarciu okazało się że na odbłyśniku zalega duża warstwa szarego nalotu - przypominająca sadzę.Zaznaczam że lampy na pierwszy rzut oka wydawały się czyste, nigdy nie parowały. Zrobiłem ze szczotki do czyszczenia butelek większą wersję patyczka higienicznego. Na jego końcu zawinąłem szmatkę i jej koniec zabezpieczyłem przed spadnięciem "tyrtytką" (opaską zaciskową).
BYŁEM W SZOKU!!!
Pod warstwą nalotu pojawiła się lśniąca powierzchnia. Na soczewce ten nalot również występował. Świecąc latarką w lampę dokładnie widziałem gdzie trzeba doczyścić.
Zewnętrzną część soczewki i wewnętrzną część klosza oczyściłem mniejszym wyciorem, zrobionym z drutu miedzianego 2 x 2m5mm2, który wprowadziłem przez otwór żarówki od doświetlania zakrętów AFL (widziałem taki patent na forum passata). Po około dwóch godzinach czyszczenia i po złożeniu wszystkiego do kupy. Po wyjechaniu na drogę nie mogłem wyjść z podziwu!!!
Piękny snop światła, wyraźne odcięcia. Widno przed samochodem. Całą drogę do domu gęba mi się cieszyła.
Więc na zakończenie tego opisu, proponuję Wam zrobić taki zabieg zanim wywalicie kasę na regenerację lamp.

Tak na marginesie to zastanawiam się ile z tych lamp co poszły do regenracji faktycznie było regenrerowanych, czy może tylko czyszczenie optyki załatwiło sprawę tak jak w moim przypadku.

Sam mam zamiar ten patent wypróbować.

A temat na forum tu viewtopic.php?f=41&t=43502&p=531414&hilit=ksenon+h1#p531414
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez hubi2000 » 9 grudnia 2014, 21:30

ale w seacie może nie być dojścia
hubi2000
Signo
Signo

Postprzez bad » 10 grudnia 2014, 17:43

Dojście jest to samo - te same żarniki, ten sam otwór.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez hubi2000 » 12 grudnia 2014, 12:40

będzie trzeba zadziałać :) robiłem tak w Octavii
hubi2000
Signo
Signo

Postprzez gregos85 » 13 lutego 2017, 22:38

Odgrzebuję temat :) czyścił ktoś już xenon w leonie?? bo się za to chciałbym zabrać jak się trochę cieplej zrobi :)
Chiptuning, DPF i inne mody info PW
gregos85
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez facet02 » 14 lutego 2017, 06:54

w skrócie samo wyczyszczenie soczewki nie przyniesie cudownego efektu jeśli odbłyśniki maja juz dość a z reguły tak sie dzieje , w 1P z xenonem trzeba otwierać lampę a jeśli nie masz doświadczenia i odpowiedniego sprzętu to daj sobie spokój.
na dniach wrzucę firmę w której mi robili regeneracje xenonu i jestem zadowolony :mrgreen:
facet02
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez torzech » 14 lutego 2017, 11:27

desmo napisał(a):na dniach wrzucę firmę w której mi robili regeneracje xenonu i jestem zadowolony :mrgreen:

Ja swoje lampy w Eos'ie modyfikowałem w tej firmie: https://hidretrofit.pl/73-volkswagen-eos i złego słowa powiedzieć nie mogę. :)
torzech
Sport
Sport

Auto: Skoda Octavia vRS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat