U mnie potrafi dojść do 110C. Pytanie czy to nie za dużo
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
czemu akurat 5W40? P.S. jaki leją w serii - 5W30 czy 5W40?kapishon napisał(a):ja za tydzień wymieniam olej (2500km) z tego fabrycznego g.... longlife na Motula 8100 X-Clean 5w40 zobaczymy czy cos się temperatury zmienią.
raflo83 napisał(a):czemu akurat 5W40? P.S. jaki leją w serii - 5W30 czy 5W40?
Lord_Nikkon napisał(a):Motul X-Max 0W40
A4 Kraków-Tarnów 130km/h na tempomacie 3 osoby na pokładzie - 95-97 st.
marcin1ja1 napisał(a):Lord_Nikkon napisał(a):Motul X-Max 0W40
A4 Kraków-Tarnów 130km/h na tempomacie 3 osoby na pokładzie - 95-97 st.
Jeżeli jest to wynik z trasy to temperatura jest zbyt niska. Olej który masz osiąga optymalne własności smarne powyżej 100 stopni. Często maksymalne możliwości oleju są w pobliżu 110-120 stopni Celcjusza.
Niuch napisał(a):Bo ktoś napisał, że temperatura zbyt niska, dlatego chciałem jakieś poparcie tej tezy bardziej rzeczowe, bo może jednak jest coś o czym nie wiem i jestem w błędzie odnośnie swoich przekonańNiestety nie mój, jestem póki co na drugim końcu Polski
Lord_Nikkon napisał(a):W ramach pewnego wytłumaczenia. Te 97 stopni miałem kiedy na zewnątrz było ok 10 stopni (sorry taki mamy klimat) i leciałem na tempomacie.
Dzisiaj jechałem z Wrocławia i miałem po ok godzinie jazdy ok 102 stopnie. Też tempomat i prędkość 130 km/h
U rodziców na 1,4 TSI (I gen) twin charger ten sam olej i ta sama trasa 115stopni.
Fakt że to zupełnie różne silniki i do tego tiguan ma słabo wentylowaną przestrzeń silnika jednak 1,4 125KM nie jest zbyt wysilone i pewnie dlatego mniej się to wszystko grzeje. Pewnie jakbym trochę pokatował silnik na wyprzedzaniu to by się nagrzał bardziej - tylko po co.
Niuch napisał(a):Ciekawe. Jechałem dzisiaj także z Wrocławia, prędkość 150-170, temperatura oleju oscylowała między 101-102 stopnie. A oliwa fabryczna. Zastanawiam się, czy sens zmieniać na 0W40 X-Max. Czy nie pozostać na 5W30. Co sądzicie ?
marcin1ja1 napisał(a):Wielokrotnie były wpisy o tym, że temperatura oleju nie jest jedynym wyznacznikiem tego czy olej jest dobry. Oleje LL są głównie przystosowane do silników diesla, które robią spore roczne przebiegi. Tam dodatkowo mają chronić nie tylko silnik ale DPF. I przez to, że mają dobrze chronić DPF nie mają tych dodatków które tygryski benzynowe lubią najbardziej
marcin1ja1 napisał(a):No to teraz się zgadza. Pisaliśmy o tym jak za oknem było 30 stopni, więc stąd moje lekkie zdziwienie czytając o 95 stopniach.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości