Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

nie raz mocno szarpnie przy odpaleniu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

nie raz mocno szarpnie przy odpaleniu

Postprzez dawid5194 » 28 grudnia 2014, 13:26

Seat Leon II 1.9Tdi 105 KM, 2006r, problem mam już od dłuższego czasu, chodzi o uderzenie przy odpalaniu, zazwyczaj nie ma go w ogóle, nie raz jest słabe, lecz czasem uderzy bardzo mocno, 2 razy miałem nawet sytuację, że kiedy odpaliłem silnik, zaczęło w nim od razu strasznie walić, wyłączyłem zapłon, myślałem, że się wykończył, lecz po chwilowym odczekaniu zapalił jak z płatka. Dwa razy wymieniałem już nim rozrusznik, po tym drugim razie kolega zasugerował mi, żebym wymienił kostkę przy stacyjce, bo wygląda na to, że przez nią nie odbija rozrusznik i niekiedy podczas rozruchu majtnie całym silnikiem gdy rozrusznik nie odbije, lecz nie wymieniłem jeszcze tej kostki i jeżdzę tak do dzisiaj czasem czarpnie, ale działa, na pewno to ta kostka?
dawid5194
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: nie raz mocno szarpnie przy odpaleniu

Postprzez tomison » 4 stycznia 2015, 18:21

cześć.
Ja miałem coś takiego po przebiegu ok 25 tysięcy. Na gwarancji serwis stwierdził, że to problem dwumasa. Wymienili, problem zniknął. Po przejechaniu kilkunasty tys kilometrów problem powrócił. Serwis rozłożył ręce. Okazało się całkiem przypadkiem, że problem tkwi w akumulatorze. Niby wszystkie testy przechodził wzorowo ale podczas rozruchu czasami wariowało napięcie. Za szybko rozłączał i szło po zębach.
Po wymianie aku,na mocniejszy prąd rozruchu bez problemu. Przejehane ok 60 tys km.
tomison
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez 3wojtek3 » 30 stycznia 2015, 15:15

Hmm..
Nie chce zbytnio kombinować ale u mnie przyczyną gorszego (zapalał ale z szarpnięciem-stuknięciem w silniku) zapłonu były zużyte uszczelniacze wtrysków.
3wojtek3
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Krzywulec » 31 stycznia 2015, 12:47

Ja mam podobne objawy przy odpalaniu i też w BXE z 2008, podłączyłem się kablem i wykrył wadliwą świece żarową na 4 cylindrze (dodatkowo błąd żarówki stopu prawej a działa bezproblemowo co ciekawe, błąd prawych tylnich drzwi (krańcówka?) i poduszka kierowcy boczna w siedzeniu. Przy najbliższej okazji do sprawdzenia a dodatkowo szczególnie świeca iszukam środków na regulacje pompowtrysków (może to być przyczyna drgań przy rozruchu?). Może ktoś podpowie ile takie coś kosztuje u Was? Może ktoś robił to w Szczecinie? Co przy okazji sprawdzić przy takiej czynności?
Krzywulec
Stella
Stella

Auto: Leon 2008
Silnik: BXE 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel