warcol napisał(a):Witam
Seat toledo 2007 rok,od pewnego czasu zaczyna mi wariować klimatronik,przy obecnych temperaturach jak odpalę silnik i włącze klimatronik na Auto czasami słysze jak przekaźnik ten w okolicach skrzynki z bezpiecznikami pod kierownicą cyka co około 1 sek,pocyka sobie parę razy i później jest ok , widać wtedy jak lekko przygasa wyświetlacz i faluja obroty,czasami też zaobserwowałem po uruchomieniu i na Auto zaczyna mi smierdziec przez krótką chwilę jakby topiony plastik ale to trwa krótką chwilę i czasami nie zawsze,na Econ Auto wszystko jest ok.Błędów nie ma,pomyślałem o tym przekaźniku może wariuje tylko nie wiem jaki kupić i gdzie sie on znajduje chodzi mi o nr ewentualnie który to jest
Hmmm..... raczej klimatyzację zostaw w spokoju. Przy porannym odpalaniu a raczej po odpaleniu auta prawdopodobnie włącza się Tobie elektryczny podgrzewacz powietrza tzw ,,farelka" jest przy nagrzewnicy a,że ona ma pobór przy maksymalnym włączeniu ok 900 W więc dlatego obciążenie jest dość spore. Przekaźniki faktycznie słychać ale dla ,,farelki" są dwa od 1 i 2 stopnia załączania.
Jeżeli dobrze kombinuje i to jest powodem dziwnego zachowania się auta to albo nie domaga już akumulator lub też coś jest nie tak z samym alternatorem. Przy tym nazwijmy to dogrzewaczu powietrza vel. nagrzewnicy elektrycznej altek powinien być 140 Amperowy.
Moim zdaniem powinieneś pójść w tym kierunku. Choć faktycznie któryś z tych przekaźników może mieć dość.
Na forum naszym:
viewtopic.php?f=39&t=25097&start=50 czy tym zaprzyjaźnionym coś znajdziesz na ten temat:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=62037Tylko, że my mamy tą nie sterowaną CAN-m - ale poczytaj.
Pozdrawiam.