Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Słabe ogrzewanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Słabe ogrzewanie

Postprzez ATON » 12 lutego 2015, 21:25

Nie wiem jak u kolegów, ale w moim Leonie 1.4 TSI 140 km , słabo grzeje ogrzewanie kabiny, zwłaszcza nogi mi marzną. Muszę podnosić temperaturę do 24 st.cels. , wymuszać obieg na nogi i podnosić prędkość nadmuchu. Dodam że nie jestem zmarzluchem. W drugim aucie (Pajero 3.2 did) ustawiam temp na 19 st. cel i w trybie auto jest ok. ( małe dzieci wożę) A najciekawsze w tym wszystkim jest to że jak go odebrałem z salonu w w zeszłym roku właśnie w styczniu to takich problemów nie było.( szału nie było ,ale było OK). Dodam tylko ,że temp. silnika jest OK (stosunkowo szybko jest 90 st.) Czytałem wątki o problemach z temp silnika i termostatem, więc się zastanawiam czy to u mnie tak dziwnie ten problem się objawia...?
ATON
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Słabe ogrzewanie

Postprzez daniel28 » 13 lutego 2015, 00:03

Poziom płynu chłodniczego jest ok :?: Co do temperatury to ja właśnie zawsze mam na 19 i jest idealnie powiedzmy przy około - 2,
24 to już gorąco. Auto posiada termostat a człowiek termoreceptory :-D Z tym że każdy człowiek ma różne modele i inaczej odczuwa ciepło :-D
Jeżeli posiadasz termometr który mierzy wiązką podczerwieni to do roboty, rozgrzej auto na postoju przez 15 min, napisz przy jakiej temp na zewnątrz, poziom nawiewu , ustawioną temp. prześlij fotkę z punktem pomiaru, bo może coś nie tak z nagrzewnicą . Można sprawdzić, skoro masz wrażenie że słabo grzeje :-D Zrobię tak samo dla porównania.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez AKa » 13 lutego 2015, 00:23

1- wyciągnij wilgoć z auta- wilgotne powietrze ma większą pojemność cieplną, czy jakoś tak- nie wiem- ale na prosty rozum powietrze z większą ilością wilgoci cieżej ogrzać, a nawet ogrzane- i tak będzie zbierało ciepło z powierzchni.
Metoda? Żwirek do kociej kuwety wciąga/prasa gwoździowa typu fakt-superexspress na tylnym dywaniku- mało estetyczne, ale skuteczne.

2- na ostatnią brzydką, zimną, zawilgoconą aurę ustawiłem 20*C na nogi/tors/szybę + podgrzewanie tyłka na 1. Daje radę- nawet to potwierdza Moja Kobieta- która jest zmarźlakiem.

I co do Mitsubishi... Moim poprzednim autem był Lancer- klimatyzacja automatyczna działała jak chciała- kompletnie, a to ze względu na umiejscowienie czujnika temperatury w okolicach prawego kolana...
"Literówki" są spowodowane pisaniem na telefonie.
AKa
Sport
Sport

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: MB Gla250 4matic

Postprzez knt » 13 lutego 2015, 08:12

U mnie w Leonie z takim samym silnikiem jak u autora nie ma żadnych kłopotów z grzaniem, mam jeszcze nowego Focusa z dieslem i tam muszę grzać na 21-22 stopnie żeby było okej. W Leosiu przy 19 jest mi ciepło.
knt
Stella
Stella

Auto: Seat Leon ST
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Wojtaz666 » 13 lutego 2015, 08:54

AKa napisał(a):1- wyciągnij wilgoć z auta- wilgotne powietrze ma większą pojemność cieplną, czy jakoś tak- nie wiem- ale na prosty rozum powietrze z większą ilością wilgoci cieżej ogrzać, a nawet ogrzane- i tak będzie zbierało ciepło z powierzchni.
Metoda? Żwirek do kociej kuwety wciąga/prasa gwoździowa typu fakt-superexspress na tylnym dywaniku- mało estetyczne, ale skuteczne.

2- na ostatnią brzydką, zimną, zawilgoconą aurę ustawiłem 20*C na nogi/tors/szybę + podgrzewanie tyłka na 1. Daje radę- nawet to potwierdza Moja Kobieta- która jest zmarźlakiem.

I co do Mitsubishi... Moim poprzednim autem był Lancer- klimatyzacja automatyczna działała jak chciała- kompletnie, a to ze względu na umiejscowienie czujnika temperatury w okolicach prawego kolana...

W naszych autach mamy czujnik wilgotności, który dostosowuje wilgotność wewnątrz auta, a co za tym idzie - nadmuch, więc zapewne u niektórych słabiej dmucha, u niektórych mocniej.

Tutaj troszkę więcej o tym(pisałem o nim w dziale tech.):

"A special sensor system in conjunction with the control algorithms in the Climatronic reduces misting-up of the windows and enhances climatic comfort by managing the humidity levels inside the car.
From the data delivered by the humidity and temperature sensor in the base of the interior mirror, the Climatronic control unit calculates the dew point temperature of the air – that is, the temperature at which the air humidity would condense. An infrared sensor remotely measures the radiated heat on the windscreen, and calculates the window temperature. To prevent the windows from misting up, Climatronic regulates the volume of air projected on to the windscreen and, with the compressor switched on, also the air humidity inside the car.
Relative humidity based on interior temperature can also be kept at a pleasant level"
Wojtaz666
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez kamatosek » 13 lutego 2015, 14:14

Problem jest związany z trybem jazdy ecco ;)

Pobaw sie klimatyzatorem opcje setup i nawiew z ecco na intensywny,

Ewentualnie zobacz w trybie normal roznice

Ja w sowim w lato w trybie ecco klima musi byc na 16C ustawiona bo inaczej jest gorraco :) i sam do tego doszedlem
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez pinkibass » 13 lutego 2015, 14:56

Przy problemach z termostatem raczej byłby problem z temperaturą płynu chłodniczego.

Ja mam wrażenie, że to zależy od temperatury na zewnątrz i może jest coś nie do końca poprawne w algorytmie klimatyzacji przy temperaturach w okolicach 0 st.C (oczywiście jest jeszcze opcja, że ze mną w tych temperaturach jest coś nie tak :) )

Ja u siebie zimą generalnie mam ustawioną temperaturę na 22 st.C (bez A/C). Jeśli jednak temperatura oscyluje w okolicach 0-5 st.C na zewnątrz, to moim zdaniem w aucie jest zimniej niż gdy na zewnątrz panuje 15 stopniowy mróz. Muszę wtedy podkręcić temperaturę na 24 stopnie, żeby było mi ciepło. Może jest to problem systemu automatycznej regulacji temperatury (o ile bierze pod uwagę temperaturę na zewnątrz czego nie jestem pewien).
Może być też jednak tak, że przy wyższych temperaturach na zewnątrz ta różnica pomiędzy temp. zewnętrzną i wewnętrzną jest na tyle niewielka (choć to w sumie przecież kilkanaście stopni) że wydaje się, że jest chłodno.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM

Postprzez ATON » 13 lutego 2015, 22:54

Jak znajdę czas to pobawię się z pomiarami temperatury w kabinie. Dobrze że fotele mam ogrzewane.
ATON
Stella
Stella

Auto: leon

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna