Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Detailing

Profesjonalne czyszczenie auta, autokosmetyki, auto-detailing

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Detailing

Postprzez Pelikson » 18 lutego 2015, 14:31

Tak na szybko to będziesz musiał napewno zainwestować w glinkę i np. Iron-X żeby oczyścić cały lakier ze smoły itd itd.
Po tym lakier trzeba dokładnie odtłuścić , ja używałem najtańszą IPA ( oczywiście są dużo lepsze , są zwolennicy i przeciwnicy , ja byłem zadowolony ) no i później wosk. U siebie używałem Collinite 476s - dla mnie wystarczający, utrzymywał się ok 3-4 miesięcy i kropelkowanie też całkiem całkiem.

Nie lepiej położyć ceramike ?
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Procent » 18 lutego 2015, 18:49

BeBuu, wosk tak jak kolega pisał collinite 476 albo Finish Kare Hi Temp. Trwałość obydwu na wysokim poziomie. i oczywiście glinka plus prickbort na usunięcie smoły. Przydałby się też cleaner do usunięcia pozostałości starych wosków.po odsmoleniu i po cleanerze możesz śmiało kłaść wosk. Zaopatrz się też w quick detailer co by po myciu miał wet look jak świeżo po woskowaniu no i wzmacnia już położony wosk
Procent
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M
Silnik: AGR 1.9

Postprzez BeBuu » 18 lutego 2015, 21:32

Pelikson napisał(a):Tak na szybko to będziesz musiał napewno zainwestować w glinkę i np. Iron-X żeby oczyścić cały lakier ze smoły itd itd.
Po tym lakier trzeba dokładnie odtłuścić , ja używałem najtańszą IPA ( oczywiście są dużo lepsze , są zwolennicy i przeciwnicy , ja byłem zadowolony ) no i później wosk. U siebie używałem Collinite 476s - dla mnie wystarczający, utrzymywał się ok 3-4 miesięcy i kropelkowanie też całkiem całkiem.

Nie lepiej położyć ceramike ?

O co chodzi z tą ceramiką ?
BeBuu
Signo
Signo

Auto: Leon Cupra R BAM
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pelikson » 18 lutego 2015, 21:33

Powłokę ceramiczną zamiast wosku.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 18 lutego 2015, 21:52

Pelikson napisał(a):Powłokę ceramiczną zamiast wosku.

A sposób przygotowania lakieru pod połowkę ceramiczną wygląda tak samo jak pod wosk ?
Czym się różni ceramika od wosku ? ( jakie plusy i minusy ) jak wyglądają koszta b.dobrego sprawdzonego produktu ?
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Pelikson » 18 lutego 2015, 22:21

Tak, przygotowanie wygląda tak samo, jedynie żeby ceramika dłużej się utrzymała poleciłbym do odtłuszczenia przed nakładaniem czegoś lepszego niż IPA. Najlepiej wziąć cały zestaw danego producenta, w którym jest wszystko co potrzeba i jak trzeba.

Czym się różni nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć bo sam jestem jeszcze w tym świeży, musisz gdzieś na necie poszukać porównań. Wiem, że ceramika jest jakby w postaci alkoholu (?), który po nałożeniu musi odparować/stwardnieć ileś tam godzin ( nawet do 12 ) i dopiero polerujesz mikrofibrą po czym nakładasz drugą warstwę ochronną i też swoje musi odleżeć.

Niewątpliwym plusem przy odpowiednim obchodzeniu się z ceramiką potrafi ona się utrzymać ponoć nawet do 2 lat ! Należy myć auto używając szamponu z nano cząsteczkami, które będą uzupełniały jakieś ubytki w powłoce. Nadaje mega efekt lustra i gładkości. Auto suszysz wodą ( filmik na dole ). Ponoć mniej kurz osiada na lakierze - szczególnie doświadczyłem tego na wosku Collinite 476s i czarnym lakierze = 30min po myciu i tak był zakurzony.

Minus to cena no i czas nakładania do pełnego efektu. Trzeba poświęcić na to conajmniej 2 dni, żeby było wszystko na cacy i auto musi stać przez ten czas w garażu.

Ja zakupiłem jako pierwszy kontakt z ceramiką produkty 4nano, łącznie z ceramiką na szyby i felgi. Póki co mam nałożoną tylko na te dwa wymienione ostatnio elementy i póki co jestem bardzo bardzo zadowolony. Szczególnie z felg bo po ostrzejszej jeździe i mocnym zapyleniu przez klocki wystarczy dobre cisnienie z myjki i pędzelek z szamponem. Nie trzeba używać żadnych mocnych środków do usuwania brudu. No i moment po myciu felgi są suchutkie , pieknie odbijają wode.

https://www.youtube.com/watch?v=zAf02o1JFNg
https://www.youtube.com/watch?v=cBZJdTcDcdc
Dodam, że powyżej 70km/h z ceramiką na szybach nie trzeba używać wycieraczek bo woda jest wręcz zdmuchiwana z szyb :D
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 18 lutego 2015, 22:38

Pelikson napisał(a):Tak, przygotowanie wygląda tak samo, jedynie żeby ceramika dłużej się utrzymała poleciłbym do odtłuszczenia przed nakładaniem czegoś lepszego niż IPA. Najlepiej wziąć cały zestaw danego producenta, w którym jest wszystko co potrzeba i jak trzeba.

Czym się różni nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć bo sam jestem jeszcze w tym świeży, musisz gdzieś na necie poszukać porównań. Wiem, że ceramika jest jakby w postaci alkoholu (?), który po nałożeniu musi odparować/stwardnieć ileś tam godzin ( nawet do 12 ) i dopiero polerujesz mikrofibrą po czym nakładasz drugą warstwę ochronną i też swoje musi odleżeć.

Niewątpliwym plusem przy odpowiednim obchodzeniu się z ceramiką potrafi ona się utrzymać ponoć nawet do 2 lat ! Należy myć auto używając szamponu z nano cząsteczkami, które będą uzupełniały jakieś ubytki w powłoce. Nadaje mega efekt lustra i gładkości. Auto suszysz wodą ( filmik na dole ). Ponoć mniej kurz osiada na lakierze - szczególnie doświadczyłem tego na wosku Collinite 476s i czarnym lakierze = 30min po myciu i tak był zakurzony.

Minus to cena no i czas nakładania do pełnego efektu. Trzeba poświęcić na to conajmniej 2 dni, żeby było wszystko na cacy i auto musi stać przez ten czas w garażu.

Ja zakupiłem jako pierwszy kontakt z ceramiką produkty 4nano, łącznie z ceramiką na szyby i felgi. Póki co mam nałożoną tylko na te dwa wymienione ostatnio elementy i póki co jestem bardzo bardzo zadowolony. Szczególnie z felg bo po ostrzejszej jeździe i mocnym zapyleniu przez klocki wystarczy dobre cisnienie z myjki i pędzelek z szamponem. Nie trzeba używać żadnych mocnych środków do usuwania brudu. No i moment po myciu felgi są suchutkie , pieknie odbijają wode.

https://www.youtube.com/watch?v=zAf02o1JFNg
https://www.youtube.com/watch?v=cBZJdTcDcdc
Dodam, że powyżej 70km/h z ceramiką na szybach nie trzeba używać wycieraczek bo woda jest wręcz zdmuchiwana z szyb :D

Z niewidzialnymi wycieraczkami mam kontakt, ale takimi budżetowymi i efekt też dobry ale na krótko.
Co do ceramiki to narazie ogarnę temat z woskiem ( trochę mi nie odpowiada długi czas aplikowania )

Mógłby ktoś mi przygotować taki zestaw sprawdzonych produktów ?

Glinki, cleaner, nie wiem jakieś aplikatory wosku ?
A co do tego wosku collinite 476 to dość dużo opinii pozytywnych wyczytałem, czy ten wosk będzie dlugo się utrzymywał na lakierze i czy kropelkowanie jest zadowalające ?
PS. dzięki za obszerną wypowiedź :)
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Pelikson » 18 lutego 2015, 22:53

https://www.youtube.com/watch?v=VFfEN2ah28I

Kropelkowanie na moim byłym samochodzie. Wosk utrzymywał się ok 3-4 miesięcy.

http://mrcleaner.pl/zestaw-collinite-47 ... p2090.html
Używałem tego zestawu. Do tego glinkę również znajdziesz jakąś na ich stronie :) Może być nawet taka, pod którą pryskasz dla poślizgu zwykłą wodę.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 18 lutego 2015, 23:02

Pelikson napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=VFfEN2ah28I

Kropelkowanie na moim byłym samochodzie. Wosk utrzymywał się ok 3-4 miesięcy.

http://mrcleaner.pl/zestaw-collinite-47 ... p2090.html
Używałem tego zestawu. Do tego glinkę również znajdziesz jakąś na ich stronie :) Może być nawet taka, pod którą pryskasz dla poślizgu zwykłą wodę.

Cena bardzo przyjemna, a jeśli rzeczywiście jest tak jak ludzie piszą, to warto.
Właśnie taki efekt oczekuję.
Czyli jeśli kupiłbym ten zestaw to zostało by mi dokupienie jedynie glinkę i można było by się zabrać.
A powiedz mi, glinka jedna wystarczy by przelecieć cały samochód ?

Jak przy tym wosku to się zapytam, czy mycie na myjni bezdotykowej odpada ?
Bo czytałem coś, że chemia która właśnie jest w większości myjkach potrafi zniszczyć wosk...
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Pelikson » 18 lutego 2015, 23:31

http://mrcleaner.pl/valetpro-blue-tradi ... p2236.html
Mi wystarczyła spokojnie i jeszcze zostało ponad połowę, także teraz na Cuprę się przyda :)

Nie wiem czy to prawda. Ja myłem normalnie na bezdotykowej co jakiś czas i było spoko. Generalnie jeśli auto jest przykurzone czy jakoś lekko brudne wystarczy sama woda pod wysokim ciśnieniem + po tym quick detailer i gotowe. Prędzej myjka automatyczna skróci żywot wosku.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 18 lutego 2015, 23:42

A no wlasnie, jesli juz naloze wosk to trzeba go jakos pielegnowac np. co jakis czas/po myciu itd. ?
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Sebool2006 » 19 lutego 2015, 00:09

możesz po myciu i osuszeniu auta zapodac sobie jakis QD co by lakier odswiezyc
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pelikson » 19 lutego 2015, 00:28

Ja używałem Shiny Garage Almond Quick Detailer. Spisywał się naprawdę dobrze a przy tym zaje... pachniał :mrgreen: Aż się chciało pucować autko :mrgreen:
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 19 lutego 2015, 23:58

Panowie, gdzieś czytałem, że przed użyciem glinki powinno się przelecieć lakier jakimś preparatem do usuwania smoły.
Ja ogólnie smoły nie mam, jest pełno taki czarnych grudek które schodzą pod paznokciem.

Co do glinki, mam problem z wyborem. Bo są glinki twarde, miękkie i średnio miękkie. Za cholerę nie mogę znaleźć info jaką glinkę wybrać.

Co do zabezpieczania wosku, to właśnie QD służy do tego ?
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez bmelon » 20 lutego 2015, 05:58

A jaki wosk polecacie do czerwonego lakieru? Czy są jakieś takie które przukryja drobne rysy np. przy klamkach?
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez grabek246 » 20 lutego 2015, 08:20

BeBuu, właśnie te czarne grudki to smoła, usuwając je paznokciem rysujesz lakier. kup prickborta i spryskaj lakier a zobaczysz ile tego faktycznie było. co do glinki to wybór jest naprawdę duży. kup bilthambera lub valetpro. polecałbym średnio agresywną. a jak już kupisz jakiś środek żeby usunąć smołe pasowałoby zastosować coś na opiłki żelaza, uwież że auto potrafi efektownie krwawić pomimo tego że wydaje się czyste :-D QD służy do przywrócenia blasku auta, stosuje się go po myciu. usuwa delikatne zabrudzenia jak waterspoty, odciski palców itd. do odbudowania wosku służą QW lub QD z zawartością wosku.

bmelon, zależy od preferencji, ja nie lubię wosków naturalnych ze względu na trwałość, wole jakiegoś coli lub fk 1000 bo wiem że długo posiedzi. jeżeli chcesz zakryć rysy to polecam środek typu AIO lub jakiś lekko ścierny cleaner który je zniweluje i coś na pewno zamaskuje. często polecanym jest Cherry Glaze. ale wiadomo, lepiej zrobić korektę i położyć wosk, wtedy efekt jest naprawdę bardzo dobry :-)
grabek246
Sport
Sport

Auto: leonek
Silnik: ASV 1.9

Postprzez BeBuu » 20 lutego 2015, 13:46

Dobra, prickbort jest już opanowany, co do usuwania opiłek żelaza itd. to zakupie iron off v3 ( IronX trochę dużo kosztuje )
W jakiej kolejności się używa ? Prickbort a potem Iron Off ?
To po woskowaniu lepiej użyć QD czy QW/QD z woskiem ?

Druga sprawa.
W rodzinie jest drugi samochód, lakier jest w gorszym stanie ( troche elementów lakierowanych ) ale podobna sytuacja, smoła itd.
Ino lakier jest porysowany ( nie głębokie rysy ) tylko takie które na upartego najtańszą pastą bym zniwelował.
Są jakieś specyfiki które zniwelują rysy ( oczywiście po usunięciu smoły, żelaza, glinkowaniu ) ?
Chciałbym się obejść bez polerowania maszynowego...
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez REV » 20 lutego 2015, 13:51

BeBuu, życze powodzenia w machaniu ręcznie Megsem UC, którym i tak niewiele zdziałasz :wink:
REV
Sport
Sport

Auto: eRka
Silnik: BAM 1.8

Postprzez BeBuu » 20 lutego 2015, 14:50

REV napisał(a):BeBuu, życze powodzenia w machaniu ręcznie Megsem UC, którym i tak niewiele zdziałasz :wink:

Czyli mówisz, że bez polerowania maszynowego raczej się nie obejdzie przy drugim samochodzie ?
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Sebool2006 » 20 lutego 2015, 15:59

W zależności jaki stan faktyczny jest samochodu. Ręcznie możesz to zrobić tylko zajebiesz się na maxa. Wrzuć fotki to zobaczymy co możesz zdziałać.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez BeBuu » 20 lutego 2015, 16:27

Sebool2006 napisał(a):W zależności jaki stan faktyczny jest samochodu. Ręcznie możesz to zrobić tylko zajebiesz się na maxa. Wrzuć fotki to zobaczymy co możesz zdziałać.

Niestety z zdjęciami jest kłopot.
Próbowałem w ciągu dnia z dobrym oświetleniem, z sztucznym oświetleniem i niestety nie mam na tyle dobrego sprzętu by uchwycić te ryski.

-- 20 lutego 2015, 17:27 --

Sebool2006 napisał(a):W zależności jaki stan faktyczny jest samochodu. Ręcznie możesz to zrobić tylko zajebiesz się na maxa. Wrzuć fotki to zobaczymy co możesz zdziałać.

Niestety z zdjęciami jest kłopot.
Próbowałem w ciągu dnia z dobrym oświetleniem, z sztucznym oświetleniem i niestety nie mam na tyle dobrego sprzętu by uchwycić te ryski.
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Sebool2006 » 20 lutego 2015, 20:34

Jak ci się uda to pokazuj furacza. Z telefonu też da się to zrobić
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez grabek246 » 20 lutego 2015, 21:45

BeBuu, tak SG da radę. pamiętaj żeby pricka aplikować na suchy lakier.
grabek246
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 20 lutego 2015, 23:10

Jeszcze takie pytanko.
Bo cleaner przygotowuje lakier do wosku a IPA służy do odtłuszczania, to w jakiej kolejności się powinno używać ?:)
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez Pelikson » 21 lutego 2015, 00:17

IPA tuż przed samym nakładaniem wosku daj.
Pelikson
Sport
Sport

Postprzez BeBuu » 21 lutego 2015, 00:44

Pelikson napisał(a):IPA tuż przed samym nakładaniem wosku daj.

Czytałem, że cleaner daje się przed woskowaniem woskiem naturalnym...
Ogólnie wychodzi na to, że cleaner powinienem zastosować.
BeBuu
Signo
Signo

Postprzez grabek246 » 21 lutego 2015, 05:12

BeBuu, cleaner służy do chemicznego i mechanicznego oczyszczenia lakieru i przygotowania pod wosk. są cleanery dedykowane pod każdy rodzaj wosków. zastosowanie ipy po cleanerze spowoduje wyjałowienie powierzchni. taka jałowa powierzchnię lubi coli i fk :-)
grabek246
Sport
Sport

Postprzez rafaello0016 » 21 lutego 2015, 12:48

Jaki cleaner mogę zastosować do wosku collinite 476 ? i do tego też zastosować ipe? w jakiej kolejności to stosowac? mycie-suszenie-cleaner-ipa i na końcu nakladac wosk? i jaki środek stosować do wet look czyli wet look po woskowaniu to mycia po wosku i odzywienia lakieru? a konserwacja w czym słuzy i kiedy sie stosuje?
rafaello0016
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ALH 1.9

Postprzez grabek246 » 21 lutego 2015, 13:23

polecam duragloss 652 lub 4nano scrub
zrób tak jak pisałeś czyli mycie-suszenie-cleaner-ipa i na końcu
nakladac wosk. tylko przed cleanerem jeszcze zastosowałbym glinke. co do wet looku to sam wosk już podbije kolor lakieru. ale jeśli szukasz czegoś więcej polecam przed woskiem zastosować jakaś politure. niestety politury osłabiają trwałość wosków takich jak coli.

-- 21 lutego 2015, 14:23 --

p.s do konserwacji służą tzw QD. i tu jest już bardzo duży wybór. ja stosuje sonax BSD bo daje bardzo ładne kropelki.
grabek246
Sport
Sport

Postprzez rafaello0016 » 21 lutego 2015, 13:46

rozumiem czyli weet look po wosku można ominąc bo jest nie potrzebny a zastosować po woskowaniu qd. a jakiś srodek do mycia juz po wosku? co stosować zeby wosk utrzymać w dobrym stanie? a jesli zastosuje politurę to jak długo wosk wytrzymuje?
rafaello0016
Sport
Sport

Postprzez jędrek » 21 lutego 2015, 13:55

Po cleanerze ipa?
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159

Postprzez rafaello0016 » 21 lutego 2015, 14:02

hmm to teraz juz sie zmieszałem:) mogł by mi ktoś napisać jak to mniej wiecej w jakiej kolejności zrobic?:) bo jestem laikiem w tym temacie i dopiero zaczynam :) i wiem ze mycie-suszenie tutaj mam luke co zastosowac po suszeniu a miedzy woskiem. i pożniej po woskowaniu co stosować żeby ładnie utrzymywać wosk i wyglad :)
rafaello0016
Sport
Sport

Postprzez grabek246 » 21 lutego 2015, 14:22

jędrek, tak, pod coli zalecana jest jałowa powierzchnia.
grabek246
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 22 lutego 2015, 10:39

Czy ktoś używał :arrow: Poorboy’s World White Diamond Show Glaze :?:
http://autonablask.pl/produkt/poorboys-world-white-diamond-show-glaze-473ml/
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez rafaello0016 » 22 lutego 2015, 21:05

a jeszcze pytanie czy coli bedzie dobrze współgrał z każdym kolorem auta?
rafaello0016
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 22 lutego 2015, 21:07

rafaello0016 napisał(a):a jeszcze pytanie czy coli bedzie dobrze współgrał z każdym kolorem auta?

Tak,ale lepszy efekt moim zdaniem jest na ciemnych lakierach.

Tu masz małą informację
Collinite 476s to jeden z najtrwalszych wosków samochodowych na rynku. Łatwo się aplikuje i dociera, dzięki czemu śmiało mogą go używać nie tylko profesjonaliści, ale również ci, którzy zaczynają swoją przygodę z detailingiem. Produkt gwarantuje głębie koloru i piękny połysk widoczny szczególnie na ciemnych lakierach. Collinite 476s bazuje na brazylijskim wosku Carnauba pozyskiwanym z liści palmy Copernicia cerifera. Collinite produkuje woski od roku 1936. Produkty tej firmy nie bazują na ładnych opakowaniach i przyjemnym zapachu. Tutaj liczy się tylko trwałość i piękny efekt. 476s jest odporny na sól i detergent
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez rafaello0016 » 22 lutego 2015, 21:21

yhy rozumiem to na moim granatowym bedzie pasowało :) takze juz wszystkie chyba kosmetyki mam zebrane wiec zamawiam niedlugo i bede dzialał:) mam nadzieje ze wszystko wyjdzie tak jak ma byc :)
rafaello0016
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 22 lutego 2015, 21:28

Obrazek

Tak coli kropelkował na moim poprzednim leonie

Obrazek
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez rafaello0016 » 22 lutego 2015, 21:36

no to bardzo ładnie :) a czy uzycie szamponu z neutralnym ph ma znaczenie przed woskowaniem przy wstepnym myciu czy to juz tylko zalezy od upodobań jaki szampon bedzie zastosowany ?
rafaello0016
Sport
Sport

Postprzez Sebool2006 » 22 lutego 2015, 21:39

Szampon który zastosowałem przed tym to był SG Car Shampoo.
Dokładnie umyty samochód na dwa wiadra i tak jak kilka postów wyżej zastosowałem IPE przed nałożeniem Coliego
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez sławek » 22 lutego 2015, 22:03

Chemical Guys Black Light:
Obrazek
I w mroźny poranek:
Obrazek
Ale trwałości Collinite 476 chyba nic nie przebije.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez piotrassenior » 22 lutego 2015, 22:27

sławek napisał(a):Ale trwałości Collinite 476 chyba nic nie przebije

Testowałem Collinite 476 oraz FINISH KARE 1000P Hi-Temp Paste Wax i na moim pojeździe o wiele dłużej siedzi Finish Care i takowego używam. Jedyny minus to gorsza i bardziej uciążliwa z racji nieprzyjemnego zapachu (typowa chemia) oraz twardości (nie można pozwolić by mocno wysechł na lakierze) :wink: takie moje zdanie.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez sławek » 22 lutego 2015, 22:29

Muszę spróbować.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Sebool2006 » 22 lutego 2015, 22:33

Każdy wosk będzie inaczej leżał w zależności jak wcześniej lakier został przygotowany.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez piotrassenior » 22 lutego 2015, 22:38

sławek, mała puszeczka 59ml za jakieś ~ 25zł starczy Ci spokojnieeee na pokrycie auta z dwa razy.
Aplikowałem go jakoś w październiku i siedzi do teraz że aż miło. Auto myte 4nano Ultra Violet oraz Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH.

Sebool2006, oczywiście zgadzam się w 100%. Ale i Colli i Rybe nakładałem na swoje auto i lakier przygotowywałem tak samo...niczym się to przygotowanie nie różniło. Colli szybko mi znikła i się dziwiłem dlaczego... i spróbowałem Ryby. Auto myje tylko i wyłącznie 4nano Ultra Violet oraz Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez veb » 23 lutego 2015, 02:00

Macie pomysl jak wyrownac lakier w moim zoltku? Zamowilem czeaci w kolorze i zolty sie rozni od zoltego i zastanawiam sie czy na korekcie to wyciagne?

Obrazek
Seat Leon CUPRAR
veb
Signo
Signo

Auto: Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez REV » 23 lutego 2015, 17:47

veb, Było już wałkowane sporo razy, taki lakier. Może coś poprawisz korektą ale wyrównać pewnie się nie wyrówna.
REV
Sport
Sport

Auto: eRka
Silnik: BAM 1.8

Postprzez rafaello0016 » 23 lutego 2015, 18:32

piotrassenior, a który z tych dwóch szamponów uzywales po woskowaniu. Do qd? Czy to szampony do wstępnego mycia?
rafaello0016
Sport
Sport

Postprzez piotrassenior » 23 lutego 2015, 18:43

rafaello0016, SG Fruit Snow Foam jako mycie wstępne...bądź jeżeli auto tylko lekko zakurzone itp.
4nano UltraViolet jako mycie właściwe.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Postprzez rafaello0016 » 23 lutego 2015, 21:51

yhy czyli do qd bedzie dobry ten SG ?