Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
ciekawy wzór, tylko mam wrażenie, że matowy kolor się gdzieś "zgubi" I za bardzo się zleje z oponą. Ale też godna uwagi opcja.mstokowy napisał(a):A co powiesz na te ? SPARCO PRO CORSA - MATT DARK TITANIUM
ChomikLeon5fFR napisał(a):Witam, troche poza tematem ale jestem tu nowy i nie wiem gdzie powinienem zadać to pytanie. A wiec do rzeczy. Posiadam Leona 5f FR z 17" felgami, które pragne wymienic na 19" dokładnie te http://olx.pl/i2/oferta/felgi-seat-leon ... FRsj.html#. Pytanie brzmi czy te felgi bedą pasować do mojego Leona 5f ? Z góry dziękuje i pozdrawiam
rossi napisał(a):Czy felgi 17x8 ET35 będą również pasować ? Nie będzie taki zestaw bardzo wystawać poza obrys błotnika?
Marcin_1p napisał(a):rossi napisał(a):Czy felgi 17x8 ET35 będą również pasować ? Nie będzie taki zestaw bardzo wystawać poza obrys błotnika?
Tył ok, przód może obcierać przy dobiciu amora...
RageMan napisał(a):Polecam - Momo Reds Black Knight
rossi napisał(a): Nie będzie taki zestaw bardzo wystawać poza obrys błotnika?
Ocelot napisał(a):Kolejna kwestia: załóżmy, że takie Borbetsy założyłbym na przyszły sezon letni z moim oryginalnymi letnimi oponami. Jakie opony zimówki jeśli chodzi o parametry mogę kupić, tak by pasowały na obecną oryginalną felgę FR 17"? Czy te opony muszą mieć identyczną charakterystykę jak letnie tzn. 225/45 R17 91W? Czy da radę na taką felgę np. założyć oponę o innej szerokości czy profilu czy nie ma takiej opcji? Co oznacza 91W?
Marcin_1p napisał(a):Ocelot napisał(a):Kolejna kwestia: załóżmy, że takie Borbetsy założyłbym na przyszły sezon letni z moim oryginalnymi letnimi oponami. Jakie opony zimówki jeśli chodzi o parametry mogę kupić, tak by pasowały na obecną oryginalną felgę FR 17"? Czy te opony muszą mieć identyczną charakterystykę jak letnie tzn. 225/45 R17 91W? Czy da radę na taką felgę np. założyć oponę o innej szerokości czy profilu czy nie ma takiej opcji? Co oznacza 91W?
To jest dedykowany rozmiar do parametrów tej felgi i tutaj nic bym nie kombinował. Możesz założyć na tę felgę oponę węższą i innym profilu ale czy jest sens... 91W to indeks prędkości, który generalnie nie powinien być niższy bo w razie jakiegoś dzwona ubezpieczyciel może się wypiąć na Ciebie.
Ocelot napisał(a):Dziekuję bardzo za odpowiedzi, temat powoli zaczyna mi się rozjaśniać.![]()
Czyli rozumiem, że na przykład takie Borbetsy BS5 dark:
http://www.felgi.pl/zdjecie-felgi-alumi ... /10044/0/4
powinny pasować niemalże idealnie przy parametrach:
Rozmiar 7,50x17 Rozstaw śrub 5x112.00 Odsadzenie ET 50,00 Otwór centralny 72,50
Potrzebny będzie tylko pierścień centrujący (których pełno na alledrogo) zgadza się?
Kolejna kwestia: załóżmy, że takie Borbetsy założyłbym na przyszły sezon letni z moim oryginalnymi letnimi oponami. Jakie opony zimówki jeśli chodzi o parametry mogę kupić, tak by pasowały na obecną oryginalną felgę FR 17"? Czy te opony muszą mieć identyczną charakterystykę jak letnie tzn. 225/45 R17 91W? Czy da radę na taką felgę np. założyć oponę o innej szerokości czy profilu czy nie ma takiej opcji? Co oznacza 91W?
nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, tak więc to zależy. Jeśli chodzi o 17 cali, to jest to teoretyczne minimum, ale nie każda felga 17 cali wejdzie. Zależy od kształtu ramion i osadzenia ET. Im ramiona są bardziej wklęsłe tym większe ryzyko, że będą ocierać o zacisk. Kolega Pelikson miał nawet problem z felgą 19 cali z powodu kształtu ramion.Bart_orange napisał(a):Witam. Panowie jakie najmniejsze kółko styknie do cupry 280km, gdyż zbliża sie zima i trzeba by coś ogarnąć ?
Generalnie na zimę myślałem o stali
Jeśli chodzi o 17 cali, to jest to teoretyczne minimum
Ja akurat szukam czarnych z czerwonym rantem, ale te Ronale R45 MCR które pokazujesz (o ile się nie myle) mają za małe ET (35). Nie wiem jaki masz budżet, ale w podobnym wzorze, bez czerwonego ranta, można kupić np Sparco Assetto Gara Black.Pany, planuję na wiosnę zakup felg 18 do swojego FR, jak myślicie? Czy ten wzór będzie pasować? Ogólnie podoba mi się w nim układ ramion, gorzej z tym paskiem czerwonym...
Pelikson napisał(a):Do FR'ki jest większe pole do popisu bo nie ma tak dużych jarzm i zacisków
Pik napisał(a):Stalówki w Cuprze uważam za totalne nieporozumienie...
szeftig napisał(a):Pik napisał(a):Stalówki w Cuprze uważam za totalne nieporozumienie...
a felgi strukturalne ? 1 na 20 zorientuje się że to "aludekiel" a nie alu ; )) po co przepłacać na zime ? Lepiej na lato kupić konkretne koło
No właśnie! Nie lepiej na zimę przeznaczyć fabryczne alusy, a na lato kupić coś naprawdę porządnego i markowego zamiast szemranego szrotu z olx lub allegro?po co przepłacać na zime ? Lepiej na lato kupić konkretne koło
mstokowy napisał(a):Po co przepłacać za Cuprę ? 1.4 też się przemieścisz z punktu A do B
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości