Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zabezpieczenie piasty

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zabezpieczenie piasty

Postprzez Alexxik13 » 7 marca 2015, 16:49

Witam, robiłem jakiś czas temu łożyska u mechanika i po 4 tysiącach przy zmianie kół zobaczylem, że koło lata na boki - tak jakby łożyska były znowu wywalone, bałem się że znowu będzie trzeba je zrobić, ale okazało się że to tylko niedokręcona półoś do piasty. I tu pojawia się moje pytanie - czy półoś dokręca się do piasty samą nakrętką? czy jest tam jakieś zabezpieczenie? U mnie takowego nie ma, a nie chce co chwile sprawdzać czy są dokręcone.
Alexxik13
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M ASV

Reklama

Re: Zabezpieczenie piasty

Postprzez [gypsymh] » 7 marca 2015, 19:31

A na której osi wymieniłeś łożyska? Wnioskując z opisu wynika iż z przodu. Radzę zmienić mechanika. Nakrętka na przegubie półosi powinna być dokręcona odpowiednio momentem Nm. Jeżeli kolo, piasta ruszala się na boki jak piszesz, łożysko na bank jest do wymiany, jedz na reklamacje. Nakrętka posiada samokontrujący teflon . To zabezpieczenie powinno wystarczyć przy odpowiednim dokręceniu nakrętki
M@r[!n LEON 1M- repels ARL+++by Kobzyr/brakes 312-256/dual Flash-Multimap/full fis/podwójne kierunki
LEON 5F CUPRA 280 2.0TFSI/DSG/BLACK PERFORMANCE/ORANGE PAKIET
[gypsymh]
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne