Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podszybie Leon vs Toledo

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Podszybie Leon vs Toledo

Postprzez koka » 23 lutego 2015, 14:48

Czy we wszystkich wersjach silnikowych jest to samo podszybie - 1M1 853 185 ?
Kupiłem używkę ale ma trochę inne boki niż moja (1.6 16V) a może w TOLEDO jest inne ?
Czy ktoś wymieniał podszybie w ASO ? niestety moje jest zdeformowane i odłazi bokami od szyby.
koka

Reklama

Re: Podszybie Leon vs Toledo

Postprzez chlorek » 23 lutego 2015, 14:48

na mój gust będzie to samo :PPPP
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez dzamej » 27 lutego 2015, 20:12

tez jestem zainteresowany tematem podszybia. ściągałeś już? możesz coś na ten temat powiedzieć? Powiem szczerze, że z powodu pracy nie mam kiedy ściągnąć swojego by sprawdzić numery
Nie bijcie, nie krzyczcie, wytłumaczcie.

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez koka » 6 marca 2015, 22:34

dzamej napisał(a):tez jestem zainteresowany tematem podszybia. ściągałeś już? możesz coś na ten temat powiedzieć? Powiem szczerze, że z powodu pracy nie mam kiedy ściągnąć swojego by sprawdzić numery

Kupiłem używkę w bdb stanie i zakładali mi w ASO. Przy okazji dowiedziałem się że nówka w ASO kosztuje ok 250 zł więc zakup trzeba przemyśleć. Mam pytanie - czy podszybie trzyma się tylko na ciasnym wcisku występu, który idzie na całej długości w szparę między szybą a blachą ? bo u mnie przylega ciasno tylko po stronie pasażera i trochę mniej ciasno na środku a po stronie kierowcy jest luźno i mogę łatwo odginać róg podszybia aż do ramienia wycieraczki, boję się nawet że w czasie jazdy po wertepach będzie klapotać. Czy ta szpara montażowa może być u mnie za duża ?
koka

Postprzez kubusior » 10 marca 2015, 12:30

Kilka razy ostatnio ściągałem podszybie przy okazji moda ze spryskami od octavii II, co do mocowania to po długości w 3 miejscach jest taki bolec który wchodzi pod ta rynienkę w która wchodzi ten wypust z plastiku podszybia, generalnie żeby nie odstawało trzeba to dobrze założyć ja dopiero za którymś podejściem ogarnąłem dobry sposób, mianowicie przy zakładaniu trzeba złapać palcami za końcówkę (tą uszczelkę która przylega do szyby) a dolną częścią dłoni wciskać w rynienkę wtedy wchodzi bezproblemowo, od lewej do prawej i wszystko jest git ;)
kubusior
Stella
Stella

Silnik: CJSA 1.8

Postprzez koka » 11 marca 2015, 08:59

kubusior napisał(a):Kilka razy ostatnio ściągałem podszybie przy okazji moda ze spryskami od octavii II, co do mocowania to po długości w 3 miejscach jest taki bolec który wchodzi pod ta rynienkę w która wchodzi ten wypust z plastiku podszybia, generalnie żeby nie odstawało trzeba to dobrze założyć ja dopiero za którymś podejściem ogarnąłem dobry sposób, mianowicie przy zakładaniu trzeba złapać palcami za końcówkę (tą uszczelkę która przylega do szyby) a dolną częścią dłoni wciskać w rynienkę wtedy wchodzi bezproblemowo, od lewej do prawej i wszystko jest git ;)

Dzięki za cenne wskazówki - nie zwróciłem uwagi na te bolce, nawet nie wiem czy coś takiego było :cry: generalnie to u mnie jest tak jakby ta szpara (rynienka) po stronie kierowcy była za duża i ten plastikowy wpust ma luz ... i odłazi od szyby ... na dodatek po wymianie podszybia, dolnej obudowy filtra kabinowego i górnej pokrywy (tej z gumą) woda dalej leje się spod schowka :mrgreen:
koka

Postprzez dzamej » 12 marca 2015, 09:44

@koka,
czyli potwierdzasz, że to podszybie ma numery, które wypisałeś 1M1 853 185? to które zakupiłeś pasuje ok? masz jakiegoś linka gdzie kupiłeś?

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Postprzez koka » 12 marca 2015, 11:20

dzamej napisał(a):@koka,
czyli potwierdzasz, że to podszybie ma numery, które wypisałeś 1M1 853 185? to które zakupiłeś pasuje ok? masz jakiegoś linka gdzie kupiłeś?

tak, taki nr jest na podszybiu od spodu, zamawia się przez ASO (czeka się ok 2 tygodni) - u nich jest to nr katalogowy 1M1 853 829 AB41
niestety ja kupiłem używkę ... niby pasuje, ale mogłem brać nowe :-(
koka

Postprzez dzamej » 12 marca 2015, 11:41

byłeś w aso skody vw czy seata?
moje podszybie też już odstaje dosyć mocno... /

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Postprzez koka » 12 marca 2015, 12:22

dzamej napisał(a):byłeś w aso skody vw czy seata?
moje podszybie też już odstaje dosyć mocno... /

ASO SEAT ale w VW też chyba da radę - tak do końca to nie jestem przekonany czy to odstawanie to wina podszybia, stawiam też na jakiś element nadwozia (czyli za szeroką szparę w którą wchodzi wpust) trzeba by to samodzielnie zakładać i dokładnie obejrzeć ... :mrgreen:
koka

Postprzez dzamej » 14 marca 2015, 09:30

ja dorwałem u siebie na szrocie podszybie za 20zł :brawo: :aniol: przylega idealnie :D.
A przy okazji wstawione regulowane i podgrzewane spryskiwacze od octavii :]

Seat Leon 1,8 turbo LPG
dzamej
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne