Cobra_o7o napisał(a):Dziś wypytałem pana handlowca o ten wskaźnik - co i kiedy pokazuje.
Wg. niego wskazania są zależne po prostu od sposobu jazdy. To co wskaźnik pokazuje zależy od prędkości obrotowej, położenia pedału gazu, obciążenia silnika, wybranego trybu jazdy i pewnie od czegoś jeszcze.
Zatem może się okazać że nie widzisz trójkącików-pomocników bo jeździsz tak jak chce komputer.
Przypomniało mi się hasło z Misia: "TY!... K O M P U T E R !

Nomen omen, bardzo inteligentny ten wskaźnik... aż się wierzyć nie chce, że tak to działa

I nie wierzę, bo raz jadę jak dziadek a raz jak 20-latek na rozbieraną randkę

(tzn. byle jaknajszybciej dojechać

) i w obu przypadkach wskaźnika moje oczy nie widzą

P.S.
Handlowcy mają to do siebie, że nawijają makaron na uszy byle tylko kupić u nich cokolwiek

-- 22 kwietnia 2015, 19:01 --
RageMan napisał(a):Witamy

Może po prostu za mocno wciskasz gaz, zmieniając przy tym biegi na niskim zakresie obrotów, wtedy komputer nie wyświetli Ci konieczności zmiany biegu

A propos dziękuję za powitanie (wcześniej nie zauważyłem

)
Dzisiaj przeprowadziłem próbę w trybie ECO (w mieście naprawdę nie jest łatwo patrzeć na wskaźnik

) skuszony Twoją podpowiedzią. No i można powiedzieć, że wskaźnik mi działa

Trzeba naprawdę bardzo _wolno_ / delikatnie naciskać gaz, aby wskaźnik pokazał podpowiedź zmiany (chociaż z 1 na 2 nigdy nie zauwazyłem

). Przy moim trochę "ecodrivingowym" stylu jazdy (gaz do połowy) i zmiana przy 2 krpm wydaje się, że on faktycznie nie zaświeca się, gdyż czeka aby go wyżej wkręcić (jak pisał kolega Cobra_o7o). Nie sprawdziłem tego dokładnie, ale kilka razy coś takiego zaobserwowałem...
-- 27 kwietnia 2015, 20:45 --
Kończę temat i jednocześnie wyjaśniam

Wskaźnik mi działa

, ale żeby pokazały się podpowiedzi zmiany biegu pedał gazu trzeba naciskać b. delikatnie (RageMan miał 100% racji). W trybie ECO zmianę biegu podpowiada średnio przy około 2200 rpm. Co ciekawe, nigdy nie udało mi się zobaczyć propozycji zmiany z 1 na 2 (mam jezdzić tylko na 1-ce?

), za to mojej małżonce komp pokazuje (oprócz 1 na 2) zmianę odrazu z 4 na 6 (tutaj szacun dla żony

). Zużycie przy moich _próbach_ jazdy wg wskaźnika: 5,6 l/100 km. Średnie ze 170 km (kilka jazd po 30-40 km): 5,7 l (zużycie zwiększyły 2-3 wyścigi równoległe spod świateł w trybie Sport

). To jest jakiś litr mniej niż przy jeździe bez wskaźnika i z częstszymi wyścigami (czerwony kolor niestety przyciąga pożal się boże "ścigantów" we wszelkiego rodzaju Astrach III 1.3 CDTI i Kia Cee'd o silnikach bliżej nieznanych... ale na pewno nie z Pro

).