Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujniki, ogólnie.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Czujniki, ogólnie.

Postprzez szczeslaw » 13 kwietnia 2015, 07:34

RageMan, a nie opracował tego przypadkiem Bosch? Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić.
Misiek3city, ja wiem, czy mniej upierdliwy? Na pewno tańszy, bo ABS znajduje się obecnie w każdym samochodzie. Ale np. mi już 2x zadziałał sam z siebie, bez spadku ciśnienia w kole i do dziś nie wiem o co mu chodziło. Musiałem ponownie skalibrować system, żeby zgasło ostrzeżenie. Ciśnienie oczywiście zmierzyłem manometrem i nie było spadku w żadnym z kół.
Jednocześnie system z czujnikami w feldze ma tą zaletę, że pokazuje dokładnie ciśnienie z kołach. Biorąc pod uwagę fakt, że ja dość często sprawdzam ciśnienie (dużo jeżdżę autostradami), to mi by się to bardzo przydało. Obecnie muszę za każdym razie biegać z manometrem, a TPMS w Leonie nie wykrywa powolnego spadku we wszystkich kołach.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez TT89 » 13 kwietnia 2015, 09:03

szczeslaw napisał(a):Ale np. mi już 2x zadziałał sam z siebie, bez spadku ciśnienia w kole i do dziś nie wiem o co mu chodziło.

Mi tak się zdarza przy prędkościach autostradowych od 170km/h w górę (oczywiście w Niemczech w miejscach bez ograniczeń prędkości).
Pozdrawiam,
Tomek
TT89
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON III FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez KAI » 20 maja 2015, 13:02

Mi się 3 raz zdarzyło pokazanie spadku ciśnienia. Za każdym razem w deszczu.
A ciśnienie po zjechaniu na stację paliw - w normie.
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez B3N » 20 maja 2015, 13:07

Ja juz wole TPMS oparty na ABS'ie z czasem błednymi alarmami, niż system oparty na czujnikach, które trzeba kalibrować w komputerze za co sobie licza nieźle, do tego ryzyko uszkodzeń. Już wole wyjść czasem z samochodu i sprawdzić, niż bulić jak za zboże.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez szczeslaw » 21 maja 2015, 14:18

Kwestia gustu - ja np. jednak wolałbym czujniki, bo one pokazują ciśnienie i nie trzeba za każdym razem sprawdzać manomaetrem. Jeżdżę dużo autostradami i do ciśnienia w związku z tym przywiązuję dużą wagę.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Ocelot » 26 maja 2015, 10:48

Posiadam Leona z roku 2015.
Planuję zakup drugiego kompletu kół. Czy coś się stanie, gdy nie zamontuję w nim żadnych czujników, które teoretycznie są obowiązkowe? Auto zacznie mi pokazywać jakieś błędy? Czy może będę mógł sobie tak bezkarnie jeździć bez ponoszenia kosztów drogich czujników?
Ocelot
Sport
Sport

Auto: Leon 5F ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez B3N » 26 maja 2015, 10:58

"Czujnik ciśnienia" w Leonie opierają się na ABS'ie, wiec jak kupisz nowy komplet i zamontujesz to po prostu w ustawieniach samochodu klikasz, "SET / KALIBRUJ " czujnik cisnienia.
Nie musisz kupować odzielnych czujników montowanych w kole. Po prostu felgi i opony i tyle.
Samochod po prostu zapamieta, że od teraz ma uznać aktualny stan (nowe kola) jako norma.
Za kazdym razem jak zmieniasz koła /opony to ustawiasz/resetujesz i samochód uczy się nowych kół od nowa.

ps. Choć teraz mnie naszło, że masz samochód z 2015 i w sumie nie wiem , czy moja powyższa wypowiedź tyczy sie samochodów z 2015.
B3N
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 26 maja 2015, 11:48

No właśnie - moje autko pochodzi z roku 2015 w którym czujniki TPMS są obowiązkowe.

Po prostu jestem ciekaw czy coś się stanie jeśli ich po prostu na feldze nie będzie. Jak mam za nie płacić tyle pieniędzy to lepiej, żeby ich w ogóle w jednym komplecie kół nie było.

EDIT:
System TPMS jest obowiązkowy. Pytanie teraz czy w nowych autach z 2015 jest system pośredni, który mierzy z ABSu, czy bezpośredni, który posiada czujniki? Poszperam w instrukcji...

EDIT 2:
W instrukcji przeczytałem, że mam system oparty na ABSie. Czy ktoś kto posiada auto z roku 2015 może potwierdzić, że na feldze nie znajdują się żadne czujniki?
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez B3N » 26 maja 2015, 11:50

Z tego co mi się wydaje to system monitorowania jest obowiązkowy, ale nie jest określone czy ma to być system pośredni czy bezpośredni/aktywny.
Możliwe, że SEAT stosuje system pośredni i spełnia wymagania o systemie monitorowania ciśnienia.

Tak jak piszesz...sprawdź w instrukcji. Jeśli będzie to system aktywny to powinno być coś wspomniane o tym w instrukcji.
W instrukcji samochodów OPEL jest to napisane jak to działa i jak należy konfigurować.

W Twoim zapewne jest tez opisana procedura ustawiania tego, więc jeśli nie będzie bezpośrednio napisane jaki jest system to można wywnioskować na podstawie instrukcji kalibracji jaki jest system montowany.

EDIT:
No to jeśli masz w instrukcji o systemie opartym na ABS'ie to nie musisz mieć opon z czujnikami.
System działa jako pośredni więc możesz spokojnie kupować komplet bez aktywnych czujników...co moim zdaniem jest najlepszym rozwiązaniem.

EDIT 2:
W Oplach jest aktywny system i jak przełoży się koła to wyświetla się komunikat i kontrolka za to odpowiedzialna. Można spokojnie tak jeździć a jedynie może denerwować ta kontrolka.
To jest tylko system informujący kierowce a nie uniemożliwiający jazde :)
B3N
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 26 maja 2015, 11:53

B3N napisał(a):Z tego co mi się wydaje to system monitorowania jest obowiązkowy, ale nie jest określone czy ma to być system pośredni czy bezpośredni/aktywny.
Możliwe, że SEAT stosuje system pośredni i spełnia wymagania o systemie monitorowania ciśnienia.

Tak jak piszesz...sprawdź w instrukcji. Jeśli będzie to system aktywny to powinno być coś wspomniane o tym w instrukcji.
W instrukcji samochodów OPEL jest to napisane jak to działa i jak należy konfigurować.

W Twoim zapewne jest tez opisana procedura ustawiania tego, więc jeśli nie będzie bezpośrednio napisane jaki jest system to można wywnioskować na podstawie instrukcji kalibracji jaki jest system montowany.

Zgadza się. Właśnie około minutę przed Tobą dodałem Edit do swojego posta. :-)

Według instrukcji mam system pośredni oparty na ABSie. Dla pewności gdyby ktoś kto posiada rocznik 2015 mógł potwierdzić?
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez B3N » 26 maja 2015, 11:55

Ale tu nie ma co potwierdzać :) . Twój model ma pośredni i już.
B3N
Sport
Sport

Postprzez Ocelot » 26 maja 2015, 12:02

B3N napisał(a):Ale tu nie ma co potwierdzać :) . Twój model ma pośredni i już.

No w sumie to na pewno tak jest. :-) Cieszy mnie to bardzo. :-)
Ocelot
Sport
Sport

Postprzez bart014 » 16 września 2015, 11:46

Ocelot napisał(a):
B3N napisał(a):Ale tu nie ma co potwierdzać :) . Twój model ma pośredni i już.

No w sumie to na pewno tak jest. :-) Cieszy mnie to bardzo. :-)

Hehe! Oprócz tego, że Twój egzemplarz tak ma, to mój również. :) Ostatnio przy okazji wizyty w serwisie o tym rozmawiałem i potwierdzam brak u siebie czujników w oponach a ciśnienie jest mierzone pośrednio przez ABS.
Lepiej nic nie mówić i wydać się głupcem, niż raz się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości...
bart014
Sport
Sport

Auto: SC Cupra 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Darek07 » 16 września 2015, 22:31

Miałem ostatnio szansę sprawdzić skuteczność czujnika opon. jakiś miesiąc temu kontrolka zapaliła się pierwszy raz, ciśnienie spadło do 1,9 z 2,2. w weekend kontrolka zapaliła się ponownie ( też było 1,9). Wulkanizator wyjął z opony solidny wkręt do drewna.
Darek07
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon ST FR

Poprzednia strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne