Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
daniel28 napisał(a):1500 zł wydałem na same paliwo na dojazdy do serwisu autem zastępczym jeździłem łącznie 70 dni, straciłem 7 dni urlopu
KAI napisał(a):Panowie,
trochę czasu od premiery Leona III minęło (2012 hb i 2013 kombi).
Jestem ciekawy jakie macie przebiegi i jakie wrażenia jak do tej pory.
Listę otwieram sam.
Zakup: 08.08.2014
Przebieg: 37 000 km
Usterki: brak
Silnik: 1.8 TSI 180 KM manual
nadwozie: kombi
EmJot napisał(a):
Zakup: 02.2014
Przebieg: 8 000 km
Usterki:
- do ok. 2000 km haczyła lekko skrzynia (ale jej przeszło,
- odpadla plastikowa część przy zamku maski (wklejona na taśmę dwustronną),
- cieknie spryskiwacz tylnej szyby (nawet dłuższy czas nie używany),
- czasem miga lewa lamkpa led podświetlania wnętrza (ktoś tutaj powyżej mial podobnie
- od miesiąca dramatycznie skrzypi klapa bagażnika w końcowej fazie zamykania (czy ktoś wie jaka jest przyczyna?, pytałem jednego z userów poszkodawnych w ten sposób, ale póki co odpowiedzi brak ;-p)
Silnik: 1.4 TSI 122 KM manual
Nadwozie: 5d
Brak trzasków i skrzypienia wewnątrz, brak kłopotów z elektroniką, silnikiem i sprzęgłem
Zużycie paliwa z 2700 km: 6,4 l/100 km (50/50 miasto - trasa, raczej w większymi prędkościami, głównie tryb ECO - SPORT z gazem w deskę też się zdarza
Brak widocznego zuyżycia oleju
Ogólnie duże zadwolonie z samochodu
AMEN
EmJot napisał(a):EmJot napisał(a):
Zakup: 02.2014
Przebieg: 8 000 km
Usterki:
- do ok. 2000 km haczyła lekko skrzynia (ale jej przeszło,
- czasem miga lewa lamkpa led podświetlania wnętrza (ktoś tutaj powyżej mial podobnie
- od miesiąca dramatycznie skrzypi klapa bagażnika w końcowej fazie zamykania (czy ktoś wie jaka jest przyczyna?, pytałem jednego z userów poszkodawnych w ten sposób, ale póki co odpowiedzi brak ;-p)
Silnik: 1.4 TSI 122 KM manual
Nadwozie: 5d
Brak trzasków i skrzypienia wewnątrz, brak kłopotów z elektroniką, silnikiem i sprzęgłem
Zużycie paliwa z 2700 km: 6,4 l/100 km (50/50 miasto - trasa, raczej w większymi prędkościami, głównie tryb ECO - SPORT z gazem w deskę też się zdarza
Brak widocznego zuyżycia oleju
Ogólnie duże zadwolonie z samochodu
AMEN
No i zapeszyłem...
Wczoraj, przy temperaturach rzędu 30oC w cieniu zaczęła skrzypieć obudowa mieszka skrzyni biegów
To jak Ci biedni ludzie w Hiszpani (gdzie 30oC w cieniu to jest standard) jeżdżą tymi Leonami? ;-p
KAI napisał(a):Różnica spalania jest zbyt mała vs cena zakupu. Porównując np. 2.0 150 KM z 1.4 150 KM i 1.4 140 KM wychodzi koło 1 litra wg raportów użytkowników. To kupa km do przejechania żeby wyjść na zero z inwestycją w Diesla.
Vampire1984 napisał(a):Przynajmniej z mojego punktu widzenia raczej nikt nie przekona mnie do Cupry choć jechałem nią i było super to jest dla mnie na ta chwile zbyt brutalnym samochodem i zbyt dużym przeskokiem mocy. Znam siebie i wiem ze raczej głupawki bym przy nim dostał;).
Co do kosztów na 1.8 by było mnie stać nawet w tej chwili ale przesiadka z 1.4 na 1.8 i tak jest w perspektywie dobrych kilku lat(wersja liftingowa)
Ocelot napisał(a):Audi w przypadku najnowszego A4 zdecydowalo sie usunąć 1.8 z oferty. Cennik zacznie się od 1.4 150 km, który występuje w Leonie, a następym silnikiem będzie benzyniak 2.0. Skoro tak to ciekawe czy taki los nie spotka w późniejszym okresie naszego Leona.
EmJot napisał(a):- do ok. 2000 km haczyła lekko skrzynia (ale jej przeszło,
- od miesiąca dramatycznie skrzypi klapa bagażnika w końcowej fazie zamykania (czy ktoś wie jaka jest przyczyna?)
Pik napisał(a):Gdzieś czytałem, że silnik 1,8 ma pewne wady konstrukcyjne, które mimo wysiłków VAG nie udało się zupełnie wyeliminować. Ponoć z tego względu VW i Audi niechętnie stosują ten konkretny silnik w swoich modelach, oferując go głównie w niższych brandach jak Skoda i Seat.Audi w przypadku najnowszego A4 zdecydowalo sie usunąć 1.8 z oferty
Ja tam nie wierzę w takie teorie spiskowe, ale faktycznie 1,8 chyba nie jest oferowany ani w Golfie ani w A3... Z drugiej strony jest w nowym Passacie, także posiadacze 5F 1,8 powinni spać spokojnie.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości