Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drobna szkoda zderzak 1P - naprawa

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drobna szkoda zderzak 1P - naprawa

Postprzez artur_r0 » 18 lipca 2015, 21:38

Witam,
Ostatnio miałem bardzo nieprzyjemną sytuację. Po 2 miesiącach posiadania bezwypadkowego Leona w bardzo dobrym stanie, bajka się skończyła. Totalnie naj***ny gość wjechał w mój samochód uszkadzając przy tym tylny zderzak i nadkole oraz delikatnie zarysowując drzwi, błotnik i kołpak. Po lekkiej zadymie przyjechała policja, także mimo, że sprawa trochę potrwa, nie powinno być problemu ze ściągnięciem pieniędzy.
Oto uszkodzenia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A oto kosztorys naprawy:
Obrazek
Obrazek
Jak widać, ubezpieczyciel zupełnie olał zadrapania na drzwiach, błotniku i kołpaku. Wycenione są szkody tylko na zderzaku i nadkolu, mimo że mobilny rzeczoznawca widział uszkodzenia na pozostałych elementach i robił im zdjęcia. Wiem, że są to "szczegóły" jednak drzwi i błotnik powinny zostać zakwalifikowane do malowania, ponieważ zadrapania są do podkładu. Czy w tej sytuacji powinieniem odwołać się od wyceny? Oczywiście bez sensu malować oryginalny element ze względu na kilku milimetrowe zarysowania, jednak moim zdaniem powinno to zostać uwzględnione w wycenie.

Zastanawiam się nad naprawą w ASO Komot w Cz-Dz, czy ma ktoś doświadczenia z jakością ich usług? Chodzi mi przede wszystkim o poziom ich lakierni, bo mam alergię na kiepską robotę lakierniczą.
artur_r0
Signo
Signo

Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Drobna szkoda zderzak 1P - naprawa

Postprzez Arczii » 18 lipca 2015, 22:48

Powiem ci ze ujowo ci to wycenili bo mi jak facet wjechał chodź nie szło to nawet nazwać wjechaniem bo miałem zarysowany lakier i coś Ala pajęczyna na lakierze która szło tylko przepolerowac i by zeszło tak szczerze powiedziawszy i chyba ze 2-4 zaczepy złamane to szkoda została wyceniona na 3 tys

Wiec ja bym tam sie odwołał ale zasadnicze pytanie jakiego masz ubezpieczyciela ?
Arczii
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Lachu » 19 lipca 2015, 07:57

Hej. Nawet jeśli rzeczoznawca uznał, że uszkodzenia błotnika i drzwi są bez związku to miał to opisać na kosztorysie a widzę że tego nie zrobił. Zrobiłeś tylko częściowy skan kosztorysu więc nie wiem jakie TU to jest więc Ci nie powiem na jakiego maila się odwoływać. Musisz wiedzieć że jeśli oddasz samochód do ASO to będziesz miał dopłatę... zauważ że potrącili Ci 20 % na lakierowanie za zderzak tylny z powodu uszkodzeń bez związku...tego też nie opisał w kosztorysie. Za takie coś będziesz musiał dopłacić jakieś 300zł... bo mało który serwis pójdzie na rękę żeby to z własnej kieszeni pokryć. Jeśli oddasz auto do aso to oni mają zając się dodatkiem na ten bok
Lachu
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez artur_r0 » 19 lipca 2015, 09:52

Arczii napisał(a):Wiec ja bym tam sie odwołał ale zasadnicze pytanie jakiego masz ubezpieczyciela ?

To jest Proama - ubezpieczyciel pojazdu sprawcy. Zeskanowałem tylko część kosztorysową. :wink:
"Proama 20-883 Lublin, ul. Szeligowskiego 6 tel. 815 815 815 , fax e-mail: szkody@proama.pl"

Lachu napisał(a): zauważ że potrącili Ci 20 % na lakierowanie za zderzak tylny z powodu uszkodzeń bez związku...tego też nie opisał w kosztorysie

Co ciekawe, samochód na prawdę nie miał uszkodzeń przed tym zdarzeniem. Jedynie jakieś pojedyncze ryski, ale na tym lakierze to standard.

"Okładzina zderzaka tylnego (3010900) AUTO-ELEMENTS - 633,00" - czy to chodzi o cały zderzak? Rozumiem, że to jest wyceniony zamiennik?

Odwoływać się zatem od obniżenia wartości lakierowania zderzaka oraz od pominięcia w wycenie tych elementów?

Pierwsze odwołanie pisać bez niezależnego rzeczoznawcy czy od razu umówić rzeczoznawcę?

Z góry dzięki za wszystkie rady. :wink:
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez Arczii » 19 lipca 2015, 14:33

Ja miałem w Pzu wszystko i tam nie było takiego problemu jak ty masz co do odwołania sie musi ktoś sie wypowiedzieć na ten temat co i jak ewentualnie Google
Arczii
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Lachu » 20 lipca 2015, 15:12

jeśli zderzak tylny miał jakieś zadrapania np. po prawej stronie to mają prawą obiciąć lakierowanie nawet do 50% jeśli nie masz to piszesz prośbę o wyjaśnienie ze strony proama wraz ze zdjęciami dokumentującymi uszkodzenie bez związku. Co do zderzaka to jest to zamiennik. Jeśli chcesz mieć oryginał musisz to udokumentować fakturą źródłowa przez warsztat naprawczy. Jeśli wolisz pieniądze to je bierzesz i kupujesz oryginał używany na allegro... niestety takie u nas prawa że jeśli chcesz dostać za wszystko i w oryginałach to tylko po przedstawieniu fv za części i robociznę... a za to juz kasuje aso lub warsztat. Proama jest tragiczna do dogadania się ale nie masz wyjścia bo to OC sprawcy. Co do przerysowania drzwi i błotnika to piszesz im ze albo doliczą albo prosisz o ponowne oględziny rzeczoznawcy. Jak już doliczą to sobie spolerujesz i zderzak wymienisz i jeszcze Ci zostanie :)
Lachu
Stella
Stella

Postprzez giguss90 » 20 lipca 2015, 17:17

artur_r0 napisał(a):Zastanawiam się nad naprawą w ASO Komot w Cz-Dz, czy ma ktoś doświadczenia z jakością ich usług?

Ja miałem robioną u nich szkodę, idzie się z nimi dogadać bez problemu, zderzak miałem obrysowany tak jak Ty, ale że wcześniej miałem pęknięte jego wzmocnienie wymienili na nowy ;-) tyle, że po lakierowaniu zderzaka nie stonowali reszty samochodu i się trochę odznaczał świeżością.
giguss90
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p
Silnik: BLS 1.9

Postprzez artur_r0 » 20 lipca 2015, 19:45

Dzięki Panowie, każda podpowiedź bardzo cenna. :wink:

Dzisiaj wysłałem odwołanie od wyceny zarzucając im:
- bezpodstawne obniżenie ceny lakierowania o 25% - zderzak nie był nigdzie wcześniej uszkodzony
- wykonanie kosztorysu na podstawie ceny zamiennika zderzaka
- nie wzięcie pod uwagę pozostałych uszkodzeń - zarysowania na błotniku, drzwiach i kołpaku
Generalnie jedyne co jest w porządku w tym kosztorysie to nadkole oryginał z Seata, ale to zapewne dlatego że ... jest tani...

Trochę się już naczytałem o walce z Proama, także Lachu, tylko potwierdziłeś moje obawy. Spraw takich jak moja w internecie jest masa (głownie na stronach z poradami prawnymi). Z tego co udało mi się dowiedzieć, po pierwszym odwołaniu powinni coś dorzucić, ale najczęściej jest to niewielka kwota. Później można próbować wyceny od biegłego sądowego, ewentualnie wyceny naprawy przez ASO. Na razie czekam na odpowiedź z ich strony.

Rozmawiałem ponownie z gościem (on prawdopodobnie nie był rzeczoznawcą), który dokonał oględzin pojazdu. On zanotował uszkodzenia lakieru, zrobił zdjęcia, ale on nie wykonywał wyceny. Kosztorys robił jakiś rzeczoznawca, który nawet nie wziął tego pod uwagę. Proama ma taki system działania i mimo że wszystkie ubezpieczalnie zaniżają kwotę odszkodowania (albo zawyżają jak jest blisko szkody całkowitej) to Proama jest chyba w ścisłej czołówce.

Generalnie, jeżeli na drzwiach i błotniku byłyby oprócz zarysowań wgniotki to auto oddałbym do ASO i niech naprawiają nawet i za 10k pln. ALe ponieważ to drobne rysy, szkoda malować oryginalne elementy. Z tego co się dowiedziałem w Seacie, zderzak kosztuje ponad 1500zł, kołpak 150zł, nadkole 120zł plus robocizna.

giguss90 napisał(a): artur_r0 napisał(a):
Zastanawiam się nad naprawą w ASO Komot w Cz-Dz, czy ma ktoś doświadczenia z jakością ich usług?

Ja miałem robioną u nich szkodę, idzie się z nimi dogadać bez problemu, zderzak miałem obrysowany tak jak Ty, ale że wcześniej miałem pęknięte jego wzmocnienie wymienili na nowy ;-) tyle, że po lakierowaniu zderzaka nie stonowali reszty samochodu i się trochę odznaczał świeżością.

giguss90, czyli jesteś zadowolony z ich usług? Jak jakość malowania? :wink:
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez Lachu » 20 lipca 2015, 21:59

http://www.knf.gov.pl/Images/wytyczne_d ... -40006.pdf tutaj masz małą lekturkę jeśli chcesz ich zagiąć przeczytaj to i możesz ich zaskoczyć niektórymi podpunktami. Co do nadkola z Seata to uznali w oryginale bo program eurotax w którym robili kosztorys zapewne nie ma w bazie zamiennika bo to ubogi program. Nadole jest trochę droższe niż na kosztorysie ale w niewidomy sposób dla Ciebie zaniżyli jego cenę na kosztorysie o jakieś 40 %. Zasada jest prosta części przyznane w oryginale sa pomniejszane o 10-60% w zależności od wieku auta lub przyznawany jest zamiennik w 100%. Jeśli występuje zamiennik to taki jest w kosztorysie. Niestety do nowych warunków knf na dzień dzisiejszy stosuje się chyba tylko pzu...reszta ubezpieczalni kombinuje a proama jest na 1 miejscu!!! polecam lekturę a wierz mi możesz wyczytać więcej i o wiele więcej wyciągnąć.
Lachu
Stella
Stella

Postprzez artur_r0 » 6 sierpnia 2015, 22:07

Lachu napisał(a):http://www.knf.gov.pl/Images/wytyczne_dotyczace_likwidacji_szkod_z_ubezpieczen_komunikacyjnych_tcm75-40006.pdf tutaj masz małą lekturkę jeśli chcesz ich zagiąć przeczytaj to i możesz ich zaskoczyć niektórymi podpunktami. Co do nadkola z Seata to uznali w oryginale bo program eurotax w którym robili kosztorys zapewne nie ma w bazie zamiennika bo to ubogi program. Nadole jest trochę droższe niż na kosztorysie ale w niewidomy sposób dla Ciebie zaniżyli jego cenę na kosztorysie o jakieś 40 %. Zasada jest prosta części przyznane w oryginale sa pomniejszane o 10-60% w zależności od wieku auta lub przyznawany jest zamiennik w 100%. Jeśli występuje zamiennik to taki jest w kosztorysie. Niestety do nowych warunków knf na dzień dzisiejszy stosuje się chyba tylko pzu...reszta ubezpieczalni kombinuje a proama jest na 1 miejscu!!! polecam lekturę a wierz mi możesz wyczytać więcej i o wiele więcej wyciągnąć.

Dzięki wielkie.
Dzisiaj po ponagleniu, Proama po 16 dniach odpisała a moje odwołanie. Oczywiście nie zmieniają stanowiska. Nadal utrzymują że przysługuje mi tylko zamiennik zderzaka, chyba że im udowodnię że samochód był cały czas serwisowany w ASO. :-D Na temat potrącenia wartości malowania nie ma żadnej wzmianki. Drzwi i błotnika nie zaliczają do malowania ponieważ rysy mają różny kierunek. :-D Oczywiście wszystko poparte ich blablablaniną i podpisane przez tego samego gościa co wykonał wycenę. Stwierdziłem, że sam nie dam rady nic tu ugrać i zwracam się o pomoc do prawnika - bierze 20% od wygranej kwoty. Mimo, że szkoda jest drobna to jej wartość to okolice 4-5 tys. zł "na moje oko" więc chyba to gra warta świeczki.
Zastanawiam się jeszcze nad inną opcją - oddać samochód do ASO i niech zrobią na gotowo. Tylko że Proama nie chce przyznać że uszkodzenia na błotniku i drzwiach są spowodowane tą szkodą, a do tego chce obciąć koszty lakierowania bez powodu. Czy w tym przypadku mogę oddać auto do ASO i na podstawie ich wyceny naprawić samochód? Czy i tak czeka mnie proces z tymi oszustami?
artur_r0
Signo
Signo

Postprzez Lachu » 11 sierpnia 2015, 23:25

jeśli oddasz do aso zrobią na oryginale. Ale błotnika i drzwi Ci nie zrobią a za malowanie zderzaka będziesz musiał dopłacić.
Lachu
Stella
Stella

Postprzez artur_r0 » 27 sierpnia 2015, 22:51

W sprawie się trochę ruszyło...
Tak więc sytuacja podcięła mi trochę skrzydła. Po odwołaniu dostałem odpowiedź, że oni jako ubezpieczalnia mają prawo do stosowania zamienników w tak starym samochodzie jak mój. Wyjątkiem jest sytuacja jeżeli samochód był bezwypadkowy (mój był) i był serwisowany w ASO przez cały czas użytkowania ( :mrgreen: ). Roboczogodziny wg nich są ok 70zł/rb w stosunku do 150zł/rb w ASO Komot. Na potrącenie od lakierowania nie odpisali nic - w ogóle nie odnieśli się do tego tematu. Rysy na drzwiach, błotniku i kołpaku wg nich są w różne strony więc nie mogą być zakwalifikowane do tej szkody. :mrgreen: Samochód stał na podjeździe pod kątem około 10-15 stopni do poziomu więc rysy są trochę "pod górkę" ale na 100% powstały w tym zdarzeniu...
Byłem ze sprawą u prawnika który zajmuje się tymi sprawami (wydaje mi się że dobrego ale też drogiego). Powiedział że pieniądze z obniżenia ceny lakierowania i zaniżonych roboczogodzin lakierników i blacharzy odzyska spokojnie jednym pismem radcowskim. Zderzak oryginalny przyznał, że może być ciężko uzyskać, gdyż zna sporo wyroków sądów, gdzie w tak starych samochodach sąd przyznawał zamienniki. Rysy niezakwalifikowane to już temat trudniejszy - muszę sam wezwać rzeczoznawcę niezależnego i za niego zapłacić i z tym do sądu. Jeżeli rzeczoznawca przyzna że mogło to powstać w tym zdarzeniu to spokojnie mi tą kasę wyciągnie ... ale... no właśnie. Problemem jest fakt, że jest to ekonomicznie nieuzasadnione. To co mi prawnik ugra, będę musiał mu oddać za jego działania. Obliczył mi koszty jego działań, pism, pozwów, kosztów sądowych, rzeczoznawcy i jasno z tego wynika, że gra nie warta świeczki. Do tego powiedział mi, że spraw takich jak moja jest masa. Ubezpieczyciele specjalnie zaniżają odszkodowania (tu Ameryki nie odkrył) ale zaniżają tak, żeby nie było zbytnio sensu walczyć o swoje (w przypadku niskich kwot oczywiście).
Napisałem drugie odwołanie i czekam na odpowiedź. ALe na 99,99% nic z tego nie będzie - utrzymają swoje stanowisko.

Zastanawiam się jeszcze nad innym rozwiązaniem. W internecie reklamują się firmy, które dopłacają do odszkodowań od ręki, kupując tym samym prawa do odszkodowania. A później sami odzyskują pieniądze od ubezpieczyciela. Czy miał ktoś do czynienia z takimi firmami? Czy jest sens próbować w ten sposób?
artur_r0
Signo
Signo

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze