Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nierówna praca silnika 1,6 akl

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nierówna praca silnika 1,6 akl

Postprzez pelash » 2 grudnia 2015, 21:12

Witam,

Mam problem z nierówną pracą silnika w Seacie Toledo z silnikiem 1,6 akl.
Problem występuje głównie na wolnych obrotach kiedy silnik jest zimnym. Wtedy to silnik pracuje głośno trochę jakby na 3 cylindrach, czasami potrafi zgasnąć. Po około minucie pracy trochę się stabilizuje. Gdy się rozgrzeje objawy zanikają, chociaż nadal czuć drobne zaburzenia.
Na początek planuję wymianę świec oraz przewodów ( mechanik mi mówił jakiś czas temu, że trochę mają przebicie).
Dodatkowo podczas wymiany rury dolotowej od filtra powietrza zauważyłem uszkodzony uchwyt pomiędzy tym plastikiem od wlewu oleju, a pokrywą zaworów. Podejrzewam, że może tam występować nieszczelność. Czy może to zaburzać pracę silnika? Jak nazywa się ta cześć widoczna na zdjęciu? Myślicie, że trzeba kupić nową czy uszczelnienie jakimś silikonem powinno załatwić sprawę?
http://zapodaj.net/3183985faabb9.jpg.html
pelash
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo 1M
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Nierówna praca silnika 1,6 akl

Postprzez marcin7x5 » 3 grudnia 2015, 17:59

Te silniki są wrażliwe na nieszczelności. Szukaj jej w dolocie czyli od filtra powietrza az po kolektor ssący przy głowicy - słynne uszczelki. Lektura jest obszerna na forum więc zapraszam do lektury.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Nierówna praca silnika 1,6 akl

Postprzez pietrek86 » 9 grudnia 2015, 01:23

Sprawdź tą nieszczelność o której piszesz dodatkowo sprawdź za kolektorem ssącym rurę odmy idącą od separatora oleju do kolektora ssącego zdarza się czasem że lubi popękać. Do sprawdzenie jeszcze uszczelki kolektora ssącego
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Powrót do VAG - Techniczne Benzyna