Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
macieluk napisał(a):A ktoś się może orientuje jaka jest różnica (oczywiście poza mocą) między nowym 1.4TSI 125 KM a starym 1.4TSI 122KM? Przy 140KM sprawa wydaje się oczywista (ACT)...
Rychu napisał(a):Natomiast wchodząc na wyższy zakres obrotowy samochód ma wystarczającą moc żeby przejść w tryb dwucylindrowy co obniża nam spalanie. Dodatkowo przy tych dwóch cylindrach i przy wyższym momencie obrotowym samochód i tak ma wystarczającą moc żeby w ruchu miejskim gaz tylko delikatnie muskać, a i tak będziemy poruszać się żwawiej niż inni uczestnicy ruchu bez turbinki.
pinkibass napisał(a):Nie jeździłem silnikiem z ACT ale byłem pewien, że przy przyśpieszaniu auto zawsze wraca do trybu 4-cylindrowego.
A z tego co piszesz nie dzieje się to zawsze - to znaczy dopiero przy próbie bardzo dynamicznego przyspieszenia auto wraca do "pełnego" trybu pracy?
pinkibass napisał(a):Ja jednak boję się przyspieszać przy obrotach niższych niż 1600-1700 rpm - a to i tak bardzo niska wartość jak na benzyniaka.
Rychu napisał(a):pinkibass napisał(a):Nie jeździłem silnikiem z ACT ale byłem pewien, że przy przyśpieszaniu auto zawsze wraca do trybu 4-cylindrowego.
A z tego co piszesz nie dzieje się to zawsze - to znaczy dopiero przy próbie bardzo dynamicznego przyspieszenia auto wraca do "pełnego" trybu pracy?
Zdecydownie tak. Potrafię spokojnie utrzymać tryb dwucylindrowy wjeżdżając pod średnie wzniesienie jak i spokojnie przyspieszając. Samochód wychodzi mi z trybu dwucylindrowego dopiero jak mocniej wdepnę np. przy zmianie pasa żeby dostosować prędkość do jadących nim pojazdów albo po prostu przy mocniejszym przyspieszaniu.pinkibass napisał(a):Ja jednak boję się przyspieszać przy obrotach niższych niż 1600-1700 rpm - a to i tak bardzo niska wartość jak na benzyniaka.
Oczywiście nie miałem na myśli wciskania pedału gazu do oporu. Wydaje mi się, że przyspieszanie na potrzeby miejskie przy tych wartościach obrotowych jest w pełni bezpieczne.
pinkibass napisał(a):Generalnie o duże obciążenie elementów silnika - panewek, wału, tłoków.
Dodatkowo szybciej zużywa sie dwumasa jeśli ktoś ma.
No i zakładając taką jazdę ciągle dochodzi do nadmiernego odkładania sie nagaru - na zaworach i elementach turbo przyspieszając zużycie.
maison napisał(a): Trzeba pamiętać, że trasa trasie nie równa...
szczeslaw napisał(a):6.8 l/100km (1.4 TSI 122 KM).
daniel28 napisał(a):Mam octavie 1.6 TDI i nie wiem jak bym musiał piłować w mieście żeby spalić 8 litrów.
daniel28 napisał(a):Wasze wyniki dobrze obrazują spalanie tsi i widać, że jednak do TDI daleka droga. Żeby uzyskać taki wynik, praktycznie prędkość 90 bez dotykania gazu. W takim trybie to i 1.8 spali 5.5 również mi się udało. Realnie dla 1.4 i 1.8 można pomnożyć x 2. Więc nadal disel jest nie do przebicia i raczej tak zostanie. Chyba że w trasie zostanie jeden cylinder podczas pracyraczej nie możliwe.
EmJot napisał(a):[Oczywiście powyżej 120 km\h zużycie rośnie gwałtownie i tu diesel zostawa 1,4 TSI daleko w tyle.
RedBool napisał(a):Jeżdżąc latem przy prędkościach 170/h na tempomacie komputer pokazuje około 8L zaś przy 140 coś lekko ponad 6L. Będę w przyszły wtorek robił trasę 1300km to skanuje dane i zdam relacje ile skonsumowal
szczeslaw napisał(a):U mnie na autostradzie przy 140-150 na tempomacie wychodzi praktycznie zawsze 7-7.3 l/100km, niezależnie od tego czy to lato, czy zima. Różnica jest tylko jak mocno wieje i jadę pod wiatr.
daniel28 napisał(a):Po waszych testach uważam, że 1.4 jest mega oszczędny.
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości