Grześ napisał(a):Sprawdz dokladnie termostat bo moim zdaniem o niego sie rozchodzi

!
Co do rozrzadu nie ma sensu przeplaca za czesci od vw mozna kupic taniej a te same czyli czały razrzad RUVILLE potocznie evr to jest firma ktora dostarcza podzespoły dla vw
rolka napinajaca evr55442,135zł
napinacz hydrauliczny evr55493ktory jest razem z rolka prowadzaca evr55730 215zł
pompa wody ktora nie jest juz palstikowa ale z jakiegos stopu chdzi o wirnik evr 65412 140zł
do tego pasek ja wybralem contitech ct909 80 zł
na napinaczu evr jest zanczek audi potwierdzajacy ze czesci sa orginały
zmienialem sobie sam z mała pomoca brata mechanika bo znudzilo mi sie przepłacac w ASO i zastanawiac sie czy oni to naprawde wymienili
musisz jeszcze dokupic płynu chłodzacego bo nie unikniesz jego wylania g12 ja zalalem febi bilstein G012, z silnikow vw nie da sie spuscic całego płynu chłodniczego albo ja nie wiem jak , korek do czesciowego opruznienia jest na dole przy chłodnicy ale po wyjeciu pompy i tak wyleci drugie tyle a to i tak nie bedzie wszystko
Ogromne dzieki za tego posta!
Jutro i tak jade do ASO w IRL, niech sie jeszcze oni wypowiedza - pewnosci nigdy za wiele
Dzieki takze za wykaz konkretnych czesci! (mam nadzieje ze Leony z roznych lat nie nie roznia od siebie - oprocz Leona '06) ?
Dzieki again!
[ Dodano: Pon 13 Mar, 2006 ]
no to tak
Na pierwszy ogien poszedl ASO HATLAPA w Dabrowie Gorniczej, czyli 'nie ma to jak polscy mechanicy z (wg kogos z Was) najlepszego serwisu w PL
Po przegadaniu 30 min o objawach i inych takich - doszlismy do wniosku, ze to jednak POMPA WODY (GRZEŚ - wg nich dlatego nie termostat,poniewaz jak by termostat byl walniety, to mialbym GORACO w kabinie po puszczeniu climatronica na full) - ale dla pewnosci powiedzieli mi zebym obadal cos jeszcze przy zbiorniczku wyrownawczym jak bedzie silnik chodzil ...
Co do IRL - nie bylem w ASO osobiscie, bo nie chcialem wlec tego samochodu na lawecie bez uprzedniego upewnienia sie ,czy mi to zrobia szybko i mialem racje - pierwszy wolny termin - sroda przyszly tydzien.
Zapytany o cene pompy - gosc powiedzial 112 E + Vat, czyli nie tak zle, ale do tego dochodzi robocizna, ktora tu jest SZALENIE droga. Niestety nie powiedzial mi ile dokladnie to bedzie kosztowac, bo NIGDY TEGO TAM WCZESNIEJ NIE ROBILI I NIE WIEDZA ILE TO TRWA!!!!!
No jak to uslyszalem,to juz mi sie odechcialo tam jechac i byc ich 'krolikiem doswiadczalnym'
Niestety nie mam zbyt duzego wyboru ...
Mam kolege mechanika, ktory sie na tym zna,ale potrzebny jest warsztat i narzedzia...
No to tyle na razie - jak bede wiedzial cos nowego - dam Wam znac...
pozdrowka i dzieki za pomoc!
Update :
Dzwonili do mnie z ASO Seata z wycena naprawy :
1) Pompa wody
2) Rozrzad
3) Robocizna
----------------------
700e

!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Teraz wiecie gdzie ma sie Wam NIE PSUC samochod
Poszukam w 'niemarkowych' warsztatach ...
Pozdro!
[ Dodano: Pią 17 Mar, 2006 ]Hejka!
leonik hasa - ale stopniała kasa :-/
-500E Smuteczek
I to i tak najtaniej jak mozna bylo ...
Pytanko na koniec :
Czy po takiej naprawie trzeba/warto podpiac samochod pod komputer diagnostyczny?
(nie byl reperowany w ASO SEAT'A)
POZDRAWIAM!
PS. jedno co mnie meczy to to ,ze z powodu 'nieufnosci' do tutejszych mechanikow (choc reperowal go byly mechanik z ASO VW) - caly czas mysle,ze cos mogli zrobic nie tak i kazdy dziwny odglos biore za 'szwankowanie' Smuteczek