Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Niesprawna klima

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Niesprawna klima

Postprzez bojarz » 12 marca 2006, 21:46

Witam wszystkich forumowiczów
Kupiłem Seata z niesprawną klimą (klimatronic) tzn walnięty czujnik klimatyzacji. Muszę jeszcze dodać iż dmuchawa i nagrzewnica działały nienagannie nawiew na szyby, nogi, do wnętrza. Sterowanie temp bez zarzutu. Po zdobyciu czujnika (zakup na allegro) nabiłem klimę w serwisie i niby wszystko działało OK. Jednakże zauważyłem że mam tylko nadmuch na szybę inne nie działają. W trybie AUTO niezależnie od ustawionej temp zakres 18-40 st wiatrak pracuje na pierwszwj kreseczce.
Klima też przestała się włanczać. Dodam tylko tyle że w serwisie podczas nabijania klimy sprawdzono mi także filtr kabinowy, który bedę wymieniał na wiosnę.
mam w związku z tym pytania:
1. czy czujnik klimatyzacji ma wpływ na sterowanie ciepłym powietrzem z nagrzewnicy?
2. czy powodem usterki moze być źle osadzony filtr kabinowy
3. co moze być przyczyną nagłej usterki po nabiciu klimy?

Pozdrawiam
bojarz

Reklama

Re: Niesprawna klima

Postprzez DWitek » 12 marca 2006, 22:11

Skoro jest Climatronic, to chyba najlepiej(najszybciej) się wszystkiego dowiesz z VAG'a
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez bojarz » 12 marca 2006, 22:16

mozesz trochę rozwinąć temat
bojarz

Postprzez DWitek » 12 marca 2006, 22:19

bojarz napisał(a):mozesz trochę rozwinąć temat

Podłącz pod komputer (program VAG-COM), zrób diagnostykę i będziesz wiedział co jest nie tak.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez bojarz » 12 marca 2006, 22:29

Gdzie mogę pobrać taki programik
bojarz

Postprzez DWitek » 12 marca 2006, 22:32

bojarz napisał(a):Gdzie mogę pobrać taki programik

Program nazywa się VAG-COM i znajdziesz go wszędzie w sieci (strony, emule itp.). Musisz mieć jeszcze do tego interface, czyli hardware. Można zrobić samemu, albo kupić gotowy. Są one w dwóch wersjach (na MAX'ie i transoptorach). Z Leonem działają bez problemu obydwa.
DWitek
Sympatyk LeonClub

Postprzez cebulka » 13 marca 2006, 20:16

Miałem podobny problem . W serwisie stwierdzili uszkodzenie czujnika środka chłodniczego- tak pokazywał komputer. Objawiało się to szczególnie dziwną pracą wentylatorów- na poczatku falowały ich obroty, potem po wyłaczeniu silnika długo jeszcze chodziły. Wydoiły mi oczywiście aku :-(. Jednak znalazłem dobrego fachowca, który to naprawił. Okazało się że........ była przerwa w elektryce !!!! Serwis by wymienił oczywiście pół auta i odpowiednio skasował. Co do klimy jeszcze- po naciśnięciu przycisku z gwiazdką klima się nie załączy bo ma zabezpieczenie- poniżej 5 stopni C nie jest to mozliwe. Może być też coś ze sterownikiem. Jest o umieszczony (u mnie 1,6 16V) w pobliżu akumulatora, a dokładniej pod nim i troszkę w bok. Na poczatek proponuję VAG-a. Jak to nie wiele da to dobry specjalista. powodzenia
cebulka
Sport
Sport

Auto: Silver leo 1.6 16V
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bojarz » 14 marca 2006, 23:08

Podczas diagnostyki cklimartonika programem VW TOOL pojawił się taki kod błedu "01272 Motor klapy głównej powietrza – V70". Czy ktoś spotkał się z czymś takim? I gdzie znajduje się owy silnik klapy głownej powietrza w Seacie Toledo II rok 1999
Pozdrawiam
bojarz

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne