Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Mnie się akurat Golfy kojarzą ze starszymi panami w kapeluszach, a nie młodziakami hehe. Anyway, naprawdę trudno coś doradzić, to bardzo indywidualny wybór. Nie ma gdzieś zwykłej Rki demo? Prowadzi się na pewno podobnie jak kombi.Golfów nigdy nie lubiłem. Kojarzą mi się z dyskoteką dla małolatów, a nie z 33 letnim facetem.
Pik napisał(a):Mnie się akurat Golfy kojarzą ze starszymi panami w kapeluszach, a nie młodziakami hehe. Anyway, naprawdę trudno coś doradzić, to bardzo indywidualny wybór. Nie ma gdzieś zwykłej Rki demo? Prowadzi się na pewno podobnie jak kombi.
Nie ma aut idealnych, niezależnie ile kasy byś wyłożył. W Cuprze też jest parę detali, które mnie irytują, np przełącznik świateł umieszczony na takiej wysokości, że regularnie zaczepiam kolanem przy wsiadaniu/wysiadaniu. Albo zbiornik płynu spryskiwaczy umieszczony tak, że poziom płynu stanowi niewiadomą (ciekawe, że w manualu producent zachęca do regularnego sprawdzania poziomu płynu, tylko słowem się nie zająka jak to zrobić heh). Anyway, to drobiazgi. Z auta jestem bardzo zadowolony i jak bym miał drugi raz kupić, to nie zawahałbym się.Jako użytkownik Cupry, kupiłbyś ją drugi raz? Czy jest coś co Cie bardzo denerwuje? Czy może wolałbyś dołożyć i kupić Golfa/S3 ?
booncol napisał(a):Nie ukrywam, ze wazna jest dla mnie tez glosnosc wewnatrz auta, a wedlug testow Golf wypada tu lepiej niz Cupra. Minusem, poza cena, jest to ze VW jest az zbyt poprawny.
maciek89 napisał(a): Z testów wynika, że Superb się nie prowadzi, a kierownicą się mniej więcej nadaje kierunek jazdy.
booncol napisał(a):Cupra - 130 brutto (katalogowo ~145 brutto)
Gofr - 168 brutto (katalogowo ~180 brutto) w praktycznie takim samym wyposażeniu, przy czym dla Golfa dostane dużo lepszy leasing wiec sumarycznie różnica jest mniejsza.
booncol napisał(a): Niby mówi się, że pierwszy wybór jest najlepszy.
mat_cbr napisał(a):+ 4x4 = lepsza trakcja, wieksze bezpieczenstwo, i zadne wynalazki typu vaq czy xds temu nie dorownaja
+ lepsze osiagi ( nawet po chipie cupry nie jestes w stanie osiagnac stokowego czasu golfa R 0-100 a wrazie co golfem R na stage 2 robisz 0-100 4.0, a 100-200 chyba kolo 9s) w trasie ta roznica przy dobrych warunkach wiadomo maleje
mat_cbr napisał(a):+ duzo lepsze wykonczenie wnetrza
mat_cbr napisał(a):+ duzo lepsze wyciszenie (cupra jak i moje 1.8 sa jak dla mnie bardzo glosne ze wzgledu na totalnie hu*** wyciszenie leona na poziome dacii logan)
mat_cbr napisał(a):A gdy osiagi Cupry wystarczaja a myslisz o czyms do 160.000 to pomyslalbym o placowym F31 328ix/330ix z automatem. Auto zupelnie innej klasy
maciek89 napisał(a):Jak masz dobry kontakt z handlowcem BMW to możesz kupić nówkę jako używany i wtedy starać się o większy rabat, bo w BMW masz tyle możliwości wyboru opcji / kolorów, że auto z placu najpewniej będzie nie satysfakcjonujące, no chyba, że kupujesz rabat, a nie samochód i chcesz za wszelką cenę mieć prestiżowy znaczek. W 218d w środku cisza, hmm. To może w tym modelu poszli do przodu, bo u znajomego w 320d bardzo wyraźnie słychać natarczywy i (jak dla mnie) irytujący dźwięk. Może jak ktoś jeździł wcześniej dieslami to nie będzie to przeszkadzać, ale wg mnie duuużo lepiej wyciszonego diesla i lepiej brzmiącego ma Peugeot 508 2.0 HDI. No i standardowe audio w Beemce... Jest to samo co w Jedynce- człowiek słucha i nie wierzy. Chociaż to nie moje auto to sam się wkurzyłem jak usłyszałem to g***o, aż potem zasnąć nie mogłem.W cenniku powinna być wzmianka, że standardowy zestaw gra gorzej niż głośniczki w laptopie.
No i tak jak wspomniałem, żeby Cupra nie uciekła takiej Beemce na drodze to trzeba pójść w 340i, a to będzie cena 2x wyższa od Cupry. Nie mówię, że BMW nie będzie tego warte, bo wg mnie będzie (choć chyba mimo wszystko skłaniałbym się ku 335d - choć jeszcze droższe), ale jednak tych aut nie da się porównać przez tak potężną różnicę.
Tomek2791 napisał(a):Tak do ciebie i do twojego sasiada z subaru co notorycznie zwiedza pobocza;-). Mniej gazu!!!;-)
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości