Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzynie do 5F i ich problemy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Skrzynie do 5F i ich problemy

Postprzez bmelon » 5 stycznia 2016, 22:34

U mnie w FR 1.8 manualną skrzynia jest ok. Narazie przejechałam tylko 23 k km - zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Postprzez Element 115 » 8 stycznia 2016, 00:50

Daniel, ja równolegle mam dwie Renówki (Megane i Koleos) oraz 4 inne auta (mam małą firmę). Wszystkie te auta są starsze niż Leon i co mnie od czasu jak wziąłem Leona zaskakuje o wiele lepsze, w tym sensie, że są po prostu lepiej wykonane. Jeśli chodzi o jakość wykonania i ilość usterek Leon jest zdecydowanie najgorszy. I tego nie jestem w stanie zrozumieć bo moja Megane była ponad 20 tysięcy tańsza od Leona. W moich Renówkach (auta odpowiednio 5 i 6 lat) poza bzdetami wymienianymi na klasycznych przeglądach nic jeszcze się nie rozpadło.
A tak przy okazji bo rozumiem że trzymasz Leona na świerzym powietrzu, a nie w garażu - mocno ci skrzypi przy tych mrozach jakie ostatnio były?
Element 115
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.4 140 km
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez daniel28 » 8 stycznia 2016, 12:00

Element 115 napisał(a):A tak przy okazji bo rozumiem że trzymasz Leona na świerzym powietrzu, a nie w garażu - mocno ci skrzypi przy tych mrozach jakie ostatnio były?

Na auta mam wiate, przy mrozach -16 skrzypi wszystko w środku i na zewnątrz.
Dach, uszczelki, plastiki, tlumnik, klocki... Moje auto jest jednym z pierwszych w pl, więc to kwestia czasu jak będziecie słyszeć to samo. Jak był nowy, kupiony w zime, było nie źle.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez sdss » 8 stycznia 2016, 12:50

Uszczelki posmaruj problem zniknie.
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Element 115 » 8 stycznia 2016, 13:23

Daniel, u mnie również wszystko skrzypi, więc nie jesteś sam. Ale nawet nie mam ochoty się tym zajmować bo...w maju kończy mi się leasing i auto idzie "na złom" :-P
Element 115
Stella +
Stella +

Postprzez daniel28 » 8 stycznia 2016, 17:29

Element 115 napisał(a):Daniel, u mnie również wszystko skrzypi, więc nie jesteś sam. Ale nawet nie mam ochoty się tym zajmować bo...w maju kończy mi się leasing i auto idzie "na złom" :-P

Czarno widze rynek wtórny dla Leona 5f. Coś tam pewnie będzie się sprzedawać, ale szybko nabywcy przeklną dzień w którym go kupili.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez maciek89 » 8 stycznia 2016, 21:40

A u mnie nic nie skrzypi i nie stuka nawet na dużych mrozach jak auto stało na zewnątrz, jak widać poprawili znacząco jakość wykonania. Ale koncern VW jest niestety znany z testowania swoich rozwiązań na klientach.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marcin_1p » 9 stycznia 2016, 00:29

maciek89 napisał(a): koncern VW jest niestety znany z testowania swoich rozwiązań na klientach.

A który nie jest? Mam ziomów którzy jeżdżą BMW, Porsche jak również OOOO i powiem szczerze, że każdy jeden narzeka na coś...
Co najlepsze furacze klasy premium za grube pieniądze... W momencie kiedy księgowi wzięli się z produkcje aut, trzeba się z tym liczyć, że lepiej już nie będzie...
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez daniel28 » 9 stycznia 2016, 00:42

Marcin_1p napisał(a):
maciek89 napisał(a): koncern VW jest niestety znany z testowania swoich rozwiązań na klientach.

A który nie jest? Mam ziomów którzy jeżdżą BMW, Porsche jak również OOOO i powiem szczerze, że każdy jeden narzeka na coś...
Co najlepsze furacze klasy premium za grube pieniądze... W momencie kiedy księgowi wzięli się z produkcje aut, trzeba się z tym liczyć, że lepiej już nie będzie...

Zaskocze cię. Żona odebrała dziś nowego Fiata Qubo - 39 tyś zł. Nic nie trzeszczy, skrzynia pracuje pięknie, nic nie haczy, sprzęgło pracuje wyjątkowo lekko. Po przesiadce do Leona, miałem wrażenie, że jade ładą,
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_1p » 9 stycznia 2016, 12:54

daniel28 napisał(a):Zaskocze cię. Żona odebrała dziś nowego Fiata Qubo - 39 tyś zł. Nic nie trzeszczy, skrzynia pracuje pięknie, nic nie haczy, sprzęgło pracuje wyjątkowo lekko. Po przesiadce do Leona, miałem wrażenie, że jade ładą,

No proszę, widzę że cena przestaje być wyznacznikiem jakości, to może trzeba pójść tą drogą. :-D
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez wsowa » 9 stycznia 2016, 14:15

Qubo jest setka nówka. Każdy Leon po wyjechaniu z salonu był idealny. Zobaczymy co będzie jak Qubo bedzie w wieku i przebiegu Leona...
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez Pik » 9 stycznia 2016, 14:28

Po co się męczyć daniel? Szkoda życia na wypisywanie żalów na forum. Poszukaj auta lepiej wykonanego, spełniającego twoje wymagania i bezproblemowego. A Leona łatwo sprzedasz póki co, bo wbrew temu co wypisujesz jest spora rzesza zadowolonych z tego samochodu, a na rynku niewiele egzemplarzy z drugiej ręki.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez daniel28 » 9 stycznia 2016, 14:47

Pik napisał(a):Po co się męczyć daniel? Szkoda życia na wypisywanie żalów na forum. Poszukaj auta lepiej wykonanego, spełniającego twoje wymagania i bezproblemowego. A Leona łatwo sprzedasz póki co, bo wbrew temu co wypisujesz jest spora rzesza zadowolonych z tego samochodu, a na rynku niewiele egzemplarzy z drugiej ręki.

Wrzuciłem na liste postanowień noworocznych :-P

Co do moich żali, warto o nich pisać dla informacji przyszłych właścicieli. Niech wiedzą co może ich spotkać choć nie musi i czy są w stanie to zaakceptować.
A to, że odbije się na rynku wtórnym mniejszym popytem i ceną ( bo odbije, ludzie czytają fora) to sprawa drugorzędna. Przynajmniej nie jestem egoistą.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Pik » 9 stycznia 2016, 14:50

Popełniasz błąd oceniając jakość modelu auta przez pryzmat pojedynczego (własnego) egzemplarza. Albo nawet kilku. Byłem na wielu forach poświęconych różnym modelom aut i zawsze znajdzie się tam pewna grupa niezadowolonych. Także normalna rzecz, nie widzę powodów do traktowanie tego zjawiska w jakiś emocjonalny sposób.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez Downbeat » 9 stycznia 2016, 14:52

Spokojnie, nie każdemu musi pasować, przecież auta nie kupuje się kierując rozumem :) ja np. podjechałem do salonu bo miałem po drodze i w ten sam dzień kupiłem, wcześniej brałem pod uwagę inne auta, ale po jeździe testowej i rewelacyjnej obsłudze w salonie wybór padł na Leona, czy żałuję ? absolutnie nie, z każdym dniem podoba mi się bardziej.
Informacja nie jest wiedzą, wiedza nie jest mądrością, mądrość nie jest prawdą, prawda nie jest pięknem, piękno nie jest miłością, miłość nie jest muzyką. Muzyka jest najlepsza.
Downbeat
Stella +
Stella +

Auto: Cupra ST

Postprzez daniel28 » 9 stycznia 2016, 14:57

Więc jak odnieść się do zjawiska kiedy nowi użytkownicy, proporcjonalnie do nabijanch kilometrów dopisują swoje opinie w tematach świadczącym o nie zadowoleniu. Moje auto jest najstarsze, eksploatowane na krótkich odcinkach co sprzyja wyeksplatowaniu. Przez pierwsze miesiące byłem zachwycony tak jak wy teraz. Życze wam, żeby wasze auta były takie przez cały okres użytkowania i producent uporał się z problemami.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Pik » 9 stycznia 2016, 15:01

Generalnie jak wszystko działa OK, to mało kto o tym nie pisze. To normalne i tak ma być. Na forach ludzie piszą z reguły o problemach, ale to nie znaczy że każdy zaraz jest z samochodu niezadowolony.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez boban » 9 stycznia 2016, 16:52

u mnie nic nie skrzypi, trzeszczy, stuka....na razie jestem b. zadowolony... jeździło ze mną klika osób i wszystkie były zaskoczone in plus Leonem i generalnie auto im się podobało... zobaczymy jak będzie dalej....@Pik ma sporo racji, że Ci którym wszystko działa i są zadowoleni generalnie nie piszą o tym na forach, a Ci którym coś niedomaga szukają właśnie pomocy na różnych forach. Czasami może to stwarzać wrażenie, że dany model jest gorszy od innych lub bardziej usterkowy
boban
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Leon X-perience

Postprzez rafko1 » 9 stycznia 2016, 17:45

W moim skrzynia haczyła jak była nowa teraz jest ok chyba się wyrobiło :-D .Nic nie trzeszczy nie piszczy ,a jestem jednym z pierwszych posiadaczy Leona.Wozik ma tam jakieś niedoróbki ,ale to segment C
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Delicado » 10 stycznia 2016, 18:57

5 biegowa skrzynia 1.6 tdi odgłos cichego miauczenia

mam do was pytanie
czy w waszych leonach na biegu 3 i 4 dochodzi jakikolwiek odgłos ze skrzyni biegów. w przypadku mojego samochodu jest do delikatne ciche (miauczenie). zgłaszałem ten fakt dwa razy w serwisie - po konsultacjach z importerem dostałem informację, że to normalny odgłos i mam się tym nie przejmować. porównywaliśmy ten odgłos z innym leonem też z tą skrzynią i faktycznie delikatne miauczenie też było słychać.
napiszcie czy mieliście / macie takie coś w swoich autach?
Delicado
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III
Silnik: CAXC 1.4

Postprzez KAI » 10 stycznia 2016, 19:10

Nie przypominam sobie. Najlepiej nagraj jakiś filmik, bo ciężko zrozumieć co uważasz za "miauczenie" ;)
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Delicado » 10 stycznia 2016, 19:14

w serwisie zgłoszone jako ciche wycie :) jednak jak dla mnie to bardziej odgłos miauczenia ;)
spróbuję to nagrać w najbliższym czasie. może być jednak trudno słyszalne, więc nie wiem czy cokolwiek wniesie w wątek :)
Delicado
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III
Silnik: CAXC 1.4

Postprzez daniel28 » 13 stycznia 2016, 23:36

Rychu Pytałeś co mi naprawiali, czas, auto zastępcze. Dokładnie wymiana kół zębatych, synchronizatorów, wybierak biegu 3-5. Naprawa 50 dni, auto zastępcze zawsze 0 zł, Leon 1p - w czasie mojej naprawy były zajęte wszystkie zastępcze, ale nigdy nie było z tym problemu. Co do twojej obawy naprawy i rozbierania skrzyni, jest to słuszne. Nie da rady złożyć jej tak jak przy pierwszym montażu i zawsze coś wyjdzie po czasie. Słowa osoby która naprawia na codzień tylko skrzynie. Odpukać jest narazie idealnie.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 14 stycznia 2016, 18:43

Dzięki Daniel28. Nie uspokoiłeś mnie tymi słowami mechanika od skrzyń. :-)
Na razie będę jeździł jak jest. Od czasu regulacji zauważyłem dalszą poprawę w stosunku do wrażeń bezpośrednio po. Może coś tam się jeszcze ułożyło. Jednak w dalszym ciągu do skrzyń w moich poprzednich samochodach tej daleko.
Ciekawy jestem jednak jak te skrzynie chodzą u Was. Ty piszesz, że idealnie, ale z kolei znalazłem taki cytat:
daniel28 napisał(a):Dziś było rano - 17 C, dwójka i trójka masakra, jak by nie było synchronizatorów. Wiem że normalne jest jak chodzą ciężej [...]

Ja mam w zasadzie też zastrzeżenia tylko do 2ki i 3ki więc może to co ja reklamowałem, to Ty określasz jako "normalne jak chodzą ciężej". Z kolei ktoś też pisał, że u niego "biegi się wbijają na samą myśl o tym", co pobudziło moją wyobraźnię i u mnie na pewno tak idealnie nie jest! Tak to mi biegi w yarisie chodziły :-P
Pojadę za jakiś czas do salonu/serwisu porównać jak chodzą skrzynie w kilku innych egzemplarzach i wtedy sobie wyrobie ostateczną opinię. Może dorwę gdzieś Vampire1984 jak będzie (i on i ja) przejazdem w Słupsku (bo wiem że tam bywa :roll:), to może pozwoli mi ze dwa razy zmienić bieg w jego skrzyni od "magików z Gdańska" :-D
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez lukaszenka » 14 stycznia 2016, 19:33

Ja mam w zasadzie też zastrzeżenia tylko do 2ki i 3ki więc może to co ja reklamowałem, to Ty określasz jako "normalne jak chodzą ciężej". Z kolei ktoś też pisał, że u niego "biegi się wbijają na samą myśl o tym", co pobudziło moją wyobraźnię i u mnie na pewno tak idealnie nie jest! Tak to mi biegi w yarisie chodziły :-P

W sobote minie miesiąc jak mam leona,1500km przejechane i od samego początku skrzynia chodzi perfekt,jak w każdym leonie którym miałem.Biegi same wskakują,brak haczeń itp,Przed kupnem leona jeżdziłem ojca SX4 i tam skrzynia to masakra,wiec na leona nie mam co narzekać.Pozdro
Fiat Punto 1.1 2000r.-2005.
Seat Leon 1M 1.6 2005r.-2010.
Seat Leon 1P 1.9 2010r.-2015
Seat Leon 5F 1.4 2015-2017.
Seat Leon 5F ST 1.4 tsi-2017...
lukaszenka
Sport
Sport

Postprzez Franko » 14 stycznia 2016, 21:46

Ja już mam dobrze powyżej 2000km i jak na początku rzeczywiście mogłem mieć jakieś drobne uwagi do wstecznego, tak teraz nie mam żadnych. Mam nadzieję, że tak już zostanie :)
Franko
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F 1.4 ecoTSI

Postprzez daniel28 » 14 stycznia 2016, 21:57

Rychu napisał(a):Dzięki Daniel28. Ty piszesz, że idealnie, ale z kolei znalazłem taki cytat:
daniel28 napisał(a):Dziś było rano - 17 C, dwójka i trójka masakra, jak by nie było synchronizatorów. Wiem że normalne jest jak chodzą ciężej [...]

Jak jest ciepło czyli powyżej zera, biegi dla mnie wchodzą idealnie. Opinia którą cytowałeś wyżej jest już po naprawie, czyli nie podoba mi się jak jest zimno, ale wybaczę bo to zima i ma prawa, dodam że mam nowe części w skrzyni i również muszą się dotrzeć, więc mam nadzieje, że problem również zginie, od remontu zrobiłem dopiero 1000 km. Co do samej naprawy i faktu, że skrzyni się nie rozbiera, to podejdz do tego z optymizmem,być może serwisant się postara :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Rychu » 15 stycznia 2016, 13:42

Jasne, się postara... Ja im nie wierzę. To jest banda rowerzystów i wegetarian! :-)
Rychu
Sport
Sport

Postprzez marpit » 17 stycznia 2016, 15:48

Długi wątek czy takie problemy są też w 2.0 tdi 150? Czy to raczej problem tsi?

Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125

Postprzez facet01 » 17 stycznia 2016, 16:53

marpit napisał(a):Długi wątek czy takie problemy są też w 2.0 tdi 150? Czy to raczej problem tsi?

Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka

Moja skrzynia to przeciwieństwo tego co powyżej po prostu bajka :-D
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez marpit » 17 stycznia 2016, 17:31

A jaki silnik i który rocznik. Czy w 2015 tez były problemy
marpit
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 125

Postprzez facet01 » 17 stycznia 2016, 18:31

marpit napisał(a):A jaki silnik i który rocznik. Czy w 2015 tez były problemy

Pytałeś o 2.0 TDI 150 więc taki silnik, rocznik 2015 MY2016.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez Element 115 » 28 stycznia 2016, 23:02

Drążąc temat jakości skrzyń biegów produkowanych przez koncern Szajswagen znalazłem taki krótki filmik delikwenta, który jak się wydaje jest szczęsliwym posiadaczem krążownika szos, tj. VW UP. Film z września 2015 roku, przebieg 6600 km. Świadczy to o tym, że ci partacze z VW po prostu nie potrafią robić skrzyń biegów i to bez względu na to do jakiego auta później je montują. Powiem więcej, wydaje się, że klekot skrzyni biegów jest znakiem firmowym VW. Widać w tym zakresie potomkowie Otto von Bismarcka rzeczywiście już dawno wyprzedzili konkurencję nawet tą, która produkuje Dacię Logan :brawo:

Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=eSPCGRyeTS4
Element 115
Stella +
Stella +

Postprzez baka1408 » 28 stycznia 2016, 23:32

Czy te problemy dotyczące haczenia skrzyni dotyczą też Cupry? Stoję przed wyborem DSG/Manual i jeżeli miało by to wyglądać tak jak u niektórych w tym temacie, to wybór byłby dla mnie oczywisty. Tym bardziej, że nie trawie kiepsko działających skrzyń, a już w szczególności nie wyobrażam sobie tego w takim samochodzie. Będę wdzięczny za jakieś głosy od posiadaczy, bo na dniach zamawiam swoją.
Poprzednio : VW Passat B7 2.0 TDI 190KM/432Nm
Aktualnie : Seat Leon Cupra 265 5F 2.0 TSI
baka1408
Stella
Stella

Auto: Cupra 5F

Postprzez Pik » 28 stycznia 2016, 23:36

Nikt tu nie narzekał na skrzynie w Cuprze. W mojej manual działa jak marzenie!
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 28 stycznia 2016, 23:45

Plk, bo ta skrzynia działa genialnie i ta sama jest w 2.0 TDI. Niestety żeby mieć porządną skrzynię trzeba wybrać najdroższe wersje silnikowe (to samo dotyczy DSG).
Kurcze po jeździe próbnej Gofrem 1.4 TSI silnik mi nie podszedł, bo słabiutki, ale skrzynia mi się spodobała, a tu takie jaja są z nią u niektórych.

-- 29 stycznia 2016, 00:45 --

baka1408 napisał(a):posiadaczów

:brawo: :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez sebkoch » 28 stycznia 2016, 23:46

W Cuprze są skrzynie z innej bajki. Muszą przenieść dużo większe momenty i pracują bardziej cywilizowanie od tych MQ250...

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
sebkoch
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 3 FR

Postprzez maciek89 » 28 stycznia 2016, 23:48

Skrzynia znosi spokojnie 550 Nm przy seryjnym sprzęgle, wiec jest zapas.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez baka1408 » 28 stycznia 2016, 23:54

No to super, pewnie w związku z ceną padnie na manual w takim razie. Dzięki za info.
baka1408
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 28 stycznia 2016, 23:55

Teraz masz rabat 2000 ziko na DSG.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez baka1408 » 29 stycznia 2016, 00:02

Z uwagi na ten rabat w ogóle rozważam DSG, ale to ciągle 6 tys. więcej :) A mimo wszystkich zalet nie jestem do końca przekonany, bo jednak jakoś brakowało mi tej bezpośredniej reakcji pod nogą podczas jazdy próbnej. Pewnie przejadę się drugi raz manualem przed samym zamówieniem i wtedy podejmę decyzję.
baka1408
Stella
Stella

Postprzez Pik » 29 stycznia 2016, 00:09

Miałem jazdy próbne zarówno z DSG jak i manualem. Może DSG szybsze, ale frajda z prowadzenia i świadomość pełnego panowania nad autem po stronie manuala. Także DSG bym nie wziął, nawet jakby była w ogóle bez dopłaty. Ale to kwestia indywidualna, najlepiej samemu sprawdzić.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 29 stycznia 2016, 00:13

Mnie właśnie jazda próbna manualem przekonała do tej skrzyni i decyzja stała się prosta. No i to genialnie działające sprzęgło- lekko i super płynnie jakby to było zwykłe 1.4. Wiadomo DSG szybciej zmieni bieg pod warunkiem, że to będzie bieg kolejny no i komfort w mieście jak w każdym automacie. Ale jak się jeszcze człowiek nie rozleniwił automatami i w aucie typu Cupra manual jak najbardziej jest opcją wartą rozważenia.

Dodam, że przed jazdą próbną manual czytałem tu na forum, że drogi prowadzenia są za długie i skrzynia chodzi za lekko, ale po jeździe testowej stwierdziłem, że jak dla mnie chodzi idealnie. :) No i fajne jest to, że silnik Ci sam dodaje gazu przy puszczaniu sprzęgła- ja tego wcześniej nie miałem, więc mi się to spodobało.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez baka1408 » 29 stycznia 2016, 00:20

Właśnie co do sprzęgła, to też mi się strasznie spodobało jak jechałem na jesieni. Pierwsze co mnie zaskoczyło, bo w obecnym VW 2.0 TDI chodzi dużo toporniej i ciężej, a tutaj mimo dużo większej mocy i momentu było mięciutko i lekko. Ale pamiętam, że przy redukcji albo upshifcie na wysokich obrotach szarpało dużo bardziej niż w DSG, no ale jak się jedzie te 15 minut to ciężko od razu wyczuć, dlatego mam nadzieję, że to kwestia przyzwyczajenia się do skrzyni.
baka1408
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 29 stycznia 2016, 00:29

To właśnie kwestia przyzwyczajenia. Ja swoją drogą jak robię szybkie redukcje to jakoś przyzwyczaiłem się już w poprzednim aucie do robienia międzygazu i tutaj też tak robię. Moja reakcja jak się przesiadłem do Megane III RS kumpla i prawie mi zgasł przy ruszaniu (duuużo twardsze i bardzo zerojedynkowe sprzęgło) była: jak Ty tym *** jeździsz po Warszawie??? :-D
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Vampire1984 » 29 stycznia 2016, 06:45

No wlasnie, z tym sprzeglem to mialem klopot u Rycha(fr 1.4 act 150). U mnie potrafie ruszyc bez gazu a u Rycha to zanim zajarzylem ze cos nie halo chyba zgasl mi 3:D. U niego to wlasnie jak w cuprze chodzi, lapie doslownie pare/kilka cm wyzej a potem jest bach silnik is out
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez Rychu » 29 stycznia 2016, 09:26

Prawda. W ogole sie tego nie spodziewalem, ale Vampirea 122km ma kompletnie inna charakterystyke sprzegla niz moje 150km.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 29 stycznia 2016, 09:28

A wlasnie jak z tylu to wygladalo jak przycisnalem?ze szybko czy jakos tak srednio?:)
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Postprzez Rychu » 29 stycznia 2016, 13:21

Szybko. Dobrze wypadles ;)
Rychu
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 29 stycznia 2016, 13:33

Nastepnym razem to na obwodnicy trzaeb bedzie cos nagrac i zobaczyc roznice w osiagach miedzy moim a Twoim:)
|
Vampire1984
Cupra
Cupra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne