Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Reflektory LED poziomowanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Reflektory LED poziomowanie

Postprzez Kubeusz » 5 stycznia 2016, 22:44

EmJot napisał(a): (...) IMHO nie wziąłeś pod uwagę trzeciej opcji, tzn. że soft ma bug (jak np. blue screen w Windzie :-P), który co jakiś czas się ujawnia (ponieważ softy w obu lampach są takie same to błędy dotyczą obu lamp).

Masz rację. Ale to by była ogólnie najlepsza sytuacja. Wystarczyło by flashowanie poprawionych wersji softu i po kłopocie, a nie wymienianie lamp na gwarancji, czas, koszty po stronie producenta, itd.
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Postprzez michal99 » 7 stycznia 2016, 07:37

Panowie, udało mi się złapać usterkę (świeciły za nisko). Włączenie świateł drogowych nic nie daje. Podniosą się ale nie do poziomu jak zawsze tylko powiedzmy świecą wtedy dobrze tak jak by to miało być dla świateł mijania :)
Na serwis jestem umówiony, zobaczymy czy ich walka coś pomoże :)
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Kubeusz » 7 stycznia 2016, 08:51

Jak stwierdziłeś, że "za nisko" ? Na czuja ?
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez michal99 » 7 stycznia 2016, 10:08

No jezdze to wiem jak swieca gdy jest wszystko ok. Włączyłem dlugie a skutek byl jak bym mial tylko swiatla mijania. Ciemno bylo wiec mialem okazje ocenic.
A tak na marginesie... ciekawe co będzie jak nam się zaczną diody przepalać :-D
michal99
Sport
Sport

Postprzez Kubeusz » 7 stycznia 2016, 10:23

Odpalałes auto stojące w poziomie? Zacząłem się zastanawiać - w związku z tą uwagą w manualu o tym, że poziomowanie jest wykonywane w momencie włączania lamp - jak to działa jak ktoś stoi przykładowo jednym kołem na krawężniku lub jakoś nierówno...to jak sie ustawi? Jaki to ma wpływ?
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez michal99 » 7 stycznia 2016, 10:33

Stoję często krzywo pod domem bo mieszkam na skarpie. To że auto nierówno stoi nie ma znaczenia bo poziomuja się dobrze. Czujniki obciążenia nie powinny źle reagować skoro tylko krzywo stoi a nie jest doladowany...
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 7 stycznia 2016, 17:03

Kubeusz napisał(a):
EmJot napisał(a): (...) IMHO nie wziąłeś pod uwagę trzeciej opcji, tzn. że soft ma bug (jak np. blue screen w Windzie :-P)

Ale to by była ogólnie najlepsza sytuacja. Wystarczyło by flashowanie poprawionych wersji softu i po kłopocie, a nie wymienianie lamp na gwarancji, czas, koszty po stronie producenta, itd.

No przecież właśnie to mi zrobili ;-) Teraz tylko trzeba dobre pół roku jeździć i obserwować, czy faktycznie to coś dało...
EmJot
Sport
Sport

Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michal99 » 9 stycznia 2016, 09:56

EmJot napisał(a):No przecież właśnie to mi zrobili Teraz tylko trzeba dobre pół roku jeździć i obserwować, czy faktycznie to coś dało...

U mnie nie udało się niestety przejść przez ten proces. Które ASO robiło to u Ciebie?

Tak sobie myślę ostatnio, że może niekoniecznie temperatura na wpływ na poziomowanie. Trzymałem auto teraz kilka dni na mrozie i nic, było ok. Aż tu nagle po kilku dniach w sumie jak było powyżej zera usterka się pojawiła. Coś mi świta w głowie, że latem chyba z raz mi się to zrobiło ale nie dam sobie uciąć za to. Sądzę, że wydaje nam się że to temperatura, a to może chodzi o coś innego :) latem tego nie widzimy bo dzień jest długi, autem się jeździ a po którymś odpaleniu ustawiają się już dobrze...
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 9 stycznia 2016, 11:16

michal99 napisał(a):
EmJot napisał(a):No przecież właśnie to (...)
U mnie nie udało się niestety przejść przez ten proces. Które ASO robiło to u Ciebie?

Masz na privie.
EmJot
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 18 stycznia 2016, 09:25

Wszyscy mają problem - mam i ja :)
Tak się cieszyłem, że u mnie jest ok, aż tu dzisiaj prawa lampa ustawiła się niżej niż lewa (niby nie aż tak bardzo jak u niektórych, ale jednak zauważalnie) - po ponownym odpaleniu było ok.

W związku z powyższym pytanie - czy komuś gdzieś w Warszawie udało się pozytywnie załatwić ten problem ( mam zdjęcia :) )?
Jest w ogóle sens jechać do serwisu jak po odpaleniu jest ok czy czekać do wystąpienia i pojechać prosto do ASO?

Obrazek
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez michal99 » 18 stycznia 2016, 18:38

Podzwoń po serwisach i popytaj co oni na to. Powoli dzień robi się coraz dłuży więc już niedługo nie uda Ci się złapać usterki po ciemku i jechać do nich aby zobaczyli. Mną zajęli się na podstawie filmików jakie nagrałem podczas odpalania (ASO poza wawą).
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 18 stycznia 2016, 22:25

pinkibass napisał(a):Wszyscy mają problem - mam i ja :)

Wirus jakiś czy co? ;-)
EmJot
Sport
Sport

Postprzez Marcin_1p » 18 stycznia 2016, 23:48

EmJot napisał(a):

Wirus jakiś czy co? ;-)

Generalnie wszystko fajnie dopóki auto na gwarancji, jaja się zaczną po...
jeśli flashowanie poprawionych wersji softu nie przyniesie efektu i będzie trzeba wymieniać lampy...
Marcin_1p
TopSport
TopSport

Auto: nie moje

Postprzez michal99 » 19 stycznia 2016, 07:30

Tego właśnie się boję... :/
Chociaż, może nie będzie tak źle. Mam też 15 letnie auto marki FIAT z xenonami które również same się regulują i wszystko działa jak należy :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez Gregor » 20 stycznia 2016, 00:08

Tak się cieszyłem, że u mnie jest ok, aż tu dzisiaj prawa lampa ustawiła się niżej niż lewa (niby nie aż tak bardzo jak u niektórych, ale jednak zauważalnie) - po ponownym odpaleniu było ok.

Postanowiłem i ja sprawdzić jak sytuacja wygląda u mnie. Podjechałem wieczorem pod ścianę i o dziwo mam ten sam problem (prawa lampa świeci niżej). Wyłączyłem/załączyłem i nic! Próbowałem to samo z "długimi" i też nic. Dopiero po zgaszeniu i ponowny uruchomieniu silnika problem ustąpił. Myślę, że wiele osób ma taki problem tylko jeszcze o nim nie wie tak jak ja do dziś po teście (rzadko jeżdżę wieczorem). Z drugiej strony nie wyobrażam sobie awarii poziomowania dwóch reflektorów jadąc nocą przez lokalne nieoświetlone drogi. Coś takiego powinno podchodzić pod paragraf "jazda zagraża bezpieczeństwu".
Gregor
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez michal99 » 20 stycznia 2016, 07:24

Zaraz się okaże, że problem jest u wszystkich...
michal99
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 20 stycznia 2016, 16:17

u wszystkich nie, ja tak nie mam ale auto garażowane na parkingu podziemnym
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reflektory LED poziomowanie

Postprzez joker_fr » 20 stycznia 2016, 17:04

old_school_baby napisał(a):u wszystkich nie, ja tak nie mam ale auto garażowane na parkingu podziemnym
to ciśnienie niższe dlatego Leon lepiej się czuje :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez Morano » 20 stycznia 2016, 18:09

tak czytam i widzę , że faktycznie może VW testuje Ledy na Seacie a dopiero po pełnych testach wrzuci je do poliftowego Golfa 7 :wink:
tak jeszcze zapytam dla pewności: to dotyczy wszystkich Leonów 5F z Ledami czy tylko seatów z Ledami z asystentem świateł drogowych ?
CUPRA 290 - 314 KM 397 Nm. Teraz : 355 KM 460 Nm.
Mercedes GLC 43 AMG - 425 KM 606 Nm.
Morano
Sport
Sport

Auto: Cupra ST 290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pinkibass » 20 stycznia 2016, 18:35

Zdecydowanie niestety wszystkich - ja nie mam asystenta
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez bmelon » 20 stycznia 2016, 21:25

U mnie jak narazie ok. Ale będę obserwował.

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez szczeslaw » 21 stycznia 2016, 09:06

old_school_baby, to nie ma (raczej) nic do rzeczy. Ja też mam garaż podziemny, a mimo tego problem wystąpił. Pomogła dopiero wymiana lampy i od tamtej pory (odpukać :) ) jest spokój.
Morano, nie. W Leonie był ten sam/podobny system co w starszych Audi. W Golfie pewnie zastosują to, co montują do nowego Passata. Poza tym nie wydaje mi się, żeby problem był związany z ledami jako takimi. To jest problem z poziomowaniem i pewnie gdyby zamiast ledów były xenony, to też by wystąpił.
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez Bart2001 » 21 stycznia 2016, 10:51

U mnie wczoraj i dzisiaj rano pojawił się problem z poziomowaniem prawego reflektora :-( . Do obserwacji a niedługo jadę na przegląd i zgłoszę.
Bart2001
Signo
Signo

Postprzez michal99 » 21 stycznia 2016, 11:12

Tak jak pisalem. Uwazam ze problem predzej czy pozniej ujawni sie u kazdego....
michal99
Sport
Sport

Postprzez janek1988 » 21 stycznia 2016, 11:53

Tylko z czego to wynika, bo raczej na pewno przecież nie każdy ma nieszczelną lampę lub uszkodzoną pod względem oprogramowania.
I co ja jeszcze nie mam auta i pierwsze co to będę musiał przy odbiorze sprawdzić poziomowanie LEDów ? Bez sensu ;/
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR

Postprzez michal99 » 21 stycznia 2016, 11:59

Problem w tym ze nie sprawdzisz tego. Usterka pojawia sie dosc losowo.... najważniejsze ze mamy po 4 lata gwarancji. Przynajmniej duza czesc z nas ma 4 lata. To duzo czasu. Mysle ze serwisy lada chwila sie naucza to naprawiac :) obysmy tylko takie kłopoty mieli...
michal99
Sport
Sport

Postprzez old_school_baby » 21 stycznia 2016, 14:52

szczeslaw wydawać by się mogło że to właśnie od stania na mrozie, ale skoro też miałeś tak w podziemnym więc to nie to, ja mam blisko ścianę przed sobą jak uruchamiam atuo i za każdym razem patrzę czy się dobrze poziomują i za każdym razem jest ok, a auto mam z marca 2014 więc już trochę czasu ma
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST

Postprzez Gregor » 21 stycznia 2016, 23:44

Niektórym udało się wymienić reflektor na nowy ale jestem przekonany, że problem powróci jeśli producent nie wprowadził żadnej modyfikacji dot. usterki. Pozostaje nam zgłaszać ten problem do ASO wówczas producent powinien zgłosić oficjalną reklamację do producenta a ten będzie zmuszony podjąć działania naprawcze. Dopiero wówczas będzie szansa, że dostaniemy reflektor wolny od wad. Niestety ale pracując w automotive odpowiadam za reklamacje z montażu lub od producenta więc wiem jak to wygląda od środka. Wszystko zależy od firmy ale są takie, które nie odpuszczają (audyty, testy laboratoryjne,itp.) dopóki problem nie zostanie usunięty.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez MrPitero » 22 stycznia 2016, 11:47

też mam taki objaw z poziomowaniem. Najczęściej na mrozie jak odpalam zimny i przy poziomowaniu prawa lampa jest niżej, ale przejadę parę kilometrów, silnik troszkę się nagrzewa przy okazji nagrzewa komorę silnika, zatrzymuje się (lub jak stoję na światłach) i jak windowsa - wyłączam, włączam i jest OK.
MrPitero
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR
Silnik: CEGA 2.0

Postprzez Rychu » 22 stycznia 2016, 13:10

A czemu wszystkim niżej świeci prawa i nigdy nie lewa? :-D
Może w Golfach z xenonami też jest taki problem tylko nikt po prostu jeszcze nie zauważył - u nas na forum to też długo trwało zanim ktoś założył taki wątek z problemem.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez michal99 » 22 stycznia 2016, 14:11

Mi świeciły różnie, raz lewa raz prawa była za nisko :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez EmJot » 22 stycznia 2016, 18:41

Rychu napisał(a):A czemu wszystkim niżej świeci prawa i nigdy nie lewa? :-D

Looknij pierwsza stronę tego topicu...
EmJot
Sport
Sport

Postprzez wsowa » 22 stycznia 2016, 19:13

Kurde przez was za każdym razem jak odpalam to patrzę czy równo świecą. Na szczęście jeszcze mnie problem nie dopadł ale to pewnie kwestia czasu.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez michal99 » 22 stycznia 2016, 20:24

Może nie będziesz miał tego problemu... u mnie po wielu próbach załatwienia tego wymianą softu i jego aktualizacją ASO w końcu wymieniło lewy reflektor. Zaznaczam że miałem klopot z obydwoma. Najlepsze ze jeździłem kilka dni z wyłączonym poziomowaniem bo nie mogli sobie dać rady i niby zablokowali że zawsze jechały do jednego poziomu. I o dziwo zawsze wtedy się podnosily. No ale nie miałem wtedy długich.
Myślę ze na nasze kłopoty składa się kilka drobnych usterek i nie każdy ma to samo bo u niektorych wymiana softu pomaga a u mnie nie pomogła.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Vampire1984 » 22 stycznia 2016, 22:02

U mnie stoi non stop na dworzu, zero garazu itp itd ale dzis akurat po jezdzie godzinnej sprawdzilem i nic nie mam...(bede obserwowac dalej) Ale skrzypiec to mi wszystko skrzypi w czasie jazdy, te drzwi lewe tak mi juz rezonuja ze muzyka pogarsza sprawe prosta droga pogarsza sprawe, w trakcie jazdy to mi z deski rozdzielczej zawsze cos zaskrzypi zachrobocze strzeli... Az czasem ze zlosci wale w deske z calej sily albo drzwi bo juz mnie doprowadza to do qrficy :D
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177

Postprzez michal99 » 23 stycznia 2016, 09:23

U mnie stoi pół na pół ciepły garaż i na zewnątrz. Dziwię się, że u Ciebie coś skrzypi... U mnie jest cisza jak makiem zasiał (26kkm). No ale nie odbiegajmy od tematu.
Wracając do LED-ów. Po wymianie lewej lampy i nowym programowaniu, zauważyłem różnicę w szybkości jak jadą do góry. Teraz jadą mi do góry zdecydowanie wolniej niż przed moją akcją naprawczą :) wcześniej przekręcałem kluczyk i zajmowało im to może sekundę, teraz jest to ze dwie sekundy - różnica jest widoczna. Nie mówię, że to źle albo uciążliwe, po prostu jest inaczej :) natomiast jak włączę długie - wtedy podnoszą się chyba szybciej niż wcześniej (takie mam odczucia) :)
michal99
Sport
Sport

Postprzez facet01 » 23 stycznia 2016, 16:18

michal99 napisał(a):U mnie stoi pół na pół ciepły garaż i na zewnątrz. Dziwię się, że u Ciebie coś skrzypi... U mnie jest cisza jak makiem zasiał (26kkm). No ale nie odbiegajmy od tematu.
Wracając do LED-ów. Po wymianie lewej lampy i nowym programowaniu, zauważyłem różnicę w szybkości jak jadą do góry. Teraz jadą mi do góry zdecydowanie wolniej niż przed moją akcją naprawczą :) wcześniej przekręcałem kluczyk i zajmowało im to może sekundę, teraz jest to ze dwie sekundy - różnica jest widoczna. Nie mówię, że to źle albo uciążliwe, po prostu jest inaczej :) natomiast jak włączę długie - wtedy podnoszą się chyba szybciej niż wcześniej (takie mam odczucia) :)

mnie się podnoszą dopiero jak silnik odpalę.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica

Postprzez michal99 » 23 stycznia 2016, 16:25

Webi napisał(a):
michal99 napisał(a):U mnie stoi pół na pół ciepły garaż i na zewnątrz. Dziwię się, że u Ciebie coś skrzypi... U mnie jest cisza jak makiem zasiał (26kkm). No ale nie odbiegajmy od tematu.

mnie się podnoszą dopiero jak silnik odpalę.

źle to napisałem - oczywiście podnoszą się po uruchomieniu auta.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Kark » 8 lutego 2016, 21:21

Witam

Zauważyłem asymetrię w świeceniu LEDów. Prawy reflektor jest rozmazany- świeci podwójną linią. Jestem prawie pewien, że tak na początku nie było. Zauważyłem że ta linia pochodzi z leda w górnym, zewnętrznym rogu. Co to może być?

Obrazek
Kark
Stella
Stella

Auto: seat

Postprzez michal99 » 8 lutego 2016, 21:35

Ja na tej fotce nie widzę za bardzo Twojego problemu... przydałaby się jakaś lepsza
michal99
Sport
Sport

Postprzez wsowa » 8 lutego 2016, 23:37

Kark, chyba wszystko ok. Moje świecą tak samo
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM

Postprzez verton91 » 9 lutego 2016, 01:03

Kark, Według mnie również wszystko jest w normie.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez KAI » 11 lutego 2016, 20:03

Kark tylko się upewnię - wiesz, że mijania powinny być asymetryczne?
A z foty to nie widać nic...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez daniel28 » 12 lutego 2016, 00:12

Chyba nie do końca. Prawy leflektor powinien świecić zdecydowanie wyżej . Przynajmniej u mnie tak świeci. Nigdy nie zauważyłem, żeby świeciły równo. Znacząca dysproporcja jest zawsze w światłach mijania.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez michal99 » 12 lutego 2016, 01:31

Mi się wydaje, że przed rozpoczęciem mojej walki z poziomowaniem u mnie świeciły idealnie równo gdy akurat pojechaly oba do góry. Po usunięciu usterki poziomowania (wymianie lampy), lewy właśnie teraz świeci mi lekko niżej niż prawy co uznaję za poprawne.
michal99
Sport
Sport

Postprzez KAI » 12 lutego 2016, 09:48

No ja się przyznam, że ze zdjęcia auta "na wprost" nie potrafię powiedzieć jak świecą reflektory.
Nie wiem jak Wy to porównujecie. Tym bardziej, że efekt końcowy zależy też od ustawienia samego aparatu do zdjęcia - np. jego wysokości.
Lepsze byłoby zdjęcie pokazujące gdzie pada snop światła - np. ze środka auta. Albo widać dobrze podczas jazdy, albo nie...
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR

Postprzez Kubeusz » 12 lutego 2016, 18:55

KAI napisał(a):Tym bardziej, że efekt końcowy zależy też od ustawienia samego aparatu do zdjęcia - np. jego wysokości.

Jak robisz zdjęcie ze środka stojąc autem 2 metry od ściany to kąt wykonania zdjęcia nie ma znaczenia bo i tak obserwujesz płaski obraz tego zjawiska na ścianie. Nawet jak zrobisz zdjęcie stojąc obok auta to i tak fotografujesz płaski obraz na ścianie. Więc w sumie bez znaczenia skąd fotografujesz.

Przy tym porównywaniu jest tylko jedna zasada - stojąc autem blisko ściany nie zauważymy, że lewe światło mijania świeci trochę niżej (tak ma być). Stojąc trochę dalej już coś zauważymy obserwując obraz odbity, ale to musi być zdrowe co najmniej kilkanaście metrów. Jak komuś mocno światła źle się poziomują to zobaczy także z bliskiej odległości od ściany.
Kubeusz
Signo
Signo

Postprzez bmelon » 4 marca 2016, 05:04

Obrazek

Już sam nie wiem czy prawy świeci niżej?

Pozdrawiam,
GB
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez esde » 4 marca 2016, 09:10

Świeci tak cały czas? Podjedź na stację diagnostyczną i sprawdź.
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pelikson » 4 marca 2016, 12:00

Prawy świeci za nisko.
Pelikson
Sport
Sport