Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podnośnik szyby, ktory wybrać- Ori czy zamiennik ??

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Podnośnik szyby, ktory wybrać- Ori czy zamiennik ??

Postprzez Superbman » 18 marca 2006, 21:10

Cześc !!

W moim aucie szyba wpadła do środka drzwi, po rozebraniu okazalo się, że potrzeby bedzie nowy podnosnik. Po zapoznaniu sie z oferta allegro mam dylemat...nie wiem czy wziąć ori wymonotowane z jakiegos innego golfa, zaminnik w tej samej cenie ( http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=92540979 ) czy może też zakupić nowy zestaw naprawczy w ASO (260zł) ,ktory podbno zawiera wszystko co mi potrzeba (linki itd)

Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedź... :mrgreen:
ALH++ - 142/303 ;)
Superbman
Sport
Sport

Auto: Golf IV ASV+

Reklama

Re: Podnośnik szyby, ktory wybrać- Ori czy zamiennik ??

Postprzez pilpi » 18 marca 2006, 21:24

Superbman, kolega miał podobny dylemat w MkIV i wybrał zamiennik - do dziś żaluje. Wymieniał dwa razy i ciągle sazyba chodziła nie tak. W końcu kupił ori w aso a tamte pooddawał do hurtowni. Jeżeli chcesz oszczędzić bierz jakąś wymontowany w dobrym stanie tego jest na rynku od cholery.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez Superbman » 18 marca 2006, 21:58

pilpi napisał(a):Superbman, kolega miał podobny dylemat w MkIV i wybrał zamiennik - do dziś żaluje. Wymieniał dwa razy i ciągle sazyba chodziła nie tak. W końcu kupił ori w aso a tamte pooddawał do hurtowni. Jeżeli chcesz oszczędzić bierz jakąś wymontowany w dobrym stanie tego jest na rynku od cholery.

Szczerze powiedziawszy to tak myślałem, ale jest tjeszcze jedna opcja czyli zakup w ASO wydate nie wiele większy a pewny... :roll:
ALH++ - 142/303 ;)
Superbman
Sport
Sport

Postprzez Tonny S » 19 marca 2006, 00:03

Superbman, z gwarancja !!
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez pilpi » 19 marca 2006, 09:31

Superbman napisał(a):wydate nie wiele większy a pewny...

ile większy ?
pilpi
Sympatyk LeonClub

Postprzez Superbman » 19 marca 2006, 11:29

ca.70zł :twisted: także chyba nie mna co rzeźbić, tylko się jeszcze upewnię czy to co mi oferuje w ASO zaweira wszystko co potrzebuję..
ALH++ - 142/303 ;)
Superbman
Sport
Sport

Postprzez pilpi » 19 marca 2006, 15:15

Superbman napisał(a):także chyba nie mna co rzeźbić

też tak sądzę
pilpi
Sympatyk LeonClub

Postprzez grzechu83 » 24 marca 2014, 14:17

Odświeżę, bo w sobotę zerwała mi się linka w drzwiach kierowcy. Przeglądam różne oferty, przejrzałem forum i dalej nie mam przekonania. Chcę kupić cały mechanizm (nie same linki), nowy. Opcje w zasadzie widzę 3:
1. zamiennik z allegro za ok 90zł - opinie na forum raczej kiepskie, choć są różne (1 rok gwarancji lub 2)
2. "włoski oryginał" za ok 160zł, ponoć dawany na pierwszy montaż, ale po zdjęciach wygląda, że są to jakieś uniwersalne podnośniki (kilka możliwości ustawienia kąta linki), a to mnie średnio przekonuje
3. ori z ASO za 270

Czy ktoś, kto przerabiał temat, mógłby się podzielić informacjami, z podnośników jakich firm jest/był zadowolony, a z jakich wręcz przeciwpołożnie? Ewentualnie od jakich sprzedawców na allegro kupował. Stare linki już nie działają.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez saddam » 24 marca 2014, 14:42

U siebie miałem problem z piskami podczas podnoszenia szyb w ciepłe dni (lewy przód i prawy przód).
Okazało się, że linki są zardzewiałe (nie jakoś bardzo, widoczny był na nich rdzawy nalot) i w serwisie powiedziano mi, że wystarczy je nasmarować.
Pewnie w dalszej przyszłości skończyłoby się to ich zerwaniem jak w Twoim przypadku.
Po przeczytaniu różnych tematów na forach uparłem się, że wymienię linki na te z allegro (stal nierdzewna, ~100zł/komplet).
Zostały założone w serwisie i wszystko działało przez około tydzień, po czym mechanizm zaczął ciężko pracować a szyby krzywo poruszać się w prowadnicach.
Po rozebraniu tapicerki okazało się, że nowe linki wypadły z rolek, na które się zawijają. Powód: linki miały minimalnie większą średnicę od oryginalnych.
Następnie zaproponowano mi wymianę mechanizmów (bez silniczków - te były OK).
Zdecydowałem się na te włoskie (chyba firmy Elewind), ponieważ były ponad 2 razy tańsze niż oryginały (ceny w serwisie, nie ASO).
Różnią się one trochę sposobem mocowania ale wszystko pasuje P&P.
Od kilku miesięcy działają bez zarzutu i, póki co, nie zapowiada się aby miały się wys*ać. :wink:
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Postprzez darq12 » 24 marca 2014, 14:44

Kupuj oryginał ze szrotu reszta się chowa. Ja kupowałem zamiennik całą blachę i musiałem oddać w ogóle nie pasowała a blacha z jakiej był zrobiony to chyba papier :? A same linki jak kupiłem to musiałem podcinać koszulki a i linki też nie pierwszej jakości. Chyba że stać cię na aso, na szrocie ok 100zł cała blacha.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez grzechu83 » 24 marca 2014, 15:23

Używki nie chcę, bo nie mam pewności, że za miesiąc nie stanie się to znowu. Poza tym nie chcę wymieniać całej płyty. Chcę sprzęt nowy, zależy mi na opiniach.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne