Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klimatyzacja - Menu ECO

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klimatyzacja - Menu ECO

Postprzez ciacho3k » 4 stycznia 2016, 20:22

Witam,

Czy wy też tak macie jak u mnie na załączonym obrazku?
Obrazek
http://fotowrzut.pl/6PXOPK1PV1
Mimo wyłączonej klimy w tym menu ECO z odbiornikami pokazuje jakbym miał ją uruchomioną (nie pamiętam czy było tak od początku czy teraz tak się zrobiło). Inne odbiorniki po wyłączeniu znikają z ekranu, klima zostaje...
Przy aktualnej temperaturze na zewnątrz (-12 C) wciskanie przycisku od klimy nic nie daje - oprócz zapalania się diody od klimy nic nie dzieje się ani na komputerze ani pod maską.
Czy możliwe że coś się uszkodziło przez te mrozy i klima cały czas pracuje?
Aktualnie przy zimnym i rozgrzanym silniku obroty utrzymują się powyżej 1000 RPM i ogólnie pracuje jakby trochę bardziej "metalicznie"
Komputer pokazuje zużycie paliwa na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku i -12 C na zewnątrz - 0,7-0,8 l/h
Pozdrawiam,
Marcin
Leon 3 2013, 1.2 TSI 105 KM
ciacho3k
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 5F 1.2 TSI
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Klimatyzacja - Menu ECO

Postprzez pinkibass » 4 stycznia 2016, 20:50

Zauważyłem u siebie to, ale na wyświetlaczu między zegarami (można włączyć) - nawet nie wiedziałem, że na ekranie radia też gdzieś to można podejrzeć :).

Cały czas widzę napis klimatyzacja, ale z minimalnym obciążeniem.
Podejrzewam, że jakiś bug oprogramowania, bo jak jeszcze były wyższe temperatury i włączyłem klimatyzację to pasek obciążenia się powiększał a po jej wyłączeniu zmniejszał - sam napis jednak nie znikał.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez ciacho3k » 4 stycznia 2016, 20:59

pinkibass napisał(a):Zauważyłem u siebie to, ale na wyświetlaczu między zegarami (można włączyć) - nawet nie wiedziałem, że na ekranie radia też gdzieś to można podejrzeć :).

U mnie tylko na ekranie radia - mam Reference i pomiedzy zegarami prostszy wyswietlacz komputera;)
Pozdrawiam,
Marcin
ciacho3k
Stella
Stella

Postprzez pinkibass » 4 stycznia 2016, 21:08

A widzisz - to by wszystko wyjaśniało :)

W każdym razie sprawa ciekawa, bo jakiś czas temu sam miałem zapytać czy u kogoś jeszcze ta klimatyzacja tam się wyświetla ale jakoś nie wyszło.
Może ktoś jeszcze ma tak samo, zwrócił uwagę i napisze.
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez rafko1 » 4 stycznia 2016, 21:29

U mnie w stylu jest identyko przy temp zew minus klima już nie działa między zegarami jest min obciążenia. Jeśli chodzi o obroty przy przy- 12 mam takie same zobacz sobie temat "obroty na biegu jałowym"
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Bucik » 6 stycznia 2016, 10:05

ciacho3k napisał(a):Mimo wyłączonej klimy w tym menu ECO z odbiornikami pokazuje jakbym miał ją uruchomioną (nie pamiętam czy było tak od początku czy teraz tak się zrobiło). Inne odbiorniki po wyłączeniu znikają z ekranu, klima zostaje...

Mam dokładnie tak samo w wersji style. Wcześniej po zakupie, w tym menu było po prostu pusto - nawet przy włączonej klimatyzacji. Po wizycie serwisowej, nagle ciach i pojawiła się klimatyzacja.

Ciekawi mnie jakie jeszcze opcje mogą się tam pojawić.
Bucik
Stella
Stella

Auto: Leon 5F 1.2 tsi

Postprzez Kubeusz » 6 stycznia 2016, 12:07

Może to jest takie mniej szczęśliwe tłumaczenie i co więcej rozumienie systemów wpływania na stan powietrza. Jak się przełączy język w aucie na angielski to się wyświetla "air conditioning". Większości przyjdzie od razu na myśl i tak klimatyzator, którego zadaniem jest tylko chłodzenie, ale trzeba pamiętać, że "air conditioning" to nie tylko chłodzenie, ale też przewiewanie powietrza, ogrzewanie powietrza, filtrowanie powietrza, regulacja wilgotności (pewnie zwykle przez schładzanie) itd itp. To, że wyświetla nam się "klimatyzacja" nie oznacza jeszcze że chodzi tylko o funkcję "chłodź powietrze" (włączając sprężarkę czynnika chłodzącego).

Sprawa załączania w niskich temperaturach. Nie jeździłem zbyt wieloma modelami, ale nie widziałem jeszcze auta, które pozwoli odpalić klimę (funkcję schładzania/osuszania) w ujemnych temperaturach - no bo po co schładzać jak i tak jest zimno i po co osuszać, skoro zimne powietrze ma dużo niższą zdolność do akumulowania wilgoci. W niektórych modelach nie można podobno odpalić sprężarki poniżej 4 st C. Wszystko ze względu na ewentualną wodę w obwodzie czynnika (wiem, że jest osuszacz, ale niekoniecznie musi być nadal sprawny i gotowy na odbieranie ewentualnej wilgotności).
Kubeusz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 3 ST FR

Postprzez Pik » 7 stycznia 2016, 01:08

W manualu Leona piszą że klima nie działa poniżej +3 st C na zewnątrz.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ciacho3k » 8 lutego 2016, 23:21

Sprawa rozwiązana - jest tak jak opisał kolega Kubeusz:

- mróz ustąpił i klima się uruchamia
- w menu ECO pozycja klimatyzacja oznacza wszystko co związane z układem wentylacji - po wyłączeniu nawiewu pozycja znika całkowicie, a tak to nawet przy wyłączonej klimie ale załączonym nawiewie zawsze coś pokazuje :)
Pozdrawiam,
Marcin
ciacho3k
Stella
Stella

Postprzez leon fr15 » 13 lutego 2016, 17:13

Witam koledzy, mam problem z klimatyzacją mianowicie temperatura od pasażera zawsze jest mniejsza bez względu jaką ustawimy, co więcej jeżeli od kierowcy jest 29 ustawione a od pasażera LO to i tak pasażer ma gorące powietrze. co to może być ?
leon fr15
Stella
Stella

Auto: leon fr
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez facet01 » 13 lutego 2016, 17:26

leon fr15 napisał(a):Witam koledzy, mam problem z klimatyzacją mianowicie temperatura od pasażera zawsze jest mniejsza bez względu jaką ustawimy, co więcej jeżeli od kierowcy jest 29 ustawione a od pasażera LO to i tak pasażer ma gorące powietrze. co to może być ?

wyłącz dogrzewanie . przycisk setup.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon

Postprzez leon fr15 » 13 lutego 2016, 23:24

Webi, ale nawet przy normalnym użytkowaniu powinna być różna temperatura z nawiewów przy takim samym ustawieniu temp na obu strefach ?
leon fr15
Stella
Stella

Postprzez facet01 » 14 lutego 2016, 06:31

leon fr15 napisał(a):Webi, ale nawet przy normalnym użytkowaniu powinna być różna temperatura z nawiewów przy takim samym ustawieniu temp na obu strefach ?

trochę się pogubiłem przy tym zdaniu. :D . Napisz w jakich warunkach to sprawdzałeś, samochód zagrzany, temperatura w środku, AC on/off...
facet01
Sport
Sport

Postprzez leon fr15 » 14 lutego 2016, 16:01

W warunkach normalnych czyli rozgrzany itd, temp w środku 20 kierowca i 20 pasażer kierowca ma ciepłe a pasażer chłodne, beż różnicy czy ac on czy off,zastanawiam się czy jest jakaś możliwość diagnozy jak np w golfach IV skodach itd że wciskało się skrót guzików i wyświetlał kod błędu ?
leon fr15
Stella
Stella

Postprzez B3N » 15 lutego 2016, 00:52

No ja powiem, że kilka razy odczułem anomalie jeśli chodzi o nawiewy.

1. Siedziałem sobie z otwartym oknem. Po czasie odpaliłem samochód i ustawiłem sobie temperature na 22. Pasażer też. Po mojej stronie temperatura z nawiewu to chyba była ze 35 stopni. Tak nawalało pomimo ustawienia 22. Zachowywał sie tak również, pomimo ustawienia na LO...i tak nawalał gorącem.
2. Inna sytuacja to taka, że z nawiewu lewego od strony pasażera ( obok radia )....pomimo ustawienia siły nadmuchu na wysoką to i tak prawie nic nie leciało. Inne nawiewy działały w porządku.

Jedynie co pomagało to chyba OFF/ ON samochodu.
Dziwne anomalie.

-- 15 lutego 2016, 01:52 --

Webi napisał(a):
leon fr15 napisał(a):Witam koledzy, mam problem z klimatyzacją mianowicie temperatura od pasażera zawsze jest mniejsza bez względu jaką ustawimy, co więcej jeżeli od kierowcy jest 29 ustawione a od pasażera LO to i tak pasażer ma gorące powietrze. co to może być ?

Jakie dogrzewanie? Ja nie zauważyłem takiej opcji.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez leon fr15 » 16 lutego 2016, 11:56

B3N, ale myślisz że ten typ tak ma ? czy na serwis póki gwarancja ?
leon fr15
Stella
Stella

Postprzez B3N » 16 lutego 2016, 12:58

leon fr15 napisał(a):B3N, ale myślisz że ten typ tak ma ? czy na serwis póki gwarancja ?

Na tą chwile nie widze reguły więc trudno mi odszukać jakiś wzorzec zachowania, więc póki co nie interweniowałem.
A ty tak masz cały czas? Czy tylko od czasu do czasu?
Może czujniki temperatury się popsuły. Ja powiem tak, jak Cie to wkurza to ja bym pojechał do serwisu.
Napisałeś, że pasażer dostaje ciepłym powietrzem pomimo tego, że ma na LOW. To jak dla mnie coś tu nie gra.
B3N
Sport
Sport

Postprzez leon fr15 » 16 lutego 2016, 15:33

B3N, Czy często, w momencie rozgrzania przy dłuższej trasie i nie ma teorii że raz jest dobrze a raz nie. To podjadę do serwisu w takim razie bo nawet własnego vaga jeszcze nie kopiłem żeby podłączyć się i sprawdzić czy w ogóle jakieś błędy wyskakują związane z klimą.
leon fr15
Stella
Stella

Postprzez facet01 » 20 lutego 2016, 12:16

B3N napisał(a):-- 15 lutego 2016, 01:52 --
Webi napisał(a):

Jakie dogrzewanie? Ja nie zauważyłem takiej opcji.

Setup->ustawienia->automatyczne dogrzewanie
facet01
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 20 lutego 2016, 15:44

Nie mam takiej opcji też. Mam tam tylko automatyczny obieg wewnetrzny. To jest opcja jakiegos pakietu? :shock:
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez facet01 » 20 lutego 2016, 16:12

Rychu napisał(a):Nie mam takiej opcji też. Mam tam tylko automatyczny obieg wewnetrzny. To jest opcja jakiegos pakietu? :shock:

może do praktycznego...
Obrazek
facet01
Sport
Sport

Postprzez B3N » 20 lutego 2016, 16:20

Albo zimowy... Ja czegoś takiego nie mam.
B3N
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 20 lutego 2016, 16:32

Wow. Mam zimowy, techno+ i comfort+. Wychodzi na to, że faktycznie praktyczny... Fajnie, że Seat gdzieś o tym wspomniał... :evil:
Rychu
Sport
Sport

Postprzez B3N » 20 lutego 2016, 16:33

No dobra...ale co to daje (ta opcja) ? :D
B3N
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 20 lutego 2016, 16:52

Wyobrazam sobie, ze zanim sie silnik rozgrzeje to wieje cieplo z jakiejs grzalki? Zgaduję tylko ... :roll:
Rychu
Sport
Sport

Postprzez facet01 » 20 lutego 2016, 19:01

Hmm strona nr 176.prawy górny róg. Zaczyna się tak...
..automatyczne dogrzewanie tylko dla wersji na rynki krajów o chłodniejszym klimacie...

w skrócie ptaszek zaznaczony to szybciej sauna w samochodzie :-D . przy dużych mrozach się sprawdza.
PS. Auto brałem do produkcji więc z góry wiedzieli, że to wschód hehe :x
facet01
Sport
Sport

Postprzez rabi22 » 20 lutego 2016, 19:29

Miałem też problem z klimatyzacją. Nie grzała strona pasażera po ustawieniu nadmuchu na kabinę. U kierowcy ok. Był ciepły nawiew. Zmiana na panelu sterowania klimą nic nie zmieniała. Próbowałem różne ustawienia. Nie laciało ciepłe powietrze również na tył. Chociaż ostatnio na chwilę zadziałało. W serwisie byłem trzy razy z tym. Za pierwszym razem kalibracja układu, ale bez żadnych skutków. Później zdiagnozowana wada silnika elekrt sterującego klapami. Wczoraj wymiana. Na razie jest OK.

-- 20 lutego 2016, 20:29 --

Kilma oczywiście dwustrefowa
rabi22
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.4 FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Rychu » 21 lutego 2016, 09:53

Webi napisał(a):Hmm strona nr 176.prawy górny róg. Zaczyna się tak...
..automatyczne dogrzewanie tylko dla wersji na rynki krajów o chłodniejszym klimacie...

w skrócie ptaszek zaznaczony to szybciej sauna w samochodzie :-D . przy dużych mrozach się sprawdza.
PS. Auto brałem do produkcji więc z góry wiedzieli, że to wschód hehe :x

Ciekawe od jakiej długości geograficznej zaczyna się w Polsce "chłodniejszy klimat". Do produkcji w Toruniu jeszcze widocznie jest ciepły klimat.
Rychu
Sport
Sport

Postprzez B3N » 22 lutego 2016, 10:02

rabi22 napisał(a):Miałem też problem z klimatyzacją. Nie grzała strona pasażera po ustawieniu nadmuchu na kabinę. U kierowcy ok. Był ciepły nawiew. Zmiana na panelu sterowania klimą nic nie zmieniała. Próbowałem różne ustawienia. Nie laciało ciepłe powietrze również na tył. Chociaż ostatnio na chwilę zadziałało. W serwisie byłem trzy razy z tym. Za pierwszym razem kalibracja układu, ale bez żadnych skutków. Później zdiagnozowana wada silnika elekrt sterującego klapami. Wczoraj wymiana. Na razie jest OK.

-- 20 lutego 2016, 20:29 --

Kilma oczywiście dwustrefowa

Nie wiesz może ile jest tych silniczków? 4, czyli na każdy nawiew odzielnie, czy np. 2. Bo mam wrażenie, że od strony pasażera lewy nawiew prawie wogóle nie wieje w porównaniu z innymi. Jak dam na maksa to dopiero coś czuć ale przez chwile pomyślałem, że możę to siła nawiewiu powoduje przebicie się prze klapki od nawiewu i dopiero coś czuć. No ale nie jeżdże na nawiewie na maxa.
B3N
Sport
Sport

Postprzez joker_fr » 22 lutego 2016, 21:55

U mnie wystąpiła różnica temperatur. Strona pasażera dawała wyraźnie wyższa temperaturę nawiewu. Co więcej w okresie wczesnej wiosny zdezaktywował sie start/stop. Usterkę zdiagnozowało dopiero trzecie w kolejności ASO - Komot. Problemem była blednie ustawiona klapa względem silnika sterującego. Dodatkowym objawem był charakterystyczny trzask przy zmianie skrajnych ustawień temp. z L0 na Hi

Send from Tapatalk
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez rabi22 » 23 lutego 2016, 07:24

Nie wiem czasem czy nie jeden silnik i układ zębatek sterujących klapami nawiewu.
rabi22
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.4 FR
Silnik: CDLA 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne