Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

stuki skrzyni biegów???

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

stuki skrzyni biegów???

Postprzez PrzemcioDz » 25 lutego 2016, 20:10

Witam
Zauważyłem podczas zmiany biegów wyraźne stuki pojawiające się przy zmianie z 1>2>3. Nie jestem pewien czy ten temat był już gdzieś poruszany... Zaniepokoiłem się tym trochę zważywszy na fakt, że auto przejechało dopiero 1 tyś :boje: przy okazji dodam, że 1 lubi haczyć (jakieś siakieś 1 wbicie na 5). Czy ktoś ma/miał taki problem?

pozdrawiam
PrzemcioDz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.2
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: stuki skrzyni biegów???

Postprzez facet01 » 25 lutego 2016, 20:45

tak zgadnę masz motor 1,4?

Sporo jest o tym na forum:
Prawy górny róg: szukaj->wpisz "haczenie"
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez PrzemcioDz » 25 lutego 2016, 20:53

Pudło :-D 1.2. O haczeniu to się już sporo naczytałem,,, Produkcja 09.2015 - nie wiem czy to coś zmienia....
PrzemcioDz
Stella
Stella

Postprzez daniel28 » 26 lutego 2016, 00:23

Jesteś pewien że to skrzynia ? Może sprzęgło podczas odpuszczania przy redukcji 1-2-3 . 4-5-(6) nie słuchać z wiadomych przyczyn.
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez PrzemcioDz » 26 lutego 2016, 08:49

daniel28 napisał(a):Jesteś pewien że to skrzynia ? Może sprzęgło podczas odpuszczania przy redukcji 1-2-3 . 4-5-(6) nie słuchać z wiadomych przyczyn.

Nie twierdzę, że to skrzynia. Stuki pojawiają się dokładnie w momencie wrzucania biegu w końcowej fazie. Planuję zmianę oleju w kwietniu i nie wiem czy zgłosić to przy okazji w serwisie. Ewentualnie jakie są szanse, że się za to zabiorą?
pozdrawiam
PrzemcioDz
Stella
Stella

Postprzez verton91 » 26 lutego 2016, 11:06

miałem te same stuki, okazalo się że stukają mi klucze od domu w schowku :D
chociaz zakladam ze u Ciebie to cos innego.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez daniel28 » 26 lutego 2016, 13:45

PrzemcioDz napisał(a): Planuję zmianę oleju w kwietniu i nie wiem czy zgłosić to przy okazji w serwisie. Ewentualnie jakie są szanse, że się za to zabiorą?
pozdrawiam

Szanse są zerowe. Dopóki auto jeździ do skrzyni nikt się nie zabierz. Zgłosić jak najbardziej
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez PrzemcioDz » 26 lutego 2016, 21:06

verton91 napisał(a):miałem te same stuki, okazalo się że stukają mi klucze od domu w schowku :D
zabawne, choć mało pomocne :cfaniak:
daniel28 napisał(a):Jesteś pewien że to skrzynia ? Może sprzęgło podczas odpuszczania przy redukcji 1-2-3 . 4-5-(6) nie słuchać z wiadomych przyczyn.

Dziś pojeździłem tylko po to, by wybadać sprawę z tymi stukami. Stuki pojawiają się, tak jak zasugerowałeś w końcowy momencie przy zwalnianiu sprzęgła. Jaki to może być problem?
PrzemcioDz
Stella
Stella

Postprzez daniel28 » 26 lutego 2016, 23:41

Z tego co piszesz wynika to na dźwięk wysprzeglania , zasprzęgłania . Jakim autem jezdzileś wczesniej ?
Jeżeli chodzi o twój problem to myślę że nie ma problemu :) W grupie vag to standard sprzęgło rodem z żuka :) poza dźwiękiem jest bardzo trwałe i nie martwił bym się. To tylko diagnoza On line :-P Moja rada - umów się na jazdę testową Leonem 1.2 ( to nic nie kosztuje) będziesz miał porównanie.
Miałem wymieniane dwa razy sprzęgło, remont skrzyni, taki dźwięk jest i w niczym mi nie przeszkadza. Pisałeś wczesniej o problemie wbicia biegu 1- również jest to normalne. Nie zawsze koła zębate są względem siebie w dogodnej pozycji.
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez PrzemcioDz » 27 lutego 2016, 13:29

Jeżdżę nadal fiatem stilo, a wcześniej focusem. Nie zauważyłem tego w żadnym z tych samochodów. Co więcej, w stilo biegi wchodzą gładko i płynnie choć samochód ma już 10 lat. :-D Aha, wysprzęglam zawsze do końca. W komocie Bielsko mają demo, ale tylko 1.4, którym już jeździłem.
Dzięki Daniel za zainteresowanie problemem
PrzemcioDz
Stella
Stella

Postprzez macieluk » 2 marca 2016, 08:36

Ja wrzucałem gdzieś nagranie tego dźwięku (spotęgowane echem w podziemnym garażu)... Poszukaj w innych wątkach... Podobno to jest normalne, nowy 1.4 125 też to miał (co prawda w mniejszym stopniu ale to pewnie narasta). Zrób tak jak mówi daniel28. I zgłoś to, tak na wszelki wypadek...
macieluk
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez F_Underwood » 15 marca 2016, 19:10

Ja mam silnik 1.4 (140km) i ok 70000km, niestety w moim przypadku coraz cześciej słychać pewnego rodzaju "terkotanie" przy wrzuceniu na luz. Niesty za każdym razem jak jadę do serwisu to jak na złość ten dzięki zanika!!! Może macie pomysł?

Dodam jeszcze, ze ten dźwięk występuje jedynie przy nie wciśniętym pedale sprzęgła, po wciśnięciu ustaje.

Pozdrawiam:)
F_Underwood
Stella +
Stella +

Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez rafko1 » 15 marca 2016, 19:43

Mój ma przejechane 30 i skrzypi przy wciskaniu jak stara sprężyna .Mam jechać do ASO w celu zdiagnozowania .Wyślą zapytanie do importera o ewentualną zniżkę przy naprawie :-( auto po gwarancji .
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez F_Underwood » 15 marca 2016, 21:22

Tez miałem coś takiego przy podobnym przebiegu i wymieniliśmy mi... teraz mogę sie pomylić ale jeśli dobrze pamietam to wodzik od linki sprzęgła - może jak naprowadzisz serwis to szybciej pójdzie z naprawa:)

Ja mam gwarancje do 120 000km ale z tym dźwiękiem, nie wiem co robić, niestety:(
F_Underwood
Stella +
Stella +

Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez PrzemcioDz » 17 marca 2016, 19:58

Wczoraj wróciłem z serwisu Seata w Bielsku zgłosiwszy wcześniej drobną awarię zasilania gniazda zapalniczki przy podłokietniku. Naprawa wykonana sprawnie. Zgłosiłem też rzeczone stuki :-D Po naprawie gniazda kierownik serwisu pojechał na krótką jazdę i potwierdził stuki. Póki co, stanęło na tym, że gdyby się one pogłębiały, to mam wrócić do tematu w przyszłości :? W końcu zostały jeszcze 3 lata i 10 miesięcy gwarancji...Chyba nie będę drążyć tematu dopóty, dopóki nie będzie z tym większych problemów. Przy okazji wydano mi kluczyki do cupry na jazdę próbną :D :D
pozdrawiam
PrzemcioDz
Stella
Stella

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna