Rodzaj Silnika : 1,9 TDI ARL
Modyfikacje silnika : brak
Moc seryjna : 150km/320Nm
Chiptuning : 189Km/409Nm by JAROL

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
sagon napisał(a):Przełożenie główne 3.077,przełożenie (chyba 5tki) też 3.077.
lukaszlsw napisał(a):Fajnie że trafiają sie jeszcze takie nastoletnie klekoty które generują zdrowa serie;) FrogRacing, to dawne CTR?
to akurat prawdą nie jest bo 6tki skrzynie mają dwa przełożenia główne (np. FMH ma 3,238 gang 1-4 i 2,615 gang 5-6). Ale też się zgodzę z tobą że jest tutaj niskie total gear ratio i że ma to wpływ na... ale nie będę tłumaczył czemu, bo nie prowadzę tutaj byyyznesu. Pozdrosagon napisał(a):Przełożenie główne 3.077,przełożenie (chyba 5tki) też 3.077.
aaa tak nie zrozumiałem kontekstu że oba przełożenia są takie same. Ale i tak końcem końców myślę że tool używa total ratio do wyliczeń equivalence mass czy mass inertia etc...sagon napisał(a):Kolego kobzyr wiem,że skrzynie 6g mają dwa przełożenia,przykładowo ERF 68:21/3.238 i 68:26/2.615.Mnie zastanawia nie tyle to,że jest ono takie jakie jest(na 100% z palca wyssane) co fakt,że zarówno przełożenie główne,jak i przełożenie czwórki jest takie same.
A jak słusznie zauważyłeś ma to wpływ na ... i to duży .Podobnie zaniżanie ciśnienia atm.Choć z drugiej strony,co my tam możemy wiedzieć,nie.
słusznie... jak to był ARL na sterowniku z KG to oczywiście że nie mógł vag pokazać 980mbar (Krok jest co 12mbar) . Jest niedokładność numeryczna wynikająca ze ecu używa słowa 2 bajtowego a na interfejs idzie 1 bajt i zaokrąglenie idzie zawsze metodą floor (w dół). Czyli jak np. atm 995 to i tak vag pokaże 984mbar. Al in all, nawet jeśli tutaj popełniono błąd w odczycie ciśnienia atm o 12mbar to w normie DIN70020 wiele się nie pomylimy..... ale wiadomo jak będą jeszcze inne błędy, to grosz do grosza a będzie kokosza.sagon napisał(a):Co do ciśnienia atm zapożyczanego z ecu sterownika(980 mbar),to powiem Ci,że ów sterownik odczytuje dużo niższe ciśnienie,niż faktyczne.
Porównywaliśmy odczyty auta zapiętego na rolkach hamowni DP2L-IG i muszę z przykrością stwierdzić,że odczyt z vaga,tylko w tym przypadku,był zaniżony o 15mbar.Vag pokazał 984,a czujnik na hamowni 999.
A jak wiemy,zaniżone atm,to zawyżony wynik,stąd pewnie biorą się tak zdrowe serie.
kobzyr napisał(a):aaa tak nie zrozumiałem kontekstu że oba przełożenia są takie same. Ale i tak końcem końców myślę że tool używa total ratio do wyliczeń equivalence mass czy mass inertia etc...sagon napisał(a):Kolego kobzyr wiem,że skrzynie 6g mają dwa przełożenia,przykładowo ERF 68:21/3.238 i 68:26/2.615.Mnie zastanawia nie tyle to,że jest ono takie jakie jest(na 100% z palca wyssane) co fakt,że zarówno przełożenie główne,jak i przełożenie czwórki jest takie same.
A jak słusznie zauważyłeś ma to wpływ na ... i to duży .Podobnie zaniżanie ciśnienia atm.Choć z drugiej strony,co my tam możemy wiedzieć,nie.
kobzyr napisał(a):słusznie... jak to był ARL na sterowniku z KG to oczywiście że nie mógł vag pokazać 980mbar (Krok jest co 12mbar) . Jest niedokładność numeryczna wynikająca ze ecu używa słowa 2 bajtowego a na interfejs idzie 1 bajt i zaokrąglenie idzie zawsze metodą floor (w dół). Czyli jak np. atm 995 to i tak vag pokaże 984mbar. Al in all, nawet jeśli tutaj popełniono błąd w odczycie ciśnienia atm o 12mbar to w normie DIN70020 wiele się nie pomylimy..... ale wiadomo jak będą jeszcze inne błędy, to grosz do grosza a będzie kokosza. Pozdro
Jarol napisał(a):Kobzyr muszę Ci wytłumaczyć jak się kalibruje DIff i total ratio w Dynomecie.
Wygląda to tak że najpierw jedziesz z prędkością obrotową 3000 na biegu na którym wykonujesz pomiar i zapisujesz.
Poniżej masz cycta z manuala Dynomet:
Find Total Ratio - this is where you calculate the ratio for the gear you will be measuring power in. Drive in selected gear at 3000rpm (or 1000rpm for truck mode) and press Space bar, you will notice the values change after hitting space bar. If they stay at 0.00 press space bar again.
Następnie robisz to samo na biegu głównym
Find Differential - do as you did with the last operation, but while driving in direct gear (as I explained earlier, usually 4th gear or higher for 7-8speed gearboxes). While driving at 3000rpm (or 1000 for trucks) press Space bar, you will notice the values change after hitting space bar. If they stay at 0.00 press space bar again. Press Enter to save the value and exit this menu.
Oczywiście jeśli znasz wartości dla konkretnej skrzyni to możesz to wprowadzić ręcznie. Ja najczęściej nie znam dlatego wykonuję to w powyższy sposób.
Więc chyba rozumiesz że skoro hamuję auto na 4 biegu to Diff i total ratio będzie dokładnie takie samo.
Zobacz sobie wykresy innych osób które używają Dynometa to zobaczysz że Diff i total ratio jest bardzo często takie samo.
Np:
http://www.edc-tuning.pl/index.php?opti ... Itemid=105
http://www.edc-tuning.pl/index.php?opti ... Itemid=105
kobzyr napisał(a):Czyli przy 3,077 jest 155km/h na 4000rpm co nie jest prawdą bo jest mniej, w ecu/na klimatroniku/czy najakim kolowiek acceleromaterze pokaże mniej. Więc i koni jest mniej. I zapewniam Cię ze nie jest to na pewno nie jest to < 1HP .
kobzyr napisał(a):Krok jest co 12mbar
Jarol napisał(a):No akurat nie masz racji bo przy 4tyś obr na 4 biegu według prędkościomierza było około 165km/h.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest mniej jak nawet nie wiesz jaka w aucie siedziała skrzynia biegów?
Jarol napisał(a):Tu też nie masz racji.
W tym sterownik ciśnienie atmosferyczne jest wskazywane 18 255 i faktor 980
a ciśnienie zmierzone 8 117 faktor 714
Więc policz sobie dokładnie, że krok nie jest co 12.
kobzyr napisał(a):Bo by musiał mieć ten leon skrzynię o której ja i chyba większość ludzi nie słyszało. FMH najprawdopodniej siedzi, jak krótsza to wiadmo....
Jarol napisał(a):Więc Sagon skoro nie wiesz z czego jest wpisany pomiar ciśnienia to proszę nie wypowiadaj się.
Jarol napisał(a):Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest mniej jak nawet nie wiesz jaka w aucie siedziała skrzynia biegów?
sagon napisał(a):Ale ja wiem skąd zapożyczałeś owe wartości ciśnienia,sam przecież o tym pisałeś.Więc pozwoliłem sobie napisać,że odczyty z vaga są mało realne,co sprawdziłem na hamowni.Jak widać ten nowy nabytek i jego czujnik jest tak samo dokładny,jak czujnik w sterowniku .Teraz w kwestii owych przełożeń,główne 3.077 i czwórki 3.077.Pozwoliłem sobie obliczyć prędkość dla czwórki na tych przełożeniach dla kół 225/45/17.Wiesz jaką prędkość wyliczył kalkulator?Kosmiczne 50.5km/4000rpm.A zapewniam,że kalkulator jest bardzo dokładny,sprawdzane wielokrotnie na wielu modelach aut.http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.htmlTy piszesz,że licznik pokazywał coś około 165km/h/4000rpm zakładając,że to fmh i koła 225/45/17,to i tak o 14km zawyżona.Ale mniejsza z tym.Mnie zastanawia fakt,jak to się ma do tego,co wyliczył kalkulator na przełożeniach 3.077 dla czwartego biegu.Bo nie ma opcji,żeby na takich przełożeniach wykręcić z czwórki nawet 60km/h.Więc jak można zakładać,że pomiary są dokładne,skoro różnice w prędkościach są tak kosmiczne.Co do pomiarów z dynometu w EDC,to już dawno udowodniłem Maciusiowi machlojki przy pomiarach tyle tylko,że Spanky udaje "mądrego inaczej",albo głuchego.
kobzyr napisał(a):Ja rozumie jak dynomet wylicza total ratio i czemu w twoim pomiarze jest równe. Ale rozumiesz dlaczego sie tego czepiam !? przy takim przełożeniu prawdziwa prędkość dla danych rpm sie nie bedzie zgadzać z prawdą. Proszę bardzo:Czyli przy 3,077 jest 155km/h na 4000rpm co nie jest prawdą bo jest mniej, w ecu/na klimatroniku/czy najakim kolowiek acceleromaterze pokaże mniej. Więc i koni jest mniej. I zapewniam Cię ze nie jest to na pewno nie jest to < 1HP .
przebor napisał(a):Gdyby kogoś interesowało jak VAG-COM przelicza sobie wartości to poniżej na przykładzie ciśnienia.
Tak naprawdę w protokole KW1281 dla każdej wartości w grupie są przesyłane 3 bajty (czyli dla grupy w sumie 12 bajtów). Jeden bajt to nr funkcji i dwa kolejne to argumenty. Z tym że jeden z argumentów jest zawsze taki sam (jest to stała zapisana we wsadzie), a tylko drugi się zmienia od 0 do 255.
Zapis 18 255 oznacza, że do konwersji wartości wyświetlanej na ekranie przez VCDS trzeba uzyć funkcji nr 18 i jednym z jej argumentów będzie zawsze wartość 255. Funkcja nr 18 to 0,04*a*b (gdzie a = 255). ECU zatem wysyła do VCDS 3 bajty 18, 255 i wartość z zakresu 0-255.
dla 0 mamy 0,04*255*0 = 0
dla 1 mamy 0,04*255*1 = 10,2
dla 255 mamy 0,04*255*255 = 2601
Zatem skok to 10,2. Maksymalna wyświetlana wartość 2601mbar
Analogicznie dla 8 120 mamy funkcję nr 8 czyli 0,1*a*b (gdzie a=120).
dla 0 mamy 0,1*120*0 = 0
dla 1 mamy 0,1*120*1 = 12
dla 255 mamy 0,1*120*255 = 3060
Zatem skok to 12. Maksymalna wyświetlana wartość 3060mbar
sagon napisał(a):Ale ja wiem skąd zapożyczałeś owe wartości ciśnienia,sam przecież o tym pisałeś.Więc pozwoliłem sobie napisać,że odczyty z vaga są mało realne,co sprawdziłem na hamowni.Jak widać ten nowy nabytek i jego czujnik jest tak samo dokładny,jak czujnik w sterowniku .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości