Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
maciek89 napisał(a):A Wy co sądzicie o "docieraniu" ?
maciek89 napisał(a):Właśnie... Jeśli chodzi o docieranie. Jeszcze nie odebrałem swojej Cupry, zastanawiałem się za to, jak się obchodzić z silnikiem do pierwszej wymiany oleju po 1500-2000 km. Zapytałem przy okazji R Performance, czy powinienem na początku delikatniej jeździć na niższych obrotach i taką dostałem odpowiedź: "Normalnie eksploatuj. Silnik musi widziec pelny zakres obrotow i obciazen. Jest wystrojony z duzym zapasem spokojnie bedzie dzialal."
A Wy co sądzicie o "docieraniu" ?
Chyba jeszcze nikt na tym forum nie ma lub się nie pochwalił stage 1 do Cupry 5f nie mówiąc już o stage 2. Poszukaj w dziale 1P, gdzie jest więcej wiadomości na ten temat. Ja mogę napisać z doświadczenia, że jak zrobiłem w starej Cuprze stage 1, to myślałem o stage 2, ale skończyłem na 1 i wymieniłem na 5F. Jeśli więc się już teraz zastanawiasz nad stage 2, to rób od razu, bo i tak później zrobiszGumiś napisał(a):Panowie mam dylemat . W oczekiwaniu na możliwość wykonania w mojej cuprze stage 1 ( nie chcę żadnych boxów itd tylko program ) niestety jeszcze nikt nie robi zaczełem się zastanawiać nad stage 2. Moje pytanie do osób , które miały lub mają w swoich autach stage 2 . Czy różnica stage 1 do stage 2 jest taka jak auto przed programem a po? Pytam tylko dlatego iż suche dane dotyczące przyrostu stage 2 to ok 30KM. A Koszt jest nie mały . ot taka zagwostka dzięki za info
Gumiś napisał(a):Te 330KM to właśnie mój wykres ja docierałem na spkojnie
Gumiś napisał(a):Auto już jest dotarte ma 4tyś po weekendzie bedzie prawie 7 tyś km więc się tym nie marwię
Gumiś napisał(a):przez pierwszy tysiąc nie przekraczałem 3 tyś obr
Gumiś napisał(a):przez pierwszy tysiąc nie przekraczałem 3 tyś obr/min potem stopniowo coraz więcej . Hamowany był przy prawie 2tyś km i wypluł 330km.
Tylko po co dopłacać za głupotę?maciek89 napisał(a): Za to się płaci i po to się kupuje nówkę , a potem wymienia na kolejną żeby się nie martwić takimi bzdetami.
maciek89 napisał(a):To i tak jest FWD to po co komu więcej niż 300 ps
Pelikson napisał(a):330KM seryjna Cupra? Pierwszy raz widzę, żeby tyle wypluła na hamowni bez zmiany dolotu i DP ( ori soft )
pkonrad napisał(a):Pelikson napisał(a):330KM seryjna Cupra? Pierwszy raz widzę, żeby tyle wypluła na hamowni bez zmiany dolotu i DP ( ori soft )
Na hamowni R-Performance wszystko jest możliwe
maciek89 napisał(a):Jeśli auta są wyprodukowane od maja 2015 wzwyż to tunerzy jeszcze nie robią Stage 1 w Cuprach. Box wychodzi dużo słabiej niż w Golfie R. W Compsport Kraków dostałem info, że na Stage 1 niby są takie same możliwości jak w Golfie R, gdyż moc jest obcinana właśnie w ECU (na boxie się tego nie zmieni). A jednak jak np wchodzimy na KreatorMocy to Cupra ma mniejsze możliwości niż Golf R, czy Audi S3. Może downpipe ma jeszcze bardziej restrykcyjny, albo wydechy Rki i S3 nie mają takich zwężek w catbacku?
maciek89 napisał(a):Przecież masz drugi pomiar z tego samego dnia innego egzemplarza i jest 20 koni mniej.
32 tyś przebiegu - prawdopodobnie zużył mi się przegub wewnętrzny lub coś w zawieszeniu - stuka podczas przyspieszania wrrrrr to auto jest z papierumaciek89 napisał(a): Już mi się coś w zawieszeniu tylnym sypie i stuka przy skręcie w lewo to tylko czekać, aż zaczną się poważniejsze problemy w tym wynalazku VAG.![]()
maciek89 napisał(a):Ja już bym wolał zrobić boxa na wypadek gdyby silnik się rozsypał.Już mi się coś w zawieszeniu tylnym sypie i stuka przy skręcie w lewo to tylko czekać, aż zaczną się poważniejsze problemy w tym wynalazku VAG.
Przy 3 pierwszych biegach i tak tylko koła mielą, więc ja odpuszczam mody, bo 300 PS na FWD to i tak za dużo, chyba, że na autostrady tylko. Trzeba się pomęczyć z FWD i zamiast modzić to odkładać kasę na GT-R haha
Chociaż przy DSG chyba można ograniczyć moment na 2 pierwszych biegach to może jakoś się da wtedy tym jeździć
jak już robić program to od razu z DSG. Może niedługo będę miał okazję przejechać się taką ze zmienionym programem DSG. "Obawiam się", że będzie to kolejny etap u mnienoodl3s napisał(a):Co do boxa/chipa - pamiętaj tylko, że przy DSG box nie modyfikuje oprogramowania skrzyni a to już dość duża różnica.
raflo83 napisał(a):jak już robić program to od razu z DSG. Może niedługo będę miał okazję przejechać się taką ze zmienionym programem DSG. "Obawiam się", że będzie to kolejny etap u mnienoodl3s napisał(a):Co do boxa/chipa - pamiętaj tylko, że przy DSG box nie modyfikuje oprogramowania skrzyni a to już dość duża różnica.
Vampire1984 napisał(a):Do tego daze ze klasa klasie nie rowna a Ty porownales klase D z klasa E
Obszycie nie zmieni wnetrza i spasowania.
noodl3s napisał(a):maciek89 napisał(a):Ja już bym wolał zrobić boxa na wypadek gdyby silnik się rozsypał.Już mi się coś w zawieszeniu tylnym sypie i stuka przy skręcie w lewo to tylko czekać, aż zaczną się poważniejsze problemy w tym wynalazku VAG.
Przy 3 pierwszych biegach i tak tylko koła mielą, więc ja odpuszczam mody, bo 300 PS na FWD to i tak za dużo, chyba, że na autostrady tylko. Trzeba się pomęczyć z FWD i zamiast modzić to odkładać kasę na GT-R haha
Chociaż przy DSG chyba można ograniczyć moment na 2 pierwszych biegach to może jakoś się da wtedy tym jeździć
Ale marudzicie chłopaki![]()
Co do boxa/chipa - pamiętaj tylko, że przy DSG box nie modyfikuje oprogramowania skrzyni a to już dość duża różnica.Ograniczenie doładowania na 2 biegach też zrobi robotę. Do wakacji robię program bo dla mnie seria już za wolna jest.
A koła Ci mielą bo widocznie masz g$%#$%ne opony. Mi na CS 6 bardzo rzadko mieli i nie narzekam zbytnio na brak trakcji...
Co to CS6? Ja mam jakieś gowniane Conti co dali mi w salonie
dsg ma ogranicznik NM ustawiony bodajże na 400NM i odcina moc - zgadza sie. Można zmienić ta wartość przy programie oczywiście. Przy dużej mocy i fwd trzeba nauczyć sie ruszać i operować gazem nie ważne czy manual, czy dsg.maciek89 napisał(a):DSG ogranicza moc w większym stopniu jak nie ma trakcji
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości