Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cupra 280 vs nowy Type R

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Cupra 280 vs nowy Type R

Postprzez Evo011 » 3 maja 2016, 19:01

Po obejrzeniu ostatniego (albo przedostatniego) odcinka Automaniaka na TVN Turbo w którym porównywane były 3 auta - Cupra 280 w manualu, Type R oraz 308 GTI byłem bardzo zniesmaczony tym, że tak naprawdę Cupra wypadła najgorzej pod względem osiągów, pomijając fakt, że na torze jeździł nią ten gruby prezenter (myślę, że Mikiciuk lepiej by ją ogarnął).... ale to wszystko odkładam na bok, gdyż dnia dzisiejszego moje rozczarowanie zostało cofnięte :brawo: :mrgreen: :mrgreen: - miałem okazję spróbować się dwukrotnie z nowym Type R (jak by nie było jest uważany za aktualnie najszybszego hothatch-a). Ogólnie, jeżdżę spokojnie, ale nie mogłem sobie tego spotkania odpuścić - pierwszy raz na niemieckiej autostradzie, drugi raz na polskiej - w obu przypadkach: siadam delikatnie na tyłku (od razu wiedziałem, że kierowca zredukuje), co też się dzieje - wciskam do oporu, Honda nie odchodzi, muszę kilka razy odpuszczać pedał gazu, bo jestem już za blisko, po pewnej chwili kierowca Hondy ustępuje mi miejsca, zjeżdżając na prawy pas i gdy go mijam patrzy w moja stronę z niedowierzaniem :mrgreen: Naprawdę Cupra ,,wciągnęła" TypeR-a w chwilę bez wysiłku :-D Dodam, jeszcze że BMW i8 też nie dało rady odejść na naprawdę długim odcinku niemieckiej autostrady, aczkolwiek go nie wyprzedziłem.

Może niepotrzebnie to opisuję, ale posiadacze Hondy niech nie uważają, że mają najszybszego Hot Hatch-a - bo z takimi opiniami się spotkałem, nie mogłem zaprzeczyć dopóki sam tego nie sprawdziłem 8) Dodam, jeszcze, że moja Cupra 280 DSG jest w totalnej serii.
Evo011
Stella +
Stella +

Auto: 5F1
Silnik: benzyna turbo inny

Reklama

Re: Cupra 280 vs nowy Type R

Postprzez bzykofm » 3 maja 2016, 19:31

W próbie na tym, chyba parkingu, Pan Tomasz Kuchar wybrał Cuprę :D a sam prowadził wszystkie auta :-) poza tym Ccupra i tak nie była w najsilniejszej wersji 290
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Pik » 3 maja 2016, 19:37

Trochę dyskusji na ten temat było tutaj: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=3966&start=350#p646064. Pokazałem tam nawet filmiki z testów EVO magazine.

Generalnie Cupra i Type R to auta o bardzo zbliżonych osiągach, które będzie szybsze decydują niuanse (np w dość poważnym teście Auto Świata kluczowe znaczenie miały opony). Honda wygląda nader bojowo z swoją agresywną stylistyką stąd zapewne potoczne (i błędne zresztą) mniemanie, że jest najszybszym przednionapędowym hot hatchem.

Choć... w pewnym sensie Honda jest najszybsza! Nie ma elektronicznego kagańca jak Cupra i pójdzie ok 270 km/h na autostradzie (realnie).
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kuba71wro » 3 maja 2016, 19:37

Evo011 napisał(a):Może niepotrzebnie to opisuję, ale posiadacze Hondy niech nie uważają, że mają najszybszego Hot Hatch-a - bo z takimi opiniami się spotkałem

Bo jest najszybszym HotHatchem na Nurburgring ;) I być może dlatego fani H lekko nadużywają tego stwierdzenia na co dzień. Bo wiadomo, że długa, prosta autostrada to nie green hell ;) No i wiele też zależy od kierownika. Osobiście uważam nowego TypeR'a za dość kontrowersyjne auto.

Tu cytat: "Zegar zatrzymał się na czasie 7 min 50,63 s, co oznacza, że na okrążeniu jest szybsza prawie o 4 sekundy (7 min 54,36 s) od Renault Megane RS 275 Trophy-R. Obecnie trzecie miejsce przypada Seatowi Leonowi Cupra R 280, który traci do Megane kolejne 4 sekundy."
A tu źródło: http://www.topgear.com.pl/aktualnosci/h ... deo/s9nb29
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
kuba71wro
Stella +
Stella +

Auto: Cupra R
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Pik » 3 maja 2016, 19:48

Type R w teście na Nordschleife to był specjalnie przygotowany, odelżony i oklatkowany prototypowy egzemplarz. Jakoś Honda nie chwali się czasem seryjnej maszyny... :-P Meganka Trophy R z kolei to limitowana wersja, pozbawiona m.in. tylnej kanapy i w zasadzie nie do kupienia. Co prawda Cupra też była trochę podrasowana (brak klimy, brembo etc), ale jednak taką wersję można zamówić z cennika, także czas zrobił model seryjny.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez kuba71wro » 3 maja 2016, 19:54

Prototypowy, jednak w zasadzie o specyfikacji fabrycznej wersji. Poza wyciągniętą klimą i audio, więc wagowo klatka to wyrównała. No tylko jak wspomniano w artykule usztywniła też budę i poprawiła trakcje.
Osobiście uważam, że Cupra jak i Typer to bardzo porównywalne auta, jednak dla zupełnie innych odbiorców. Chętnie oba przytuliłbym do garażu :mrgreen:
kuba71wro
Stella +
Stella +

Postprzez Evo011 » 3 maja 2016, 19:55

Pik napisał(a):Choć... w pewnym sensie Honda jest najszybsza! Nie ma elektronicznego kagańca jak Cupra i pójdzie ok 270 km/h na autostradzie (realnie).

I co z tego, że pójdzie 270 km/h - zanim osiągnie tą prędkość to i tak już nie ma szans dojść Cupry - piszę z własnego doświadczenia, została we wstecznym lusterku tak daleko, że prawie jej nie widziałem.

Te czasówki na Nurburgring ni jak się mają do realnego użytkowania auta na drogach, a nie w "laboratoryjnych" warunkach.

P.S. współczuję dla Pana z czerwonego Type R-a w jakim stanie są jego zęby (tzn czy plomby nie powypadały) po przejechaniu sporego odcinka robót drogowych między Białymstokiem, a Warszawą - w Cuprze było komfortowo 8)
Evo011
Stella +
Stella +

Postprzez kuba71wro » 3 maja 2016, 19:59

Evo011 napisał(a):I co z tego, że pójdzie 270 km/h - zanim osiągnie tą prędkość to i tak już nie ma szans dojść Cupry - piszę z własnego doświadczenia, została we wstecznym lusterku tak daleko, że prawie jej nie widziałem.

Może kierownik z TypeR wcale nie chciał Cię gonić, ani specjalnie ścigać się z Tobą? :mrgreen:

-- 3 maja 2016, 19:59 --

Tu można sobie co nieco porównać:
TypeR: https://www.youtube.com/watch?v=Vhx_wC1pve8

Cupra: https://www.youtube.com/watch?v=I0P5xqAlrsE

https://www.youtube.com/watch?v=MnghJEPVqUk
kuba71wro
Stella +
Stella +

Postprzez poli_x » 3 maja 2016, 19:59

Ogolnie to sugerowanie sie Automaniakiem nie ma przecież żadnego sensu, tam pojęcie o motoryzacji ma tylko łysy.
poli_x
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Evo011 » 3 maja 2016, 20:03

kuba71wro napisał(a):Tu można sobie co nieco porównać:

Tu jest lepszy filmik - https://www.youtube.com/watch?v=LU2w8NAun_8

-- 3 maja 2016, 20:03 --

kuba71wro napisał(a):
Evo011 napisał(a):I co z tego, że pójdzie 270 km/h - zanim osiągnie tą prędkość to i tak już nie ma szans dojść Cupry - piszę z własnego doświadczenia, została we wstecznym lusterku tak daleko, że prawie jej nie widziałem.

Może kierownik z TypeR wcale nie chciał Cię gonić, ani specjalnie ścigać się z Tobą? :mrgreen:

W obu przypadkach jest to niemożliwe, poza tym łatwo da się odczuć gdy ktoś odpuszcza przy porównywalnych mocach.
Evo011
Stella +
Stella +

Postprzez kuba71wro » 3 maja 2016, 20:08

Evo011 napisał(a):
kuba71wro napisał(a):Tu można sobie co nieco porównać:

Tu jest lepszy filmik - https://www.youtube.com/watch?v=LU2w8NAun_8

Lepszy bo cupra odchodzi? W H jest na pewno 2 pasażerów w Seacie z tego co widzę tylko kierowca. Więc różnica w wadze robi swoje.
Z moich obserwacji i niewielkiego doświadczenia z tymi dwoma autami mogę powiedzieć tylko tyle, że różnice są bardzo niewielkie. Raz na korzyść Hondy a raz na Seata. Wszystko zależy od warunków, kierownika i wagi auta (chociażby od liczby pasażerów, wagi pasażera/kierowcy, czy ilości paliwa w baku). Tylu ilu użytkowników tyle opinii w kwestii co lepsze.
kuba71wro
Stella +
Stella +

Postprzez Pik » 3 maja 2016, 20:08

I co z tego, że pójdzie 270 km/h - zanim osiągnie tą prędkość to i tak już nie ma szans dojść Cupry - piszę z własnego doświadczenia, została we wstecznym lusterku tak daleko, że prawie jej nie widziałem.

Te czasówki na Nurburgring ni jak się mają do realnego użytkowania auta na drogach, a nie w "laboratoryjnych" warunkach.
Nie wiadomo, czy gość w CTR chciał się w ogóle ścigać...

Anyway, testy na torze są w stanie znacznie więcej powiedzieć o prawdziwej "sile" sportowego auta niż żałosne próby przyśpieszania na wprost.
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 3 maja 2016, 20:17

Pomimo, że zawsze byłem fanem japońszczyzny (i wciąż uważam, że robią najsolidniejsze auta) to Type R miał być petardą, a okazał się trochę rozczarowaniem. Gdyby jeszcze była oferta na gołą wersję w dobrej cenie jako zabawka na tor czy auto na codzień dla purystów to byłoby ok, ale że występuje tylko w wersji full wypas na naszym rynku, a przy tym jest autem niekomfortowym to niestety biorąc pod uwagę zerowe możliwości negocjacji ceny u dealerów w tej cenie nie jest autem godnym uwagi. Wsadzili turbo psując znacznie dźwięk i reakcję na gaz to mogli przy okazji "zepsuć" legendę napędem 4x4. :p Wygląd jest bardzo kiepski na zdjęciach, ale na żywo odrabia, bo wydaje się mniej tandetny niż na foto (chociaż te plastikowe listewki nadkoli ciosane siekierką pasują jak pięść do nosa). Tak naprawdę nie ma hot hatcha idealnego, nawet moje ukochane RS3 ma wady- poza kosmiczną ceną wielokrotnie powtarza się narzekanie na ciężki nos, który powoduje podsterowność. Dla liczących kasę wg mnie nr 1 to wciąż Cupra, na dodatek jak ktoś chce skrzynię leniucha to może sobie taką wybrać, a u konkurencji typu Type R, czy Focusy ST/RS próżno tego szukać. Chociaż DSG ma swoje mankamenty, których przy dopłacie 8 tys mieć nie powinna, ale chyba ciągle jest rabat na DSG 2 tysie- zawsze coś. :) Teoretycznie jest złoty środek w postaci Golfa R, który na torze nie będzie specjalnie wolniejszy od Cupry i będzie fajnym autem na codzień, ale po doposażniu Golf 2.0 za prawie 200 koła to już trochę brzmi jak niesmaczny żart ;)

Acha jeszcze a propo Focusa ST- to jest dopiero kiepski samochód jak za tę cenę. Miałem okazję się popróbować kilkukrotnie z poliftowym egzemplarzem. To kosztuje tyle co Cupra, a dostawał ode mnie za każdym razem porządne baty i zostawał z tyłu jakby w pewnym momencie przestawał przyspieszać. :) Tym RS bym się chętnie przejechał, ciekawe co wymyślili i jak by to z rolki wystartowało z Cuprą :)
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez mat1600 » 3 maja 2016, 20:50

maciek89 napisał(a):Tym RS bym się chętnie przejechał, ciekawe co wymyślili i jak by to z rolki wystartowało z Cuprą :)

Za jakies 2-3 tygodnie bedziemy mogli sprobowac :)
mat1600
Stella +
Stella +

Auto: Focus RS
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Pik » 3 maja 2016, 21:13

To jeszcze nie odebraliscie tego RSa ? Miał być w lutym jak dobrze pamiętam hehe... :wink:
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Postprzez maciek89 » 3 maja 2016, 21:33

Krążą plotki, że niektórzy nie doczekają odbioru swojego RS-a, ale ponoć ktoś już jakiegoś widział w Kraku pod Euromotorem (pewnie fake zbudowany przez Forda z 1.0 ecoboost żeby ucieszyć gawiedź i podkręcić emocje)
Obrazek

Chociaż widać na foto, jak olej cieknie z dyfra, więc to może być prawdziwy RS :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez mat1600 » 3 maja 2016, 22:14

Ten jest prawdziwy - prezesa PGD :-) sam nim jeździłem tydzień temu. Poza tym jeszcze 14 innych już jest odebranych. Mój wyprodukował się 27.04 wiec myśle, ze w drugiej połowie maja odbiorę:-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
mat1600
Stella +
Stella +

Auto: Focus RS
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne