Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 105KM - Szrpanie silnika i migająca dioda świec

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 105KM - Szrpanie silnika i migająca dioda świec

Postprzez Matthaios » 9 czerwca 2016, 19:19

Witam,

Kupiłem niedawno Leona II (prod. 2006, rok modelowy 2007). Po wymianie filtrów i oleju podczas którejś przejażdżki po ok 20 min dość dynamicznej jazdy zaczęła mrugać dioda świec żarowych oraz silnik zaczął dość mocno szarpać przy niskich obrotach (<2500). Jedyne porównanie jakie przychodzi mi do głowy to jak szarpanie w benzynie kiedy silnik nie chodzi na "wszystkie gary". Przy wysokich obrotach (ok. 3500) silnik dalej szarpie ale samochód już się tak nie dławi. Nie dzieje się to zawsze, na razie wyskoczyło dwa razy i zawsze przy dłuższej jeździe (powyżej 20 minut). Po postoju silnik pracuje znowu normalnie. Jadę podpiąć auto pod komputer w poniedziałek ale może ktoś już spotkał się z tym problemem wcześniej?

Dodatkowo zauważyłem, że po zatankowaniu auta do pełna (Verva) po przejechaniu kilku kilometrów samochód parę razy puścił niebieski dymek (podczas spokojnej jazdy), potem nic się nie dzieje aż do kolejnego tankowania. Może to być spowodowane wlaniem do baku formuły do czyszczenia silników diesla (STP)? Czy może to wina paliwa?

Pozdrawiam

-- 9 czerwca 2016, 20:19 --

Jak wracałem dzisiaj z pracy problem znowu się pojawił. Generalnie na zimnym silniku wszystko jest ok, jak złapie 90 stopni też wszystko jest ok do pewnego momentu. Po jakiś 15 minutach zauważyłem, że na piątym biegu przy około 2000 obr/min samochód delikatnie szarpie. Tak się dzieje przez parę minut po czym szarpanie nasila się i zaczyna migać dioda ze świec. Najbardziej szarpie w zakresie 2000-3000 obrotów/min. Powyżej i poniżej już mniej. Na luzie silnik chodzi jak traktor, zupełnie inaczej niż jak jest zimny i potrafi lekko zatrząść budą.

Problem dotyczy tylko ciepłego silnika, nawet jak zostawię rozgrzane auto na godzinę i kontynuuje jazdę problem wraca z tym, że dużo szybciej niż jak silnik jest całkiem zimny.

Niewiele autem jeździłem przed wymianą filtrów i oleju ale trochę dłuższych tras miałem i nic takiego się nie działo. Dopiero jak odebrałem samochód od mechanika po wymianie wszystkich filtrów, oleju oraz świec na 1 i 3 cylindrze zaczął się ten problem.

Macie jakieś pomysły? Ewentualnie możecie polecić sprawdzonego mechanika z okolic Katowic, Gliwic co by mógł ogarnąć problem?
Matthaios
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: 1.9 105KM - Szrpanie silnika i migająca dioda świec

Postprzez krytdi » 9 czerwca 2016, 21:01

napewno nie jest to wina wymiany oleju,filtrów i swiec.
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Matthaios » 10 czerwca 2016, 10:31

Dzisiaj dodatkowo zapaliła się kontrolka "check engine". W poniedziałek jadę do mechanika podpiąć auto pod kompa. Ponawiam pytanie. Znacie dobrych mechaników na Śląsku co by pomogli naprawić problem?
Matthaios
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 11 czerwca 2016, 06:46

Matthaios napisał(a):Znacie dobrych mechaników na Śląsku co by pomogli naprawić problem?

Axee ?
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez chlorek » 11 czerwca 2016, 08:33

Matthaios napisał(a):baku formuły do czyszczenia silników diesla (STP)? Czy może to wina paliwa?

Takich substancji się nie stosuje. Tak samo z paliwem. Lać zwykły ON.
Ax ogarnie temat. Pewnie coś z układem paliwowym się dzieje. Od listwy wtryskowej po same wtryski.
Jak będziesz robił logi, koniecznie niech sprawdzi na statycznym 001/003/004/007/008/010/011/013/018/023. Najważniejsze z nich to 013/023, powiedzą w jakiej kondycji są wtryski.
Sprawdź też czy w filtrze paliwa nie pływa żaden syf, możliwe że olej dostaję się do paliwa, stąd przyczyna.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Matthaios » 13 czerwca 2016, 13:20

Sebool2006 napisał(a):Axee ?

Próbowałem poprzez priva się skontaktować ale ma najwyraźniej zapchaną skrzynkę. Nie umie na Internecie znaleźć innego namiaru na niego :/

-- 13 czerwca 2016, 14:20 --

Dzwoniłem do Aligatora z Dynosoftu żeby podpiął mi auto pod kompa ale mówił, że nie ma czasu. Znacie kogoś z okolic Katowic gdzie bym mógł sprawdzić te logi?
Matthaios
Stella
Stella

Postprzez slufunky » 13 czerwca 2016, 22:15

Witam, miałem ten sam problem. Zaślepiłem EGR i po sprawie ;) Koszt 30 zł
slufunky
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Iwona » 14 czerwca 2016, 12:09

Witam,
podepnę się pod wątek, mój Leoś ma takie same objawy tzn. szarpnięcie budą albo jak kto woli walnięcie, jednak żadne kontrolki się nie zaświecają, raz go szarpnie + "ten dźwięk" i leci dalej i za jakiś czas znowu, obroty pozostają niezmienne.
nagrałam filmik po raz pierwszy ten dźwięk pojawia się 00:48 https://drive.google.com/open?id=0ByGVa ... 2lDazFyV0k
przed tymi objawami zdarzyło się: jazda na prawie pustym baku :/ potem były wymieniane wszystkie filtry i olej, i pojawił się ten dziwny dźwięk i szarpanie.
proszę o pomoc!!
Iwona
Stella
Stella

Auto: SEAT Leon

Postprzez Matthaios » 16 czerwca 2016, 15:42

Zostawiłem samochód u Axee'go, podejrzewa w najlepszym przypadku listwę zasilającą, potem pompowtrysk a w najgorszym panewkę...Może komuś się przyda, jak już auto będzie sprawne dam znać co to dokładnie było.

-- 16 czerwca 2016, 16:42 --

Winna okazała się wadliwa listwa elektryczna, Axee bez problemu ogarnął temat.
Matthaios
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel