Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 TDI (BLS) - klekot silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 TDI (BLS) - klekot silnika

Postprzez Matthaios » 21 czerwca 2016, 16:11

Witam,

Problem z szarpaniem podczas jazdy rozwiązany (poruszony w innym wątku), natomiast pojawiło się coś innego. Czy to normalne, żeby silnik tak klekotał na wolnych obrotach?
https://www.youtube.com/watch?v=6N-zP9GCAj8&feature=youtu.be
Podczas postoju trzęsie się cały fotel kierowcy, podczas jazdy wszystko jest ok, nawet przy minimalnej prędkości obrotowej (1200 obr / min, 1 bieg) auto jedzie normalnie, nie szarpie, nie klekocze, tylko na luzie tak się telepie niezależnie od tego czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie czy silnik jest ciepły czy zimny.

Nigdy nie miałem auta z silnikiem diesla więc nie wiem czy to jest normalne. Podobno w zimie diesle są świetne, wystarczy odpalić motor i auto się samo otrzepuje ze śniegu ale bez przesady ;).
Matthaios
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: 1.9 TDI (BLS) - klekot silnika

Postprzez -arti- » 21 czerwca 2016, 16:24

Matthaios napisał(a):Witam,

Problem z szarpaniem podczas jazdy rozwiązany (poruszony w innym wątku), natomiast pojawiło się coś innego. Czy to normalne, żeby silnik tak klekotał na wolnych obrotach?
https://www.youtube.com/watch?v=6N-zP9GCAj8&feature=youtu.be
Podczas postoju trzęsie się cały fotel kierowcy, podczas jazdy wszystko jest ok, nawet przy minimalnej prędkości obrotowej (1200 obr / min, 1 bieg) auto jedzie normalnie, nie szarpie, nie klekocze, tylko na luzie tak się telepie niezależnie od tego czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie czy silnik jest ciepły czy zimny.

Nigdy nie miałem auta z silnikiem diesla więc nie wiem czy to jest normalne. Podobno w zimie diesle są świetne, wystarczy odpalić motor i auto się samo otrzepuje ze śniegu ale bez przesady ;).

Powinien delikatnie drgać no bo to przecież Diesel no ale tak to na pewno nie. Mam bezpośrednie porównanie ze swoim klekotem. :wink:

Jak z DM jest wszystko w porządku to będziesz musiał zainwestować w poduszkę trzymającą silnik do nadwozia po stronie skrzyni biegów /pod akumulatorem/ oraz sprawdzić i ewentualnie wymienić poduszkę pod skrzynią biegów tą w sankach/trawesie.

A przy gaszeniu motoru czasem nie telepie budą?
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI

Postprzez Matthaios » 21 czerwca 2016, 16:31

Nie, odpala i gaśnie bez problemu. Myślałem, że to może być poduszka ale wtedy podczas jazdy też klekot byłby wyczuwalny...
Matthaios
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 21 czerwca 2016, 19:09

Matthaios napisał(a):Nie, odpala i gaśnie bez problemu. Myślałem, że to może być poduszka ale wtedy podczas jazdy też klekot byłby wyczuwalny...

Podczas jazdy wcale niekoniecznie. Wyższe obroty silnika powodują bardziej ,,gładką,, pracę a co za tym idzie mniejsze wibracje. Moim zdaniem przyjrzyj się tym poduszką......
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI

Postprzez kobzyr » 21 czerwca 2016, 22:03

siepie nie miłosiernie i chyba wygląda na zacięty DM. Choć jaśki na-pewno do oglądnięcia. Pozdro
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Matthaios » 25 czerwca 2016, 16:48

Nie ma korekcji na 3 cylindrze, wygląda na to, że leje paliwem.

-- 25 czerwca 2016, 17:48 --

Winny okazał się pompowtrysk na 3 cylindrze, po przeczyszczeniu silnik znowu pracuje normalnie.
Matthaios
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel