Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[5F] FullLink: MirrorLink, Apple CarPlay, Android Auto

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: MirrorLink - Seat Leon

Postprzez Cobra_o7o » 7 lipca 2016, 23:57

Dlaczego retoryczne? Co stoi na przeszkodzie by wbudowana navi korzystala z lacza poprzez telefon kierowcy? Ze tego nie robi to inna sprawa. A ETA to kwestia algorytmow i aktualnosci danych. Choc nie do konca. Przez wiele lat korzystalem z Automapy i ETA obliczala mi niemal idealnie pomimo pracy w 100% offline.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez old_school_baby » 8 lipca 2016, 11:44

Co tu dużo mówić, cena/jakość fabrycznej navi to dramat, w sumie mogli by w tej cenie zaoferować możliwość podłączenia karty sim (nie mówiąc już o map care w standardzie skoro i tak udostępniają mapy), aby można było pobierać dane z neta, ale chyba jeszcze takich navi koncern vw i temu podobne nie robią?
W ostateczności, nie mając mirrorlinka, robi się to starym sposobem, czyli smartfona na szybę i już, jeżeli ktoś potrzebuje takich danych ;)

cena dokupienia mirrorlinka nie jest jakaś duża, no ale tak jak pisałem wcześniej, trzeba mieć potrzebę aby z tego korzystać, raczej do samej nawigacji to się nie opłaca, smartfony takie duże teraz robią że zamontowane na szybie nie wiele mniej będą pokazywały niż na wyświetlaczu ;)
old_school_baby
Signo
Signo

Auto: Leon 3 FR ST
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez esde » 8 lipca 2016, 12:24

Jak ktoś ma wykupione Spotify/Google Music tak jak ja, to sobie nie wyobrażam już życia bez FullLinka :)
esde
TopSport
TopSport

Region: wielkopolskie
Auto: Leon ST Cupra 280

Postprzez old_school_baby » 8 lipca 2016, 12:39

bo? lepiej się klika na ekranie? korzystałem ze spotify po BT zanim było cokolwiek słychać o mirrorlinku ;)
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez esde » 8 lipca 2016, 12:49

Jakość dźwięku jest nieporównywalnie lepsza. Poza tym - mam swoje ulubione playlisty, stacje radiowe w jednym miejscu.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez old_school_baby » 8 lipca 2016, 12:58

o, tego nie wiedziałem, że niby BT obcina jakość?
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez esde » 8 lipca 2016, 13:12

Cała muzyka jest konwertowana po drodze; https://www.quora.com/How-can-you-impro ... car-stereo.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez old_school_baby » 8 lipca 2016, 16:24

ale w spotify premium masz 320kbit/s więc nie bardzo rozumiem gdzie tu strata
old_school_baby
Signo
Signo

Postprzez esde » 8 lipca 2016, 22:25

Mały OT się zrobił, ale... Chodzi o to, że możesz mieć nawet FLAC, czy WAV, a i tak nastąpi przekonwertowanie muzyki w locie podczas wysyłania jej interfejsem bluetooth. Wszystko zależy jaki masz telefon i jaki car audio, która wersja bluetooth jest używana i jakie kodeki mają oba urządzenia, a jest tego trochę: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... .28A2DP.29

Reasumując - zależy ci na jakości dźwięku, omijaj bluetooth jeżeli nie ma kodeka AptX loseless https://en.m.wikipedia.org/wiki/AptX

Mam nadzieję, że trochę pomogłem wyjaśnić temat.

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez kedoy » 11 lipca 2016, 19:11

A ja mam takie pytanie. Parę razy używałem Google Mapy przez okres dłuższy niż 20min i co się okazało? Po jakims stałym (tak mi się wydaje, około 10-15min) czasie nawigacja się wiesza. Dźwięk i wskazówki drogowę są katualne, ale ekran jakby zamarza w jednej pozycji i tak już zostaje, do momentu jak nie kliknę na ikonkę strzałki, albo nie odblokuje ekranu telefonu. Mój tel to LG G4 na andku 6. Miał ktoś takie problemy? Czy to mogą być jakieś ustawienia oszczędzania energii lub jakie licho?
kedoy
Stella
Stella

Auto: Seat Leon III
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez maciek89 » 11 lipca 2016, 19:25

kedoy napisał(a):Czy to mogą być jakieś ustawienia oszczędzania energii lub jakie licho?

To bym sprawdził w pierwszej kolejności. U mnie się nigdy nie zawiesiło AndroidAuto. (oprócz dźwięku po rozmowie, ale to samo miałem w CarPlay)

Właśnie... Czy też tak czasem macie, że przy odpalonym Android Auto lub CarPlay, ktoś do Was dzwoni, kończycie rozmowę i muzyka ze streamingu już nie gra? Trzeba odłączyć kabelek i wpiąć z powrotem. Czasem tak się dzieje, a czasem nie- miałem to w CarPlay i mam też teraz na Android Auto
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez facet01 » 11 lipca 2016, 20:28

maciek89 też mam takie objawy.
facet01
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Ura » 11 lipca 2016, 22:07

Cześć wszystkim.

Powracając niejako do tematu pozwolę sobie napisać jeden z pierwszych postów na tym szanownym forum.
Właśnie wróciłem z przeszło 2-godzinnej walki z ustawieniami telefonu i...
Poległem..

Pacjenci to Leon (odebrany 4 tygodnie temu) z Navi i FullLink, telefon to Samsung Galaxy S6.
Mirror Link nie chce do końca zagadać, mimo że telefon po podłączeniu kabla USB przewraca ekran do pozycji poziomej, wyłącza go i wyświetla komunikat o połączeniu via ML.
Co ciekawe, działa aplikacja Seata i Android Auto. Przy wychodzeniu z aplikacji Seata, ekran na chwilkę pokazuje "zrzut" z telefonu, a za chwilę wraca do czarnego wygaszenia. Wyświetlacze pozostają czarne, z bardzo przydatnym napisem "MirrorLink"...
Mam wrażenie, że telefon jest kompatybilny, ale nie na czystym odbiciu lustrzanym. Że oprogramowanie seata broni się przed pokazaniem pulpitu telefonu.

Znacie to zachowanie? Bo szczerze mówiąc po FullLinku spodziewałem się czegoś jak SideSync. A wyszła czarna dziura.

Będę wdzięczny za sugestie, co z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam,
Michał
To już historia: Leon ST FR 2.0 TDI CRLB (150 KM ; 340 Nm)
Ura
Stella
Stella

Auto: VW Passat B8 Variant
Silnik: diesel inny

Postprzez facet01 » 12 lipca 2016, 04:38

telefon odblokowany na ML? jaka apka Seata, ver?
facet01
Sport
Sport

Postprzez esde » 12 lipca 2016, 09:33

kedoy napisał(a):Miał ktoś takie problemy? Czy to mogą być jakieś ustawienia oszczędzania energii lub jakie licho?

Nie, tego jeszcze nie widziałem. Zdecydowanie sprawdź oszczędzanie energii dla tej konkretnej aplikacji.
maciek89 napisał(a):ktoś do Was dzwoni, kończycie rozmowę i muzyka ze streamingu już nie gra?

Nie, wszytko gra nadal. Nie pamiętam, czy muszę kliknąć play, czy nie teraz, ale nie ma mowy o rozłączaniu aby to znowu ruszyło.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Ura » 12 lipca 2016, 14:10

Webi napisał(a):telefon odblokowany na ML? jaka apka Seata, ver?

Telefon odblokowany (w sensie włączona obsługa MirrorLink w "Więcej ustawień połączenia"->MirrorLink->"Łączenie z pojazdem przez USB").
Aplikacje: CarmodeStub (wystawiony przez VWAG_VOLKSWAGEN, wersja niewiadoma) i SEAT DriveApp (wystawiona przez VWAG_Seat, wersja 2.1.8 ).
:?:
Ura
Stella
Stella

Postprzez facet01 » 12 lipca 2016, 16:59

Ura napisał(a):
Webi napisał(a):telefon odblokowany na ML? jaka apka Seata, ver?

Telefon odblokowany (w sensie włączona obsługa MirrorLink w "Więcej ustawień połączenia"->MirrorLink->"Łączenie z pojazdem przez USB").
Aplikacje: CarmodeStub (wystawiony przez VWAG_VOLKSWAGEN, wersja niewiadoma) i SEAT DriveApp (wystawiona przez VWAG_Seat, wersja 2.1.8 ).
:?:

ekran smartfona musi byc odblokowany.
facet01
Sport
Sport

Postprzez Ura » 12 lipca 2016, 20:30

Jeśli kryje się za tym jakaś zakamuflowana blokada do specjalnego zdjęcia to nie, nic takiego nie robiłem.
Ale jeśli chodzi o to żeby podłączając telefon kablem ekran był widoczny, to tak właśnie robię.

-- 12 lipca 2016, 21:30 --

Android Auto działa z apką pobraną z sieci, np. stąd:
http://apk.co/google/android-auto-16281 ... 91-release

W Polskim Google Play nie jest jeszcze dostępna, ale bez problemu można ją skopiować do pamięci telefonu i tam odpalić.
Niestety nie jest doskonała...
Ura
Stella
Stella

Postprzez maciek89 » 13 lipca 2016, 00:08

Ura napisał(a):Niestety nie jest doskonała...

Coś u Ciebie jest nie tak? Bo u mnie od 4 miesięcy działa świetnie i nigdy się nie zwiesiła, a używam codziennie. Tylko czasem ten problem z dźwiękiem po rozmowie, jak opisałem wyżej, ale to nie wina Android Auto tylko Seata, bo w CarPlay miałem dokładnie to samo- szwankuje regulacja głośności po stronie auta. Ale Seat jak to VAG- nie jest doskonały :p Ja używam android auto do map oraz google play music i wszystko śmiga :brawo:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Ura » 13 lipca 2016, 08:09

U mnie niestety nie można wyszukiwać kontaktów (widoczne jest tylko ok. 20 pierwszych), również głosowo sobie nie radzi - w przeciwieństwie do świetnie działającego układu fabrycznego z BT.
Rozmowy przez AA odbywają się nie poprzez system audio tylko przez głośnik w telefonie.

Mapa działa w porządku.
Ura
Stella
Stella

Postprzez esde » 13 lipca 2016, 09:40

Ura napisał(a):Rozmowy przez AA odbywają się nie poprzez system audio tylko przez głośnik w telefonie.

A to ciekawe, takiego czegoś też nie widziałem. Co użytkownik, to inna zagadka :)
esde
TopSport
TopSport

Postprzez maciek89 » 13 lipca 2016, 09:52

Może masz bluetooth wyłączony? Trochę to dziwne :D Może nie dałeś pozwolenia Leonowi na rozmowy głosowe jak podłączyles pierwszy raz z rozpędu? :p Jaki telefon? Ja do dzwonienia wybieram asystenta głosowego, w końcu łatwiej wcisnąć przycisk niż przytrzymać, a fabryczny asystent działa ok, nigdy nie próbowałem wybierać numeru z książki przez AA. Używam tylko streamingu i map, czasem mi przeczyta sms-a i tyle :)

Jak dla mnie tylko komendy głosowe są niedopracowane w języku polskim, choć na smartfonie asystent Google, czy w mapach działa super to w samochodzie trzeba wydawać komendy w charakterystyczny sposób np. Wyszukując jakąś wioskę podać od razu większą miejscowość obok, no ale w końcu android auto nie jest wciąż dostępne oficjalnie w naszym kraju trzeciego świata
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez kostrzewian » 13 lipca 2016, 19:59

przeczytalem, wszystko co tu pisaliscie. probowalem wszytskiego. dziala u mnie tylko mirror link i wylacza sie w casie jazdy. Tego Andrid Auto nie moge sciaganac na xperia z3 compact. jak podlaczam to na telefonie pojawia sie powiadomienie ze android auto jest polaczone ale nic nie dziala. masakra jakasc:/
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Auto: LEON CUPRA 265 ST

Postprzez Pik » 13 lipca 2016, 23:23

No niestety, trzeba się pogodzić z faktem, że pewna pula użytkowników sobie nie radzi z najnowszą technologią i jest to dla nich problem nie do przeskoczenia. Może jak się pojawi oficjalnie w Polsce Android Auto będzie łatwiej?
Pozdrawiam
Pik
Moja Cupra 5F
Pik
FR
FR

Auto: Cupra 5F MY16

Postprzez kostrzewian » 14 lipca 2016, 00:14

nie tylko najnowszą technologią człowiek żyje :P. Najważniejsze, że ma kto pomóc :) ogarnięte :)
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Postprzez davidnth » 14 lipca 2016, 09:00

Czy ktoś z osób, które "dogrywały" system FullLink mogą powiedzieć czy nie pojawiły się jakieś dodatkowe problemy?

Oczywiście zostałem przez salon ładnie wystawiony co do aktualizacji map w swojej nawigacji w związku z czym rozważam opcję z dokupieniem FullLink'a do swojej wersji. Zostały mi 3lata leasingu po zakończeniu prawdopodobnie będę oddawał auto, ale różnie z tym bywa i myślę, że ten system byłby fajnym dodatkiem nawet, gdybym miał go używać tylko przez ten okres.

Bez wątpienia finansowo bardziej opłaca mi się dołożyć ten system niż aktualizować mapy za ponad 1000zł rocznie. Mam model z 12.2014 i w jednym ASO sprawdzili, że jest możliwość dołożenia tego za 1300zł, czekam na potwierdzenie z innych serwisów oraz koszty. Z tego co tu widziałem Autokometa bardzo fajna propozycja cenowa z tym, że czekam czy aktualna i możliwa do zrealizowania u mnie :-)
davidnth
Signo
Signo

Auto: Leon III

Postprzez LooKatME » 14 lipca 2016, 14:53

...tylko zastanów się dwa razy czy na pewno chcesz serwisować auto na płowieckiej lub robić u nich cokolwiek;)
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB

Postprzez davidnth » 14 lipca 2016, 15:02

Dlatego właśnie pytam bo cena bardzo niska przynajmniej była w porównaniu do innych serwisów, póki co mi nie odpowiedzieli. Nie jestem z Warszawy, ale bywam od czasu do czasu także myślałem, że przy okazji umówiłbym się na załatwienie tematu. Jakby nie było to prawie 2x taniej niż zaproponował mi obecnie Wrocław. Czekam na odzew reszty, ale nikomu się nie pali jak dotąd..
davidnth
Signo
Signo

Postprzez czapel » 14 lipca 2016, 15:58

Panowie mam pytanie zainstalowałem aa i wszystko chodzi elegancko ale Mam pytanie jak zrobic aby na ekranie leona wyświetlało sie lustrzane odbicie z komorki. Tzn to samo na na lcd telefon.?? Dzieki
czapel
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon Fr 5F

Postprzez davidnth » 14 lipca 2016, 16:09

Z tego co się orientuję to musisz uruchomić mirror link zarówno w swoim samochodzie jak i powinieneś mieć taką opcję w telefonie, nie wiem czy to działa również podczas jazdy czy tylko podczas postoju. Mam nadzieję, że nie wprowadziłem w błąd :wink:
davidnth
Signo
Signo

Postprzez Ura » 15 lipca 2016, 06:06

Właśnie ten problem jest omawiany parę postów wyżej.
Z Samsungiem S6 to niestety nie działa. Mirrorlink funkcjonuje tylko z apką Seata, na postoju.
AndroidAuto (ściągany z zewnątrz) działa również w czasie jazdy.
Ura
Stella
Stella

Postprzez davidnth » 15 lipca 2016, 19:08

Doszło do ciekawej sytuacji, wysłane zapytanie do kilku ASO co do możliwości dołożenia FullLink'a do mojego egzemplarza. Wysłałem nr VIN i dwa ASO odpowiedziały, ze jak najbardziej jest to możliwe, a ostatnie, że nie ma takiej możliwości, auto za stare o pol roku.

Dwa z tych trzech ASO są tego samego właściciela, z tym, że w różnych miejscowościach i oczywiście to właśnie ich zdanie się różni, jedno odpowiedziało, że można drugie, że nie :brawo: :mrgreen:
Edit:
I już całkowicie zglupialem jak odpisałem czy aby na pewno jest możliwość u mnie zamontowania tego to nagle ASO się wycofało z tego, z kolei upewnijajac się w ASO we Wrocławiu twierdzą, że jest taka możliwość i sprawdzali po nr VIN...
davidnth
Signo
Signo

Postprzez kalwi » 16 lipca 2016, 14:36

A wiecie może jak wygląda kwestia MirrorLink lub FullLink w połączeniu z telefonem Microsoft Lumia 640? Bo aktualnie telefony Microsoft nie są chyba wspierane, ale może jest jakiś sposób, żeby podłączyć taki telefon przez MirrorLink lub FullLink?
kalwi
Stella
Stella

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez maciek89 » 16 lipca 2016, 17:21

windows nie jest obsługiwany, nie ma swojego systemu dla aut
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Aruchna » 18 lipca 2016, 08:25

Cześć, mam problem z AA, miałem kiedyś zainstalowaną wersję 1.4 ale AA chciało aktualizacji, pociągnołem z netu najnowsze wersje , zgrałem na komórkę (Note 3) i przy każdej próbie instalacji wywala mi że "aplikacja nie zainstalowana". Za to 1.4 instaluje się bez problemu. Mieliście może kiedyś taki problem?
pozdrawiam
Aruchna
Stella
Stella

Auto: Leon XP 1.8 TSI DSG

Postprzez LooKatME » 18 lipca 2016, 08:52

Ja tak miałem. u mnie nie chciała się zainstalować najnowsza wersja a na starej nie chciało łączyć. Przy którejś próbie, któregoś dnia, AA połączył się ze starą wersją...
Wiem, że nie bardzo pomogłem ale tak to wyglądało u mnie...
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez esde » 18 lipca 2016, 09:23

Zabij AA, następnie otwórz informacje o aplikacji, zresetuj ją: usuń wszystkie dane w pamięci wewnętrznej i danych aplikacji. Następnie spróbuj ponownie. Ja używam wersji 1.6.281040, którą kiedyś pobrałem z apkmirror.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Aruchna » 18 lipca 2016, 18:55

Niestety udaje mi się tylko zainstalować tylko wersję AA 1.4 lub 1.5, niestety 1.6 ciągle ten sam komunikat - "aplikacja niezainstalowana":(
Aruchna
Stella
Stella

Postprzez LooKatME » 18 lipca 2016, 19:02

Ja korzystam z Android Auto 1.6.2810. To przedostatnia wersja i na niej po kilku dniach zaskoczył. Czyszczenie pamieci nie skutkowało. Próbuj.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 18 lipca 2016, 19:10

też działam na 2810. 2820 nie chciał się zainstalować też nie wiadomo dlaczego. odinstaluj stare AA, zainastaluj 2810 ( http://www.apkmirror.com/apk/google-inc ... e-release/ ) i będzie śmigać, najnowszy nie wiedzieć dlaczego u mnie też nie działa, może jest problem z tym plikiem
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez asylume » 19 lipca 2016, 11:49

Krótkie techniczne info:
Wersja 1.6.2820 jest przeznaczona na inny rodzaj procesora w komórkach/tabletach - poza tym prawdopodobnie niczym się nie różni od wersji 1.6.2810 - czyli ARM - i takie wersje należy instalować. (ewentualnie ARM64 - ta powinna działać na najnowszych 64 bitowych procesorach we flagowcach jak Samsung s6 czy s7).

To tak na przyszłość. :wink:
asylume
Stella
Stella

Auto: Leon 3 ST FR dsg

Postprzez Aruchna » 21 lipca 2016, 20:42

Dzieki za odpowiedz:) zadziałało na 2810
Aruchna
Stella
Stella

Postprzez LooKatME » 23 lipca 2016, 19:42

@esde
Mam pytanie o jednoczesne korzystanie z yanosika i nawigacji google.
U mnie podczas nawigowania w momencie kiedy yanosik chce nadac komunikat dzwiek cichnie ale nic nie slychac. Gdy telefon nie jest podłączony kablem usb to komunikaty sa slyszalne.
U Ciebie tez tak jest? Trzeba cos zmienic w konfiguracji yanosika?
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez szawli » 24 lipca 2016, 11:23

Podłączam kablem USB smarton z wgranym Android auto (chyba wersja international) i automatycznie uruchamia się Androuid auto na wyświetlaczu. Potwierdzam i już jest nawigacja - genialna rzecz. Czasem kłopoty sprawiałą wersja wgranego android auto w telefonie, miałem też problem z kabelkiem USB - sam system Seata bez zarzutu.
szawli
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR

Postprzez kostrzewian » 24 lipca 2016, 13:27

maryousz napisał(a):@esde
U mnie podczas nawigowania w momencie kiedy yanosik chce nadac komunikat dzwiek cichnie ale nic nie slychac. Gdy telefon nie jest podłączony kablem usb to komunikaty sa slyszalne.

mialem podobny problem. Kiedy Yanosik wydawal komendę to zwikszyłem głośność przysiskiem na kierownicy i zaczal gadac :)
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Postprzez esde » 24 lipca 2016, 22:11

kostrzewian napisał(a):
maryousz napisał(a):@esde

mialem podobny problem. Kiedy Yanosik wydawal komendę to zwikszyłem głośność przysiskiem na kierownicy i zaczal gadac :)

Tak, to może być to. Ja osobiście nie mam problemów z dźwiękiem z Yanosika. Muzyka jest pauzowana, komunikat odgrywany, następnie muzyka jest wznawiana i stopniowo podgłaśniania do zadanego poziomu.

W Yanosiku mam ustawione tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

/klepnięte z komóry
esde
TopSport
TopSport

Postprzez LooKatME » 24 lipca 2016, 22:19

Masz wylaczony zestaw glosnomowiacy. Czy mimo to ogrywa u Ciebie komunikaty przez glosniki auta? W yanosiku troche denerwujace sa te dlugie pauzy nieadekwatne do długości odgrywanego komunikatu. Ale to tak na marginesie.
LooKatME
Sport
Sport

Postprzez esde » 25 lipca 2016, 10:41

Tak, wszystkie komunikaty są odgrywane przez głośniki samochodowe. Dokładnie tak jak opisałem to powyżej.
esde
TopSport
TopSport

Postprzez Bart2001 » 26 lipca 2016, 07:07

Mam szybkie pytanie. Niedawno stałem się posiadaczem Cupry 265 i w serwisie zamówiłem instalację Full Linka. Ale chyba nie zrobili tego dobrze, bo wchodząc do menu Full Link mam taki obraz:
Obrazek
a powinny być widoczne wszystkie możliwości czyli Car Play, Android Auto i Mirror Link. Czy możecie to potwierdzić?
Bart2001
Signo
Signo

Postprzez LooKatME » 26 lipca 2016, 07:42

esde napisał(a):Tak, wszystkie komunikaty są odgrywane przez głośniki samochodowe. Dokładnie tak jak opisałem to powyżej.

U mnie przy wyłączonej opcji "zestaw głośnomówiący" nie emituje dźwięków przez głośniki auta. Wydaje się to być logiczne. Nie rozumiem w takim razie jak to działa u Ciebie...
LooKatME
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja