Witam. Od jakiś dwóch tygodni świeci mi się kontrolka poduszek na desce rozdzielczej. Problem polega na tym ze po wpięciu się kompem i usunieciu błędu, po prostu się nie da, non stop wyskakuje ta kontrolka i błąd że uszkodzenie występuje po stronie kierowcy. Mechanik stwierdził że to wina uszkodzonego sensora wypadkowego lub uszkodzone są kable od niego ale on sam nie wie gdzie się owy czujnik (sensor) znajduje. Moje pytanie do Was czy wiecie w którym miejscu się on znajduje? Jak się do niego dostać?? Chciałbym sam go zreperować lub wymienić.
Auto mialo delikatne obtarcie po prawej stronie ale od naprawy minelo ponad pol roku i nie bylo z niczym problemu..miesiac temu wymieniana prawa lampa przód z powodu parowania i skraplania od srodka..pod siedzeniem widoczna jest niewielk wiązka kabli.. wiem właśnie ze w Leonie 1P znajduje się pod siedzdniem, ale nie chce tutaj błądzić i szukać po całym aucie
Na papierku od mechanika jest napisane: -9443857- czujnik wypadku dla poduszki przedniej po stronie kierowcy B101A [137] zwarcie z masą
Tomek998, czujnik zderzenia znajduje sie na pasie przednim. W leonie 5F jest prawdopodobnie tylko jeden posrodku. Sprawdzic wiazke, ew. wymienic czujnik 3Q0959651, skasowac bledy.
Dziękuję za szybką odpowiedź właśnie go zlokalizowałem na pasie przednim od tyłu zamka od maski.. pozostało tylko działać sprawdzę wiązkę a ewentualnie zmienię czujnik oczywiście dam znać jaki będzie efekt
Usterka usunieta, przyczyna banalna jak sie okazało, wystarczyło wypiąć i ponownie wpiąć kostkę do czujnika znajdującego się na pasie przednim i wykasować błęda póki co spokój dziękuję chłopaki, a szczególnie Axee za pomoc w lokalizacji czujnika i podpowiedzi co zrobić. Pozdrawiam