Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne wibracje ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne wibracje ?

Postprzez szycha43 » 26 września 2016, 19:11

Witam . Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać , gdyż jestem nowym użytkownikiem . Przeglądałem multum wątków , przekopałem internet ale nie znalazłem rozwiązania problemu. Auto to Leon II BXE 1.9 z 2010r z przebiegiem 162tyś.

Auto przy obrotach 2.8-3.2 tyś. wpada w wibracje , dzieje się tak na każdym biegu , najciekawsze jest to że po przekroczeniu 3.2 tyś przy prędkości około 150-160km/h wibracje ustają.Doładowanie w tym przedziale obrotowym to około 0.4 bar.

Wymieniłem prawy przegub wewnętrzny wraz z zewnętrznym bo już się odzywał , łapę silnika na skrzyni oraz łapę dolną tzw. lizak, nie mam już pomysłów co to może być. Może ktoś miał podobny problem. Dodam , że wibracje dochodzą tak jakby z podłogi/ ściany grodziowej. Auto było logowane dynamicznie i parametry w normie . Mam jeszcze jedno pytanie , czy Wasze 1.9 BXE/BLS chodzą równie twardo i tłuczą jak stare diesle? Bo w porównaniu do 2.0 CR to niebo a ziemia.Proszę o wyrozumiałość i pomoc :)
szycha43
Stella
Stella

Auto: Leon II FL
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Dziwne wibracje ?

Postprzez krytdi » 26 września 2016, 19:57

zmien ten drugi przegub w ciemno wewnetrzny
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez szycha43 » 26 września 2016, 20:28

Właśnie drugą połoś ze strony skrzyni jest cholernie twarda w sensie zero luzu , a przegub wewnętrzny wygląda na dosyć stary(obudowa) , wszystkie teorie prowadzą do dwumasy bo lekko bije w pedal ale bez tragedii, jednomas już czeka :) może jeszcze jakieś pomysły?
szycha43
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 27 września 2016, 06:33

szycha43 napisał(a):czy Wasze 1.9 BXE/BLS chodzą równie twardo i tłuczą jak stare diesle?

Tak wszystkie motory na PD chodzą nazwijmy to dość ,,twardo,,. Taka ich uroda. Ale na pewno ciszej i delikatniej niż zwykłe 1.9 TDI na pompie rotacyjnej.
Natomiast CR to inna bajka i tyle w temacie.
szycha43 napisał(a):Właśnie drugą połoś ze strony skrzyni jest cholernie twarda w sensie zero luzu , a przegub wewnętrzny wygląda na dosyć stary(obudowa)

Często-gęsto półoś nie daje żadnych objawów będąc założona i skręcona a po wyjęciu okazuje się, że nawet dość delikatny luz na przegubach powoduje różne dziwne objawy np: drgania czy stukanie vel. popukiwanie.

Pozdrawiam.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez szycha43 » 25 października 2016, 19:41

Witam ponownie , oba przeguby wewnętrzne wymienione a wibracja przy 2.8-3 k obrotów nadal jest , jakieś pomysły?
Odnośnie dwumasu to na pedale czuć bicie ale bez tragedii. Ręce już mi opadają proszę o pomoc
szycha43
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 26 października 2016, 07:01

szycha43 napisał(a): a wibracja przy 2.8-3 k obrotów nadal jest , jakieś pomysły?

A jak z oponami i felgami? Wszystko masz OK?

Poczekaj chwilkę i jak zmienisz na zimówki to być może rozwiązanie samo przyjdzie.......

Poduszki pod skrzynią i silnikiem oczywiście sprawdzone i są OK?

Vagowałeś auto ze szczególnym zwróceniem uwagi na parametry PD,przepływki,turbo w tym zakresie obrotów ?

szycha43 napisał(a):Odnośnie dwumasu to na pedale czuć bicie ale bez tragedii. Ręce już mi opadają proszę o pomoc

DM raczej w całym zakresie prędkości by dawał znak o sobie a szczególnie przy ,,mocnym,, przyśpieszaniu - choć to z tym wynalazkiem różnie bywa.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez szycha43 » 26 października 2016, 18:36

W piatek uda mi się zlogować auto tylko powiedz na których kanałach sprawdzić? korekty PD?
Poduszki wydają się być spoko, choć nie powiem prawa poduszka " tańczy" w poprzek auta z dosyć dużym luzem, odnośnie dwumasy to już leży i czeka zestaw g60. Na zimowych kołach było to samo ;/

Turbo w tym zakresie obrotów to 03-05 bar także bym go nie podejrzewał ?
szycha43
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 26 października 2016, 19:41

szycha43 napisał(a):W piatek uda mi się zlogować auto tylko powiedz na których kanałach sprawdzić? korekty PD?

Blok (01) Engine w VCDS-ie

i grupy dla PD: 13,18,23 oraz przepływka 03 oraz turbo 11.

szycha43 napisał(a):Poduszki wydają się być spoko, choć nie powiem prawa poduszka " tańczy" w poprzek auta z dosyć dużym luzem

Prawa czyli lewa ta pod skrzynią? No to zacznij od tego może mieć delikatny luz ale delikatny a nie latać po komorze silnika. Polecam tylko oryginał lub Lemfordera bo też go wkładają na montaż fabryczny.

PS: VAG-i /a w szczególności Diesle/ przy niesprawności któregokolwiek z podzespołów odpowiedzialnych za umiejscowienie silnika w komorze czy też przenoszenie napędu powodują dyskomfort w czasie eksploatacji.
-arti-
Sport
Sport

Postprzez szycha43 » 31 października 2016, 21:24

Sprawdzę logi i dam znać. Dzięki

-- 27 października 2016, 18:46 --

Wymieniłem dzisiaj prawą poduchę na oryginał( tą przy prawym błotniku) stara była dosyć stłuczona , jednak to nie przyniosło rezultatu . Walczymy dalej , jakies pomysły?

-- 27 października 2016, 18:55 --

Panowie czekam ja jakieś sugestie ? Robiłem logi dynamiczne jakiś czas temu i wszystko było w normie PD korekty w normie , coś jest nie tak ze skrzynią/sprzęgłem? . Proszę o pomoc

-- 27 października 2016, 20:10 --

łącznik elastyczny wydechu?

-- 31 października 2016, 22:24 --

Panowie proszę o jakieś pomysły?
szycha43
Stella
Stella

Postprzez Pielach » 14 listopada 2016, 13:07

A jak mocno przyspieszasz albo hamujesz silnikiem również są te objawy?
Pielach
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2
Silnik: BKD 2.0

Postprzez szycha43 » 4 stycznia 2017, 00:04

Również, pod uwagę już zaczynam brać poduszkę w sankach ?

-- 4 stycznia 2017, 01:04 --

Panowie walczę z tym cały czas bezskutecznie , macie jeszcze jakieś pomysły?
szycha43
Stella
Stella

Postprzez wesol » 4 stycznia 2017, 07:25

Dziena sprawa ze to przy tylonpewnym zakresie obrotowy. Moze zrob dynsmiczny log 013 na jakims biegu choc 3-4 i z pedalem gazu w podlodze do tych obr choc 3500.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez szycha43 » 6 stycznia 2017, 12:02

Były robione wszystkie logi dynamiczne, wszystko jest w jak najlepszym porządku jak na przebieg 160k , ostatnio myślałem o łączniku elastycznym wydechu(tzw. plecionce ) bo rezonans/wibracje czuć ewidentnie przy nogach/podłodze . jakie macie zdanie na ten temat?

-- 6 stycznia 2017, 13:02 --

może to coś z wydechem?
szycha43
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel