Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
lukasz2602 napisał(a):Witam. Mam problem odnośnie otwierania drzwi z pola.
Tracer2 napisał(a):lukasz2602 napisał(a):Witam. Mam problem odnośnie otwierania drzwi z pola.
Jaki to region Polski
lukasz2602 napisał(a):OK.Gdy bede miał troche czasu to spróbuje wyjąć zamek i sprawdzić.Jak naprawie to napisze czy diagnoza się potwierdziła!
pablito napisał(a):Cześć. W zeszłym tygodniu rozebrałem zamek - lewy tył. Problemy z otwieraniem z zewnątrz zaczęły się już ze 2 lata temu. Bywało sporadycznie ale przestało się otwierać nawet od środka!
Wyciągnąłem zamek i w domu na spokojnie wyczyściłem i obejrzałem całość.
Najtrudniejsze w sumie jest oddzielenie kasety z elektroniką od drugiej części z metalowymi elementami otwierającymi.
Mikrostyki ok, czyste i sprawne. Sprawdziłem wszystkie mając podłączony zamek w rękach w aucie.
Po powrocie do auta godzinę miałem otwarty zamek na kolanach, podłączony do wtyczki.
Raz za razem zamykałem i otwierałem i na kolanach, rozkręcony działał pięknie ale jak tylko go skręciłem i włożyłem do drzwi to po 5 razach prawidłowych wracał do otwierania tylko od środka.
Raz jeszcze rozebrałem i oglądałem dokładnie na kolanach jak wszystko się przemieszcza.
Mikrostyki napewno są ok. Są 3 szt. Jeden w sekcji "metalowej" i 2 do 2 silniczków sterujących ryglowaniem i otwarciem z zewnątrz.
reasumując. Trochę czasu spędziłem w aucie patrząc na zamek jak na "otwartym sercu". Wszystko zamyka i otwiera. Silniczki ładnie działają. Środek białej, "elektronicznej" kasety czyściutki, hermetyczny.
Po złożeniu i zamontowaniu w drzwiach wygląda jakby nie miał siły jeden z silniczków przekręcić trybów od otwierania zewnętrznego. Przykładając ucho do zamka w momencie otwarcia słychać dwukrotne "cykanie", podejmuje próbę i nic. mi to wygląda na coś w rodzaju wyrobienia się jakiegoś plastiku przy tych 2 silniczkach. tam sa takie tulejki plastikowe i być może jak mam złożony zamek to one wpadają na jakiś wyrobiony "tor" i to blokuje możliwość otwarcia/ obrócenia tego trybu. Jak zamek leży na kolanach rozkręcony to działa bez problemu za każdym razem.
Wqurv mnie bierze na tą niemoc. Spróbuje jeszcze raz podejrzeć dokładnie co może blokować.
Szkoda mi kilka stów, tym bardziej że z prawej zaczyna się to samo...
Mała przestroga. Zamek w momencie braku możliwości "zamknięcia" klamki zewnętrznej pozostawia otwarte auto! Wtedy można zaobserwować brak mrugnięcia kierunkami - zamek się nie zamknął, nie dał sygnału na mikrostyk od zamknięcia to i kierunki nie mrugają.
Jakie było moje zdziwienie w markecie za pierwszym razem jak się zorientowałem po przyjściu do auta...
W razie czego jest mechaniczne zamykanie z boku drzwi pod gumką. Trzeba kluczykiem przekręcić ten plastik i to fizycznie zamyka "sekcję" klamki zewnętrznej. Każdorazowe ponowne otwarcie auta i brak możliwości zamknięcia powoduje konieczność ponownego ręcznego przekręcenia tego kółka.
Panowie, to musi się dać naprawić. To powszechny problem 1P i tylko trzeba znaleźć przyczynę.
Sorki za chaos i ilość tekstu, jestem dziś wyjątkowo wypruty...
Pozdrawiam.
pablito napisał(a):W razie czego jest mechaniczne zamykanie z boku drzwi pod gumką. Trzeba kluczykiem przekręcić ten plastik i to fizycznie zamyka "sekcję" klamki zewnętrznej. Każdorazowe ponowne otwarcie auta i brak możliwości zamknięcia powoduje konieczność ponownego ręcznego przekręcenia tego kółka.
Tom-Tdi napisał(a):pablito napisał(a):W razie czego jest mechaniczne zamykanie z boku drzwi pod gumką. Trzeba kluczykiem przekręcić ten plastik i to fizycznie zamyka "sekcję" klamki zewnętrznej. Każdorazowe ponowne otwarcie auta i brak możliwości zamknięcia powoduje konieczność ponownego ręcznego przekręcenia tego kółka.
Jest to blokada przed dziećmi, w przednich drzwiach nie ma tego niestety, więc w razie awarii, auta nie da się do końca zamknąć...
-arti- napisał(a):
lucasnufc napisał(a):U mnie ostatnio tez czasami nie da sie otworzyc drzwi tylnych lewych od zewnatarz. Od wewnetrz drzwi sie otwieraja. Po otwarciu wewnatrz przez jakis czas drzwi dzialaja normalnie. Rozumiem ze wystarczy odkrecic zamek srubami zewnetrznymi i nie ma koniecznisci rozbierania drzwi?
lucasnufc napisał(a):Powiedzcie mi jak nazywa się ta śruba która mocuje zamek, bo musze to jakoś odkrecic a torx to nie jest
lukasz2602 napisał(a):Vax a jak kupisz używke to myślisz że bedzie lepsza??? i na ile??? Mnie naprawa dwóch stron zajęła 4 godz!
Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości