Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cjsa 1.8 chlodzenie silnika błąd

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Cjsa 1.8 chlodzenie silnika błąd

Postprzez gregor1 » 23 listopada 2016, 19:46

Witam mam leona 1.8 180 km oznaczenie silnika cjsa , przebieg ok 50 tys km , w poprzednim tyg dalem auto na przeglad do aso wszystko wyszlo ok , poinformowano mnie ze rozcienczono plyn chlodniczy woda destylowana poniewarz mial zbyt wysoka temperature krzepniecia -65 stopni , zero bledow w kompie . Odebralem auto a nast dnia zapalil mi sie check silnika , pojechalem do aso podpieli auto pod kompa i wyszedl blad statyczny jednego z czujnikow w układzie chlodzenia , dziwny przypadek , dodam ze wczesniej nigdy taki problem nie wystapil . Czy ktos z Was mial moze podobny przypadek , czytalem , ze w tych silnikach wystepuja usterki czujnikow lub termostatow . Auto znajduje sie do dnia dzisiejszego w aso bez diagnozy ...

-- 8 listopada 2016, 19:30 --

Aha bledu nie da sie wykasowac z komputera w aucie , silnik ma pelna moc temeratutura w aucie 90 stopni dogrzewa sie rownomiernie bez skokow temperatury , trzyma rowno 90 stopni , pomiary temperatur w aso na postoju wszystkie w normie , nie znam kodu błędu

-- 8 listopada 2016, 19:37 --

Czytałem ze w tych silnikach to moze byc wada fabryczna czy to prawda ? Auto jest to chiptuningu ( program ) ale juz ponad rok i nie bylo zadnych problemow .

-- 8 listopada 2016, 20:46 --

A moze rozcieczenie plynu woda zmienilo jego gestosc i czujniki zle zczytuja parametry , z tego co mi wyjasniono jest tu jakis nowy typ pompy hybrydowej ??

-- 9 listopada 2016, 16:00 --

Kod bledu silnika to P268100

-- 9 listopada 2016, 20:49 --

Dzisiaj do aso trafil inny leon z tym samym bledem 1.8 tsi okazalo sie ze padl w nim czujnik temperatury ale w tym aucie komputer pokladowy pokazywal tem 90 stopni a pomiary w aso wykazaly 60 stopni , wskazowka dla innych gdyby mieli podobny problem , u mnie nadal brak diagnozy

-- 23 listopada 2016, 19:46 --

Dopiero dzisiaj auto zostało naprawione okazało sie że przyczyna byla obudowa pompy wody w ktorej znajduje sie termostat i czujnik temperatury , w drugim aucie o ktorym pisałem rowniez skonczyło sie na wymianie tej obudowy ustalilem ze te obudowy montowane w samochodach do 2015 roku sa wadliwe i padaja , dopiero od stycznia 2015 roku montowane sa inne zmienione technologicznie obudowy . Oczywiscie seat nie oglosil na nie akcji serwisowej . Jezeli ktos z Was ma lub mial podobny problem to niech sie do mnie odezwie , bede pisal z tym drugim facetem pismo reklamacyjne do seata , oba auta maja przebieg ok 50 tys i obudowy padly , a wiem ze ilosc obudow w magazynie maleje ... . W serwisie jasno powiedziano mi ze przyczyna usterki jest wada technologiczna obudowy a nie zla eksploatacja samochodu . Koszt obudowy w serwisie to 1400 zl , z wymiana plus uszczelki itp to ok 2300 zl .
gregor1
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: Cjsa 1.8 chlodzenie silnika błąd

Postprzez Jos » 24 listopada 2016, 00:30

Obuudowa pompy za 1800? Słono!
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez B3N » 24 listopada 2016, 10:31

Dobrze wiedzieć, dzięki za podzielenie się informacją.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Oracle » 24 listopada 2016, 17:53

gregor1 napisał(a): Koszt obudowy w serwisie to 1400 zl , z wymiana plus uszczelki itp to ok 2300 zl .

Masz może listę wymienionych elementów (numery)?
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna