Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
kupusso napisał(a):U Ciebie jest pasek, nie ma łańcucha.
kondziow napisał(a):Analogicznie - auto zostaje na noc w garażu - problemu nie ma, odpala i jest cisza. Żadnych innych objawów, mogę później przejechać 500km i rozrząd pracuje cichutko nawet na postoju.
Oracle napisał(a):Masz akurat taki przebieg, przy którym posiadacze bardziej dbający o silnik (czytaj - ci, którzy nie mają leasingu) wymieniają olej... - zmień go na taki o bardziej "zimowej" lepkości (np. 0W-40) i wtedy zobaczysz, czy nastąpiła poprawa (być może efekty akustyczne związane są z gęstnieniem oleju w niskich temperaturach i stąd musi minąć dłuższy czas by napinacz łańcucha zaczął działać właściwie)...
kondziow napisał(a):czy 8100 X-MAX 0W40 to dobry wybór dla 1.8TSI
Oracle napisał(a):Ileż to można na tym forum pisać, że w 1.8 i 2.0 TSI jest łańcuch?Wystarczy włożyć palec do wlewu oleju, by się o tym przekonać, gdyż łańcuch jest "w zasięgu".
Jeżeli ktoś ma inny silnik i swoją wiedzę wyssał z palca, to niech chociaż nie wprowadza w błąd i nie robi tu burdelu.
michalteo napisał(a):Miałem podobny problem, tylko jeszcze po tych odgłosach dodatkowo dostałem info o usterce Start&Stop.
W ASO wymienili napinacz. Tylko musiałem im udokumentować poprzez nagranie odgłosów, bo chcieli wywołać usterkę. Ale jak to często bywa w serwisach usterka nie chała wystąpić. Przejechałem od wymiany około 15tys w ciągu roku i jest OK.
czapel napisał(a):Ile razy to już bylo. Zimny olej zanim zostanie rozprowadzony to zawory slychac. Jak masz cieplej w garazu tego nie ma albo jest mniej.
czapel napisał(a):normalnie pracuje;) nie popadajmy w paranoje.
tatian napisał(a):Panowie mam taką propozycję. Powoli szykuję się do zmiany auta i jeżeli te silniki Wam nie leżą to proponuję poszukać coś innego a ja z przyjemnością odkupię od któregoś auto z tym brzęczącym silnikiem.
tatian napisał(a):Panowie mam taką propozycję. Powoli szykuję się do zmiany auta i jeżeli te silniki Wam nie leżą to proponuję poszukać coś innego a ja z przyjemnością odkupię od któregoś auto z tym brzęczącym silnikiem.
marpit napisał(a):Nie chodziło mi o wywołanie dyskusji który olej lepszy bo są inne wątki.
marpit napisał(a):Ja zmieniłem parę lat temu na 5W50 i jest idealnie.
w naszym klimacie różnice w lepkości najprawdopodobniej będą jeszcze większe
marpit napisał(a):Opierasz się na najprawdopodobniej i robisz tu wykłady
Oracle napisał(a):marpit napisał(a): Na przykład taki Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 jest już wyraźnie mniej płynny od Liqui Moly Synthoil Energy 0W-40 w temperaturach poniżej 10° mimo stosunkowo niedużych różnic w parametrach technicznych (używałem obydwu tych olejów więc sprawdziłem z ciekawości, czy aby nie przepłacam za 0W-40).
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość