Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik deszczu po odpaleniu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujnik deszczu po odpaleniu

Postprzez wsowa » 18 grudnia 2016, 22:35

Mam taki problem z automatycznymi wycieraczkami:
Jak odpalam samochód w deszczu z wycieraczkami ustawionymi na automat, szyba mokra, że nic przez nią nie widać to muszę wycieraczki wyłączyć i włączyć, albo pstryknąć dzynglem do regulacji czułości albo włączyć na ciągłą pracę i wrócić do auto, żeby mi szybę przetarły. Jednym słowem muszę je jakoś wzbudzić do pierwszego przetarcia, a później już idzie. Inaczej szyba będzie mokra.

To tylko u mnie tak czy wszyscy tak mają? Oczekiwałbym, że jak szyba jest mokra, a wycieraczki są na auto to zaraz po odpaleniu silnika mi przetrą szybę.
wsowa
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR 1.4 150KM
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Czujnik deszczu po odpaleniu

Postprzez verton91 » 18 grudnia 2016, 22:39

Dobre pytanie czy to tak powinno być, bo mam dokładnie ten sam problem...
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez B3N » 18 grudnia 2016, 23:03

Myślę, że tak ma być, że pierwsze odpalenie wycieraczek musi być manualne, ze względów które nazwałbym, "może użytkownik sobie nie życzy wycierania aktualnie, wieć niech da mi znać, że sobie tego życzy"
Myśle, że to lepsze rozwiązanie, niż "ooo deszcz, wycieram, bez pytania"...wiem że to troche pokretne tłumaczenie, ale myślę, że to chodzi o to, że kierowca mógł równie dobrze nie przestawić z AUTO, a może nie chciał AUTO :)
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez bzykofm » 18 grudnia 2016, 23:09

B3N napisał(a):Myślę, że tak ma być, że pierwsze odpalenie wycieraczek musi być manualne, ze względów które nazwałbym, "może użytkownik sobie nie życzy wycierania aktualnie, wieć niech da mi znać, że sobie tego życzy"
Myśle, że to lepsze rozwiązanie, niż "ooo deszcz, wycieram, bez pytania"...wiem że to troche pokretne tłumaczenie, ale myślę, że to chodzi o to, że kierowca mógł równie dobrze nie przestawić z AUTO, a może nie chciał AUTO

Dokładnie tak jest w 1P, trzeba na nowo ustawić wycieraczki w pierwszej pozycji nawet jeśli w niej zostały pozostawione.
Myślę, że w 5F jest podobnie.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Oracle » 19 grudnia 2016, 01:26

Jak widać - jeden jest z samochodu kontent, a drugi jest... malkontent... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

i szuka problemu tam, gdzie go nie ma. :wink:
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kuchi14 » 19 grudnia 2016, 06:01

U mnie jest podobnie, automatyczne wycieraczki zaczynają działać gdy:
1. zmienię ich ustawienia
2. testowane przy deszczu umiarkowanym --> gdy ruszę i osiągnę jakąś tam określoną prędkość (około 15 - 20 km\h?) wtedy system zaczyna działać, bez ruszania dzynglem od ustawień wycieraczek :)
Seat Leon 5F, rocznik jeszcze obecny :P
kuchi14
Stella
Stella

Auto: FR

Postprzez gumbas » 19 grudnia 2016, 08:30

Potwierdzam to co napisał kuchi14 u mnie tak samo.
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marpit » 19 grudnia 2016, 08:39

"Ten samochód jest przerażający"

Żona

Dobre :)
marpit

Postprzez Vampire1984 » 19 grudnia 2016, 12:38

Tak jest ze wgledow bezpieczenstwa dla mechanizmu w zime zapewne, by czujnik ich nie zalaczyl sadzac ze jest deszcz a wycieraczki przymarzniete. Bardzo dobre rozwiazanie. Choc mozna by bylo to polaczyc z temperatura na zewnatrz i jakims czujnikiem temperaturowym w szybie.
Był: Toyota Yaris FL 1.0, Toyota Corolla IX 1.4, Honda Accord VII FL 2.0, Leon 5F 1.4 viewtopic.php?f=91&t=55743
Jest: MB A250 4M viewtopic.php?f=34&t=67730
|
My other car, would be a Jet Fighter
Vampire1984
Cupra
Cupra

Region: zachodniopomorskie
Auto: MB A250 4M W177
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wsowa » 19 grudnia 2016, 23:14

Oracle napisał(a):Jak widać - jeden jest z samochodu kontent, a drugi jest... malkontent...

Nie malkontent tylko jak jest automatyka to oczekuję, żeby działała. Światła też są automatyczne i jakoś włączają się same jak jest ciemno. Nie muszę przełączyć na mijania i z powrotem na auto.
Vampire1984 napisał(a):Tak jest ze wgledow bezpieczenstwa dla mechanizmu w zime zapewne, by czujnik ich nie zalaczyl sadzac ze jest deszcz a wycieraczki przymarzniete.

O, to jest argument który rozumiem. Ma to sens. Dzięki
wsowa
Sport
Sport

Postprzez Oracle » 20 grudnia 2016, 01:24

wsowa napisał(a):Nie malkontent tylko jak jest automatyka to oczekuję, żeby działała.

Przecież działa... :roll: Nie trzeba zbyt wielkiej wyobraźni, by wymyślić powody, dla których zaprojektowano to w taki sposób. Ogólnie rzecz ujmując, to czego by tu nie pisać o grupie VAG, to takie rzeczy mają jednak całkiem dobrze przemyślane - nierzadko lepiej, niż inni producenci.
Oracle
Sport
Sport

Auto: Audi A5

Postprzez verton91 » 20 grudnia 2016, 12:58

Owszem, powodów dla tego zastosowania moze byc wiele, ja do tego jednak podszedłem na zasadzie - szyby lubią się rozprogramować raz na jakiś czas, moze i czujnik deszczu się rozprogramował :P
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez peter85 » 20 grudnia 2016, 14:23

ogólnie rzecz ujmując, to czego by tu nie pisać o grupie VAG, to takie rzeczy mają jednak całkiem dobrze przemyślane - nierzadko lepiej, niż inni producenci.

Dokładnie tak samo działa to w mojej 11 letniej hondzie accord więc nie jest to jakaś rewolucja :x
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez maciek89 » 20 grudnia 2016, 15:40

A ktoś mówi, że to rewolucja? Raczej koledze chodziło o jakieś drobne udogodnienia, na które się na codzień nie zwraca uwagi i konkurencja tego nie ma, nawet 11 letnia honda accord (o ile jest ona konkurencją dla nowego leona). np. włączenie na chwilę zamkniętego obiegu w chwili ,gdy korzystamy ze spryskiwacza szyby dzięki czemu nie śmierdzi, opuszczanie lusterka przy cofaniu na zadaną wysokość i inne tego typu pierdółki, które w segmencie kompaktów nieczęsto się spotyka. Z drugiej strony do tego momentu nie było keyless go, które ktoś ma w 11 letnim Swifcie (tak, dobrze czytacie), ale co z tego?

-- 20 grudnia 2016, 16:40 --

verton91 napisał(a):Owszem, powodów dla tego zastosowania moze byc wiele, ja do tego jednak podszedłem na zasadzie - szyby lubią się rozprogramować raz na jakiś czas, moze i czujnik deszczu się rozprogramował :P

Hah to prawda, mnie już kilka razy się zdarzyło, myślałem, że mam awarię składania lusterek, a winna była szyba pasażera, którą chyba za długo trzymałem opuszczając, na szczęście łatwo można zaprogramować dociągając szybę dłużej, albo samo się "zaprogramuje" po jakimś czasie :p
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez peter85 » 21 grudnia 2016, 08:49

maciek89, oczywiście, że honda Accord nie jest konkurencją dla Leona bo to zupełnie inna bajka i inny segment, nie neguje też tego, że grupa VAG ma kilka ciekawych rozwiązań których nie ma konkurencja, mój post odnosił się konkretnie do tematu automatycznych wycieraczek które włączają się dopiero po ruszeniu samochodem i chodziło w nim o to, że wcale nie musiał tego wy myśleć VW tylko inny koncern a VW to tylko skopiował...
peter85
Sport
Sport

Postprzez Rychu » 22 grudnia 2016, 18:49

kuchi14 napisał(a):gdy ruszę i osiągnę jakąś tam określoną prędkość (około 15 - 20 km\h?) wtedy system zaczyna działać,

W instrukcji jest, że wycieraczki automatyczne wyłączają się poniżej jakiejś tam prędkości. Chyba 20km/h było napisane. Ale to się ma raczej nijak do rzeczywistości bo mi nawet jak na czerwonym stoję to działają.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez kuchi14 » 23 grudnia 2016, 06:02

Rychu napisał(a):
kuchi14 napisał(a):gdy ruszę i osiągnę jakąś tam określoną prędkość (około 15 - 20 km\h?) wtedy system zaczyna działać,

W instrukcji jest, że wycieraczki automatyczne wyłączają się poniżej jakiejś tam prędkości. Chyba 20km/h było napisane. Ale to się ma raczej nijak do rzeczywistości bo mi nawet jak na czerwonym stoję to działają.

Instrukcji akurat pod ręką nie mam, ale to chyba logiczne, że jak już system zacznie działać to jak stoimy na światłach i pada (intensywny) deszcz to wycieraczki będą działały, chociażby po to by zobaczyć czy mamy zielone i czy możemy startować :-D. Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy to wycieraczki na światłach miałyby najzwyczajniej nie działać.
kuchi14
Stella
Stella

Auto: FR

Postprzez peter85 » 23 grudnia 2016, 08:07

Chodzi pewnie o pierwsze włączenie wycieraczek po uruchomieniu silnika a jak już się włączą to pracują na postoju też.
peter85
Sport
Sport

Postprzez michal84 » 23 grudnia 2016, 09:04

Ale jak już się włączą, to poniżej 15 km/h zwalniają (w ruchu jest więcej wody na szybie)
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016

Postprzez B3N » 23 grudnia 2016, 10:00

Troche offtop:
Mam zaznaczoną opcje w komputerze w dziale "LUSTERKA"
"Automatyczne wycieranie w deszczu"
Na początku myślałem, że jest błąd w menu i sądziłem, że to chodzi o włączanie wycieraczki tylnej szyby jak na przodzie są włączone...ale jednak nie..
Wbijam wsteczny i tył się włącza...Niezależnie od tego czy opcja jest włączona czy nie.
Nie wiem co robi ta opcja...ale aktualnie podejrzewam, że może włącza ogrzewanie lusterek w deszczu (czyli jak włacze wycieraczki), no ale wtedy powinno sie coś pojawić że zużywa energie w komputerze a nie zauważyłem czegoś takiego )

Zaznaczam że nie mam żadnych czujników deszczu.
Szukałem w instrukcji ale moja tego nie obejmuje.
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez wsowa » 23 grudnia 2016, 11:13

B3N napisał(a):"Automatyczne wycieranie w deszczu"
B3N napisał(a):Nie wiem co robi ta opcja...
B3N napisał(a):Zaznaczam że nie mam żadnych czujników deszczu.

Zgaduję, że nic nie robi i nie powinno jej być w menu w wersji bez czujnika deszczu.
Domyślam się, że w samochodach z czujnikiem jej wyłączenie powoduje, że wycieraczki w pierwszym położeniu działają z interwałem a nie pod wpływem deszczu.
wsowa
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 23 grudnia 2016, 19:29

A właśnie to przy automacie tym dzyndzlem nie regulujemy nic, czy to zmienia reakcję wycieraczek na deszcz (bardziej/ mniej wyczulone)? Bo ja jakoś widzę niewielką różnicę i zastanawiam się, czy to w ogóle nie efekt placebo i tylko mi się wydaje, że działa inaczej...

Szczerze mówiąc ja na początku myślałem, że nie mam automatycznych wycieraczek, szukałem przycisku (zwykle taki jest na manetce) i nie mogłem znaleźć, więc uznałem, że jednak cupra tego nie ma w standardzie, dopiero jakoś po pół roku się zorientowałem, że na pierwszym "biegu" to jest automat :brawo: :mrgreen:
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez michal84 » 23 grudnia 2016, 20:03

Zmienia czułość automatu. Wg mnie wyraźnie.
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016

Postprzez Fredi88 » 23 grudnia 2016, 20:34

Wg mnie tez dziala to dosc wyraznie. Zwlaszcza przy nieduzym deszczu widac roznice.
Fredi88
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez maciek89 » 23 grudnia 2016, 20:40

Może u mnie działa trochę inaczej, bo ciągle na szybie leży jakaś powłoka hydrofobowa i czujnik nie zawsze "ogarnia" i trzeba mu pomóc :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez maszu1991 » 30 grudnia 2016, 06:24

Też się bawiłem tym i zgadzam się z przedmówcami, iż ma to duży wpływ na działanie automatu.
moja bryczka: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=91&t=57635
Dynamiczne kierunki w lusterkach https://youtu.be/4KGJJVj_PjE
Jakość się wysypała
maszu1991
Signo
Signo

Auto: CUPRA St 290

Postprzez kostrzewian » 30 grudnia 2016, 23:28

podzielam, są znaczne różnice nawet przy zmianie o jeden stopień czułości
lubię szybko ;)
kostrzewian
Signo
Signo

Auto: LEON CUPRA 265 ST

Postprzez maciek89 » 31 grudnia 2016, 00:20

Potestowałem trochę i faktycznie są różnice, ale ogólnie działanie tego systemu pozostawia wiele do życzenia... Konkurencja robi to dużo lepiej.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez verton91 » 31 grudnia 2016, 00:29

No niestety, wszystko przez to ze seat się wyrobił i siedząc w nim wydaje nam się ze siedzimy w samochodzie klasy prawie premium, natomiast wiele dupereli daje znak ze jednak jest to samochod z pazurem dla przecietnego kowalskiego :)
Nie ma co narzekac, owszem jest wiele niedopracowań, ale generalnie nadal chyba kazdy uzytkownik jest zadowolony ze swojego leona, pomyslcie co musi czuc wlasciciel samochodu np za 600k który ma jakas glupia wadę, np moj znajomy kupil w zeszlym roku nowke audi a6, full opcja, s-line, pierdoly, kamery, a parkujac musi za kazdym razem wcisnac przycisk zeby przednie czujniki parkowania zaczely lapac... irytujące w cholere...
verton91
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne