Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jakie żarówki wybrać ????

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Jakie żarówki wybrać ????

Postprzez Kamil5588 » 2 stycznia 2017, 23:00

[quote="michu"]W deszczu gołym okiem widać różnica miedzy żarówkami np osram a tymi xenon look , sa białe - tu zdjęcie jak u mnie wyglądały :
Właśnie na takim kolorze mi zależy. Powiedz jeszcze czy jak jedziesz to mrugaja ci światłami że kogoś oslepiasz? Ustawiales te światła na stacji czy były ok?
Kamil5588
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Postprzez facet03 » 3 stycznia 2017, 06:09

Było ok , teraz mam juz inne żarówki , tamte szybko sie przepaliły

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez lec » 3 stycznia 2017, 09:48

Kamil5588 napisał(a):A jak z widocznością w deszczu jest znośnie? Masz może jakieś zdjęcie jak one wyglądają, czy to zdjęcie które jest na motohid oddaje to co w rzeczywistości?

tak, przy założeniu że patrzysz na wprost auta
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Postprzez peter85 » 3 stycznia 2017, 11:42

Powiedz jeszcze czy jak jedziesz to mrugaja ci światłami że kogoś oslepiasz?

Niby czemu miałby oślepiać to są żarówki o standardowej mocy nie żadne 120% światła itp. od zwykłych różnią się zabarwioną na niebiesko bańką (wiem bo też je miałem w Leonie) generalnie byłem z nich zadowolony jeżeli chodzi o barwę światła i wygląd w kloszu, natomiast jeżeli komuś zależy na ilości światła bo jeździ sporo poza miastem w nocy to wtedy raczej Osram NightBreaker itp.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Kamil5588 » 3 stycznia 2017, 16:07

peter85, a jeśli chodzi o porównanie barwy światła między osram, a x look to duża różnica? Czy Osram świeci bardziej na żółto (cieplejszy kolor)? Czy jest porównywalnie?
Kamil5588
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p

Postprzez mlynek » 3 stycznia 2017, 19:09

Przeczytaj trochę tego tematu, bo to się wałkuje już od dłuższego czasu. Wszyscy pytają o te same żarówki i wszystko już zostało raczej napisane. przeczytaj ze 3-4 ostatnie strony tego tematu, to znajdziesz porównaie tych żarówek i zestawienie ich pod względem barw, itp.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez zumba » 3 stycznia 2017, 19:11

Aktualnie mam xenon looka w 1M, oczucia: barwa jak najbardziej ok, jedna żarówka świeci wyżej, jeżdżę dużo poza miastem i brakuje światła, przekładam stare po 15zł, a tu co ? - więcej widać w nocy droga, lepiej oświetlona

dla kogoś kto jeździ w krótkie trasy, po mieście, polecam całkiem inaczej prezentuje się auto w nocy
dodatkowo koniecznie wsiąść do tego proponowane wyżej postojówki

rozglądam się dalej, może ktoś wupowie się właśnie o tych Osram NightBreake w leonie 1 M?
zumba
Signo
Signo

Auto: Leon I

Postprzez mistrzunio » 3 stycznia 2017, 23:53

Zgadzam się i potwierdzam słowa kolegi powyżej. Miałem ponad rok xenonlook w 1m, wizualnie biel i fajnie świeciło pod warunkiem, że ładna była pogoda, bez deszczu i mgły.

Jeżdżę sporo, z uwagi na porę roku ostatnio dużo po zmroku, włożyłem zwykłe philipsy h7 świecące na żółto, droga jest lepiej oświetlona, a podczas deszczu gdy asfalt jest mokry nie ma nawet porównania.

Xenonlook wg mnie nie jest zły, ale bardziej na wiosnę/lato, bo jak dla mnie sezon jesień/zima lepsze są zwykłe żarówki, szkoda wzroku a i bezpieczniej bo więcej widać.
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi

Postprzez PaVLo » 4 stycznia 2017, 09:42

Kamil5588 napisał(a):A jak z widocznością w deszczu jest znośnie? Masz może jakieś zdjęcie jak one wyglądają, czy to zdjęcie które jest na motohid oddaje to co w rzeczywistości?

Jednym słowem TRAGEDIA !. Miałem chyba cztery komplety X Look i dałem sobie z nimi spokój. Fajnie wyglądają i na tym kończą się ich zalety. W nocy i deszczy bardzo mało widać a poza tym są źle spasowanie z oprawką. I tak jak napisano wyżej, żarówki są dobre na lato, ale jesień/zima odradzam, no i po zmianie jedź na stację aby je ustawić, bo albo będziesz widział metr przed maską aby czubki drzew :).
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lec » 4 stycznia 2017, 11:44

co do wyboru żarówek to uparcie przypominam priorytety:

lec napisał(a):X-Look: wygląd + widocznosć
Cool Blue: widoczność + wygląd
Hyper: wygląd
NB: widoczność

o ile pierwsze dwie pozycje moga byc dla kogos (w zaleźnosci od przyjetych kryterii) jakimś złotym środkiem, to cięzko tak nazywac pozostałe dwie :)

każdy wybiera to co lubi

+

lec napisał(a):tego nie powiedzialem :P nie ma złotego środka - powiedzialbym ze x-xenon look dajac białe "xenonowate" światło dają jeszcze jego sensowna ilośc. Jedni sa z tej ilosci zadowoleni, a inni nie. Od Hypera bedzie na pewno lepiej, z Blue Vision i Cool Blue porównywalnie jesli chodzi o widocznosc ale bedą od nich bielsze (ładniejsze).

nalezy sie zastanowic czego sie chce... im wiecej lansu tym mniej światła :) jak sie chce jedno i drugie to tylko hid/xenon.

+ innych wyborów dokonuje typowy mieszczuch , a innych ktoś kto robi same trasy. I inaczej są zadowoleni z tych samych żarówek - to chyba jasne. Prosze wiec zaznaczac jak eksploatujemy samochód gdyz ma to kluczowe znaczenie przy ocenach.

Dodatkowo ta sama żarówka da innych efekt w leonie 1M i inny w 1P - dlaczego? to proste - 1P ma duzy odbłysnik a 1M malutki - gorzej w nim wypadają "niebieskie" żarówki bo ma mniejsza powierzchnię lustra

PaVLo, zdaje sie że dosłownie na poprzedniej stronie udowadniałem Ci jak są konstruowane żarówki - czarno na białym - > w momencie gdy "doktoryzowales" sie z tego tematu, Powtarzamy ? :P

co do opinii i trwałości - wystarczy cofnac sie do ok 30 strony tego wątku i na każdej kolejnej sie jakas znajdzie
lec
MotoHID.pl

Postprzez peter85 » 4 stycznia 2017, 13:11

peter85, a jeśli chodzi o porównanie barwy światła między osram, a x look to duża różnica?

Jeżeli mówimy o Osram Night Breaker to różnica w barwie światła między nią a x look duża, dla mnie Night Breaker pod względem barwy świeci prawie tak jak zwykła żarówka czyli na żółto (za to ilość światła jest większa niż w zwykłych żarówkach) x looki świecą na biało z lekko niebieską poświatą.
peter85
Sport
Sport

Postprzez majzelll » 4 stycznia 2017, 17:07

Witam. Przepraszam ze pytam bo pewnie juz bylo, ale chcialbym wymienic zarowki wnetrza oraz tablicy rejstracyjnej na ledowe. Jakie polecacie?

Leon Fr 2010r
majzelll
Stella
Stella

Auto: Leon II FR
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez facet03 » 4 stycznia 2017, 17:24

majzelll napisał(a):Witam. Przepraszam ze pytam bo pewnie juz bylo, ale chcialbym wymienic zarowki wnetrza oraz tablicy rejstracyjnej na ledowe. Jakie polecacie?

Leon Fr 2010r
Skoro było to zadaj sobie trochę trudu i przeszukaj wątek..
facet03
Cupra
Cupra

Auto: Leon

Postprzez lec » 4 stycznia 2017, 17:27

majzelll, do polifta: https://goo.gl/JCwNhb
lec
MotoHID.pl

Postprzez PaVLo » 4 stycznia 2017, 19:23

lec napisał(a):PaVLo, zdaje sie że dosłownie na poprzedniej stronie udowadniałem Ci jak są konstruowane żarówki - czarno na białym - > w momencie gdy "doktoryzowales" sie z tego tematu, Powtarzamy ? :P

To jest opinia moja, czyli klienta Twojego sklepu. Żarówki szły dobrze, to producent zaczął pewnie ciąć koszty i kolejne partie były coraz gorsze i każda wymiana wymuszała jazdę na stację i ustawianie lamp. Wiem, że nie lubisz negatywnych opinii, bo jedną wystawiłem o żarówkach lampek podsufitki i ją skasowałeś.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lec » 4 stycznia 2017, 20:56

na poprzedniej stronie pokazywałem Ci zdjęcia "wykonania centrowania" wielu różnych żarówek (każdy może to przeczytać i trudno to podważyć - zdjęcia vs słowa) , a nie tych tych jednych konkretnych., Co do opinii - nie da się wszystkich zadowolić. Tak samo pochlebne i negatywne opinie można w Google znaleźć o dowolnie wybranej marce/modelu WSZYSTKIEGO. Nie mam żadnego interesu bronić tych czy innych żarówek, nie jestem niewolnikiem jednego modelu czy producenta :) Jeśli ktoś jednak mija się z prawdą, to wtrącam swoje 3 grosze.

O wymianach czy ustawieniach to można by osobny wątek założyć - bo nie wiem czy wiesz - ale takie są własnie zalecenia producenta - każdy wymiana żarówek powinna zakańczana ustawieniem świateł na stacji. W każdej instrukcji to znajdziesz. To, że większość z nas tego nie robi to zupełnie inna bajka.
lec
MotoHID.pl

Postprzez majzelll » 4 stycznia 2017, 23:40

lec napisał(a):majzelll, do polifta: https://goo.gl/JCwNhb

Lec, Wielkie dzieki :)
majzelll
Stella
Stella

Auto: Leon II FR

Postprzez greg81 » 7 stycznia 2017, 15:28

Sebool2006 napisał(a):Które żarniki d1s polecacie osram czy philips ?

Ja odradzam te http://sklep.motohid.pl/pl/p/Palnik-Xenon-D1S-5500k-v2/1270. Po miesiącu jeden żarnik zaczął mrugać, drugi trochę później (zamiana miejscami nic nie dała). Działo się tak przeważnie chwilę po odpaleniu i najczęściej na wybojach (ale na równej drodze też się zdarzało, że jeden zaczął mrugać, czasem nawet na chwilę całkiem gasł). Oczywiście odesłałem na gwarancję, ale u sprzedającego nic takiego się działo i dostałem odpowiedź, że to pewnie wina moich przetwornic. Żeby nie było, że mam przetwornice do wymiany, od września 2016 jeżdżę na osram xenarc i nic podobnego się nie dzieje. Także lepiej dopłacić i kupić od razu jakieś firmowe:)
greg81
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P -CFJA-

Postprzez lec » 7 stycznia 2017, 15:53

ta.... :D

Pamiętajmy że podobnie jak z silnika z czasem konie uciekają, tak i przetwornica również się starzeje i traci są sprawność - palniki o podwyższonej ilości lumenów (jak i zamienniki gdzie jest mniej gazu) wymagają ZDROWYCH przetwornic. Jeśli przetwornice nie dają rady wyciągnąć już pełnej mocy to zaczynają się tego rodzaju problemy jakie miałeś (problem z podtrzymaniem łuku). Klasyczny Osram czy Philips będzie świecił nawet jak przetwornica "zipie" dając tylko ~30-32W (z 35W które powinna mieć), mają zwyczajnie większą tolerancję. Skoro jednak tak sie działo tzn że kolejnej zmiany moga juz przetwornice nie wytrzymać nawet z ori palnikami (nalezy mieć to na uwadze jeśli auto zostaje u nas na dłużej)

greg81 napisał(a):Także lepiej dopłacić i kupić od razu jakieś firmowe:)

A Sebol pytał o niefirmowe ? pytanie Seboola dotyczyło własnie ori palników (Philips vs Osram). Nie ma to jednak jak sobie trochę ponarzekać i pomarudzić sugerując że to inni nas robią w trąbe, jednocześnie nie odpowiadając na pytanie co ? :P
lec
MotoHID.pl

Postprzez Sebool2006 » 7 stycznia 2017, 18:17

U mnie padł wybór jednak nie na Philipsy ani na Osramy tylko wybrałem Bosmę 6000K :) zobaczymy jak będzie świecić. Na razie nie montowałem ze względu na temperaturę na zewnątrz i aure zimową ;)
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lec » 7 stycznia 2017, 18:34

bedzie ok, aczkolwiek nie wytrzymyja tyle co Osramy/Philips (ale cena rekompensuje)
lec
MotoHID.pl

Postprzez greg81 » 7 stycznia 2017, 22:50

greg81 napisał(a):Także lepiej dopłacić i kupić od razu jakieś firmowe:)

lec napisał(a):A Sebol pytał o niefirmowe ? pytanie Seboola dotyczyło własnie ori palników (Philips vs Osram). Nie ma to jednak jak sobie trochę ponarzekać i pomarudzić sugerując że to inni nas robią w trąbe, jednocześnie nie odpowiadając na pytanie co ? :P

A co nie można już sobie nawet trochę ponarzekać :mrgreen: Wiem, że kolega Sebool o takie nie pytał, ale może jak ktoś będzie szukał nowych palników to taka opinia mu się przyda :-P
greg81
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P -CFJA-

Postprzez Tom-Tdi » 8 stycznia 2017, 01:22

Seba, wrzuć foty jak zmienisz żarniki :wink:
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Auto: Leon Cupra R
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bad » 8 stycznia 2017, 22:38

U mnie Bosma ma przejechane obecnie już ~70tys.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez enfrog » 18 stycznia 2017, 21:45

X-Look: wygląd + widocznosć
Cool Blue: widoczność + wygląd
Hyper: wygląd
NB: widoczność

wyaje mi się że w najnowszych Nightbreaker Laser poprawili jeszcze bardziej tę widoczność.

Firma OSRAM wprowadza na rynek żarówki halogenowe Night Breaker Laser, wykorzystujące technologię laserowej ablacji. Opracowano ją po to, by uzyskać jeszcze większą ilość światła w konkretnych punktach na drodze i tym samym zapewnić kierowcom maksimum bezpieczeństwa.

Dzięki połączeniu innowacyjnej konstrukcji i najnowocześniejszej technologii, Night Breaker Laser zapewnia szczególnie wysoką skuteczność świetlną. W porównaniu ze standardowymi żarówkami halogenowymi wytwarza do 130% więcej światła, które dodatkowo jest aż o 20% bielsze, a jego zasięg może być dłuższy nawet do 40 metrów.

Pamiętajcie że im bielsze światło to krótsza żywotność żarowki. Coś za coś. Grunt to odpowiednio zbilansować.
enfrog
Stella
Stella

Auto: VW

Postprzez Wasylek » 18 stycznia 2017, 23:03

Może podzielę się swoimi doświadczeniami z żarówkami +milion% jakich używałem w Ibizie 6L - światła na zwykłych H7 już dają radę, ale z racji, że swego czasu jeździłem 80% w nocy postanowiłem wrzucić coś lepszego. Na pierwszy rzut Philips XtremeVision, poprawa znaczna, kolor zauważalnie bielszy (ale nie biały), wytrzymały pół roku, ok. 8000 km. Drugi komplet-znowu ww Philipsy, wytrzymały pół roku i co ciekawe obie się przepaliły jednej nocy na trasie 120 km - powrót na halogenach. W między czasie wrzuciłem Philipsy na długie-bodaj H3. W nocy świeciły jak latarnia morska, nic więcej nie było mi potrzeba. Moim zdaniem trochę za często się te żarówki paliły. Będą fanem Philipsów spróbowałem Osramów NB. Światła więcej, nie dużo więcej, ale powiedzmy, że znacząco. Światło bardziej żółte niż Philipsy, blisko standardowych żarówek. Na autostradzie rzadko włączałem długie, bo po prostu nie było potrzeby. Zostałem przy nich. Komplet wytrzymywał mi ok roku -20k km. Łącznie wymieniłem 3x i tak samochód sprzedałem. Philipsy na długich wytrzymały do końca, a używałem ich sporo.
Zamontowałem też Osramy w Toyocie Avensis T25, gdzie lampy moim zdaniem kuleją. Z Osramami było sporo lepiej, ale mniej więcej tak jak w ibi na zwykłych, więc sporo zależy też od lampy. Zamontowałem je jednorazowo, wytrzymały niecały rok.
Wasylek
Stella
Stella

Auto: Altea Freetrack
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Wian » 9 lutego 2017, 21:27

Spaliła mi się zarówka w moim leosiu :(
Poszukuje jakiś dobrych, nie jakoś przesadnie drogich żaróweczek H7 :)
Co powiecie na:
OSRAM NIGHT BREAKER UNLIMITED
lub też TUNGSRAM MEGALIGHT ULTRA +90%
może ktoś poleci coś dobrego w podobnych cenach ? :)
Wian
Stella
Stella

Auto: LeoN
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez bzykofm » 10 lutego 2017, 01:02

Od kilku miesięcy jeżdżę na tych osramach i jestem bardzo zadowolony.
Nie wiem jakie żarówki były wcześniej, ale różnica kolosalna, światło bielutkie.
Tutaj w przystępnej cenie:
http://allegro.pl/osram-night-breaker-u ... 91494.html
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD

Postprzez Tygrysek » 19 lutego 2017, 05:32

Przeciwmgielne... W zderzaku. Tam mam H1.
Świeca jakby ich nie było.. .jak świeczki jakieś.
Próbowaliście coś?
Jakieś ledy?? Czy coś zwykłego tylko mocno wysilonego (typu +120%)?
No i żeby grało to z xenonami...
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS

Postprzez lec » 20 lutego 2017, 12:36

w 02rs przedFL w zderzak mozesz wlozyc sobie Osram Hyper:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/OSRAM-Cool ... W-DUO/1025

wszystko inne będzie tam wyglądac kiepsko.

Alternatywmą są drogie zestawy led, bo tanich tam nie nie wlozysz lub nie ma sensui ich tam wkladac (rozmiar + błędy)
lec
MotoHID.pl

Postprzez Tygrysek » 20 lutego 2017, 17:06

Mam rozumieć że one nie mają homologacji przez ta barwę?
Do tego postojowki w5w cool blue intense (bo takich hyperow nie znalazlem).. ??
Obrazek

Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Postprzez lec » 20 lutego 2017, 17:37

tak, off-road only

postojówki taniej kupisz Philipsa whitevision: http://sklep.motohid.pl/pl/p/Philips-W5 ... -para/1655

dla mnie świeci to tak samo jak Osramowskie - po co wiec przepłacac. Chyba ze chcesz w leda pójśc, ale w przypadku twojej O2 na trwałe rozwiązanie musialbys wydac circa 60-70 zł
lec
MotoHID.pl

Postprzez Tygrysek » 20 lutego 2017, 17:42

Hmm.
Dzięki za konkretne podpowiedzpodpowiedzi.
Obrazek

Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Postprzez lysaglaca » 24 lutego 2017, 23:02

Ja używam Osram unlimited i jestem mega zadowolony jeżdżę od roku po spaleniu się przetwornicy od motohid po niespełna roku użytkowania światło co prawda nie takie białe jak na hidah ale bielsze niż na zwykłych zarowkach za to widoczność dużo większa

wypociny wyduszone z pilota do mikrofalówki Z3
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez matrix82 » 9 marca 2017, 17:12

Ostatnio założyłem sobie dla spróbowania Osram Hyper 5000k, i jak szybko je założyłem tak szybko wylądowały w koszu. Zdjęcia robione na tym samym aucie, tym samym aparatem i przy tych samych ustawieniach
Obrazek
Obrazek
matrix82
Stella +
Stella +

Auto: LEON I FR
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez lec » 9 marca 2017, 17:26

zwykłe czy plusy ? ponadto porównywanie ich z NBU to jak zestawianie malucha z Mercem AMG :P
lec
MotoHID.pl

Postprzez matrix82 » 9 marca 2017, 18:38

Hyper plus, ale na te wszystkie "plus" "+120%" itp nie patrzę, jak wyjechałem nocą z Hyperami, to po 100m zastanawiałem się czy nie zawrócić i nie zmienić.. ale fakt obie żarówki mają inne "priorytety". Foto dałem dla tych co się zastanawiają co wybrać.
matrix82
Stella +
Stella +

Auto: LEON I FR
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez lec » 10 marca 2017, 10:39

ok, tylko sens byłoby dac zwykłą żarówke - np Intense i Hyper - bo w tej chwili pokazales ze NBU swieci zajebiscie mocno a Hyper do d.... , natomiast brak zdjec które pokazują w czym Hypery biją na głowe NBU i dlaczego niektórzy decydują sie je kupić - tj kolor światła - przy zachowaniu jeszcze jego sensownej ilosci - wystarczającej dla typowej jazdy miejskiej.

Innymi słowy - bardzo stronnicze zestawienie.
lec
MotoHID.pl

Postprzez Tygrysek » 10 marca 2017, 23:02

No to ja przedstawię Wam porównanie jakiejś tam świeczki osram no name i Osram Hyper +50% , H1 w przeciwmgielnych.

Załączone tylko przeciwmgielne:
- zwykła osram
- osram hyper +50%
Obrazek
Obrazek

Tutaj lampy:
Obrazek
Obrazek

Widoczność na hyperach lepsza, jasność lepsza... ogólnie na +.
Obrazek

Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Postprzez lec » 11 marca 2017, 13:09

czyli to co pisałem wyżej - co z czym porównujemy ma ogromne znaczenie :)
lec
MotoHID.pl

Postprzez lysaglaca » 11 marca 2017, 22:43

A co z nowymi osramami laser co sądzicie?

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 12 marca 2017, 09:04

Kolejny wynalazek typu +...% więcej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez lysaglaca » 12 marca 2017, 11:34

Na unlimited przejezdzilem rok czasu i jestem z nich mega zadowolony bo i światła dużo widicznosc lepsza nawet w deszczu i do tego bielsza barwa od zwykłych wiadomo nie tak biała jak na xenonach itp więc pytam o te nowe laser bo unlimited mają +110% a lasery +130% tylko niby żywotność mniejsza

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 12 marca 2017, 15:19

Nie wiem jaki czuły trzeba mieć wzrok aby odczuć te dodatkowe procenty. Tym bardziej że wartość max strumienia świetlnego i tak nie może być większa od dopuszczalnej normy. Co do trwałości to okres od 6-12 miesięcy pewnie wytrzymają.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez piotrassenior » 12 marca 2017, 20:58

Założyłem parę dni temu Osramy Unlimited'y, wcześniej latałem na X-Lookach i światła przez autem jest dużooo więcej. Już nawet o zmroku widzę poświatę że "coś świeci" przy tym aucie. Na pewno jest niebo a ziemia jak chodzi o widoczność do przodu oraz "po bokach".
Barwa nie jest już taka "bajerancka", ale coś za coś ...
Ciekawe ile wytrzymają .. x looki dały radę 10.000km.
Obrazek

Obrazek
piotrassenior
Cupra
Cupra

Region: wielkopolskie
Auto: VW Golf
Silnik: benzyna inny

Postprzez bzykofm » 12 marca 2017, 21:10

piotrassenior napisał(a):Założyłem parę dni temu Osramy Unlimited'y, wcześniej latałem na X-Lookach i światła przez autem jest dużooo więcej. Już nawet o zmroku widzę poświatę że "coś świeci" przy tym aucie. Na pewno jest niebo a ziemia jak chodzi o widoczność do przodu oraz "po bokach".
Barwa nie jest już taka "bajerancka", ale coś za coś ...

Ja jeżdżę na nich kilka miesięcy , wcześniej miałem jakieś badziewia, więc po zmianie był szok.
Jak dla mnie bezpieczeństwo ponad wygląd. Żarówki rewelacyjne.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD

Postprzez StyLowYy » 25 marca 2017, 23:20

Jeżdzę od ponad miesiąca na Tungsram Megalight Ultra +90 % i jestem bardzo zadowolony. Może są i żółte, ale dają dużo światła i o to chodzi. Dla mnie lampa ma mi dawać oświetlenie, a nie szpan. Panowie dzięki za polecanie tych żarówek w tym temacie, bo dzięki temu je kupiłem i jestem pozytywnie zaskoczony w tej cenie raczej nic lepszego by się nie dostało.
StyLowYy
Stella +
Stella +

Region: zachodniopomorskie
Auto: SEAT Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez majkel88 » 7 kwietnia 2017, 21:02

Panowie a co sądzicie o tych --> http://allegro.pl/japonska-zarowka-xtec ... N2ZjNzk%3D ?
Ktoś porównywał do Hyperów 5000K? i skoro te pierwsze mają 6000K to będą świeciły bardziej niebieskim światłem niż Hypery?
majkel88
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon I

Postprzez peter85 » 10 kwietnia 2017, 07:35

skoro te pierwsze mają 6000K to będą świeciły bardziej niebieskim światłem niż Hypery?

Teoretycznie tak i patrząc na mocno zabarwioną na niebiesko barwę żarówki może tak być, pytanie czy żarówki mają w ogóle homologację i są legalne na drogach publicznych (podejrzewam, że tak jak Hypery nie mają i tak jak w Hyperach ilość światła w nocy będzie niewielka :wink: ).
peter85
Sport
Sport

Postprzez glibo » 13 kwietnia 2017, 17:16

z dnia 08-12-2015
glibo napisał(a):
rafaello0016 napisał(a):wrzuć fotkę jak ci świecą te żarówki BOSCH-A :)

fotografem nie jestem, ale może coś się zobaczy
Bosch Xenon Silver + Philips WhiteVision ,Przeciwmgielne Osram Super
Obrazek
Obrazek
a tu sam Philips WhiteVision
Obrazek
i dzis bosch silver sie przepalił czyli wytrzymał 16miesiecy :roll:
2x1m ponad 425Ps i 700Nm
glibo
Sport
Sport

Auto: 1m1