Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Migająca kontrolka świec żarowych

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Migająca kontrolka świec żarowych

Postprzez Toyo723 » 29 listopada 2014, 15:56

Witam, od jakiegoś miesiąca miga mi kontrolka świec żarowych, auto Leon 1P 2008rok 1.9tdi BLS. Czytałem na innych forach że to wina uszkodzonego czujnika stopu, sprawdzałem u siebie i żadnego czujnika nie mam przy pedale hamulca (może ze względu na częstość awarii zastąpili go innym rozwiązaniem w nowszych modelach). Komplet świec żarowych wymieniłem momentalnie jak tylko zaczeła mi mrygać, kilka miesięcy wcześniej jak podpiąłem go pod komputer wykazało mi że mam otwarty obieg świecy nr 1 i nr 2 ale nic mi ani we wcześniejszą zimę ani w ogóle nie wyświetlało, po wymianie świec komputer wykazał, że niby mam otwarty obieg świecy nr1 i nr4. Mam kilka pytania czy może jest taki czujnik stopu w leonie jak tak to gdzie? Drugie pytanie co może być inną przyczyną że miga mi ta kontrolka (skoro świece nowe)? Miał ktoś podobny przypadek? Pozdrawiam :)
Toyo723
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2 1.9TDi
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Migająca kontrolka świec żarowych

Postprzez pawell » 20 maja 2015, 18:44

Podpinam sie pod temat. Sam kilka dni temu mialem przypadlosc migającej kontrolki od świec a wygladalo to nastepujaca. Jadąc okolo 120km/h na 5 biegu wrzucilem bieg 6 i gaZ a tu nagle samochod jakby stracil moc i zaczela migac kontrolka od tych swiec. Z migajaca kontrolka przejechalem jeszcze okolo 15km po czym zatrzymalem sie ostudzilem auto zgasilem i ponownie po krotkiej chiwili odpalilem. Kontrolka przestala migac. Co moglo byc przyczyna migajacej kontrolki? silnik BMN 2.0 170KM
pawell
Stella
Stella

Auto: LEON 2 FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez lucasnufc » 20 maja 2015, 18:54

A sprawdzałeś żarówki od światła stopu?
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Postprzez pawell » 20 maja 2015, 18:59

tak i jest ok. Zreszta wydaje mi sie ze jak by bylo cos ze stopem to ta kontrolka ciagle by sie swiecila a nie migala a poza tym jak zarówka byla by spalona to po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu kontrolka migala by nadal.
pawell
Stella
Stella

Postprzez lucasnufc » 21 maja 2015, 08:11

Nie pamiętam już czy u mnie kontrolka paliła się cały czas czy mrugała jak u Ciebie... W każdym razie miałem pęknięty wężyk przy EGR.. po wymianie wężyka problem ustał
lucasnufc
Sport
Sport

Postprzez pawell » 22 maja 2015, 19:55

a skad ta strata nagla mocy?

-- 22 maja 2015, 20:55 --

lucasnufc, zauważyłem dzis jak chcialem sprawdzic wężyk ze wlasnie EGR mi "puszcza" moglo byc stad to swiecenie tej kontrolki?
pawell
Stella
Stella

Postprzez lotkaman » 23 maja 2015, 14:21

Witam,
ja również chciałbym dopytać o migającą lampkę świec żarowych...

Dziś byłem na jeździe testowej leona 2.0cr 170KM DSG , auto mojego kolegi, zadbane itd. raczej nie ma z nim żadnych problemów. Pojechaliśmy na stację diagnosyczną, zrobiłem ok 100km i generalnie wszystko hula super.

Natomiast w połowie testu, wjeżdżałem na dość duży krawężnik i był to wjazd mało delikatny że tak powiem :) no trochę autem bujnęło itd. dokładnie w tym momencie zaczęła migać lampka świec żarowych, mignęła 3 albo 4 razy i zgasła. Później już się to nie powtórzyło ani razu.

Pojechaliśmy od razu podłączyć auto pod komputer, ale żadnych błędów nie wykazał... pytanie, czy to może być coś poważnego? czy może od tego niedelikatnego wjazdu na krawężnik coś na chwilę nie stykało (bezpiecznik, żarówka stopu?) i dlatego tylko na chwilkę zapaliła się ta kontrolka?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź, bo chciałbym dzisiaj finalizować tranzakcję, a tylko ten element mnie zaniepokoił ..
lotkaman
Stella +
Stella +

Auto: leon top sport

Postprzez pawell » 23 maja 2015, 17:48

Wydaje mi sie ze jesli kontrolka po chwili zgasla bez gaszenia silnika to moglo byc cos ze stopem. Moze przez wjazd wlasnie na kraweznik cos przestalo łaczyc. Ja kiedys mialem tak samo w VW tyle ze wtedy pamietam kontrolka nie migala tylko swiecila ciagle. Wlasnie to troche dziwne ze po podlaczeniu pod kompa nic nie pokazuje bo teraz w moim Leonie tez nic po podpieciu nie pokazalo żadnego bledu,
pawell
Stella
Stella

Postprzez lotkaman » 23 maja 2015, 21:13

no miejmy nadzieję, autko już kupione bo oprócz tego incydentu cała reszta w stanie lepszym niż dobry :)
oby służył :))
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez lucasnufc » 24 maja 2015, 19:36

Jeśli ci zgasła kontrolka to to było przyczyną. Tak jak mówię, u mnie świeciła sie a po wymienie wężyka od egr zgasła na wieki.
lucasnufc
Sport
Sport

Postprzez pawell » 25 maja 2015, 19:51

...wieków, amen :mrgreen: :brawo: U mnie niestety wczoraj znowu zaswiecila i znowu spadek mocy :( nie wiem co go boli. Dzis co prawda wszystko wrocilo do normy i nawet wrecz przeciwnie jechal jakby go opętało :D ale tak czy owak nie zmienia to faktu ze cos jest nie tak. Nikt nie potrafi nic podpowiedziec??
pawell
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 26 maja 2015, 05:40

pawell napisał(a):Nikt nie potrafi nic podpowiedziec??

z takich opisow to jedynie wrozbita Maciej moze pomoc

powinienes juz wiedziec ze kontrolka swiec zarowych oznacza " bledy w sterowaniu silnikiem " i przyczyn moze byc wiele ( czytaj setki )
czujnik stop tak, ale wtedy nie przechodzi w tryb awaryjny

jak Ci sie nie chce kupic kabla za 150zl i zczytac bledy, potem wkleic na forum lub wygooglowac numery i wiedziec co auto boli,
to pozostaje jezdzic do momentu az cos kleknie.. oby nie byla potrzebna laweta
jak auto przechodzi w tryb awaryjny ( odcina czesc mocy ) to nie sa pierdoly
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez pawell » 26 maja 2015, 10:32

Tak jak pisalem po podpieciu pod kompa bledow nie pokazuje. Jedynie to chyba pozostaje zrobienie logow tylko pytanie czy wystarcza dynamiczne tylko? I na ktorym kanale je robic?
pawell
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 26 maja 2015, 10:53

nie ma takiej mozliwosci zeby auto nie pokazywalo bledow jesli przeszlo w tryb awaryjny, cuda jakies

chyba ze podpinane pod starego VAGa a nie VCDSa

jak zrobic logi, wszystko opisane na forum
miroA3
FR
FR

Postprzez pawell » 26 maja 2015, 13:07

Podpinany byl pod Delphi. Bledu nie pokazal zadnego moze dlatego ze po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu kontrolka juz nie migala. Fakt powinien jakis slad po migajacej kontrolce zostawc ale nie ma nic.
pawell
Stella
Stella

Postprzez lotkaman » 28 maja 2015, 19:05

u mnie jednak błąd powrócił dwukrotnie, w przeciągu kilku dni. Lampka zaczęła migać, i po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach zgasła. Raz udało mi się sprawdzić światła stop w momencie kiedy migała - wszystkie świeciły prawidłowo.
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez Maly_P_kow » 29 maja 2015, 07:30

U mnie pojawiała się spiralka i tryb awaryjny przy błędzie P2564.
Maly_P_kow
Stella +
Stella +

Auto: Leon II

Postprzez pawell » 29 maja 2015, 17:29

Maly_P_kow, Sprawdzales co oznacza? Byl przy tym spadek mocy?
pawell
Stella
Stella

Postprzez Maly_P_kow » 29 maja 2015, 19:08

Z googli nie wiele moge wyczytać. Spadek mocy był bo w trybie awaryjnym nie działa turbo. Miałem tak dwa razy i za drugim razem pojawił się Check engine ale on też sam się usunął :)
Maly_P_kow
Stella +
Stella +

Auto: Leon II

Postprzez Tom-Tdi » 30 maja 2015, 21:41

Maly_P_kow napisał(a):Spadek mocy był bo w trybie awaryjnym nie działa turbo. Miałem tak dwa razy i za drugim razem pojawił się Check engine ale on też sam się usunął :)

bo zadane ciśnienie nie zostało osiągnięte, co w rezultacie objawia się Check'iem, jak turbo znów zacznie ładować, Check zgaśnie.....
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Region: zagranica
Auto: Leon Cupra R
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pawell » 31 maja 2015, 07:23

Tom-Tdi, czyli wina leży po stronie turbosprężarki???? czy jakis zawór jest uwalony lub wystepuje nieszczelnosc?
pawell
Stella
Stella

Postprzez Tom-Tdi » 31 maja 2015, 10:11

pawell napisał(a):Tom-Tdi, czyli wina leży po stronie turbosprężarki???? czy jakis zawór jest uwalony lub wystepuje nieszczelnosc?

Tego to nie wiem, musisz zlogować auto/sczytać ewentualne błędy, niekoniecznie tryb awaryjny może być spowodowany turbiną.
Musisz znaleźć przyczynę trybu awaryjnego - co powoduje, że turbina zostaje "wyłączona"?
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Auto: Leon Cupra R
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lotkaman » 7 czerwca 2015, 13:15

w moim przypadku - na 99% uwalona była gruszka. Po wymianie na nową (oryginał, koszty wyrywają włosy z głowy :) ) przejechałem 250 km i po pierwsze żadnych błędów nie pokazał, dwa że auto sprawuje się wg mnie dużo lepiej. Pisałem tu w osobnym temacie o problemie z oryginalnym zestrojeniem skrzyni dsg (wg mnie tak nie da się jeździć - przynajmniej po mieście), to auto na tyle lepiej reaguje na gaz, że w tej chwili pracuje to o wiele lepiej niż przed naprawą, ale mimo wszystko skrzynia będzie musiała zostać trochę inaczej zestrojona.

Jeśli kogoś interesują koszty, to sama gruszka oryginalna kosztowała 720zł. Ale tylko ta była dostępna od ręki, a ja do poniedziałku czekać nie mogłem bo byłem u rodziców i dziś powrót - a leon odcinał turbo co i rusz. Teraz - póki co śmiga.
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez danielrafal » 7 czerwca 2015, 20:28

w leonie 1 Miałem taki sam problem. Okazało się że był walnięty akumulator robił zwarcie po wymianie na nowy problem ustąpił. A gdy sprzedawałem go po jakimś roku to zmieniłem na stary i problem powrócił i musiałem włożyć nowy .
danielrafal
Stella
Stella

Auto: seat leon 2
Silnik: BLS 1.9

Postprzez lotkaman » 12 czerwca 2015, 09:42

Wymieniłem gruszkę na oryginalną, błędy na 300km zniknęły po czym wróciły ponownie - check engine i migające świece żarowe.
Błędy jakie wyskakują to błąd doładowania turbosprężarki i błąd klap rury ssącej...

W przyszłym tygodniu będę musiał oddać auto na diagnostykę - wstępne podejrzenia to wiązka lub sterownik komputera ... :(
lotkaman
Stella +
Stella +

Postprzez mihcio121 » 20 czerwca 2016, 19:24

Podpinając sie pod temat swiec. W moim Leonie 2.0 170km swiece zarowe przy kazdym rozruchu migaja co wlasnie sprawia ze przy jezdzie z migającą spiralką auto nie ma mocy (tryb awaryjny) lecz zauwazylem ze jesli przekrece zaplon poczekam pare sekund do nagrzania swiec a nastepnie wyjme kluczyk ze stacyjki i szybko spowrotem wloze i odrazu odpale bez czekania to swiece nie migaja i auto normalnie ma moc. Czy ktos mial taki przypadek i wie co jest przyczyna?
Był 1M 1.6 SN >>> jest 1P 2.0 FR BMN
viewtopic.php?f=33&t=57504
mihcio121
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1P

Postprzez Lipton » 10 lipca 2016, 15:13

u mnie walnięty był intercooler. Po wymianie wszystko wróciło do normy. pozdrawiam
Lipton
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Seat Leon FR
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Andrut » 12 lipca 2016, 14:38

Inną ciekawa przyczyna takiego zachowania (migająca kontrolka świec żarowych, tryb awaryjny a w końcu kontrolka check engine) jest także zacinający się EGR.
Jak napisał:
miroA3 napisał(a):kontrolka świec żarowych oznacza " błedy w sterowaniu silnikiem " i przyczyn może być wiele ( czytaj setki )

Tak więc odrazu podpiąłem się do kompa i wyrzuciło mi błędy w zaworze (czy czujniku, już nie pamiętam) recyrkulacji spalin.
Auto wpadało w tryb awaryjny kilka razy dziennie po czym przez następne 2 tygodnie był spokój.
EGR z chłodniczką spalin drogi ~1400 PLN + wymiana która jest trochę problematyczna z racji położenia EGR-a
Z tego co wyczytałem na forum skody, grupa VW miała problem z wadliwą partią tych EGR-ów
Andrut
Stella +
Stella +

Auto: Black and White

Postprzez neib » 6 września 2016, 20:55

W moim przypadku migająca kontrolka swiec żarowych oznajmiła mi bratkiem tempomatu ,po podpięciu pod komputer okazało się ze walnięty czujnik stopu który został wymieniony ,a jeszcze od zapalenia kontrolki świec żarowych cały czas po przekręceniu kluczyka palą się wszystkie stopy czujnik nowy po odłączeniu czujnika dalej pali się stop nie wiem co się dzieje ,proszę o jakąś radę
neib
Stella
Stella

Auto: seatleon 2
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez facet03 » 7 września 2016, 12:56

U mnie to najprawdopodbniej był pedał gazu - czujnik - taki błąd pokazał vcds po podpięciu. Pedał wymieniony - zrobione 100 km - narazie błędu nie ma, w przyszłym tygodniu dłuższa trasa i zoabczymy czy to pomogło, oby !!!
facet03
Cupra
Cupra

Auto: Leon

Postprzez LordYabol » 13 lutego 2017, 15:05

Witam, pozwolę sobie odkopać ten temat.
Mianowicie mój problem następująco:
Jakoś tak w październiku po raz pierwszy zaczęła migać kontrolka od świec żarowych dodatkowo auto nie miało mocy - brak turbo, jednak ten problem pojawił się jednego dnia a drugiego już nie. Ogólnie pojawiał się co kilka dni, raz z dłuższą przerwą na 2 tyg, ale wtedy pojawił się juz CHECK ENGINE. Udałem się do elektromechanika, który podpiął komputer i stwierdził, że problem jest ze zmienną geometrią turbiny czy tam wspomniał też cos o EGRze (techniczny bełkot, którego nie rozumiałem).
Stwierdził, że błąd nie jest stały i można go skasować przy czym zalecił przeciągnąc auto na wyższych obrotach. Nie było problemu, aż do dzisiaj. Znów rano migała kontrolka od świec, po powrocie z pracy chciałem sprawdzić czy błąd bedzie sie pojawiał po zagrzaniu silnika i ponownym jego włączeniu. Ku mojemu zaskoczeniu dodatkowo przestał działac wskaznik od temperatury silnika :)
Jutro odwiedze znowu elektromechanika, teraz pytanie do was:
Co sugerujecie? Na co powinienem sie nie dać nabrać u speca?
LordYabol
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: CAXC 1.4

Postprzez JacaTouran1979 » 13 lutego 2017, 23:54

To pojedz do takiego , który sprawdzi samochód jak należy i nie będzie bzdur pitolil, że błąd nie jest stały to można skasować :) . Bzdura nad bzdury.
Niech Ci poda numer bledu i napisz co wyszło to Ci doradze co i jak.
Pozdr
Tel 509963064
JacaTouran1979
Stella
Stella

Auto: Touran

Postprzez LordYabol » 14 lutego 2017, 09:26

Bylem, mam caly wydruk:

P046C00 - czujnik 1 sygnalu zwrotnego z ukladu wydechowego; sygnal nieprawidłowy
- nieciągle

P256300 - czujnik polozenia elermentu sterujacegop doladowaniem turbosprezarki; nieodpowiedni
-stale
LordYabol
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 14 lutego 2017, 09:41

LordYabol napisał(a):P046C00

viewtopic.php?f=39&t=50592

jaki Ty masz silnik ?? warto napisac, czyzby 1.6tdi...

LordYabol napisał(a):P256300

pierwsze, nieszczelnosc
drugie, gruszka od turbo
miroA3
FR
FR

Postprzez LordYabol » 14 lutego 2017, 10:47

Tak 1.6 tdi cr
LordYabol
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 14 lutego 2017, 11:21

no to masz odpowiedzi,

1. EGR
2. gruszka turbo
miroA3
FR
FR

Postprzez LordYabol » 11 marca 2017, 05:29

Jaki może byc koszt zrobienie tego? Można z tym jeszcze troche pojezdzić czy niezwłocznie oddac do naprawy?

-- 11 marca 2017, 05:29 --

Witam ponownie. Problemów ciąg dalszy.
Gruszka turbiny została wymieniona, a nadal wywala ten sam błąd i auto traci moc. 500zł, że tak powiem poszło się chędożyć . Ktoś ma jakiś pomysł? Za chwile pewnie wymienie cały silnik...
LordYabol
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 11 marca 2017, 06:49

A nie turbina do czyszczenia ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Jack_Daniels » 11 marca 2017, 08:06

LordYabol
Post nad tobą kolega miroA3 opisał ci co jest uszkodzone według błędu który wypisałeś.

Zawór EGR
Gruszka

Zrobiłeś jedno a drugie?wymieniłeś gruszkę, fajnie ale może dałoby sie ja rozruszać ?

PS nic nie poszło sie chędożyć, tylko nie zrobiłeś wszystkiego.

Jest tak jakbyś wymienił opony ale ich nie nabił tlenem i dziwisz sie ze znów musisz je wymienić.
Jack_Daniels
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: BWA 2.0

Postprzez Jack_Daniels » 11 marca 2017, 08:07

Zapytam kolegów z ciekawości, a przepływomierz, może mieć cos wspólnego ?
Jack_Daniels
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: BWA 2.0

Postprzez offca » 11 marca 2017, 08:29

Ja miałem również problem z migającą kontrolką świec żarowych w swoim FR, okazało się że przyczyną była klapa gasząca, po wyczyszczeniu jak na razie nie wywala błędu, nie wymieniałem na nową ponieważ szykuję się do programu i doradzono mi żeby przed i tak ją wyłączyć wraz z EGR oraz usunięciem DPF-a
Moc jest Bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a turbo podstawą... :D
offca
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Postprzez LordYabol » 11 marca 2017, 09:55

Jack_Daniels napisał(a):LordYabol
Post nad tobą kolega miroA3 opisał ci co jest uszkodzone według błędu który wypisałeś.

Zawór EGR
Gruszka

Zrobiłeś jedno a drugie?wymieniłeś gruszkę, fajnie ale może dałoby sie ja rozruszać ?

PS nic nie poszło sie chędożyć, tylko nie zrobiłeś wszystkiego.

Jest tak jakbyś wymienił opony ale ich nie nabił tlenem i dziwisz sie ze znów musisz je wymienić.

Ja tego nie robiłem sam, tylko mechanik który był polecany przez kilka osób (w tym wujka, który był poprzednim właścicielem auta) więc ufam że zna się na robocie.

Rzecz w tym, że po wyciągnięciu starej gruszki sprawdził turbinę i stwierdził że wszystko jest ok, a po wlozeniu nowej wszystko było regulowane przy pomocy komputera. Sprawdzone też było wczasie jazdy i twierdził że wszystkie wskaźniki są takie jak powinny być. Sama kontrolka świec zapaliła się dopiero po przejechaniu ok 30km kiedy zjechałem z drogi ekspresowej i stałem na światłach.

Sam EGR został póki co zaślepiony.
LordYabol
Stella
Stella

Postprzez wesol » 11 marca 2017, 10:05

Problem w tym ze zle tez interpretujesz bledy. Blad EGR to zarowno moze byc przyczyna zasyfienie egr'u jak i problem z elektryka na EGR. Tak samo z sterowaniem turbina- tu tez albo gruszka i jeszcze jak masz ja z elektronika polozenia tej sztangi to mozna powiedziec ze ona moze miec w srodku defekt. tak smao sama geometria moze sie klinowac czyli zaluca sygnal pozadany z rzeczywistym i cisnieniem doladowania. EGR tez wpolywa na doladowanie turbo bo wiecznie otwarty to turbo pompuje w niebiosa. W tych tematach Jaca bedzie tu raczje niedoscigniony gdys na codzien robi to od regeneracji turbin po naprawy aut i tuning. Fajnie jaknys podal jaki masz silnik bo juz sie gubie o ktorym mowa bo temat chyba zaczety o BLS a problemy laduja podobne z innymi silnikami.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez LordYabol » 14 marca 2017, 19:32

Silnik to 1.6 tdi cr.

Koleś co mi z tym robi chyba się podda za chwile.
Wymieniona gruszka turbiny, wszystko przechodzi adaptacje tak jak należy. Sprawdzone wszystkie przewody czy gdzieś się ciśnienie nie traci.
Dzisiaj sprawdzony jeszcze przetwornik (o ile dobrze pamietam tak sie to nazywa, taka "kostka" jakies 15-20 cm na prawo od gruszki) i nic.
Nadal wywala błąd.

Nie wiem czy autoryzowanego serwisu nie odwiedze
LordYabol
Stella
Stella

Postprzez JacaTouran1979 » 16 marca 2017, 23:18

LordYabol napisał(a):Bylem, mam caly wydruk:

P046C00 - czujnik 1 sygnalu zwrotnego z ukladu wydechowego; sygnal nieprawidłowy
- nieciągle

P256300 - czujnik polozenia elermentu sterujacegop doladowaniem turbosprezarki; nieodpowiedni
-stale

Daj mi to auto, zrobię bez problemu.
Jak chcesz to dzwoń 509963064 i umawiaj termin.
Tel 509963064
JacaTouran1979
Stella
Stella

Auto: Touran

Postprzez Drawek » 7 kwietnia 2017, 17:21

Witam

Problem świec zarowych występuje u mnie około 2 tygodnie. Odstawiłem auto do mechanika... oczywiście opisałem problem że spadek mocy i kontrolka wyskakuje po dłuższej jeździe autem. Mechanik po wczytaniu problemu w pierwszej kolejności wskazał problem przepływki , została wyczyszczona. Zaraz po wyjeździe od mechanika nie minęło 30 min jazdy błąd wyskoczył ponownie. Mechanik kazał wymienić przeplywke na prawie nową ... wymieniona. Muszę się przejechać czy coś to da.... macie może jakieś sugestie.
Drawek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2

Postprzez facet03 » 7 kwietnia 2017, 20:54

Podłączany był komputer ? U mnie to był pedał gazu i urwany kabel idący do pedała gazu ..
facet03
Cupra
Cupra

Auto: Leon

Postprzez Drawek » 9 kwietnia 2017, 09:21

Tak komp był podłączony. Znaleziono jeden błąd- 7329 miernik masy powietrza (g70). Nie wiem czy komputer konkretnie zdefiniował tą usterkę...
Drawek
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 9 kwietnia 2017, 11:32

Ale co miernik masy powietrza? Ci on pokazuje czy moze nic nie pokazuje i przyjmuje ecm wartosc zastepcza. Czemu ci ludzie konsekfentnie nie podchodza do sprawy. Niby im zalezy na naprawie auta ale olewaja wszystko.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez Drawek » 9 kwietnia 2017, 13:10

Nikt nie olewa sprawy...
Zapodaje wydruk otrzymany od mechanika może z lekka rozjaśni temat.
Dzisiaj zostały sprawdzone przewody , wszystko gra... dalej nie wiadomo o co chodzi...

Obrazek
Drawek
Stella +
Stella +

Następna strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel