Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drugi przegląd (25 tys)

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drugi przegląd (25 tys)

Postprzez Leonek_bezogonek » 28 marca 2017, 11:12

Co byście robili?
Na pierwszym (przy 15 tys) wymieniłem olej z filtrem (zalałem Castrolem) w ASO.
Teraz wymieniłbym olej nieco szybciej (bo czipnięty), chyba zaleję Motulem Specific 5w40, chyba, że polecacie inny (Mobil lub Liquy?).
Filtr powietrza może jeszcze? (przy ok 20 tys był sprawdzany i pro forma przedmuchany). Filtr kabinowy?
A klima? Auto odebrane z salonu na początku kwietnia ub.r., więc może pasuje wymienić płyn?
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Auto: Leon 3 FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Drugi przegląd (25 tys)

Postprzez d4rk89 » 28 marca 2017, 21:18

ja wymieniam co 15 tys: olej Millers Oil EE 5w30 + filtr oleju + filtr powietrza+ filtr kabinowy. Przy 45 tys wymienię teraz także olej skrzyni biegów dodatkowo i hamulcowy.
d4rk89
Stella +
Stella +

Auto: LEON III FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Leonek_bezogonek » 29 marca 2017, 09:44

A z klimą coś robisz?
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez adbur » 29 marca 2017, 10:37

Ile trzeba w ASO zapłacić za 2-gi przegląd ? Generalnie chodzi mi o przybliżone koszty. Materiały z ASO.
adbur
Signo
Signo

Region: zachodniopomorskie
Auto: Ateca
Silnik: benzyna inny

Postprzez Leonek_bezogonek » 29 marca 2017, 11:20

Ja płaciłem chyba za wymianę oleju coś ok 170 zł (olej własny)
Ok, to reasumując
1. Zastanawiam się, czy jechać do ASO, tylko ze swoim olejem (tak jak za pierwszym razem) i wymienić w/w filtry. Czy nie wymienić w warsztacie na Prandoty (w Krakowie), gdzie przez 8 lat serwisowałem swoją Skodę (robią głównie Skody, ale w ogóle cały VW). Dla gwarancji oleju z filtrem wymieniać nie muszę, a kabinowy czy powietrza to też ASO nie jest potrzebne. Nie wiem, czy nawet potrzebny byłby reset licznika?
Ale może do ASO? Zakładam, że standardowo nie podłączają się online, ew może im powiedzieć, żeby nie sprawdzali żadnych aktualizacji? (mam czipniętego)
2. A świece? Bo nie wiem, czy już nie pasuje wymienić.
3. Przy LL norma chyba musi być 504, przy wymianie co 10-15 tys wystarczy 502? Nie do końca rozumiem o co chodzi z 507
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 29 marca 2017, 12:39

1. Jeśli masz przegląd standardowy LL to przy dodatkowej wymianie po 15kkm nie potrzeba niczego resetować - po prostu standardowo przywoła Cię na serwis LL po 30kkm lub wcześniej
2. Świece są do wymiany na 2 przeglądzie LL, po 60kkm
3. Dla serwisu LL musi być olej 504, dla stałego co 15kkm wystarczy norma 502. 507 to norma dla turbodiesla
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Leonek_bezogonek » 29 marca 2017, 13:50

Krótko mówiąc
1. Od pierwszej wymiany z Castrolem LL przejechałem 10 tys, to dla zachowania gwarancji muszę podbić za kolejne 20 tys, czyli teraz nie.
2. Świecie po zchipowaniu w Unitronicu polecili zmieniać częściej, nawet po 30 tys km, dlatego się zastanawiam nad zmianą teraz. Ma to sens? Bo trochę mocy / momentu doszło.

Jeszcze mam pytanie, przyjmijmy, że wezmę Motula, nie czaję różnicy między X-clean, X-cess i Specyfic. Wszystkie spełniają normy 502/505, wiec chyba pasują?
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 29 marca 2017, 15:02

1. Musisz jechac na przegląd zgodnie ze wskazaniem komputera pokładowego - będzie to max 30kkm i 2 lata, ale w zależności od sposobu jazdy może być wcześniej. Zauważ, że jeśli nie pojedziesz do ASO na wymianie i zalejesz u nich olej 502, to powinieneś potem po 15kkm go u nich wymienić - nie wiem jednak czy ma to tak duż eznaczenie skoro masz chipsa.
2. No to tutaj nie pomogę - dla serii jest 60kkm, ale jesli tuner zaleca po 30kkm, to chyba bym założył, że wie co mówi :)

Temat oleju to niekończąca się opowieść - można zgłębiać wątki i fora a i tak każdy powie co innego :)
Te oleje różnią się na pewno parametrami (lepkością w różnych temperaturach, TBN/HTHS i jeszcze z 10 różnych paranetrów), ale który jest najbardziej pasujący o TSI to nie wiem czy ktoś wie :)
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Leonek_bezogonek » 29 marca 2017, 15:26

1. No jak teraz po wymianie nie przyjadę do ASO za 15-20 kkm max (od wymiany mam teraz 10) to będzie problem z gwarą, więc chyba ma :) Przy wymianie nie powinni sprawdzać chipa, ale dla pewności mogę poprosić, aby nie sprawdzali, czy nie ma jakiejś aktualizacji :)
2. Zamówiłem już świece NKG w Intercars po dobrej cenie i chyba wymienię.

Co do oleju wziąłem w końcu Motula Specific 5w40, kosztuje ciut mniej od X-cess, a spełnia wszystko. Też w Intercars, razem z filtrem Mann.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez pinkibass » 29 marca 2017, 16:01

1. Teraz nie ma problemu - mają w systemie, że masz zalany fabrycznie olej LL więc normalna wymiana przypada po 30kkm. Ale jak na 30kkm przyjedziesz z olejem 502 to odnotują to w systemie. I brak przyjazdu do nich po 45kkm może się skończyć różnie. Niby można serwisować auto nawet poza ASO bez utraty gwarancji, ale w praktyce wiadomo - silniejszy ma rację.
Ja nawet na wymiany po 15kkm jeździłem do ASO - 99 zł za wymianę, olej swój, cena filtra jest i tak nie tak dużo wyższa niż w sklepie.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Jos » 1 kwietnia 2017, 16:57

Filtr kabinowy wymień, mój przy 29 tys był tak zapchany że ledwo wiało z nawiewów, nawet zgłosiłem na reklamacje ;)

Tam są węglowe filtry, są fajne bo blokują alergeny i zapachy ale szybko się zapychają. Ok 80 zl w aso.
Jos
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR

Postprzez piotrmat79 » 2 kwietnia 2017, 09:37

Żeby mieć spokój z klimą i itp filtr kabinowy zaleca się wymienić nawet 2x w roku. Oczywiście ASO mówi, że raz na 2lata - dla mnie to jakas kpina. Zawsze w każdym aucie wymieniałem na wiosnę i na jesień wtedy był spokój z klimą i nawiewem. Jednak każdy robi jak uważa.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez Rychu » 2 kwietnia 2017, 12:08

Tez zalecałbym wymianę filtru p.pyłkowego częściej. Szczególnie jeszcze jak odgrzybiasz klimę to już koniecznie, bo inaczej to słyszałem ze robota na marne, bo cały ten syf z filtra znowu dostanie sie do obiegu.
Ja teraz w Gdańsku w Plichcie dałem za filtr p.pyłkowy 79zł. Więc nawet słabo opłaca się samemu, bo taki sam filtr manna z węglem na allegro chodzi po ~50-60zł + przesyłka. A w ASO Ci jeszcze autko umyją :D
Dodatkowo jeszcze czyszczenie klimy 98zł i wymiana opon 97zł po rabacie.
Rychu
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez Leonek_bezogonek » 3 kwietnia 2017, 10:30

Spoko, dzięki za rady.
Wziąłem wszystkie filtry w Intercarsie, z olejem i jutro jadę do Aso wszystko zrobić. Coś tam przez telefon jęczeli, że przynajmniej olejowy powinien być od nich, ale będą musieli to jakoś przełknąć :) Zastanawiam się czy z klimą trzeba po pierwszej zimie. Na pierwszym przeglądzie mówili, że na wiosnę już pasuje.
Świecie, które wziąłem od razu w Intercarsie zostawię chyba na następny przegląd.
Leonek_bezogonek
Stella +
Stella +

Postprzez szadubaba » 3 kwietnia 2017, 13:40

A w ASO Ci jeszcze autko umyją

i wytra stara koszulka :-D
szadubaba
Sport
Sport