Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pomoc w ocenie wykresu chip tuning

Wykresy z hamowni naszych Leonów

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pomoc w ocenie wykresu chip tuning

Postprzez Seba1405 » 26 kwietnia 2017, 22:43

Witam,

byłem dzisiaj zawirusować moje 1.8 turbo. Niestety, wyszło kilka problemów.
Na początku nie trzymał doładowania, potem przeładowywał. Hamowanie na seryjnym programie wyszło 195 KM, ale doładowanie było tylko 0,4. Po napisaniu programu i podniesieniu doładowania na 1,1 wyszło 249-255 KM. Wynik może fajny, tylko że podczas jazdy po wkręceniu silnika na wysokie obroty i szybkiej zmianie biegu samochód słabnie i dopiero po chwili zaczyna wyrywać. Jest tzw. turbo dziura, ale naprawdę duża, w serii tego nie zauważałem. Jadąc spokojnie nie odczuwa się tego. A jeszcze jedno - po depnięciu i trzymaniu czasami jakby brakowało doładowania, bo delikatnie poszarpuje .
Doszedł kolejny błąd - po powrocie od tunera wywaliło mi checka.

I teraz mam do Was pytanie - patrząc na ten wykres (pod linkiem) co byście zrobili na moim miejscu? Zmniejszylibyście moc? Żeby ta dziura przy wysokich obrotach przy zmianie biegu nie była tak odczuwalna, czy może to jest wina (tak jak powiedział mi tuner) zaworu N75, ewentualnie gruszki na turbinie, lub jakiegoś podciśnienia?
Czy ta moc 250 KM to nie za dużo? Dodam że mam zrobiony tylko przelotowy wydech i sportowy filtr powietrza, a reszta jet z serii.

Bardzo proszę o poradę.

Dodam że teraz samochód zasuwa jak mały samochodzik. Dzisiaj padał deszcz i praktycznie nie dało się wyrwać jako pierwszy ze świateł 1,2,3 trzeba ostrożnie z gazem, ale na pewno coś nie gra bo nie jeździ się tak płynnie jak serią. W piątek jadę spowrotem na rolki i będziemy modzić ale może coś podpowiecie

Przesyłam link do zdjęcia:
file:///C:/Users/Seb/Desktop/gif2.gif
Seba1405
Stella
Stella

Auto: Seat Leon cupra R
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Pomoc w ocenie wykresu chip tuning

Postprzez Sebool2006 » 27 kwietnia 2017, 06:00

Link nie dziala.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Seba1405 » 27 kwietnia 2017, 06:21

Seba1405
Stella
Stella

Postprzez Jacol » 27 kwietnia 2017, 12:37

To ciekawe mam dokładnie to samo co opisujesz tylko że ja robiłem chip na jesieni i wszystko grało. Takie objawy zaczęły się u mnie po regeneracji turbiny i wymianie kolektora wydechowego bo stary był pęknięty. N75 i DV zmieniane przed chipowaniem także to można wykluczyć. Niedługo zrobię logi i wrzucę do mojego tematu to może coś beczkę widać.
Ale na 100% te same objawy co u Ciebie tylko u mnie check nie wyskoczył jeszcze. Podepnij kompa i zobacz co to za błąd
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez Fawor » 27 kwietnia 2017, 16:11

no ale jakiego checka Ci wywaliło? 250KM na BAMa z wydechem to normalny wynik (przy rzetelnej hamowni), ale przebieg tego wykresu jest już kiepski. Moment powinien byc o wiele wcześniej, także to turbo wstaje stosunkowo słabo. Jeśli przed modem było wszystko dobrze, a po modzie kiepsko to raczej nie upatrywałbym przyczyn w mechanice ;)
Fawor
Sport
Sport

Auto: EjK9 i CupeR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez Seba1405 » 27 kwietnia 2017, 18:07

To co mam w takim razie zrobić,na pewno jutro będę na rolkach mam kazać wgrać serię czy powiedzieć żeby poprawił program ,co do błędu będę wiedział jutro.
Seba1405
Stella
Stella

Postprzez Fawor » 27 kwietnia 2017, 21:19

jezeli na serii wszystko ok a po modzie kicha to albo poprawka softu, albo wyjezdzasz na serii i nie płacisz :D Przynajmniej dla mnie to sa dwa oczywiste rozwiązania...
Fawor
Sport
Sport

Postprzez Seba1405 » 27 kwietnia 2017, 21:38

Na serii też było słabo było tylko niecałe 220 momentu i 195 koni i słabo ładowało 0.4,0.5 . Może to n75 albo gruszka turbo .
Seba1405
Stella
Stella

Postprzez EDITH » 27 kwietnia 2017, 21:45

Gdzie miałeś robiony program?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
EDITH
Stella +
Stella +

Auto: seat leon
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez Seba1405 » 27 kwietnia 2017, 21:49

MTC w Mińsku
Seba1405
Stella
Stella

Postprzez Fawor » 28 kwietnia 2017, 06:42

Seba1405 napisał(a):Na serii też było słabo było tylko niecałe 220 momentu i 195 koni i słabo ładowało 0.4,0.5 . Może to n75 albo gruszka turbo .

no to gratki dla tunera, który zabiera się za robienie programu niedoprowadzając auta do zdrowej serii. Tak się nie robi.
Fawor
Sport
Sport

Postprzez Seba1405 » 28 kwietnia 2017, 12:43

Byłam dzisiaj ponownie na hamowni.
Facet coś pozmieniał (nie powiedział mi co). Samochód nie ma już takich objawów jak wcześniej, że podszarpywał i było czuć dużą dziurę przy zmianie biegów.
Błąd z którym pojechałem powiedział że był to błąd pedału sprzęgła (nie wiem, niestety sam tego nie sprawdziłem i nie mam pewności czy mnie nie okłamał.)
Przejechałem 50 km (powrót do domu) i znowu wywaliło mi chceka. Jeszcze raz dodam że jeździ mi się teraz o wiele płynniej jak po pierwszym modzie więc myślałem że teraz będzie już wszystko ok.
Po powrocie zajechałem do innego warsztatu sprawdzić błąd i wyszło że to jest błąd: sonda lambda pokazuje zbyt bogatą mieszankę. Po skasowaniu tego błędu dodając gazu komputer cały czas pokazywał zbyt bogatą mieszankę.
I co mam teraz robić? Czy to są źle napisane mapy, czy tak jak powiedział mi mechanik który sprawdzał ten błąd że może to jest uszkodzona sonda lambda lub wtryski, mechanik też powiedział że mogą to być źle napisane mapy.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz (czego na pewno nie było wcześniej) - mam wydech z kwasówki i mam go już jakiś czas i nigdy nie widziałem żeby końcówki wydechu były czarne/obkopcone. A dzisiaj zauważyłem że w środku rur wydechu widać czarne, jakby było obkopcenie.
Doradźcie co robić, bo mechanik powiedział że raczej tak nie można jeździć bo jeszcze wywali mi dziurę w tłoku jak tak będzie się lało paliwo.

Dodatkowo załączam zdjęcie nowego wykresu:
https://zapodaj.net/192a399d52c21.jpg.html
Seba1405
Stella
Stella

Postprzez Fawor » 28 kwietnia 2017, 13:06

Seba1405 napisał(a):Czy to są źle napisane mapy, czy tak jak powiedział mi mechanik który sprawdzał ten błąd że może to jest uszkodzona sonda lambda lub wtryski, mechanik też powiedział że mogą to być źle napisane mapy.

Logi. 001/002/031 na 4tym biegu do 2,5k do odcinki bez palacego się checka czyli zaraz po skasowaniu błedu. Zeby ocenic cały program to od razu 114/115, 003/020.
Fawor
Sport
Sport

Postprzez Seba1405 » 29 kwietnia 2017, 09:19

Zadzwoniłem przed chwilą do tunera. Twierdzi że na pewno nie jest to wina złej mapy tylko coś u mnie z mechaniką - zbyt słaba sonda lambda lub zły czujnik sterowania turbiną.
Czy to możliwe skoro przed chipem nie świecił mi się check?
Zastanawiam się czy nie pojechać do niego jeszcze raz i poprosić żeby spowrotem wgrał mi serię.
A co do logi, to nawet nie ma kiedy i u kogo to zrobić :/

-- 29 kwietnia 2017, 09:19 --

Witam ponownie
W dniu dzisiejszym zakończyłem przygotę z MTC.
Samochód powrócił do serii i pieniądze spowrotem do kieszeni.
Wg tunera to wszystko jest moją winą. Powiedział że powinienem był przyjechać do niego już z przygotowanym samochodem do tuningu, że sam powinienem był zrobić dokładną diagnostykę i wszelkie naprawy a on dokonuje tylko tuningu....
Po majówce zgłaszam się do Kreatora Mocy w Warszawie. Już wiem jak będzie to wyglądało - najpierw dokładna diagnostyka i sprawdzenie samochodu, później ewentualne naprawy i na koniec podniesienie mocy.
Niestety nie do końca wiedziałem jak to wszystko powinno wyglądać. Teraz jestem mądrzejszy.
Seba1405
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 30 kwietnia 2017, 06:55

Czemu decydujesz sie na kreatora? W Warszawie masz wielu innych i lepszych tunerow ;)
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Seba1405 » 30 kwietnia 2017, 09:41

To doradźcie mi do kogo jechać. U kogo nie załatwią mnie tak jak w MTC?
Wielka prośba o pomoc
Seba1405
Stella
Stella

Postprzez odol » 30 kwietnia 2017, 22:21

ja robiłem program w TomaRacing. Przejechane już 3 tys km po programie nic się nie dzieje. Dobre opinie słyszałem jeszcze o Mastertuning, czy Unitronic.
odol
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: diesel inny

Powrót do Wykresy