old_school_baby napisał(a):CZY TERAZ JEST JASNO?![]()
Obawiam się, że niekoniecznie.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
old_school_baby napisał(a):CZY TERAZ JEST JASNO?![]()
leon3fr napisał(a):- Zapiszczał raz kiedy gość przede mną zahamował znienacka, ale dalekie to było od niebezpiecznej sytuacji
leon3fr napisał(a):- Nie zareagował jak się zagapiłem
Rychu napisał(a):Dziś też już zaliczyłem pierwsze niechciane hamowanie FA. Jechałem 40km/h i samochód przede mną zmieniał pas na lewy. Robił to bardzo ospale i jak zajmował już tylko 1/4 mojego pasa, to jak już miałem pewność, że pozostałe 3/4 mi wystarczą żeby go wyminąć zacząłem przyspieszać. I w tym momencie hamowanko.
Ciekawa sprawa, że FA hamował na oko jakąś niecałą sekundę. Przestał jak tylko ten gościu z przodu był już całkowicie na swoim pasie.
IMO radar umiejscowiony na środku musi mieć bardzo szeroki kąt widzenia, bo ten gościu z przodu nie był już na mojej ścieżce ruchu. Tutaj się rodzi trochę moja niepewność czy czasem kiedyś FA nie stwierdzi, że trzeba hamować jak będę kogoś wymijał, kto będzie stał na osobnym pasie do skrętu, a ja będę jechał prosto?
A może FA posiłkuje się lane assist (tak jak pisałem FA przestał hamować jak tamten gościu opuścił mój pas)? Bo skoro ma takie szerokie pole widzenia to skąd na zakręcie w prawo wie, że samochód jadący z przeciwka nie jedzie czasem po moim pasie?? Ale jeżeli posiłkuje się Lane Assist to skąd w LA wzięło się to ograniczenie, że działa dopiero powyżej 65km/h skoro tutaj wykrył, że gościu opuścił mój pas przy 40km/h?
B3N napisał(a):Rychu napisał(a):Dziś też już zaliczyłem pierwsze niechciane hamowanie FA. Jechałem 40km/h i samochód przede mną zmieniał pas na lewy. Robił to bardzo ospale i jak zajmował już tylko 1/4 mojego pasa, to jak już miałem pewność, że pozostałe 3/4 mi wystarczą żeby go wyminąć zacząłem przyspieszać. I w tym momencie hamowanko.
Ciekawa sprawa, że FA hamował na oko jakąś niecałą sekundę. Przestał jak tylko ten gościu z przodu był już całkowicie na swoim pasie.
IMO radar umiejscowiony na środku musi mieć bardzo szeroki kąt widzenia, bo ten gościu z przodu nie był już na mojej ścieżce ruchu. Tutaj się rodzi trochę moja niepewność czy czasem kiedyś FA nie stwierdzi, że trzeba hamować jak będę kogoś wymijał, kto będzie stał na osobnym pasie do skrętu, a ja będę jechał prosto?
A może FA posiłkuje się lane assist (tak jak pisałem FA przestał hamować jak tamten gościu opuścił mój pas)? Bo skoro ma takie szerokie pole widzenia to skąd na zakręcie w prawo wie, że samochód jadący z przeciwka nie jedzie czasem po moim pasie?? Ale jeżeli posiłkuje się Lane Assist to skąd w LA wzięło się to ograniczenie, że działa dopiero powyżej 65km/h skoro tutaj wykrył, że gościu opuścił mój pas przy 40km/h?
Bez obrazy, ale system zadziałał poprawnie. Sam piszesz, że był w 1/4 na twoim pasie, więc o co kaman?Dla systemu jest to obiekt na twoim pasie wiec reaguje.
System ma działać w warunkach poprawnych zachowań, Jest na Twoim pasie, więc dla systemu jest na pozycji kolizyjnej.Ty myślisz sobie, zmieszczę się , a system nie wie co ty masz w głowie. Wiadomo, że to są asystenci więc ma pomóc anie ma za zadanie myśleć za kogoś.
Podejrzewam, że system monitoruje ruch w sensie jak przesuwa się obiekt w obszarze radaru. Zauważył ze obiekt z głównej pozycji, przesunął się więc jest pewna ścieżka obiektu.
Dlatego nie ma się co martwić, że wykryje pojazd z prawej co skręca bo dla systemu jest to pojazd co albo się nie ruszał i nie był na ścieżce. Ogólnie to podejrzewam, że FA śledzi obiekty i ich ruchy. Nie wykrywa tylko obiektów, ale ich ruch i ocenia go co to za typ ruchu.
old_school_baby napisał(a):Pierwszy raz może to być dziwne uczucieAle wiem już jak testować ten system, przed wami samochód musi zacząć hamować a wy w tym momencie zacznijcie przyśpieszać, system od razu powinien zadziałać
old_school_baby napisał(a):Ale wiem już jak testować ten system, przed wami samochód musi zacząć hamować a wy w tym momencie zacznijcie przyśpieszać, system od razu powinien zadziałać
Kubeusz napisał(a):Ja jakis czas temu w ogole nie rozumiałem o co Wam (tym którzy o tym pisali) chodzi z tym nagłym hamowaniem systemu, myslałem, że to chodzi po prostu o to, że system sam przyhamowuje w związku z ACC. I tak było do czasu gdy raz jechałem prawym pasem i samochód przede mną postanowił nagle zjechać w drogę w prawo. Widziałem kierunkowskaz, widziałem manewr, uznałem że mam otwartą ścieżką bo poprzedzający wykonywał manewr dosyć dynamicznie, ale mój FA uznał to jednak za niebezpieczne zdarzenie - jak już byłem blisko zjeżdżającego to on był jeszcze w "świetle" radaru" i dał sobie takim uderzeniem po hamulcach aż zadzwoniło tak właśnie na ułamek sekundy. Wtedy zrozumiałem o czym pisaliście
ajej87 napisał(a):Z tego co wiem, każde auto z ACC musi mieć FA.
Pelikson napisał(a):Jak masz ACC to masz i FA
btw FA mega pomocna sprawa, na początku troche denerwowało ale dwa razy uratowało od wjechania komuś w tyłek
Cobra_o7o napisał(a):Abstrahując od sytuacji i reakcji samochodu.
Jadąc ok. 20m za samochodem z prędkością ok. 140 km/h sam prosisz się o trudności. Tak się nie jeździ w ruchu ulicznym, nawet z pakietem performance. To jest ok. 39m/s - naprawdę masz tak błyskawiczny refleks by
skutecznie zareagować w ułamku sekundy?
Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości