Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Woda w środku na uszczelce

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Woda w środku na uszczelce

Postprzez wawior » 19 czerwca 2009, 18:07

Witam
Jestem "szczęśliwym" posiadaczem SETA LEONA 1P z 2007 roku.
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po dużej ulewie po otwarciu drzwi
z przodu z obu stron mam mokrą uszczelkę od wenątrz co nie powinno mieć miejsca.
Woda wycieka spod osłony pod głośnikiem pomiędzy blachą a plastikiem. Jest to o tyle uciążliwe, że dwa razy trochę tej wody dostało się na dywanik.
Pytanie moje jest takie, czy ktoś ma taki problem, słyszał o nim
i jak tą usterkę można usunąć ??
W ASO powiedzieli mi, że nie słyszeli o takiej przypadłości.

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :( :( :( :( :(
wawior
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Reklama

Re: Woda w środku na uszczelce

Postprzez tatian » 19 czerwca 2009, 18:17

Qr.. nie wierzę !! Czyżby Leona 1P nękało to co Leona 1M i inne seaty.
wawior napisał(a):W ASO powiedzieli mi, że nie słyszeli o takiej przypadłości.
tak to niech wrócą pamięcią do Leona 1M.
PS. co prawda dotyczy do Leona 1M ale poczytaj sobie temat viewtopic.php?t=6648&highlight=p%B3ywaj%B1+dywany
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez wawior » 19 czerwca 2009, 18:23

tatian napisał(a):PS. co prawda dotyczy do Leona 1M ale poczytaj sobie temat ...3ywaj%B1+dywany

Tamten temat przestudiowałem cały. W nowych leonach
Zabezpieczenie wewnętrznej części przed przeciekaniem jest podobno inne.
Nie ma tam blachy lub czegoś podobnego.
wawior
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez tatian » 19 czerwca 2009, 21:27

Blachy nie ma ale jak sam piszesz woda Ci cieknie między plastikowym boczkiem a drzwiami a więc analogicznie jak w 1M, aczkolwiek jak to jest rozwiązanie w 1P nie mam zielonego pojęcia musi się wypowiedzieć ktoś od 1P. Z pewnością Adam Towe miałby coś w tym temacie to powiedzenia, bo z tego co pamiętam wygłuszał drzwi a wieć doskonale wie co i jak jest tam rozwiązanie. W każdym razie ja widzę jedko. Woda z Seatem była, jest a czy będzie :).
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Staszek20VT » 20 czerwca 2009, 07:58

tatian napisał(a):Adam Towe miałby coś w tym temacie to powiedzenia, bo z tego co pamiętam wygłuszał drzwi a wieć doskonale wie co i jak jest tam rozwiązanie

Adam nie odpisze przynajmniej do końca tygodnia, ale macie rację - tam nie ma żadnej blachy odgradzającej, bo wszystko jest mocowane do tapicerki (boczka). Rozbierz i sprawdź kanaliki odprowadzające wodę.
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez szczepan » 24 czerwca 2009, 09:35

Mialem dokladnie to samo. Jak odchylilem uszczelke to w niej byla woda. Miedzy boczkiem a blacha jest jakas uszczelka, lekko poluzowalem sruby I ponownie dokrecilem. Woda przestala sie wylewac na uszczelke (przy progu) ale co sie z nia dzieje nie mam zielonego pojecia. Problem musze rozwiazac przed pazdziernikiem bo mi sie konczy gwarancja. P.S nie mam polskich liter.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez *PRZEMO* » 24 czerwca 2009, 11:24

Najszybciej możesz to wyeliminować nacinając uszczelki, żeby woda miała małe ujście.
PrZeMo
*PRZEMO*
Signo
Signo

Auto: LEON_ARL+

Postprzez pablito » 15 maja 2010, 21:32

Widzę, że temat jest stary ale ja właśnie dzisiaj powiedziałem DOść i postanowiłem doglębnie sprawdzić temat.

Niestety w porównaniu do 1M czy IBIZY (rozbierałem oba) 1P zrobiony jest nogami i dużo taniej niż pozostałe. świadczy o tym chociażyby goły plastik (boczek) i nic więcej nie dzieli nas od wewnętrznej strony drzwi.

Ale do rzeczy.

Od nowości (czyli rok) pojawiała mi się para na szybie kierowcy i pasażera między uszczelką, a szybą, mniej więcej na wysokości lusterka. Zawsze w trakcie deszczu. Powierzechnia około 10x2 cm.
Pomyślałem "para" więc musi być wilgoć i ciepło.
Po rozebraniu drzwi i testach z wodą się poprostu załamałem. Około litr wody stoi w przedniej części drzwi.

Jest chyba 5 otworów odprowadzających (4 duże i 1 okrągła dziura) tyle, że ta ostatnia jest na "górce", a następna jest na tyle daleko, że jest spore miejsce na stanie wody. Widocznie drzwi nie mają dobrego poziomu i stoi.

Na dodatek oryginalna masa bitumiczna "pije" tą wodę. TAK dokładnie, jest "gumowa" ale pół z niej jest wilgotne i widać kolor gdzie jest przegnite. Widać długo podciąga wodę.

Druga sprawa to rowek między "rynną" drzwi a blachą zewnętrzną. Jest rowek na 2m3 m w którym też stoi woda.

Widziałem kiedyś zdjęcia na forum z taką parą jak u mnie więc problem napewno istnieje i warto się ruszyć z wyeliminowaniem tego jeziora.

Ta para na szybie wydostaje się maleńkim otworem u zbiegu uszczelek wewnętrznych. W drzwiach panują wtedy warunki szklarniowe!!! I już wiem skąd mam zawsze mokre tylko przednie szyby od wewnątrz.

Dorobiłem 2 nowe otwory w miejscu zastoju jeziora.
Silikonem pociągnąłem rowek w najniższej części drzwi.
Lakier w miejscu otworów i teraz jest tak, jak powinna zrobić fabryka.

Mam milion zdjęć ze środka drzwi jakby ktoś potrzebował.
Widać otwory ociekowe i inne ciekawe bebechy.

Przy okazji wyciszyłem drzwi matami miękkimi :yes:

Myślę, że temat wody w drzwiach i późniejszego parowania ma fatalny wpływ na przyszłą pracę np prowadnic szyb, linek i ogólnie bebechów nie mówiąc już o przedostawaniu się wody do środka.

8 godzin pracy ale efekt jest!

[ Dodano: Sob 15 Maj, 2010 ]
AAAAAAA zupełnie bym zapomniał.

Po odkręceniu głośnika siedziałem sobie w deszczyku i obserwowałem (tyle, ile da się zobaczyć+ macanie wewnątrz ) skąd woda leci i skąd napływa do plastiku pod głośnikiem (po włożeniu palca między blachę, a plastikowy boczek czuć wodę. Nie przelatuje ona to wewnątrz auta (choć niektórym na forum przelatuje) bo boczek ma uszczelkę na tyle dobrą, że utrzymuje wodę.

Skąd woda w boczku????

Sprawa jest prosta i niestety widać jak inżynierstwo z seata olało jakiekolwiek badania.

Po zdjęciu głośnika widać pęk kabli w czarnej siatce wchodzący z wewnątrz drzwi pod plastikowy boczek (w okolicach dołu głośnika).

W drzwiach mniej więcej do połowy schodzi przedłużenie prowadnicy szyby (takiej mechatej jak u góry). Jest to poprostu ta sama prowadnica po której szyba jedzie na dół.
Otóż ta prowadnica odprowadza też wodę ale odprowadza wprost na PęK, który tuż pod nią przechodzi. I woda po kablach pięknie spływa miedzy blaszane drzwi, a plastikowy boczek.

Rozwiązaniem jest poprowadzenie czegoś od końca prowadnicy do dołu drzwi, żeby woda miała po czym wpływać, a nie kapać na kable.

Jak w deszczu wsadzicie rękę w okolice zawiasu (oczywiście wewnątrz drzwi) to potwierdzi się to, co napisałem wyżej.

Mam nadzieję, że więcej takich niedociągnięć nie znajdę.

Chyba jest to problem osób, którym woda włazi przez boczek do wewnątrz.
pablito
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez Milten99 » 17 maja 2017, 11:26

Witajcie,

Chyba zostanę górnikiem roku za taki odkop.
Mam problem ze swoim Leon'em 1P. Mianowicie po mocniejszym deszczu - szczególnie jeśli auto stoi przechylone w jedną stronę pojawia się woda na progu i za uszczelką. Zauważyłem, że woda wycieka spod obudowy głośnika. Czy przez te lata od ostatniego posta udało się komuś zdiagnozować i skutecznie rozwiązać problem? Czy faktycznie winna jest wiązka przewodów wchodząca do drzwi i prowadnica, która odprowadza na nią wodę?

Dodam, że problem dotyczy tylko drzwi przednich. W tyle nie zdarzyło się, aby woda pokonała barierę, jaką stanowi uszczelka drzwi.
Ewentualnie będę wdzięczny za każde zdjęcie rozebranych drzwi - proszę o kontakt na PW podam adres mailowy :)
Milten99
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez wojtekpon123 » 23 maja 2017, 10:36

Dołączę sie do tego odkopanego tematu, od roku mam ten sam problem ostatnio sciągałem boczek od kierowcy i nie widze tam nic takiego którędy miałaby wlewać sie woda przez głosnik... Już ręce opadają na tą wode
wojtekpon123
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1p
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Milten99 » 24 maja 2017, 07:50

Myślę, że ta wiązka z kablami może być bardzo prawdopodobną przyczyną przeciekania wody. Najlepiej zdjąć boczek i polewać wodą po szybie. Po niedługim czasie powinny się ukazać w jaki sposób przecieka przez boczek.

U mnie przecieka przede wszystkim jeżeli auto jest pochylone w prawo lub w lewo. Cieknie po tej stronie, która jest wyżej. Druga w tym przypadku absolutnie sucha.

wojtekpon123 Tobie cieknie tylko przód czy tył też? Masz jakieś zdjęcia dla porównania?
Milten99
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekpon123 » 24 maja 2017, 11:53

Obrazek mam akurat tylko takie skąd wycieka, w październiku robione i to jest prawa strona akurat wtedy z lewej raz mi się zdarzyło a z prawej często

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wojtekpon123
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekpon123 » 24 maja 2017, 11:54

wojtekpon123 napisał(a):Obrazek mam akurat tylko takie skąd wycieka, w październiku robione i to jest prawa strona akurat wtedy z lewej raz mi się zdarzyło a z prawej często.... ogólnie przód tylko z tyłem nie zauważyłem tego

wojtekpon123
Stella +
Stella +

Postprzez Milten99 » 24 maja 2017, 14:18

U Ciebie wygląda jakby woda wylewała się przez głośnik. U mnie wycieka pod głośnikiem, spod tapicerki. Zdejmowałeś plastikową maskownicę głośnika, żeby sprawdzić czy nie ma tam wody?

Jeśli cieknie Ci z jednej nie stawiasz przypadkiem auta przechylonego na jedną stronę? Choćby nieznacznie..?
Milten99
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekpon123 » 24 maja 2017, 20:40

Obojętnie jak stoi i tak cieknie tylko z jednej, zdejmowałem to nie mogę dojść skąd to wycieka :/

wojtekpon123
Stella +
Stella +

Postprzez Milten99 » 25 maja 2017, 07:23

Najlepiej ściągnąć cały boczek i polać drzwi wodą. Nie ma opcji, że nie zauważysz skąd cieknie woda. To jest chyba najprostszy sposób sprawdzenia.

Jak demontowałeś tapicerkę i odkręcałeś dwie dolne śruby, które podobno trzymają też mechanizm szyby to nie było potem problemów, aby wszystko złożyć?
Milten99
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekpon123 » 26 maja 2017, 11:36

Właśnie założenie.... kto wymyślił taka konstrukcje tego boczka to powinien się wstydzic... zdjąć gitarka chwila ale weź to złóż [emoji52] najgorzej przykręcić śruby od prowadnic szyby bo się prowadnice odsuwają w stronę drzwi i weź zalap... metoda prób i błędów po 2godzinach się usalo

wojtekpon123
Stella +
Stella +

Postprzez Milten99 » 26 maja 2017, 14:13

Sam zamierzam rozbierać. Powiedz mi czy znalazłeś jakiś sposób, aby sobie sprawniej poradzić z tymi śrubami od prowadnic? Nie chcę się z tym paprać przez dwie godziny. Czy prowadnice są doczepione do plastikowego boczka czy do metalowych drzwi?
Milten99
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekpon123 » 30 maja 2017, 19:19

Prowadnice są doczepione i do boczka i do drzwi dwie dolne śruby to jest masakra zeby je przykręcić przy składaniu... ja nie znalazłem sposobu może ktoś coś wymyślił zeby to sprawnie szlo

wojtekpon123
Stella +
Stella +

Postprzez unbreak » 20 października 2017, 10:59

Znajomy mi rozebrał drzwi i powiedział że trzeba wymienić jakieś uszczelki przy jakiejś blaszce, zrobił mi zdjęcia:

https://photos.app.goo.gl/kvNy1UvjG5mgHTYS2

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co to za uszczelki i gdzie można takie kupić? :)
unbreak
Stella +
Stella +

Auto: Leon I 1.9 TDi
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Sebool2006 » 20 października 2017, 11:06

Możesz zastosować sobie uszczelkę typu P albo zwykły uszczelniacz dekarski. Dzięki temu nie będzie Ci się lała woda do środka i nie będziesz miał pływających dywaników.
Jeżeli chcesz to poczytaj sobie temat Pomocy pływają mi dywany i tam masz wszystko opisane co i jak.

Proponuje Ci aby twój znajomy dobrze to wyczyścił,odtłuścił i dał uszczelniacz dekarski i nie będzie problemu :)
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez unbreak » 20 października 2017, 11:12

unbreak
Stella +
Stella +

Auto: Leon I 1.9 TDi
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Sebool2006 » 20 października 2017, 11:19

Może być. Ostatnio koledze uszczelniałem takim https://www.leroymerlin.pl/dachy-i-akce ... ,l454.html i bardzo dobrze uszczelnił. Tym bardziej,że jest to uszczelniacz,który stosuje się do uszczelniania parapetów na zewnątrz.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne