Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
qLA napisał(a):Czytam, że mogę informacje po kodzie PR uzyskać, ale nigdzie nie widzę tam symbolu mówiącego po ilu km mam zjechać na serwis
maciek89 napisał(a):Schłodzić auto?Przecież pomiar będzie wtedy bez sensu. Poziom mierzymy na nagrzanym silniku już kilka minut po wyłączeniu- czytaj instrukcję. Niemożliwe żeby komputer wyrzucił komunikat o niskim poziomie przez to, że olej był gorący.
maciek89 napisał(a):Schłodzić auto?Przecież pomiar będzie wtedy bez sensu. Poziom mierzymy na nagrzanym silniku już kilka minut po wyłączeniu- czytaj instrukcję. Niemożliwe żeby komputer wyrzucił komunikat o niskim poziomie przez to, że olej był gorący.
Też pytanie jak szybko w Seacie olej spływa do miski. No cóż, widać tutaj trzeba na rozgrzanym, w kilku silnikach z jakimi się spotkałem praktycznie po zassaniu oleju przez pompę trzeba było sporo czasu czekać, żeby wszystko spłynęło do miski, na rozgrzanym mocno zaniżało poziom. I nie mówię o sprawdzaniu poziomu przez bagnet, tylko okienko z boku bloku silnika.Pik napisał(a):Dokładnie. Trzeba się zapoznać z instrukcją producenta, bo to on decyduje jak "skalibruje" urządzenie pomiarowe (bagnet z reguły).
Miałem kilka samochodów różnych marek i w KAŻDYM była zalecana kontrola na rozgrzanym silniku, po upływie kilku minut (w każdym razie nie więcej niż 10 minut), czyli po czasie potrzebnym na spłynięcie oleju.
Dlaczego nie na zimnym silniku? Bo "zimny" to pojęcie nieokreślone. Taki zimny pomiar może być zarówno zimą przy -30 st, jak i latem przy +30, i wskazywać różne wyniki. Z kolei silnik rozgrzany to taki, który osiągnął temperaturę roboczą, która nie wykazuje tak dużych wahań, i stabilizuje się z reguły przy ok 100 st oleju/chłodziwa niezależnie np od pory roku. Stąd pomiar na rozgrzanym silniku może być bardziej powtarzalny i wiarygodny.
Pik napisał(a):Jeśli gdzieś zagubiłeś manuala do Leona to są dostępne np tu http://www.seat-auto.pl/serwis/serwis/instrukcje.html. Co do motocykla to wygląda że też instrukcji nie masz, bo zajrzałem z ciekawości np do manuala Yamahy R1 i oczywiście producent mówi o pomiarze na rozgrzanym silniku (w okienku) po odczekaniu kilku minut.
Co do ilości oleju w R1 RN09- jeśli nie zalejesz więcej niż przewiduje producent- silnik przy jeździe na gumie dosyć szybko straci smarowanie. Natomiast co do ilości w okienku- na zimnym zawsze jest więcej co według mnie jest bardziej wiarygodne, olej dosyć długo ścieka do miski, może 10 min wystarczy, ja wolę poczekać całą noc. koniec OTPik napisał(a):Hehe, najpierw pomiar na zimnym, a teraz doszliśmy do stwierdzenia, że poziom oleju zalecany przez producenta nie jest istotny... Coraz lepiej. Publiczne głoszenie herezji powinno być karalne, a przy okazji sugerowałbym zmianę mechanika.Pozdrowienia
Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości