Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprężyny Leon Tdi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprężyny Leon Tdi

Postprzez Hugo26 » 16 maja 2006, 17:58

Witam
Przywiozłem niedawno z Belgii Leona 1,9 Tdi 110KM 2003r ze sportowymi sprężynami. Chcę je wymienić na standardowe.
Proszę o informacje jakie powinny mieć oznaczenia kropkowe.
Wg uzyskanych informacji powinny mieć następujace oznaczenia kropkowe:
przód - 2 różowe i 1 żółta
tył - 2 czerwone i 2 srebrne

Jeden gościu mi oferuje sprężyny od Golfa z oznaczeniami:
przód - 2 niebieskie i 1 zielona
tył - 2 zielone i 1 srebrna

Mówi, ze są od Golfa Tdi. Myślę jednak, ze te zielone kropki oznaczają, ze sprężyny są od benzyny.
Proszę Was o pomoc. Jak to jest naprawdę z tymi oznaczeniami kropkowymi. Moze ktoś posiada dane z programu ETKA?
Za pomoc z góry bardzo dziękuję

[ Dodano: Nie 21 Maj, 2006 ]
Moje sprężyny to czerwone H&R. Wkróce będą na sprzedąż.
Hugo26

Reklama

Re: Sprężyny Leon Tdi

Postprzez blueleon » 24 maja 2006, 21:39

Najprosciej bedzie jak dorwiesz takiego samego Leona i sprawdzisz - bedziesz mial pewnosc. Nie bierz od Golfa - moga byc zupelnie inne, przeciez to inny samochod, inna waga, rozklad sil, inny silnik, charakterystyka zawieszenia itp... Twardosci i wysokosci sprezyn zaleza od roznych wersji wyposazenia, roznych silnikow i mocy silnikow, nie mowiac o innym samochodzie! Tak samo jest ze stabilizatorami, tez jest kilka grubosci. "To samo" zawieszenie w Golfie czy Octavce, nie oznacza, ze sa one identyczne - jest taka sama konstrukcja, ale zupelnie inna charakterystyka.
blueleon

Re: Sprężyny Leon Tdi

Postprzez babroch » 29 maja 2006, 11:38

Sorki ze pisze na farum ale cos mi nie chce wyslac na pw

HUGO26 - jesli interesuje cię wymiana sprężyn na te z wersji stylance to daj znaka ;-)

Pzdr
babroch

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne