Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tłumik Remus 1.2 TSI do 2.0 TDI

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tłumik Remus 1.2 TSI do 2.0 TDI

Postprzez Silek » 3 lipca 2017, 00:52

Witam serdecznie.

Zakupiłem jakiś czas temu tył zderzak z pakietu MS Design wraz z tłumikiem końcowym na dwie rurki - lewa i prawa strona. I tu pojawił się problem, gdyż będąc zupełnie zielonym w sprawach zmiany wydechu zakupiłem go bez zająknięcia. Wczoraj wpisałem w google jego typ czyli 1282 i wyskoczyło mi, że tłumik jest z wersji 1.2 TSI 105KM a ja zaś posiadam 2.0 TDI 140 po modzie na 170KM. I co teraz z tym fantem zrobić ? Jestem już umówiony z facetem na malowanie zderzaka i zakładanie tego tłumika a nawet nie wiem czy jest jakikolwiek sens go zakładać bo jeszcze się okaże, że nie będzie pasował albo jeszcze mi zamuli auto :/ I co teraz ? Przerabiać go i zakładać czy pozbyć się go jak najszybciej i próbować innego rozwiązania typu kupno dedykowanego tłumika albo robienie go od podstaw ?

Doradźcie proszę bo nie wiem co dalej w tym temacie mam robić.

Pozdrawiam serdecznie
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz, to kupiłeś sobie zły samochód"
Silek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: Tłumik Remus 1.2 TSI do 2.0 TDI

Postprzez Limak9 » 3 lipca 2017, 17:21

Jak masz diesla to możesz zrezygnować z ostatniego tłumika śmiało - nie będzie dużo głośniej.
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Silek » 3 lipca 2017, 17:35

I zostać z dwiema pustymi przegrodami na zderzaku ? Chyba nie skorzystam :p

Mechanik stwierdził, że tego mojego tłumika nie będzie montował, więc chyba zostanie mi go szybko sprzedać i kupić coś co będzie pasować do mojego auta. Mam tydzień czasu. Czy typ 1302 to jest to czego powinienem szukać ?

EDIT : A może Typ 1320 ?

Ma ktoś u siebie taki tłumik i jest w stanie mi pomóc ? To tylko kwestia sprawdzenia :)
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz, to kupiłeś sobie zły samochód"
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez Aikon123 » 3 lipca 2017, 18:14

Ja mam o takim oznaczeniu
Producent: REMUS, typ 1282, E4, 03 967, Made in Austria 0807
montowany w Holandii
Samochód 2,0TDI 170km BMN
Był Leon 1M 1.9TDI AHF+ (140KM 348Nm) jest Leon 1P 2.0TDI BMN+
Aikon123
Signo
Signo

Silnik: BMN 2.0

Postprzez Silek » 3 lipca 2017, 18:34

https://zapodaj.net/99bf001e6db0b.jpg.html

Widzisz, mam ten sam tłumik.

To mnie teraz zaskoczyłeś a zarazem wprawiłeś w osłupienie. I tłumik dedykowany do benzyny 1.2 TSI 105KM współpracuje z dieslem o takiej mocy ? I masz moc w całym zakresie bez przymulenia ? Nic nie muli, silnik nie stwarza problemów ? Wiem, zadaje głupie pytania, ale po prostu ciężko jest uwierzyć ;)
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez Limak9 » 3 lipca 2017, 19:10

Silek napisał(a):I zostać z dwiema pustymi przegrodami na zderzaku ? Chyba nie skorzystam :p

Mechanik stwierdził, że tego mojego tłumika nie będzie montował, więc chyba zostanie mi go szybko sprzedać i kupić coś co będzie pasować do mojego auta. Mam tydzień czasu. Czy typ 1302 to jest to czego powinienem szukać ?

EDIT : A może Typ 1320 ?

Można poprowadzić same rury bez tłumika i tyle.

Ma ktoś u siebie taki tłumik i jest w stanie mi pomóc ? To tylko kwestia sprawdzenia :)
Limak9
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Silek » 5 lipca 2017, 13:18

Eee taka zmiana to nie zmiana ;) Jak robić coś konkretnie to tego się trzymać :)

-- 5 lipca 2017, 13:15 --

Witam. Tworzę już chyba ostatniego posta w tym temacie i nie zawracam gitary.

Po dogłębnym sprawdzeniu internetu, wycieczki do ASO i do renomowanego warsztatu w mojej okolicy zajmującej się sprzedażą tłumików dochodzę do następującego wniosku iż wyżej wymieniony tłumik Remusa jest tłumikiem standardowym, który pasuje OD silnika 1.2 TSI (który jest benzyną) aż do 2.0 TDI. 2.0 TFSI tutaj już odpada. W następnym tygodniu myślę, że już będzie montowany na spokojnie to najwyżej napiszę jak się sprawuje ;)

Pozdrawiam i dziękuję za udział w dyskusji powyższym osobom :)
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez wesol » 5 lipca 2017, 18:19

Przede wszystkim sam koniec wydechu nie jest az tak mega wazny. Wazny jest poczatek wydechu i tam jego srednica. Zreszta mierzac samemu srednice tych rur wyszloby ze sa identyko. Lizniecie programowe o dwadziescia pare koni to zaden tuning. Jakby podniesc o 100 czy 180 koni to wtedy jest konkret.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Silek » 11 lipca 2017, 18:24

Witam.

Niestety, ale będę musiał jeszcze z co najmniej jednego posta w tym temacie napisać. Otóż gdy przyszedł moment zdjęcia tylnego zderzaka aby można było dopasować tego z MS Design blacharz doszedł do wniosku, że tego zderzaka nie dogra z tłumikiem, gdyż brakuje elementu mocującego ten zderzak z dołu razem z miejscami na dwie rury :

https://zapodaj.net/f1209d24b126a.jpg.html

Orientuje się ktoś z Was czy ten element jest dostępny w ASO ? Jak się w ogóle nazywa, jaki ma numer, jaki jest jego koszt ?

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ? Pomóżcie. Auto stoi na podnośniku a my w czarnej d...
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez facet02 » 12 lipca 2017, 06:33

Silek napisał(a):Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ? Pomóżcie. Auto stoi na podnośniku a my w czarnej d...

nie wymieniaj tego pasa tylko trzeba wyciąć w nim miejsce na końcówkę wydechu , rzuciłem okiem u siebie i mam wycięte , to jest PVC więc szybko pójdzie :mrgreen:

Wytnij w prostokąt , tak żeby wkręty od zderzaka miały się do czego złapać
facet02
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat