Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Reflektory LED poziomowanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Reflektory LED poziomowanie

Postprzez owca_1609 » 14 lutego 2017, 13:49

Zapomniałem jeszcze dodać że w tylnych lampach mam wodę i w dodatku parują. Ale tu bez problemu wymiana na nowe. Właśnie to robią czyli wymiana tylni lamp. Podszedł do mnie koleś z serwisu i nawija o tych przednich lampach i mówi że w systemie po podłączeniu kompa pokazało ze jest z nimi coś nie tak i potwierdził film który mu pokazywałem. Mechanik z elektryki stwierdzili ze wadliwy jest sterownik od lamp i wymieniają na nowy. Pewnie jeszcze trochę tu posiedzę.
Ciekawi mnie tylko co zrobią jak i to nie pomoże :mrgreen:

-- 14 lutego 2017, 13:49 --

michal 99 możesz podać kontakt do serwisu w którym miałeś robione te lampy bo moja cupra stoi już ponad dwa tygodnie w serwisie i nie moga sobie z tym poradzić. Z góry dziękuję. Ps. W zastępstwie mam Ibize 1.0 - śmiech na sali
owca_1609
Stella
Stella

Auto: CUPRA 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez michal99 » 14 lutego 2017, 14:22

napisz mi na PW Twój nr kom, najszybciej Ci wytłumaczę co i jak
michal99
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Gregor » 14 lutego 2017, 23:05

Ja również walczyłem z problemem poziomowania (nowy soft, sterownik) i nic. Po ostatniej wizycie w ASO "prawdopodobnie" problem ustąpił. Na razie nie chce publicznie opisywać co i jak zrobiono gdyż umówiłem się z pracownikiem serwisu, że będę obserwował czy pomogło wiec potrzebuje czasu aby w 100% potwierdzić, że to jest właśnie to. Dodam, że od ponad miesiąca mam spokój i testowałem nawet przy -20 st. Ewentualnie na PW mogę opisać co u mnie zrobiono.
Gregor
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez michal99 » 15 lutego 2017, 00:00

Nic Ci to nie pomoze. Mnie czarowano wymiana softu itd. Okazało się że problem wrocil po roku i skończyło się na wymianie obydwu reflektorow. Wozilem się z problemem od nowości. Zauważyłem go miesiąc po wyjechaniu z salonu. Czas użytkowania auta po jakim wymieniono reflektory to 2 lata i prawie 50kkm z wielką łaską oczywiście.
Na same ledy straciłem około 2 tyg lacznie przestoju auta w ASO i mojego czasu.....
PS do ASO nic nie mam bo ich trzymają głupie procedury.... Mało tego rozumiem ich. Im nic nie wolno zrobić bez 30 potwierdzen....
michal99
Sport
Sport

Postprzez Gregor » 15 lutego 2017, 00:53

U mnie też po wgraniu softu (po raz pierwszy) było dobrze ale problem powrócił po roku. Dlatego zanim napiszę "na pewno" problem ustąpił pewnie będę to obserwował z rok czasu. Też jestem niedowiarkiem, bo swoje przeszedłem walcząc z tym problemem. Teraz mam większą nadzieję, bo rozwiązanie przyszło z SEAT Hiszpania a konkretnie od producenta lamp.
Gregor
Stella +
Stella +

Postprzez JanuszJanuszewski » 22 czerwca 2017, 21:57

Podczas odbioru pojazdu zwracajcie sprzedawcom szczególną uwagę na to żeby przed wydaniem, na przeglądzie "zerowym", ustawili wam lampy.
Ja właśnie po kilu nocnych jazdach byłem mocno rozczarowany tym jak świecą te LEDy w nowych Leonach.
Szczerze to nawet byłem zdruzgotany jak to kiepsko świeci w porównaniu do mojego poprzedniego samochodu w którym były zwykłe halogeny na soczewkach.

Z ciekawości dzisiaj podjechałem do znajomego na stację diagnostyczną żeby mi sprawdził i to co ukazało się naszym oczom to normalnie kabaret. Świeciły jak chciały, jedno oko na Maroko, drugie na Kaukaz.
Oczywiście maska do góry, ustawił mi je raz dwa i nie to auto. Nastał w nocy dzień!
Wcześniej snob światła nie docierał nawet na wysokość tablicy rejestracyjnej poprzedzającego mnie pojazdu. Teraz to jest bajka i cofam całe mięcho jakie rzuciłem w ich kierunku po pierwszych nocnych przejażdżkach.
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Postprzez janek1988 » 23 czerwca 2017, 10:01

: ) moje mi świecą ok, nie zauważyłem błędów poziomowania, ale o ile na początku byłem zadowolony z kwestii różnicy do poprzednich halogenów to teraz po 1,5roku dałbym jakieś 6/10 w kwestii oświetlenia drogi. Niestety boki są słabe i mało widać jak jedziemy przez totalnie ciemny las.

Ksenony są znacznie lepsze

Z ciekawości może podjadę na stację- chyba weryfikują za darmoszkę snop światła?
Jak się je reguluje w razie co?
janek1988
Sport
Sport

Auto: Seat Leon ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez szadubaba » 23 czerwca 2017, 11:21

Pod wzgledem zmian po FL LEDy swieca o wiele lepiej.
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300

Postprzez maciek89 » 23 czerwca 2017, 12:04

Robiłeś bezpośrednie porównanie? Bo na filmikach to wygląda to tak samo i są ponoć tylko nieco jaśniejsze :) Samo światło w przedliftowym jest super- jednolita jasność w całym polu i szerokie spektrum. Brak wad optycznych częstych dla led (brak fioletowej poświaty na granicy światła). Największa wada ledów leona to to, że nie skręcają i niestety po liftingu się to nie zmieniło, więc są tylko dostateczne. O wycinaniu pola dla innych aut, co konkurencja od lat ma nawet w xenonach już nawet nie wspominam. Nie oszukujmy się, żę reflektory w Leonie to bajer, który fajnie wygląda. Główne zalety reflektorów ledowych to dynamiczne zarządzanie segmentami soczewek, a w Leonie jak nie było tego przed liftem tak nie ma i po... Plus, że w Cuprze są przeciwmgielne, które mogą doświetlać zakręt, ale nie rekompensuje to brak skrętnych świateł. W pozostałych wersjach przed liftem to kwestia uruchomienia funkcji przez komputer.
maciek89
Cupra
Cupra

Auto: Cupra 280 MY16

Postprzez karpiuldz » 23 czerwca 2017, 12:43

Nie tylko w cuprze jest doświetlanie zakrętów z przeciwmgielnych. Poza tym masz aktywne światła czyli jadąc na długich wyłącza światło tak żeby nie oślepiać aut z naprzeciwka. Zasięg świateł znacząco się zmienił. Zobaczcie porównanie w saturday car fever na YouTubie gdzie widać jak na dłoni różnicę między starymi i nowymi.
karpiuldz
Stella +
Stella +

Auto: LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez szadubaba » 23 czerwca 2017, 14:50

Porownianie robilem takie ze przedliftem zrobilem 100km z czego polowe w nocy a poliftem ponad 500 (swojego sie jeszcze nie doczekalem) a oczy mam wujowe i dostrzegaja gorsze lub lepsze swiatla :D
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez sdss » 23 czerwca 2017, 16:03

Pewnie będzie się dało wymienić :mrgreen:
Obrazek Leon ST DSG
Obrazek Fabia 3
sdss
Sport
Sport

Auto: Leon ST FR
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez dar3k » 23 czerwca 2017, 16:13

Chwileczke. Pytanie. Czy aby LEDy nie poziomuja sie same przy uzyciu mechaniczych poziomic mocowanych do wachaczy? Nie przypominam sobie abym mial gdzies manualny regulator ustawiania wysokosci swiatel. Co ten diagnosta jeszcze ustawial. W tych reflektorach tak jak w zwyklych halogenowych jest otwor na srubokret, gdzie mozna regulowac jego ustawieine? Czegos chyba nie dotyczalem w instrukcji :roll:
leon 5F FR
+ duże enduro od KTM :)
dar3k
Stella +
Stella +

Auto: FR 5F hatchback

Postprzez michal99 » 23 czerwca 2017, 16:39

Jest otwór na śrubokręt :) kiedyś mi diagnosta regulował przy mnie.
michal99
Sport
Sport

Postprzez dar3k » 23 czerwca 2017, 16:52

michal99 napisał(a):Jest otwór na śrubokręt :) kiedyś mi diagnosta regulował przy mnie.

:D Do glowy by mi nie przyszlo zeby to sprawdzac, ale moze faktycznie warto zerknac na te ustawienia. Dzieki.
leon 5F FR
dar3k
Stella +
Stella +

Postprzez JanuszJanuszewski » 23 czerwca 2017, 18:28

Tak jest normalnie ustawienie jak w zwykłych halogenach i w ksenonach i każdych innych lampach :)
W Leonach jest akurat na zwykłego krzyżaka.
Samopoziomowanie samopoziomowaniem, a ustawianie to swoją drogą i każda lampa je powinna mieć.

Albo napisze jeszcze inaczej. Samopoziomowanie zastępuje tylko i wyłącznie ręczna lub elektryczną regulację wysokości, którą dobieramy w zależności od obciążenia pojazdu.
JanuszJanuszewski
Signo
Signo

Postprzez maciek89 » 23 czerwca 2017, 20:35

@Karpiuldz, nie zrozumiałeś w ogóle, co napisałem. W Cuprze przedlift w miejscu halo masz otwory do chłodzenia, więc nie mialo co doświetlać zakrętów, a w pozostałych wersjach wystarczy doprogramować. Wyłączanie długich w Leonie to badziewie w porównaniu z tym o czym pisałem, czyli aktywnych sekcjach, co pozwala Ci jechać cały czas na długich jeśli ruch jest nieduży

Co do wysokości to w porównaniu saturday car fever kwestia ustawienia wysokości. U mnie fabrycznie były za nisko, szczególnie prawy był dużo za nisko, ustawione od razu na stacji diagnostycznej. Na porównaniu widać jednak, że polift daje trochę więcej światła. Tak, czy siak na coś, co jest fabryczne to nie ma co narzekać ale szału nie ma :)
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez bmelon » 28 czerwca 2017, 14:29

Pewnie dodadzą w nowym lifcie sekcje aktywne.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez piotrmat79 » 16 sierpnia 2017, 08:43

Panowie wczoraj zwariowałem Wracałem w nocy 4 os + pełen bagaż a światła świeciły mi na 15m. Jak jade w 2os jest ok widzę drogę ale jak w 4os to jakaś porażka, jechałem praktycznie na czuja. Co zrobić by poziomowanie było prawidłowe, w czym jest bład. Naprowadźcie mnie zanim podjade do ASO to zgłosić.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Auto: Leon ST Xcellence

Postprzez dar3k » 16 sierpnia 2017, 08:59

Bylem na stacji diagnostycznej, diagnosta powiedzial cytuje "ustawione idealnie". Nie wiem, z ktorego miesiaca i roku produkcji macie te auta, ale jeszcze nie zauwazylem jednego problemu z ich poziomowaniem. Moze ta sa wady egzemplarzy z konkretnych miesiacow produkcji. Nikt nie napisal, z ktorego roku ani miesiaca ma ten samochod. W jaki sposob mamy ustalic w czym jest problem, nie znajac tych danych. Podajcie wiecej szczegolow.
leon 5F FR
dar3k
Stella +
Stella +

Postprzez michal99 » 16 sierpnia 2017, 09:12

Ja miałem wymienione obydwa reflektory LED. Auto z roku 2014. 1.4 122 fr. Pisałem już nie raz w tym wątku moje perypetie... Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów prosze o nr tel na PW to opowiem jak to ogarnąć.
michal99
Sport
Sport

Postprzez piotrmat79 » 16 sierpnia 2017, 10:36

Moje auto 04.2017r. Poziomować poziomuje ale zauważam problem zbyt niskich świateł przy pełnym obciązeniu.
piotrmat79
Stella +
Stella +

Postprzez Pelikson » 16 sierpnia 2017, 13:10

dar3k napisał(a): Nie wiem, z ktorego miesiaca i roku produkcji macie te auta, ale jeszcze nie zauwazylem jednego problemu z ich poziomowaniem.

Poczekaj do zimy :) Co prawda w lato nigdy mi się to nie zdarzyło żeby światła źle się wypoziomowały ale w zimę jest to notoryczny problem. Jak troszkę ciepła od silnika dojdzie do lamp to za 2 czasem 1 razem po ponownym uruchomieniu auta wszystko wraca do normy.
Pelikson
Sport
Sport

Auto: inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez michal99 » 16 sierpnia 2017, 13:24

Ja miałem problem nawet latem sporadycznie ale był. Stałem w ciemnym garażu i po odpaleniu wyraźnie było widać na ścianie jak każdy LED świeci na innej wysokości. No a zimą gdy auto było na zewnątrz praktycznie każde odpalenie to było inne ustawienie LED-ów.
michal99
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 16 sierpnia 2017, 14:21

Pelikson napisał(a):
dar3k napisał(a): Nie wiem, z ktorego miesiaca i roku produkcji macie te auta, ale jeszcze nie zauwazylem jednego problemu z ich poziomowaniem.

Poczekaj do zimy :) Co prawda w lato nigdy mi się to nie zdarzyło żeby światła źle się wypoziomowały ale w zimę jest to notoryczny problem. Jak troszkę ciepła od silnika dojdzie do lamp to za 2 czasem 1 razem po ponownym uruchomieniu auta wszystko wraca do normy.

Eeee tam. :) Pierwsze sztuki miały wadliwe reflektory i poziomowanie, pękające, parujące itd. Mój jest listopad 2015, przebieg 55tys km i nie ma mowy o tych wadach nawet przy astronomicznych mrozach... Nie ma co wałkować chorób wieku dziecięcego, auto na rynku już prawie 5 lat i dużo rzeczy poprawili.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez Cobra_o7o » 1 września 2017, 13:02

michal99 napisał(a):Stałem w ciemnym garażu i po odpaleniu wyraźnie było widać na ścianie jak każdy LED świeci na innej wysokości
To każda soczewka ma swój mechanizm poziomu? Nie jeden na reflektor?
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe

Postprzez michal99 » 1 września 2017, 13:22

Mam na myśli reflektor prawy i lewy
michal99
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 1 września 2017, 14:12

Przecież tak piwinno być - prawy świeci wyżej.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 1 września 2017, 14:54

Nie no powinny świecić równo. U mnie na początku lewy był troszkę za wysoko. :) Granica światłocienia wiadomo, że jest asymetryczna i po prawej stronie jest wyżej ale ta pozioma granica powinna być na tej samej wysokości dla prawego i lewego reflektora.

Takie coś znalazłem dla formalności:

Obrazek
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez michal99 » 1 września 2017, 17:01

https://www.youtube.com/watch?v=fm20OwcUTIQ

https://www.youtube.com/watch?v=n8-zllFR920

Obejrzyjcie dokładnie te filmiki
na 1 widać dokładnie jak lewy led nie jest w stanie się podnieść
na 2 filmiku widać, gdy po dojechaniu do ściany świecą na różnych wysokościach, a po ponownym odpaleniu nagle ustawiają się równo

Auto nie było dociążane w jakikolwiek różny sposób. Na obu filmach w aucie byłem tylko ja, a obciążenie się nie zmieniało.
michal99
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 1 września 2017, 22:41

Który rocznik? Pierwsze sztuki miały takie problemy z poziomowaniem, temat był poruszany na forum- naprawiane na gwarancji. Tu widać, że obydwa silniki chodzą, może wystarczy kalibracja / wgranie nowego softu. Generalnie chyba tylko ASO.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez michal99 » 1 września 2017, 22:50

Ja jestem autorem tych filmików, wymieniono mi w aso oba reflektory ale po mega ciężkich bojach. ASO się doktoryzowało aż w końcu po którejś wizycie wymieniło reflektory po moich silnych naciskach. Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo to naprawić na gwarancji. Moje auto rok 2014.
michal99
Sport
Sport

Postprzez Cobra_o7o » 2 września 2017, 11:49

A czemu odmawiali? Chodzi mi o uzasadnienie odmowy.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez michal99 » 2 września 2017, 12:22

Problem jest taki że usterka zawsze pojawia się po np dłuższym czy całonocnym postoju. Oni nie uwierzą na słowo że reflektory mają problem. Muszą widzieć usterkę a oczywiście gdy w trakcie dnia odpalisz auto kilka razy nagle problem znika. Więc jedziesz zgłaszasz seat oczywiście zna problem ale w nieskończoność serwis wgrywa nowy soft i obiecuje że naprawione. Po czym problem wraca. Ja nagrywałem im filmy i pokazywałem i dopiero wtedy mi wymienili. Straciłem na to około 10 dni na jeżdżenie do ASO. Łącznie z tym że raz wzięli mi auto na 2 dni a i tak nie wymienili reflektorow tylko bawili się softem.
michal99
Sport
Sport

Postprzez michuFR » 31 października 2017, 23:28

Tak jak niektórzy z Was w tym temacie, też się borykam z problem krótkiego zasięgu świateł mijania. Uderzał ktoś z tym do ASO? Ustawiają czy zbywają? Czy lepiej od razu uderzać do stacji diagnostycznej?
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez verton91 » 1 listopada 2017, 01:24

Podjedź do stacji diagnostycznej, wezmą 10zł o ile w ogóle wezmą.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie

Postprzez maciek89 » 1 listopada 2017, 01:53

Tak jak pisze Verton- zacząłbym od wizyty w stacji diagnostycznej, a potem obserwuj, czy światła będą nadal ustawione równo względem siebie i czy będą trzymać zadany poziom.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez szadubaba » 1 listopada 2017, 09:11

Z tym regulowaniem LED to rzeka, kolega w nowej Avensis podniosl na stacji to mu kazdy mrugal

Wyglada na to, ze producenci celowo daja ledy nizej - marki premium maja sterowane segmenty i lepiej rozpoznaja auta to segmentami lepiej steruja i jest wrazenie lepszej jasnosci
szadubaba
Sport
Sport

Postprzez maciek89 » 1 listopada 2017, 13:30

Ostatecznie to chyba ASO reguluje lampy przed odbiorem, a nie producent. U mnie lewy był za wysoko, po ustawieniu nie mam najmniejszych problemów ze światłami. Nic nie świeci za nisko, nic za wysoko, lampy za każdym razem po odpaleniu w nocy ładnie się opuszczają i podnoszą, więc da się .

Toyoty w xenonach często mają problemy z opadającymi soczewkami (ustawienie pomaga na krótko) i z szybkim wypalaniem odbłyśnika.
maciek89
Cupra
Cupra

Postprzez FRBlack » 1 listopada 2017, 15:27

michuFR napisał(a):Tak jak niektórzy z Was w tym temacie, też się borykam z problem krótkiego zasięgu świateł mijania. Uderzał ktoś z tym do ASO? Ustawiają czy zbywają? Czy lepiej od razu uderzać do stacji diagnostycznej?

Podjedź do ASO i niech Ci ustawią poprawnie.
Wczoraj przy wymianie opon napomniałem im, że coś mi światła krótko świecą i okazało się, że tak już miałem od początku. Auto ma jakieś 6mc. Mechanik powiedział, że były delikatnie obniżone o parę mm, a testując w nocy po ustawieniu to te pare mm zrobiło ogromna różnicę.
FRBlack
Stella
Stella

Auto: Leon 3 FR

Postprzez michuFR » 5 stycznia 2018, 22:16

Byłem na stacji diagnostycznej, światła były źle ustawione. Po ustawieniu jest niby lepiej. Ale mi jakoś wydaje się, że dalej świecą nie tak jak powinny tzn. za krótko.
Tak mi świecą:
Obrazek
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F

Postprzez Cobra_o7o » 8 stycznia 2018, 06:41

gdybyś postawił coś/kogoś na granicy zasięgu i pidał odległość do zderzaka to mógłbym zrobić coś podobnego i byłoby co porównywać.
Oczywiście na płaskim terenie.
Zdjęcie z tych pomiarów też wskazane by móc ocenić miękkość granicy światła.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Postprzez goth73 » 8 stycznia 2018, 10:51

Fabrycznie miałem wysoko ustawione. Oświetlały bardzo dobrze jednak chyba oślepiałem innych bo co chwilę jadąc w nocy migali mi kierowcy z naprzeciwka (pewnie myśleli że jadę na długich). W ASO obniżyli. Teraz nikt mi nie miga ale widoczność jest gorsza. Coś za coś.
goth73
Stella
Stella

Auto: Leon 5F Xcellence

Postprzez marekwar » 8 stycznia 2018, 11:24

W mojej byłej Hondzie czułem się bezpiecznie jadąc zarówno na światłach mijania jak i długich.
W Leonie mam cykora bo muszę w ciemnościach zwalniać, zwłaszcza na drogach bez linii.
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie

Postprzez trezor » 8 stycznia 2018, 12:00

Aż chciałbym żeby ktoś wziął luxometr i zmierzył intensywność świecenia Leona i innych samochodów.
Ja nie zauważyłem spadku świecenia w stosunku do xenonów z A4. Brakuje mi tylko skrętności, która na krętej drodze robiła robotę.
trezor
Sport
Sport

Auto: C300

Postprzez verton91 » 8 stycznia 2018, 12:09

Moim zdaniem ledy w Leonie świecą dobrze tylko wtedy kiedy jezdnia jest sucha, a lampy czyste.
Jeśli jest odwrotnie, czuje jakbym jechał golfem z lat 90, ledy wtedy po prostu znikają.
verton91
TopSport
TopSport

Postprzez piorun » 8 stycznia 2018, 14:07

Również odnoszę wrażenie, iż LEDy w Leonie mają dosyć krótki zasięg. Byłem dwa razy w ASO i raz na stacji diagnostycznej, za każdym razem słyszałem, iż reflektory są ustawione prawidłowo. Do długich nie mam zastrzeżeń.
piorun
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 5F

Postprzez komoornik » 8 stycznia 2018, 14:11

Nie widzę przeszkód żeby zrobić sobie korektę wysokości samemu. Oczywiście potem sprawdzić z kimś czy się nie oślepia.
komoornik
Sport
Sport

Auto: Golf 7.5 1.5 TSI
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez marekwar » 8 stycznia 2018, 15:42

A jak to się robi?
marekwar
Sport
Sport

Region: łódzkie

Postprzez biz0n » 8 stycznia 2018, 16:16

Ludzie, korektę się robi na stacji diagnostycznej, nie na pałe.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Xcellence

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne