Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
szawli napisał(a):Ok, jaki Motul (widzę, że wszyscy zachwyceni) do benzyny w LL brać ? Rocznie robię 45-50 tys.
lechu_stg napisał(a):a nie chciałeś oleju z normą 502/505 VW
michal84 napisał(a):Wracając do tematu monopolu wrocławskich aso: dziś dzwoniłem z pytaniem o wymianę hamulców z własnymi częściami.
Od razu usłyszałem: nie ma opcji tylko nasze części. Wycena tarcz i klocków tył + wymiana: 1230 zł
maciek89 napisał(a):Tylko pytanie po co jechać na wymianę tarcz i klocków do ASO.
michal84 napisał(a):Wracając do tematu monopolu wrocławskich aso: dziś dzwoniłem z pytaniem o wymianę hamulców z własnymi częściami.
Od razu usłyszałem: nie ma opcji tylko nasze części. Wycena tarcz i klocków tył + wymiana: 1230 zł
maciek89 napisał(a):Tylko pytanie po co jechać na wymianę tarcz i klocków do ASO.
sztolpenOS napisał(a):Ja dziś do Cupry zalałem Motul Specific 5W30 (norma 504/507 dla VW)
WinSho napisał(a):Chociażby po to żeby była pełna historia serwisowa oraz po to żeby sam montaż był wykonany należycie! Kwoty wbrew pozorom aż tak się nie różnią między porządnym warsztatem niezależnym a serwisem.
maciek89 napisał(a):Należycie to mi wykonają to ogarnięci mechanicy w moim zaufanym serwisie
maciek89 napisał(a): co do zaleceń producenta to nie jest wyszczególnione do jakich pojemności jest olej. 504 00 (Pb) i 507 00 (ON) to normy dla LL. Zalecenie producenta obejmują też 502 00 (Pb) i 505 00 (ON) w przypadku standardowych okresowych i rozsądniejszych przeglądów olejowych, więc wszyscy się tu trzymają zaleceń tylko nie każdy jedzie na LL.
WinSho napisał(a):sztolpenOS napisał(a):
Ja dziś do Cupry zalałem Motul Specific 5W30 (norma 504/507 dla VW)
Żeby nie było nie na temat Bardzo dobry wybór a norma 504/507 jest zalecana do silnika 2.0 grupy VW. Proponuję mimo wszystko trzymać się zaleceń producenta
alehandro napisał(a):Penrite Enviro+ EU 5w30
andRyou napisał(a):Chyba jednak Motula wezmę...
mam od dwoch lat leona mk3 1.6tdi itech i zmieniam olej co 15 tys ale wiadomo benzyna wymaga troche innego podejscia. Mieszkam w Hiszpanii i tutaj zapewne popatrza na mnie jak na debila jak bede chcial zmienic olej po 3 tysiącach. Oni sie tutaj nie przejmują. Wszyscy leją 5w30 do leonów. Ale na Hiszpańskim formu seata jest wątek spalania oleju w tsi i tdi. Bardziej w tym 1.4 150act ktory jest najbardziej popularny. Moj przez pierwsze 10 tys wypił 300ml na trasie do Polski i to w 24 godziny. Zostawiłem bratu mojego mk1 1.8t 20v z przebiegiem 80 tys i dzis ma 120 tys olej 5w30 i nic nie pije.verton91 napisał(a):Ale również spotkasz tu grono ludzi którzy pierwszy olej wymienili po 30 tysiącach, więc artek90, zrób jak uważasz, Twój samochód, Twój spokój ducha
Ja spałem spokojnie jak wymieniłem olej po 2800km. Obecnie mam 101tys i z silnikiem jako tako zero problemów.
Takie pytanie, jeśli zostawiam auto na przegląd, to oddają umyte i odkurzone ? Pytam, bo mam położoną ceramikę i wolałbym, aby nic nie ruszali. Myję tylko w studio detalingowym
Powrót do Leon 3 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość