przez wolf » 13 lipca 2014, 17:43
Witam,
Mam problem z Leonem 1.8T BAM. Przy poziomie paliwa 1/4 zbiornika auto zaczyna przerywać. W ASO zrobili diagnostykę i wyszło im, że przy tym poziomie paliwa pompa daje 2.6 bara ciśnienia. Wg ASO powinna dawać 3 bary. Nie mierzyłem ciśnienia paliwa na pełnym zbiorniku, ale auto wydaje się zachowywać normalnie, czasami tylko wydaje mi się, że się zamula. W weekend mam zamiar zajrzeć do baku i zobaczyć co się z tą pompą dzieje. Powoli też rozglądam się za nową pompą i teraz pytanie: jakie pompy polecacie do Leona 1.8T BAM Cupra R. najlepiej, żebym mógł sam to wymienić, czyli żeby pasowała P&P. W necie znalazłem niejednoznaczne info jaka to powinna być pompa, chodzi głównie o ciśnienie, bo są takie co dają 3bar i takie z 4 bar zasilane z 13.5V. Jaka jest odpowiednia do mojego silnika?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Piotr
-- 13 lip 2014, o 18:42 --
Witam,
Dzisiaj wymontowałem pompę ze zbiornika. Jedyne co wyglądało na nieprawidłowe to to że dół obudowy pompy ( takie sitko z rurką prowadzące do pompy) był nie dociśnięty z jednej strony. Na razie mam prawie pełny zbiornik więc nie wiem czy to może być przyczyna takiego zachowania samochodu przy niskim poziomie paliwa, mam zamiar to przetestować kiedy poziom paliwa dojdzie do1/4.
Mam też numer pompy: 8L0 919 051 B i tu jestem trochę zmieszany bo wg ETKA 7.2 do tej wersji silnika oznaczenie pompy to 8L0 919 051 H. Z przeszukania neta wyszło mi że pierwsza daje 3bar a druga 4bar. I teraz nie wiem która jest właściwa dla mojego silnika.
Co daje wyższe ciśnienie? A jakie będą skutki zastosowania pompy 3 barowej zamiast 4 barowej?
Mam zamiar pomierzyć ciśnienie paliwa po tym jak poprawiłem to sitko w pompie i prośłbym o wskazówki ew instrukcje jak to zrobić w silniku 1.8T.
Pozdrawiam,
Piotr