Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

LEON I 1M - naprawa boczka fotela

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

LEON I 1M - naprawa boczka fotela

Postprzez cristo » 18 września 2017, 17:42

Podjąłem się próby naprawy siedziska, a konkretnie boczka siedziska. Na zdjęciu zaznaczyłem o którą część chodzi (foto z sieci):
Obrazek

Tak wygląda pacjent po zdjęciu (odchyleniu) tapicerki:
Obrazek
Obrazek

Przejrzałem fora i natrafiłem na różne rozwiązania. Ja postanowiłem wykorzystać sposób z silikonem, bo po próbie klejenia w innym aucie podsufitki klejem w spreju wątpiłem czy utrzyma on gąbkę podczas wsiadania. Oczywiście na naszym forum znalazłem, że ktoś takim klejem wklejał gąbkę i na wierzch dawał materiał.

Zrobiłem próbę i dzień wcześniej skleiłem silikonem samochodowym (taki wysokotemperaturowy) kawałek gąbki - trzyma świetnie.

Obsmarowałem ten pręt w środku i wkleiłem gąbkę na silikon. Na wierzch poszły chyba ze 4 warstwy silikonu. Fotel jeszcze schnie, ale robiłem próby nacisku i jeśli tak to będzie trzymało to będzie super.
Celowo objechałem dalej żeby wzmocnić gąbkę po bokach.
Obrazek
Obrazek
cristo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: LEON I 1M - naprawa boczka fotela

Postprzez krytdi » 18 września 2017, 18:25

Octem bedzie pachniec :)
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez adasbb » 18 września 2017, 18:57

Tylko przez pewien czas :) Zwietrzeje.
adasbb
Sport
Sport

Silnik: AZD 1.6

Postprzez cristo » 18 września 2017, 19:01

Użylem silikon firmy CX i on w miare szybko wietrzeje.
Huk z zapachem - wazne zeby to spelnilo swoja funkcje. Ja to tylek wrzucam na srodek siedzenia, ale kobicie nie wytlumaczysz :-D
cristo
Stella +
Stella +

Postprzez krytdi » 19 września 2017, 20:01

Akurat ja tez oddalem fotel kierowcy (wytarty i rozerwany boczek oraz czuc pret w siedzisku) i tylna kanapa rozdarta.Zobaczymy co z tego wyniknie.

-- 19 września 2017, 20:01 --

Oddalem do tapicera *
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez myszazwc » 19 września 2017, 20:11

A nie lepiej by było gąbki pozamieniać z pasażera do kierowcy i z kierowcy do pasażera oczywiście coś tam podkleić
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez cristo » 19 września 2017, 20:56

Fotel już włożyłem do auta i wygląda teraz luks - boczek ładnie wypukły i siadając na nim nie czuć pręta.

Jeszcze tylko kilka zdjęć i spostrzeżeń:
1. proponuję obłożyć szmatami próg i boczek tam gdzie pas wchodzi, bo można fotelem zarysować plastiki.
2. Do demontażu tapicerki siedziska trzeba z przodu fotela odkręcić najpierw wierzchnią śrubkę wchodzącą w żółtą blaszkę, a następnie odchylić plastik i odkręcić "ukrytą" śrubkę zaznaczoną śrubokrętem:
Obrazek
a także rękojeść do podnoszenia i opuszczania fotela:
Obrazek
3. Smiem twierdzić, że ten silikon wytrzyma więcej niż fabryczna gąbka :) Minusem rozwiązania jest to, że po bokach dociętej gąbki są rowki w które weszło wiecej silikonu, przez co jest to twardsze od gąbki i po naciśnięciu czuć to. Pod rękę nasuneła mi się fizelina o grubości ok 1cm (można kupić w sklepie z pasmanterią lub wyciać ze starej kurtki zimowej). Fizeline dociąłem tak, że opasała ten bczek i jej nie przyklejałem (choć można) - starannie naciągnąłem tapicerkę na całosć. Teraz jest tak jak fabrycznie.
Próbka fizeliny:
Obrazek
4. Znalazłem poradę jak wyjąć fotel. Zdjęcie pokazuje budowę kostki poduszki powietrznej, bo z komentarzy widziałem, że to sprawiało najwięcej problemów. Ta biała część wypina się z reszty białego mocowania:
Obrazek

Zabrakło mi tylko zdjęcia fotela w aucie, ale możecie uwierzyć na słowo - trzeba chyba fachowca, w sensie tapicera by poznał się, że to było naprawiane, bo wygląda jak fabryka dała, a i podczas wsiadania jest miekko.

-- 19 września 2017, 21:45 --

myszazwc napisał(a):A nie lepiej by było gąbki pozamieniać z pasażera do kierowcy i z kierowcy do pasażera oczywiście coś tam podkleić

Życia by mi zabrakło do poskładania obu foteli :) Poza tym i tak trzeba było by sklejać. Widziałem w internecie na czym polega naprawa takiego fotela. Wydaje mi się, że tapicer też robi rzeźbe:
Obrazek

Jest też sposób z napsiukaniem w miejsce wybrakowanej gąbki pianki montażowej takiej do okien, ale to już mi się wydaje za całkiem egzotyczny sposób.

-- 19 września 2017, 21:56 --

krytdi napisał(a):Akurat ja tez oddalem fotel kierowcy (wytarty i rozerwany boczek oraz czuc pret w siedzisku) i tylna kanapa rozdarta.Zobaczymy co z tego wyniknie.

U mnie materiał w bdb stanie, bo zadziałałem wcześnie. Gdyby sie fotel rozdarł, pozostał by tylko tapicer, bo co prawda w domu są kobitki co szyć potrafią, ale weź angażuj pół rodziny do tego :mrgreen:
cristo
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne