poli_x napisał(a):Do mnie te ustawienia kompletnie nie trafiają.
To są moje.

Każdy w głowie inaczej odczuwa dźwięk i nie wszystkim mogą odpowiadać ustawienia które przedstawiłem. Uważam jednak że audio w twoim Leonie jest inne niż w moim bo ustawiając jak u ciebie u mnie brzmi to bardzo źle. Szczególnie podbicie pasma "125Hz" które już przy ustawieniu na 0 jest zdecydowanie podbite...
Zauważyłem że system bez nawigacji i z mniejszym ekranem gra inaczej niż ten z większym.
-- 26 września 2017, 22:28 --
czaszunia1 napisał(a):Czytam wątek i nie chcialem tego pisac ale nie moglem sie powstrzymac...
Co daje podbijanie pasma na eq....
Podbijanie na EQ jest najczęściej niekorzystne bo zmniejsza dynamikę i może prowadzić do przesterowań bądź nawet uszkodzenia głośników. (wzmacniacza) Popraw mnie jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że chciałeś się tutaj odnieść do ustawień przedstawionych przez polix'a.
Moja propozycja eq nie podbija żadnego pasma.
czaszunia1 napisał(a):I co to wogole za charka z seryjnego systemu? Pikow pelno praktycznie leci w dol w gore . Podejrzewam ze spojnosci nie ma na "scenie" o ile taka jest.
Uważam, że charakterystyka częstotliwościowa z Leona (w kategoriach seryjnego nagłośnienia) jest całkiem dobra i nie odbiega bardzo od systemów domowych kosztujących prawie tyle co ten samochód w salonie. Odnoszę się tu do charakterystyk w pomieszczeniach w miejscu odsłuchowym, a nie pomiarów kolumn w komorze bezechowej lub polu bliskim. (oczywiście jestem świadomy że jest wiele innych aspektów poza charakterystyką częstotliwościową mających wpływ na dźwięk)
Dowód poniżej 2 różne dosyć dobre systemy. (dodam, że poprzez pomiar i optymalizację ustawień udało się zdecydowanie poprawić dźwięk)
Zielony wykres - Leon.

czaszunia1 napisał(a):Kazdy z nas, zdaje sobie z tego sprawe, podbarwia "dzwieki" pod siebie, ale czy kiedys ktos z was sluchal systemu dobrze grajacego i zestrojonego?
Z moich doświadczeń, przechodzenia przez różne etapy choroby zwanej "audiofilizmem" doszedłem do punktu w którym zdałem sobie sprawę, że używam muzyki do słuchania systemu, a nie używałem systemu do słuchania muzyki. Każdy ma inną definicję dobrze grającego systemu, ale ten który posiadam daje mi satysfakcję ze słuchania i na tym się skupiam niż na dalszych poszukiwaniach świętego graala.
czaszunia1 napisał(a):Nie miejcie mi tego za zle poprostu jak widze takie pomiary to az az...
Możesz rozwinąć tę myśl...
czaszunia1 napisał(a):Chetnie bym i ja podjechal na taka charakterystyke i zestrojenie systemu,ciekawe czy tez bys sobie poradzil z rozbudowanym systemem... Jak zapewne nie jeden tu obecnych ma w aucie.
Zapraszam w ramach mojego wolnego czasu. Robię to aktualnie hobbistycznie, a nie komercyjnie, ale lubię wyzwania i z chęcią "nauczyłbym się" rozbudowanych systemów ku (mam nadzieję) obopólnej korzyści.
Jeżeli Twój system to umożliwia to można popracować nad następującymi rzeczami:
1. Ustawienie częstotliwości podziału pomiędzy głośnikami a subem
2. Zgranie fazowe (przy częstotliwości podziału) suba i głośników
3. Korekcja pasma/likwidacja rezonansów z użyciem filtrów parametrycznych
4. .... wedle sugestii